Instaliranje VPN-a za vaš pametni televizor. Evo kako to učiniti!

U današnje vrijeme mnogi ljudi koriste VPN kako bi imali pristup mnogo većem izboru emisija i filmova. Uostalom, mnogi servisi za streaming, kao što je Netflix, nameću geografska ograničenja i prikazuju samo određeni sadržaj u određenim regijama. Štoviše, VPN-ovi nude niz privatnosti i sigurnosnih prednosti. Jedan od uređaja koji je posebno dobar za streaming je, naravno, pametni televizor. Međutim, postavljanje VPN-a na pametnom televizoru općenito nije tako jednostavno kao na primjer na Windows računalu. Ali ne brinite, u ovom ćemo članku navesti tri načina na koje lako možete uživati ​​u svim prednostima koje VPN može ponuditi, na vašem pametnom televizoru.


Već imate pametni televizor i želite otkriti zašto VPN može biti koristan za vas? Pročitajte naš članak o upotrebi VPN-a u kombinaciji sa pametnim televizorom.

Smart TV VPN Postavljanje ilustracija

Bilješka: Pametni televizor nije isto što i Android TV. Na Android TV-u, kao što je Sony Bravia, vrlo je jednostavno instalirati VPN jer na televizor možete jednostavno instalirati VPN aplikaciju za Android izravno. Ako to želite učiniti, uputit ćemo vas u naš članak o postavljanju VPN-a na Android TV-u.

1. Spajanje pametnog televizora na Windows računalo s VPN-om

Iako ova metoda tehnički ne uključuje postavljanje VPN-a na pametnom televizoru, i dalje se povezujete s njim, sa svim prednostima koje ovo donosi. To se postiže instaliranjem VPN-a na Windows PC (ako to već niste učinili) i naknadnim povezivanjem pametnog televizora s računalom, pretvaranjem računala u vruću točku za mobilne uređaje. Kao takav, vaš pametni televizor povezan je s istom WiFi ili širokopojasnom mrežom kao i vaše računalo, pa koristi istu VPN vezu. Imajte na umu da vam je potrebna da na vašem računalu bude instaliran sustav Windows 10. Pročitajte naš kratki i jednostavan detaljni vodič dolje da biste koristili ovu metodu.

  1. Instalirajte VPN na svoje Windows računalo. Većina VPN pružatelja usluga ovo čini vrlo jednostavnim. Uostalom, gotovo svaki popularni dobavljač VPN-a danas nudi jednostavnu aplikaciju za Windows. Ako vam je potrebna neka pomoć, pogledajte naš članak o postavljanju VPN-a na Windows.
  2. Na računalu postavite vruću točku za mobilne uređaje. Da biste to učinili, upišite “postavke postavki mobilne točke” u traku za vaše računalo i kliknite na nju.
  3. Kliknite na mali prekidač koji vidite, pa je uključen (plavi). Sada provjerite je li ispravna mreža prikazana (vaša WiFi ili širokopojasna mreža) i provjerite je li odabran WiFi tamo gdje glasi “dijeli moju internetsku vezu preko”.
  4. Sada povežite svoj pametni televizor s WiFi ili širokopojasnom mrežom vašeg Windows računala. Da biste to učinili, upotrijebite informacije iza “mrežnog naziva” i mrežnog “lozinke” s prethodnog zaslona.
  5. Sada je vaš pametni televizor spojen na VPN. Ako želite promijeniti postavke, to ćete morati učiniti na svom računalu. Na primjer, recimo da na pametnom televizoru želite gledati američku verziju Netflixa, na računalu ste odabrali američki VPN poslužitelj.

2. Instaliranje VPN-a na usmjerivač

RouterInstaliranje VPN-a na usmjerivač vrlo je korisno da u jednom potezu zaštite sve svoje uređaje kod kuće. Da bi se to postiglo, potrebno je promijeniti firmware na vašem usmjerivaču. Taj se postupak naziva treptanjem. Svakako provjerite odgovara li vaš usmjerivač za to, jer nisu svi usmjerivači. Za pomoć u vezi s ovim, pogledajte naš članak o najboljim VPN usmjerivačima.

Tijekom ovog postupka nepovratno možete oštetiti usmjerivač. Zbog toga je važno točno slijediti upute. Možete pročitati naš puni vodič o tome kako instalirati VPN na usmjerivač da biste saznali kako ga fleksirati.

Nakon što instalirate VPN na vaš usmjerivač, možete pustiti vaš pametni televizor da se poveže s njim, baš kao što bi to uobičajeno bilo. Nakon uspostavljanja veze, vaš pametni televizor štiti VPN.

Instalirajte VPN na usmjerivač:

1. Provjerite je li vaš usmjerivač prikladan za treptanje.

2. Promijenite firmver na usmjerivaču i instalirajte VPN.

3. Spojite svoj pametni televizor na bljeskalicu. To funkcionira isto kao i spajanje na bilo koju drugu Wi-Fi mrežu.

3. Instaliranje VPN-a na virtualni usmjerivač na računalu ili Mac-u

Virtualni usmjerivač

Ako vaš usmjerivač nije prikladan za treptanje ili ne želite, možete stvoriti Wi-Fi žarišnu točku na računalu ili Mac-u i postaviti ga kao virtualni usmjerivač s VPN vezom. Nakon toga pametni televizor možete povezati s internetom putem pristupne točke na računalu ili Macu. Instalacija VPN-a na PC ili Mac razlikuje se ovisno o uređaju i operativnom sustavu. Potražite dobavljača koji se dobro podudara s vašim uređajima i ne bi trebao biti previše težak. Ispod ćete pronaći vodič koji će vam pomoći da instalirate VPN na svoj virtualni usmjerivač.

Instaliranje VPN-a na virtualni usmjerivač:

1. Instalirajte VPN na računalo ili Mac. Većina dobavljača VPN-a ima čarobnjaka za jednostavnu instalaciju koji će vam pomoći instalirati njihov softver na vaš uređaj.

2. Na računalu ili Mac-u napravite Wi-Fi žarišnu točku. Kako to možete učiniti ovisi o vašem uređaju. Ako ne možete shvatiti kako to učiniti, idite na web stranicu proizvođača vašeg uređaja.

3. Spojite svoj pametni televizor s VPN mrežom računala ili Maca.

Lijevanje s drugog uređaja

Uz pametni televizor također je moguće emitirati sadržaj s drugog uređaja na pametni televizor. Kada to učinite morate razmotriti nekoliko stvari. Uvijek će vam trebati drugi vaš uređaj u blizini i ako prelazite između uređaja poput vašeg pametnog telefona i tableta, na oba ćete trebati instalirati VPN. Osim toga, uređaj s kojim igrate bit će zaštićen VPN-om, ali vaš pametni televizor neće biti zaštićen. Smart televizor koristite samo kao vanjski zaslon za svoj drugi uređaj.

Najbolji VPN za moj pametni televizor

Ako nemate pretplatu kod pružatelja VPN-a, može biti korisno pronaći VPN koji dobro funkcionira u kombinaciji s vašim pametnim televizorom. Stabilna i brza veza ključna je kada želite prenositi filmove, serije ili glazbu. Potražite davatelja VPN-a koji savršeno odgovara vašim potrebama. Ako želite gledati geoblokirani sadržaj, provjerite ima li vaš poslužitelj uvijek poslužitelje koje možete koristiti u tu svrhu. Testirali smo nekoliko davatelja usluga, a ispod su tri solidna davatelja koji dobro funkcioniraju u kombinaciji s vašim pametnim televizorom.

1. ExpressVPN za pametni TV

ExpressVPN djeluje vrlo dobro u kombinaciji sa pametnim televizorima. Ima prilagođenu aplikaciju za Android TV i jednostavna je za instalaciju na bilo koji vaš uređaj. S velikom ponudom poslužitelja i 256-bitnim enkripcijama savršen je način za tok sigurno, slobodno i potpuno anoniman. Zbog svoje izvrsne kvalitete jedan su od najskupljih pružatelja usluga, ali svojom izvrsnom kvalitetom i brzinom ExpressVPN daje pozitivno značenje izreci „dobivate ono za što plaćate“. Pročitajte više o ovom davatelju u našoj cjelovitoj ExpressVPN recenziji.

2. Surfshark za pametni TV

Surfshark je izvrstan i također vrlo pristupačan VPN za korištenje s vašim pametnim televizorom. Surfshark je najjeftiniji premium VPN davatelj kojeg smo testirali, no on nudi velike brzine streaminga. Nadalje, Surfshark vam može omogućiti pristup američkoj verziji Netflixa i svojim 1040 poslužiteljima u 61 zemlji, čak i nizom drugih geografski ograničenih sadržaja. Nadalje, Surfshark je vrlo siguran VPN pružatelj usluga, koji poštuje i štiti privatnost svojih korisnika. Uostalom, ima strogu politiku zapisivanja, prvoklasne protokole šifriranja i prekidač kill. Surfshark surađuje s vašim pametnim televizorom koristeći bilo koju od metoda opisanih u ovom članku. Kao takav, to je savršen način uživanja sigurnosti, slobode i privatnosti uz korištenje pametnog televizora – jednostavno i cjenovno.

3. NordVPN za pametni TV

Baš kao ExpressVPN i Surfshark, i NordVPN nudi (pametni televizor) korisnicima puno sigurnosti, privatnosti, geoblokiranja i dobre brzine prijenosa. No, NordVPN nudi i neke dodatne značajke zbog kojih je ovaj VPN odličan izbor za vlasnike pametnih televizora. NordVPN nudi nejasne poslužitelje i namjenske IP adrese. Sve više i više streaming usluga danas blokira VPN korisnike. Ali sam razlog zašto mnogi žele koristiti VPN na svom pametnom televizoru je za deblokiranje strujnog sadržaja, poput američke verzije Netflixa. Tu dolaze dodatne značajke NordVPN-a. Zakrpljeni poslužitelji NordVPN-a (u SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Italiji i 10 drugih zemalja) i namjenske IP adrese otežavaju streaming servisima da otkriju i stoga blokiraju VPN korisnike. Zato je NordVPN odličan izbor za korisnike pametnih televizora koji žele što slobodnije strujati i internet.

Završne misli

Kada imate Android TV, instaliranje VPN-a bit će vrlo jednostavno zbog ponude VPN aplikacija u Play Storeu. U drugim ćete slučajevima morati instalirati VPN na usmjerivač ili virtualni usmjerivač. To može biti malo teže, ali saznajte kako to učiniti u našem vodiču. To svakako vrijedi učiniti jer će sva vaša struja biti sigurna i anonimna. Štoviše, dobit ćete pristup više sadržaja. Sve u svemu, VPN je savršeno podudaranje sa pametnim televizorom.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me