Instaliranje VPN-a na vaš usmjerivač: jednostavan vodič za DD-WRT

Instalacija VPN-a na usmjerivač sjajna je ideja ako želite koristiti Internet sa slobode, sigurnosti i anonimnosti. Za instaliranje VPN-a na vaš usmjerivač trebat će vam DD-WRT. Ovo je alternativni softver (softver) koji se koristi za dodavanje dodatnih značajki vašem usmjerivaču. Jedna od tih značajki je mogućnost instaliranja i korištenja VPN-a na usmjerivač. Pročitajte sve o ovom softveru i slijedite jednostavan vodič koji objašnjava kako ga trebate instalirati. Nakon toga bit ćete spremni početi slobodno i anonimno surfati Internetom na svim svojim uređajima.


Što je DD-WRT

ddwrt logotipDD-WRT je Linux softver otvorenog koda utemeljen na otvorenom izvoru za bežične usmjerivače tipa IEEE 802.11 a / b / g / h / n. Djeluje na Broadcom ili Atheros čip. DD-WRT nudi napredne opcije koje ne biste pronašli na uobičajenom firmveru ili usmjerivačima. Neke od tih dodatnih opcija su dobra VPN (posebno OpenVPN) podrška, WDS bežični premošćivanje / ponavljanje protokola, sigurna bežična komunikacija radijus provjere autentičnosti i napredno upravljanje kvalitetom usluge kako bi se dodijelila propusnost. U ovom članku možete pročitati sve o instaliranju VPN-a na usmjerivač uz pomoć DD-WRT.

Zašto biste instalirali VPN na svoj usmjerivač?

Instaliranjem VPN-a na usmjerivač zaštitite sve povezane uređaje u jednom potezu.

VPN štitVPN štiti sav vaš internetski promet usmjeravajući ga kroz šifrirane tunele. Treće strane ne mogu vidjeti ništa što radite na mreži kada upotrebljavate VPN.

Štoviše, preuzimate IP adresu svojih VPN poslužitelja osiguravajući da je vaša vlastita IP adresa skrivena u svijetu. Vaša IP adresa omogućava web lokacijama koje posjetite da vas prepoznaju i čak prate ako želite. S VPN-om to neće biti moguće i postat ćete potpuno anonimni.

Napokon, VPN nudi veliku slobodu. Budući da vam VPN omogućava povezivanje s poslužiteljima u mnogim različitim zemljama, možete promijeniti svoju virtualnu lokaciju. Možete se pretvarati da pristupite internetu odnekud drugdje. Na ovaj način možete zaobići bilo koja zemljopisna ograničenja, bilo da se radi o ograničenjima na vašem omiljenom mjestu za streaming ili oštroj cenzuri vlade..

Uobičajeno instalirate VPN na uređaj koji želite koristiti za pristup internetu. Međutim, danas koristimo mnogo različitih uređaja. Da biste u jednom potezu zaštitili sve svoje uređaje kod kuće ili na radu, možete instalirati VPN na usmjerivač.

Unaprijed instalirani VPN usmjerivači

Ako želite koristiti usmjerivač kao VPN klijent, vaš usmjerivač mora biti postavljen na određeni način. Ovakav način postavljanja usmjerivača za VPN naziva se treptanjem. Ispod ćete moći pročitati kako to možete učiniti sami. Međutim, najlakši način je kupiti usmjerivač koji je već postavljen za rad s VPN-om. To nazivamo usmjerenim usmjerivačima.

Ovi prethodno treperi usmjerivači često se postavljaju za određenog davatelja VPN-a. Stoga, kada kupite usmjerivač, trebali biste dobiti i pretplatu kod određenog davatelja VPN-a.

Većina ovih preusmjerenih usmjerivača dolazi iz SAD-a. Imajte na umu da se adapteri mogu razlikovati u vašoj zemlji. Ne zaboravite naručiti adapter koji vam omogućava povezivanje usmjerivača s napajanjem u vašoj zemlji.

Zahtjevi za VPN na vašem usmjerivaču

Da biste mogli na svoj usmjerivač instalirati VPN, trebate sljedeće:

Na njemu je instaliran usmjerivač s DD-WRT (pogledajte podržane uređaje da biste vidjeli može li se DDR-WRT firmver instalirati na vaš usmjerivač)

VPN pretplata koja nudi OpenVPN. OpenVPN je protokol koji ne nude svi pružatelji VPN-a, stoga provjerite da li je vaš pružatelj usluga. Možemo preporučiti NordVPN i Surfshark kao solidne VPN davatelje koji nude ovaj protokol.

Instalirajte DD-WRT na svoj usmjerivač

RouterVodič za instaliranje DD-WRT firmware-a na vaš usmjerivač je različit za svaki usmjerivač. Dakle prvo:

-Potražite svoj usmjerivač u bazi podataka usmjerivača na web-mjestu DD-WRT i preuzmite datoteku.

-Preuzmite odgovarajuću .bin datoteku.

-Pročitajte upute za hardver da biste vidjeli kako možete fleksirati novi firmver na vašem usmjerivaču.

-postoje tri načina na koje možete fleksirati novi firmver:

  • Web-GUI
  • TFTP
  • naredbenog retka

Pomaknite se prema dolje da biste pronašli odgovarajući način treptanja za više informacija.

Flash DD-WRT putem Web-GUI-ja

Ova je metoda najbolji izbor, između ostalog, za usmjerivače Linksys.

1.Poništite usmjerivač (tipkom za resetiranje na stražnjoj strani rutera)

2.Prijavite se u sustav upravljanja usmjerivačem tako što ćete otvoriti IP adresu usmjerivača (pomaknite se prema dolje da biste vidjeli kako to možete učiniti)

3.Potražite u izborniku mjesto gdje možete ažurirati usmjerivač ili na njega staviti novi firmver

4.Bljesnite novi firmver (Važno: ne prekidajte ovaj postupak jer bi nepopravljivo mogao uništiti vaš usmjerivač)

5.Ponovo postavite usmjerivač

Ručno pronađite IP ruter

Slijedite ove korake za ručno pronalaženje IP-a usmjerivača u sustavu Windows.

Korak 1. Idite na “start” i pritisnite “Run”

Ovo može biti teško pronaći u sustavu Windows 10 pa možete koristiti i prečac na tipkovnici pritiskom na WIN (taj gumb s prozorom na sebi) i r istovremeno. Vidjet ćete ovaj prozor:

Router cmd

Korak 2. Upišite “cmd” i pritisnite OK

naredba usmjerivača

3. korak. Upišite “ipconfig” i pritisnite enter

IP usmjerivač

IP adresa koju pronađete nakon zadanog pristupnika ili standardnog gateway-a je IP adresa vašeg usmjerivača. Sada kopirajte ovaj broj u adresnu traku web preglednika da biste stigli do vašeg usmjerivača.

Flash DD-WRT firmware putem TFTP-a

Najčešće se preferira GUI metoda bljeskalice, no u nekim je slučajevima specifičnim za hardver možda odabrati TFTP. TFTP se smatra sigurnom metodom za bljeskanje usmjerivača.

TFTP je vrlo jednostavan i zahtijeva samo dva klika. Ova je metoda posebno dobra ako ne radi internetski GUI ili ako se čini da je usmjerivač nedostupan.

Flash DD-WRT firmver putem naredbene linije

Ova metoda je primjenjiva samo na usmjerivače na kojima je već instaliran DD-WRT i kad je Telnet / SSH uključen. To je jedini način bežične nadogradnje, jer se datoteke dohvaćaju s DD-WRT poslužitelja i mogu se provjeriti pomoću kontrolne sume.

1. Telenet ili SSH na DD-WRT usmjerivač

2.Preuzmite firmver u mapu usmjerivač / tmp pomoću wget ili scp

cd / tmp
wget https://dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/stable/dd-wrt.v2x_generic.bin

3.Usporedite kontrolni zbroj s izvornikom

md5sum dd-wrt.v2x_generic.bin

4.Bljesnite firmver

napisati dd-wrt.v2x_generic.bin linux

5.Ponovno podizanje sustava

Instalirajte VPN na DD-WRT

Sada ste uključili DD-WRT na usmjerivač i on će sada moći ugostiti VPN vezu. Čestitamo, najteži dio je učinjen! Sada, za instaliranje VPN-a na DD-WRT:

1. Prijavite se na usmjerivač (kao što ste učinili prije, pronađite IP adresu i unesite je u adresnu traku u vašem pregledniku).

2. Idite na “Postavljanje”, a zatim na “Osnovno postavljanje”.

3. Idite na dio koji kaže “Podešavanje mrežnog adresara” (DHCP) i ispunite adrese DNS poslužitelja vašeg VPN davatelja i spremite ove postavke.

4. Isključi IPv6 (Korištenje IPv6 ponekad pokazuje istjecanje IP-a).

5. Idite na odjeljak koji kaže “Usluge” i kliknite karticu “VPN”. Uključite OpenVPN klijent klikom na omogući za onaj dio koji glasi “Pokreni OpenVPN klijent”.

usmjerivač

6. Sada ispunite podatke svog VPN davatelja (npr. NordVPN: prijava, lozinka, adresa poslužitelja i vrsta VPN protokola).

7. Kopirajte sadržaj potvrde i datoteku ključeva u odgovarajući okvir.

8. Čim spremite podatke pomoću “Primijeni postavke”, uspostavit će se veza s VPN poslužiteljem. Sav internetski promet sada putuje putem VPN poslužitelja. Da biste provjerili je li sve učinjeno, idite na karticu “status” i na odjeljak “OpenVPN”.

Završne misli

Želite li da svi vaši uređaji kod kuće budu zaštićeni VPN-om? Tada je dobra ideja instalirati VPN na usmjerivač. Međutim, prvo morate instalirati DD-WRT na usmjerivač, a vaš VPN davatelj mora ponuditi OpenVPN protokol da bi ovo uspjelo. Nadamo se da vam je gornji vodič pomogao u instaliranju VPN-a na usmjerivač. Imajte na umu da također možete kupiti unaprijed trepnute usmjerivače koji će vam uštedjeti puno problema.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me