VPN proti proxyju: v čem je razlika? | VPNO pregled

Če želite anonimno brskati, lahko uporabite VPN ali proxy.


VPN in proxy na lestvicah

VPN-ji in pooblaščenci lahko spremenijo prikazano geografsko lokacijo in tako preprečijo geografske omejitve na spletnih mestih. Pomislite na številne storitve za pretakanje, ki vam ne bodo pokazale vsebine, če niste v pravi državi. Čeprav lahko VPN-ji in pooblaščenci to spremenijo, delujeta na povsem različne načine. Tudi beseda proxy je širok pojem z veliko različnimi pomeni. Obstajajo na primer javni in zasebni pooblaščenci, ki imajo vsak različne funkcije.

Kakšna je torej natančna razlika med VPN in proxyjem? Katero od obeh je najbolje uporabiti? Čeprav imajo podobne funkcije, so načini, na katere vzpostavijo vašo internetno povezavo, zelo različni. Pojasnili bomo, kakšne so te razlike, kako delujejo različni proxy strežniki in katere prednosti in slabosti so povezane s proxyji in VPN-ji.

Proxy strežniki

Proxy strežnik je strežnik, ki stoji med računalnikom in internetom. Ko greste prek spletnega strežnika proxy, bo ves vaš internetni promet najprej poslan prek tega proxyja. Zaradi tega se bo zdelo, kot da vaši podatki prihajajo naravnost iz tega proxyja namesto iz lastnega računalnika in IP naslova. Medtem ko strežniki VPN samodejno šifrirajo vse vaše podatke, proxy tega ne stori. Torej, proxy lahko prenese ogromno število sočasnih povezav različnih uporabnikov (ponavadi deset tisoč). Mnogi ponudniki VPN ponujajo tudi ločeno proxy storitev za svoje stranke.

Spreminjanje naslova IP s proxyjem

Proxy strežniki lahko komunicirajo z internetom na različne načine. V ta namen uporabljajo enega od dveh protokolov: HTTP ali SOCKS.

Proxy strežniki HTTP

Protokol HTTP je zasnovan tako, da interpretira vsak promet na ravni HTTP. Proxyji, ki uporabljajo ta protokol, lahko delajo samo s spletnimi stranmi. Ta strežnik bo zajel vsak naslov, ki se začne z http: // ali varnejšim https: //. Zato bodo pooblaščenci, ki uporabljajo ta protokol, učinkoviti le, če uporabljate svoj brskalnik. Ker ta proxy sprejema samo zahteve HTTP, je nekoliko hitrejši od proxy VPN ali SOCKS, ki morata oba obdelati več podatkov. Poleg tega bi vam lahko proxy HTTP pomagal pri obvladovanju nekaterih geografskih spletnih omejitev. Končno so proxyji HTTP pogosto brezplačni ali drugače zelo poceni.

Glavna pomanjkljivost proxyja, ki uporablja protokol HTTP, je, da je mogoče vaše podatke slediti dokaj enostavno. Če uporabljate Flash ali JavaScript, s katerimi protokol HTTP ne zmore, bodo številna spletna mesta lahko zaznala vaš resnični naslov IP ne glede na proxy. Poleg tega pooblaščenci ne šifrirajo vaših podatkov in tako omogočajo hekerjem, vladam, varnostnim sistemom in ponudnikom internetnih storitev, da sledijo vašim korakom. Če ste na spletnem mestu HTTPS, tretje osebe ne bodo spremljale vašega podatkovnega prometa. Vendar je vaš naslov IP še vedno viden. Končna pomanjkljivost proxyjev HTTP je, da boste morali proxy konfigurirati ločeno v vsakem brskalniku, ki ga uporabljate. To vas bo stalo veliko dodatnega truda in časa.

Na kratko povzamemo vse prednosti in slabosti proxyjev HTTP, smo v naslednji tabeli naredili pregled:

Prednosti:
Slabosti:
Poceni (pogosto popolnoma brezplačno) Koristno samo za dostop do spletnih mest
Skriva vaš IP naslov Vaš IP je mogoče zlahka odkriti
Hitro v uporabi Podatki HTTP ne bodo šifrirani in bodo dovzetni za hekerje
Omogoča dostop do nekaterih spletnih mest z omejitvami V vsakem brskalniku potrebuje individualno konfiguracijo

Proxy strežniki SOCKS

Poleg HTTPS lahko proxy strežniki uporabljajo tudi drugi protokol: SOCKS. Proxy strežniki SOCKS zmorejo več kot le interpretiranje spletnih strani. Upoštevali bodo tudi ves drug internetni promet, na primer aplikacije za vašo e-pošto, IRC klepete in programe hranjenja za vaše prenose. Tako boste ostali bolj anonimni tudi izven svojega brskalnika.

Ker posredniki SOCKS obdelujejo več podatkov kot proxy HTTP, so ponavadi tudi veliko počasnejši. Prav tako se ukvarjajo z enakimi varnostnimi težavami: še vedno ste dovzetni za hekerje in vaš IP je mogoče odkriti, čeprav ta postopek ni tako preprost kot s proxyjem HTTP. Končno boste morali ta proxy konfigurirati posebej na vsak košček programske opreme, na primer BitTorrent.

Proxy SOCKS ima tako prednosti kot slabosti v primerjavi s proxy HTTP. Kljub temu pa je lahko zelo koristen v posebnih okoliščinah. Če na primer želite samo skriti svojo identiteto za prenos hudournikov na BitTorrent, zadostuje proxy SOCKS z varno povezavo SSL (povezava s potrjenimi nivoji šifriranja). Če pa nameravate na spletu prenesti nezakonite dokumente ali datoteke, vedno upoštevajte lokalne predpise o tej vrsti prenašanja.

Prednosti:
Slabosti:
Skriva vaš IP naslov Počasnejši kot proxy HTTP
Omogoča dostop do nekaterih spletnih mest z omejenimi možnostmi Ne šifrira vašega podatkovnega prometa, zaradi česar je dovzeten za hekerje
Obdeluje vsako obliko internetnega prometa (vključno s hudourniki) Za vsak kos programske opreme je potrebna individualna konfiguracija
Varuje dovolj za anonimno uporabo BitTorrent-a.

Javni vs zasebni proxy strežniki

Proxy strežniki lahko opravljajo različne naloge. Za razlikovanje med pooblaščenci in funkcijami, ki jih opravljajo, se pooblaščenci lahko razvrstijo glede na to, kako delujejo. Prvič, obstaja razlika med zasebnimi in javnimi pooblaščenci.

Javni proxy strežniki

Brezplačni seznam proxyjevJavni ali odprti proxy strežniki so posredniki, ki jih lahko vsakdo prosto uporablja. To je mogoče, ker pooblaščenci lahko hkrati upravljajo s tisoči povezav. Na spletu obstaja veliko javnih strežnikov, ki so vsi brezplačni za uporabo. Sem spadajo tako HTTP kot SOCKS proxy, čeprav je na splošno na voljo več javnih proxy HTTP. V spletu boste našli nešteto seznamov javnih pooblaščencev, če veste, kje iskati. HideMyAss na primer na svojem spletnem mestu ponuja brezplačen javni proxy.

Na žalost so javni proxy strežniki pogosto precej nestabilni. To je zato, ker se strežnik, ki ga hkrati uporablja preveč ljudi, lahko preobremeni in preneha delovati. Ko je javni strežnik enostavno najti v spletu, ga bo verjetno uporabljalo veliko ljudi, kar lahko povzroči različne težave. Vaša povezava lahko prekine brez opozorila in ponavadi je hitrost proxyja zelo slaba. Poleg tega boste lastnikom teh anonimnih strežnikov pogosto morali pošiljati vse vrste občutljivih informacij. Konec koncev ves vaš podatkovni promet poteka prek njihovih strežnikov. Nenazadnje javni pooblaščenci ponavadi ne nudijo dodatne podpore. Vendar ostaja dejstvo, da so ti odprti posredniki zelo enostavni za uporabo in na voljo brezplačno.

Zasebni proxy strežniki

Zasebni proxy strežniki niso na voljo vsem: za majhno ceno ga boste morali kupiti. Ti strežniki so na splošno veliko hitrejši od javnih pooblaščencev. Za njihovo uporabo potrebujete uporabniško ime in geslo. Zasebni proxy strežniki so ponavadi bolj zaupanja vredni kot javni strežniki, saj jih podjetja pogosto obvladujejo in nadzorujejo z dobrim ugledom. Običajno nudijo dodatno podporo in programsko opremo, ki je bila konfigurirana za vašo osebno uporabo. Na primer, BTGuard in TorGuard imata vnaprej konfigurirane strežnike, ki so kot nalašč za prenos hudournikov. Te storitve ponujajo specializirane hudourniške storitve SOCKS, medtem ko lahko druge VPN ponujajo tako HTTP kot SOCKS.

Različne vrste pooblaščencev

Pooblaščenec je lahko javni ali zasebni. Poleg tega pa obstaja še en način, kako razdeliti proxy, in sicer glede na funkcijo. Obstajajo spletni posredniki, pregledni posredniki, anonimni proxy, povratni posredniki in drugo. Na kratko bomo razložili vsako od teh kategorij. Če želite več informacij o različnih vrstah posredniških strežnikov, si lahko preberete naš članek »Kaj je proxy strežnik«.

Spletni proxy

Spletna strežnica proxy, kot je tista, ki jo ponuja CyberGhost, vzpostavi povezavo z javnim strežnikom HTTP. V trenutku, ko pošljete spletno spletno zahtevo, ga bo proxy prevzel. Zahtevo bodo spremenili in jo nato poslali na prvotni cilj. S spletnim proxyjem boste lahko brskali v svojem brskalniku bolj anonimno, ne da bi morali prenesti ali namestiti dodatno programsko opremo. Brskalnika vam sploh ne bo treba konfigurirati. Poleg tega so ti spletni posredniki pogosto popolnoma brezplačni.

Na žalost imajo tudi njihovi spletni pooblaščenci pomanjkljivosti: ponavadi uporabljajo številne oglase, ki jih boste vsi videli na zaslonu. Ponavadi so tudi počasnejši in le deloma podpirajo Flash Player in JavaScript. Poleg tega številna spletna mesta blokirajo IP naslove teh pooblaščencev in preprečujejo dostop do informacij na teh straneh, medtem ko uporabljate proxy. Vse varnostne težave, ki se pojavijo pri uporabi strežnika HTTP, so pomembne tudi za spletne proxyje: niso zelo varne in med brskanjem ne morejo zagotoviti popolne anonimnosti..

Spletni posredniki so zelo enostavni za uporabo. Kljub temu njihove težave s hitrostjo, varnostjo in blokiranim dostopom znatno omejujejo njihovo uporabnost. Za ustrezno zaščito in hitrejšo povezavo je bolje, da uporabite drugo vrsto proxyja.

Prozoren proxy

Proxy je pregleden, kadar ga uporabniki ne vidijo. Lahko bi rekli, da je v tem smislu “nevidna”. Podobno kot spletni proxy, vam tega brskalnika ne bo treba konfigurirati v svojem brskalniku. Uporaba preglednega proxyja je v mnogih primerih “obvezna”, čeprav se tega uporabnik ne zaveda. Med uporabnikom in storitvijo je pregleden proxy. Čeprav uporabnik ne vidi, da se njihovi podatki najprej pošljejo prek proxyja, lahko ponudnik storitve.

Glavna prednost preglednih posrednikov je, da povečajo hitrost vaše uporabe interneta, ker uporabljajo predpomnjenje. Primer: ko se kot novi uporabnik prijavite v brezplačno omrežje Wi-Fi v Starbucksu, boste morali najprej sprejeti pogoje. Ta zaslon z uporabniškimi pogoji je predpomnjena stran, ki jo nudi proxy. V trenutku, ko pritisnete »Sprejmi«, boste neposredno poslani dejanski storitvi. Z drugimi besedami, najprej boste poslani v prej shranjeno kopijo spletnega mesta. Zaradi tega postopka bo uporaba velikega omrežja s proxyjem lažja in hitrejša.

Če iščete proxy, ki bo skrival vaš IP naslov, odgovora ne boste našli v preglednem proxyju. Ta vrsta posredniškega strežnika neposredno pošlje vaš naslov IP v storitev. Zato vam ne zagotavlja nobene anonimnosti in ponuja le enostavno uporabo in povečano hitrost.

Anonimni proxy

V nasprotju s preglednim proxyjem anonimni proxy skriva vaš IP naslov. Storitve, ki jih uporabljate, ko ste povezani prek tega proxyja, bodo lahko med uporabo proxy videli, da je nekdo obiskal njihovo spletno mesto. Vendar ne bodo vedeli, kdo je to, saj ne morejo videti vašega resničnega naslova IP, samo IP proxy strežnika. Ta vrsta proxy na splošno deluje dobro za povečano anonimnost na spletu. Vendar to ni zajamčena rešitev. Poleg običajnih anonimnih pooblaščencev obstajajo tudi „ekstremni“ anonimni (ali z visoko anonimnostjo) proxyji. Ti strežniki na spletnih mestih ne bodo razkrili, da so proxy, medtem ko je običajni anonimni proxy zaznaven.

Povratni proxy

Povratni proxy deluje ravno obratno kot običajni proxy. Namesto da zaščiti podatke brskalnika interneta, ta proxy ščiti spletni strežnik, na katerem se uporablja. Povratni proxy se lahko uporablja za zaščito spletnih podatkov na strani, tako da se postavi požarni zid. Dostop do teh posebnih strani lahko proxy da ali zavrne pooblaščenec. Tako kupci določene banke ne bodo mogli slučajno poiskati tujca v bančnem okolju. Poleg tega se povratne proxy pogosto uporabljajo za predpomnjenje statičnih strani, s čimer je zagotovljeno, da strežnik ne bo enostavno preobremenjen.

VPN

Namesto strežnika proxy lahko uporabite tudi VPN. Navidezno zasebno omrežje (VPN) ustvari šifriran tunel med računalnikom in strežnikom. Edino, kar bodo lahko videli vaš ISP, hekerji ali morda vlada, je, da vaša povezava prihaja iz IP vašega strežnika VPN. Vse vaše spletne aktivnosti, vaš pravi IP, lokacija in prenosi ostanejo skriti za šifriranjem VPN-ja. Poleg tega vam VPN omogoča dostop do več različnih lokacij strežnika, kar pomeni, da bi lahko dosegli vse vrste strani in storitev z omejenim geografskim dostopom, ki sicer ne bi bile na voljo za vas. VPN deluje tako:

Kako deluje VPN ilustracija

Niso vsi VPN-ji enaki. Medtem ko vsaka ima približno enak namen, je treba upoštevati več dodatnih dejavnikov. Navedli bomo tri pomembne dejavnike, ki jih boste morali tukaj razmisliti. Za več informacij o tem, kako ponudniki VPN obravnavajo te in druge teme, si lahko preberete naše podrobne preglede VPN.

Ali želite takoj začeti s spodobnim VPN? Oglejte si NordVPN.

Politika beleženja

Edina stranka, ki bo lahko videla vaše spletno vedenje, ko uporabljate VPN, je ponudnik VPN. Konec koncev se vaš podatkovni promet pošilja prek njihovega strežnika. Zato je pomembno izbrati zanesljivega ponudnika VPN, ki nobene od teh podatkov ne bo shranil. To bi bilo v nasprotju z vsem, za kar se zavzema VPN: zagotavljanje vaše spletne anonimnosti in varnosti.

Tako imenovani dnevniki, v katere bi lahko pripravljal vaše podatke ponudnik VPN, imajo lahko grozne posledice. Vlade lahko ponudnika prisilijo, da jim pokaže vaše podatke. Zato je vedno pomembno preveriti, ali VPN, ki ga nameravate uporabiti, ne vsebuje nobenega dnevnika. V tem primeru obljubljajo, da ne bodo shranili vašega podatkovnega prometa, zato ga tudi drugi ne bodo mogli videti.

Uporabniku prijaznost

Če želite na svoji napravi vzpostaviti povezavo VPN, boste morali prenesti in namestiti storitev VPN. Včasih boste morali konfigurirati računalnik ali mobilno napravo, da VPN deluje. Običajno je to preprost postopek: mnogi ponudniki imajo navodila za namestitev po korakih, ki jih lahko uporabljate, tudi če niste usposobljeni z računalniki. Takoj, ko je vaš VPN nameščen in aktiviran, bodo vsi vaši spletni podatki varno poslani skozi tunel VPN. Ne glede na to, kateri program ali brskalnik uporabljate, bo poskrbljeno za ves promet.

Programska oprema, ki jo nudijo storitve VPN, je lahko zelo raznolika. Medtem ko ima lahko en ponudnik preprosto in strukturirano aplikacijo, ki omogoča zelo enostavno uporabo, se lahko drugi VPN-ji odločijo, da bodo dodali več možnosti v svojo programsko opremo, zaradi česar je odjemalec nekoliko nestrpen in težji za uporabo. Glede na lastne želje imate morda raje eno stranko pred drugo.

Cena

Naročnina na VPN običajno ni brezplačna. Na srečo cene niso preveč slabe: za nekaj dolarjev na mesec boste že imeli zelo dober VPN. V primerjavi z brezplačnim spletnim proxyjem se to morda zdi preveč, vendar boste v zameno dobili dodatno zaščito in najboljše šifriranje. Na trgu je celo nekaj zelo spodobnih brezplačnih VPN-jev. Ko se odločite za brezplačno VPN, morate biti previdni pri izbrani VPN. Dobri, zaupanja vredni VPN imajo pogosto omejitve hitrosti ali podatkov, vendar so veliko boljši od mnogih lažnih brezplačnih VPN-jev, ki jih boste našli v spletu, ki pogosto ne delujejo ali so napolnjeni z zlonamerno programsko opremo. Dober brezplačni VPN vam bo še vedno zagotavljal boljšo zaščito kot proxy.

Če želite popolno zaščito brez kakršnih koli omejitev, vam svetujemo, da odložite nekaj dolarjev na mesec in vseeno pridobite vrhunski VPN. V primerjavi s proxyjem bo VPN vašo internetno izkušnjo naredil veliko varnejšo in bolj anonimno. Če poleg tega izberete poceni ponudnika, na primer Surfshark, boste imeli najboljšo ponudbo.

Za lažjo izbiro med VPN in proxyjem smo v spodnji tabeli našteli prednosti in slabosti VPN-jev..

Prednosti VPN:
Slabosti VPN-ja:
Vaša internetna dejavnost je dobro zaščitena Cena
Visoka raven šifriranja Možnost hlodov
Hiter za uporabo
Na voljo v mnogih državah / na številnih lokacijah strežnika

Kaj je najboljše: VPN ali proxy?

Glede zasebnosti in varnosti VPN-ji daleč presegajo pooblaščence. Čeprav pooblaščenci skrivajo vaš IP, ne nudijo veliko drugega kot zaščito. Kljub temu se lahko odločite za uporabo proxyja za posebne situacije. Čeprav VPN-ji zagotavljajo veliko več šifriranja in varnosti kot pooblaščenci, morda niso vedno potrebni, odvisno od naloge in načina, kako se spoprijeti s svojo spletno zasebnostjo.

Kdaj uporabiti proxy

  • Obhodite požarni zid ali geoblock: Pri poskusu dostopa do storitve ali spletnega mesta z omejenim pretokom morda zadostuje proxy strežnik. Vendar to običajno velja le, če ne prenašate občutljivih podatkov in vam ni treba skrivati ​​svojih spletnih dejavnosti. Uporabniki se morajo prav tako zavedati, da imajo nekatere storitve, kot je Netflix, proxy proxy tehnologijo in lahko blokirajo povezave s proxy strežniki.
  • Pri uporabi zastarelega operacijskega sistema: Proxyji ne potrebujejo namestitve programske opreme, da bi lahko delovali. To lahko deluje v vašo korist, če imate počasen ali zastarel operacijski sistem. VPN lahko upočasnijo vašo hitrost brskanja, še posebej pa HTTP proxy komajda vplivajo na delovanje naprave. Obstajajo tudi predpomnilniški strežniki proxy, ki lahko shranijo kopije spletnih mest, ki jih pogosto obiskujete, da zmanjšate pasovno širino in povečate zmogljivost svojega računalnika..

Kdaj uporabiti VPN

  • Brskanje po internetu: Če brskate po internetu ali dostopate do občutljivih informacij v spletu, bo VPN šifriral vaše podatke in jih varoval pred hekerji in kibernetskimi kriminalci.
  • Povezava z javnim Wi-Fi-jem: Če se povežete z javnimi Wi-Fi ali drugimi nezaščitenimi omrežji, je VPN obvezen. Kibernetski kriminalci pogosto vdrejo v nezavarovana omrežja in lahko dostopajo do vseh podatkov, ki jih prenašate po omrežju. VPN varuje vaše zasebne podatke pred temi hekerji.
  • Dostop do vsebine omejene na regijo: Čeprav lahko pooblaščenci delujejo za dostop do določenih vrst vsebine, omejene na regijo, imajo številne storitve programsko opremo za blokiranje proxyjev. Nekatere od teh storitev imajo tudi bloke VPN, vendar jih lahko na splošno uporabite vrhunski VPN.
  • Ob vladni cenzuri: Če živite v državi s široko cenzuro in spletnim nadzorom, vam bo samo vrhunski VPN omogočil varno izogibanje cenzuri in skrivanje svoje spletne dejavnosti pred vlado.

Končne misli

Proxy strežnik bi lahko iz različnih razlogov preusmeril vaš spletni promet. Lahko ga uporabite, če želite ostati bolj anonimni med brskanjem, ali storitev lahko poveča internetno izkušnjo z dodajanjem proxyja za predpomnjenje. Na voljo je več vrst pooblaščencev, ki se lahko uporabljajo v različne namene.

Skoraj na vsak način je VPN boljši od proxyja. VPN-ji ponujajo več anonimnosti v spletu in ščitijo vse vaše spletne podatke, namesto samo določenih delov podatkov. Poleg tega bi VPN lahko pospešil vašo internetno povezavo: ko vaš ponudnik internetnih storitev umetno zmanjša pasovno širino vaše internetne povezave, lahko VPN to učinkovito zaobide..

Edini pravi razlog za izbiro proxy strežnika prek VPN je cena. Proxyji so preprosto cenejši od VPN-jev. Ne glede na to, za majhno plačilo boste vsak mesec že imeli visokokakovostno storitev VPN, na primer CyberGhost, NordVPN ali Surfshark. Skoraj v vseh primerih je pametneje plačati za zagotovitev, da so vaši podatki res varni. Preden izberete proxy za povečanje anonimnosti v spletu, je najbolje, da najprej razmislite o omejenem brezplačnem VPN-ju. Vedno imejte v mislih, da nič na internetu ni stoodstotno varno in anonimno. Zato morate biti vedno pozorni, kaj počnete v spletu, tudi ko uporabljate proxy ali VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map