Slabosti VPN-ja. Na kaj paziti! | VPNO pregled

VPN se morda zdi odlična rešitev za številne težave z zasebnostjo na spletu. Navsezadnje VPN skriva vaš IP-naslov, šifrira vaše podatke in odblokira vsebino, zaščiteno z IP-naslovom. Skratka, zagotavlja vam varnost, anonimnost in svobodo.


Vendar ima vse svoje pomanjkljivosti. Spodaj si lahko preberete, kakšne slabosti bi lahko imel VPN, pa tudi velike razlike med brezplačnimi in plačanimi VPN.

Nekatere pogoste pomanjkljivosti storitev VPN

VPN povezava lahko vpliva na vašo uporabo interneta na več načinov. Nekatere najpogostejše so:

 • Počasnejša internetna povezava
 • Posebne blokade storitev VPN (na primer Netflix)
 • Nezakonita uporaba VPN-jev
 • Ne vem, kako močna je šifriranje, ki ga ponuja vaš VPN
 • Zapisovanje in potencialna preprodaja vaših internetnih navad tretjim osebam
 • Prekinitev povezave
 • Neupravičen občutek nekaznovanosti na spletu
 • Brezplačni VPN-ji: včasih slabši od vseh

Spodaj najdete podrobneje opisane primere. Pojasnjujemo vam, zakaj lahko pride do zmanjšanja hitrosti in kako vas lahko VPN blokira. Poleg tega si lahko preberete o zakonitosti VPN v različnih državah. Poskusili vam bomo pomagati tudi pri težavah, ki bi jih lahko naleteli pri oceni varnosti VPN in v kolikšni meri ste resnično anonimni. Z večino teh težav vam lahko pomagamo najti ustreznega ponudnika, ki vam ne bo povzročal preveč težav. Nekateri pa bi lahko imeli večji učinek na vaše izkušnje z VPN-ji. Pred nakupom VPN se obvestite, da ne boste razočarani. Če preprosto iščete zelo kakovosten VPN in se želite izogniti mnogim potencialnim pomanjkljivostim, je vredno vlagati v storitev VPN, kot je ExpressVPN. Stane nekaj evrov na mesec, vendar dobite odlično storitev v zameno.

Morda boste imeli določene pomanjkljivosti, odvisno od ponudnika VPN. Če se želite prepričati, da ne boste naleteli na grda presenečenja, preberite naš pregled VPN-ja, ki ga nameravate kupiti.

VPN lahko zmanjša vašo hitrost

Ker se povezava z internetom z VPN preusmeri in šifrira prek strežnika VPN, bo morda internetna povezava nekoliko upočasnjena. Zato je pomembno, da preverite hitrost VPN-ja, ko ga preizkušate. V vseh naših pregledih najdete velik razdelek o hitrosti. Večina vrhunskih VPN storitev, kot sta NordVPN in ExpressVPN, ne bo preveč upočasnila vašega interneta, hitrost pa le redko ostane enaka.

Večina uporabnikov interneta razlike ne bo opazila. Ljudje, ki počnejo stvari prek spleta in potrebujejo hitro povezavo, lahko imajo nekaj težav z napačnim VPN. Na primer, igralci, ki želijo igrati spletne igre za več igralcev, bi morali preučiti najboljše VPN-je za igro, da bi bili prepričani, da ne bodo imeli nobenega zamika.

Lahko tvegate, da vas bodo nekatere storitve blokirale

Netflixov logotip

Nekatere storitve odvračajo od uporabe VPN-ja. To običajno pomeni, da ne bi smeli imeti dostopa, vendar to počnete z VPN. Nekatere vlade na primer blokirajo določeno vsebino za svoje državljane, ker menijo, da ni primerna ali pa ogroža njihove vrednote. Včasih pa nekateri ponudniki vsebine izklenejo uporabnike iz drugih držav, ker na primer preprosto niso plačali dela licenčnine. To je primer pri BBC iPlayerju. S pomočjo VPN-ja lahko zaobidete te omejitve in dostopate do vsebine. Iz tega razloga VPN niso zelo priljubljene pri teh vladah. To lahko celo povzroči splošno prepoved vseh VPN-jev.

VPN-ji so blokirani tudi s pretočnimi storitvami, kot sta Netflix in Hulu. Ker imajo te družbe pogodbe z distributerji filmov, ki jim omogočajo samo prikazovanje vsebin v določenih državah, so začeli po VPN-jih. Z VPN ljudje dostopajo do vsebine druge države v teh storitvah pretakanja. Ker Netflix morda nima pravice prikazovanja te vsebine v vaši državi, se bori proti uporabi VPN-ja. To storijo tako, da hkrati blokirajo IP naslove, ki dostopajo do njihovih storitev z veliko količino ljudi. Na primer, ko do njih dostopate prek skupnega naslova IP hkrati z drugimi uporabniki. To je lahko zelo nadležno, če si želite ogledati film. Na srečo obstaja nekaj ponudnikov VPN, ki poskrbijo, da je za gledanje Netflixa vedno na voljo strežnik. Če želite premium VPN, ki vam omogoča uporabo Netflixa, si oglejte ExpressVPN.

VPN ni zakonit v vseh državah

Čeprav je to morda sumljivo, je uporaba VPN v večini držav zakonita. Pravzaprav večina velikih podjetij in korporacij uporablja VPN kot del svoje varnosti. Nekaj ​​izjem je sicer. Nekatere države želijo imeti popoln nadzor nad tistimi, ki jih njihovi državljani lahko vidijo na internetu. Ker se VPN lahko uporablja za izogibanje vladni cenzuri, je v nekaterih totalitarnih državah nezakonit.

V nekaterih državah, kot sta Rusija in Kitajska, lahko uporabljate samo potrjena VPN-ja, ki jih odobri vlada. Uporaba VPN ni nujno nezakonita, vendar želijo ohraniti nadzor nad njim. Nekateri kakovostni ponudniki VPN, kot je NordVPN, so razvili posebne “zasedene strežnike”, ki bi jih bilo mogoče uporabiti v državah, kot je Kitajska, tudi če jih vlada ne dovoli. V drugih državah, kot je Severna Koreja, je uporaba VPN-ja popolnoma prepovedana, kar pomeni, da ne smete uporabljati VPN-ja. Vendar je to težava le, če živite v eni od držav, ki omejuje ali prepoveduje uporabo VPN-jev.

Potrošniki težko preverijo kakovost šifriranja

Težko je ugotoviti, ali ponudniki VPN resnično počnejo tisto, kar obljubljajo. Pogosto ugotoviš le, da ne gre, ko gre narobe. Povprečni uporabnik osebnih računalnikov ne pozna kriptografije. Ali je storitev, ki se zagotavlja, res tako varna? Zaradi tega so v tej panogi ocene zelo pomembne. Preden sklenete naročnino pri ponudniku VPN, je pametno prebrati nekaj mnenj (uporabnikov).

V naših pregledih lahko ugotovite, za katere dnevnike ponudnik pravi, da hranijo in berejo več o splošni kakovosti in varnosti VPN. To vključuje kratko razlago, kateri protokoli in vrste šifriranja uporabljajo ponudnika VPN. Na vseh spletnih straneh najdete ocene vseh velikih ponudnikov VPN. Morda bi radi pogledali tudi naša glavna priporočila.

Zapisovanje in morebitna nadaljnja prodaja vaših internetnih navad tretjim osebam

Ideja za pridobitev naročnine od ponudnika VPN je, da svoj internetni promet usmerite prek njihovih strežnikov. Oni šifrirajo vaše podatke in vam omogočajo, da uporabite enega od njihovih številnih strežnikov, da skrijete tudi svoj IP naslov. To pomeni, da morate imeti zaupanje v svoj VPN, da ne bodo zlorabili podatkov, ki potujejo prek njihovih strežnikov. V bistvu ste kupili varnost in anonimnost. Številni ponudniki VPN ohranjajo svoj konec pogodbe in popolnoma ignorirajo vaše osebne podatke. Ne zabeležijo, kaj počnete, niti ne shranjujejo svojih podatkov.

Vendar nekateri ponudniki VPN beležijo vaše podatke. Veliko brezplačnih VPN-jev to stori (več o tem kasneje) in nekateri ponudniki v licenčni pogodbi jasno povedo, da bi to lahko storili. To seveda premaga celoten namen pridobivanja storitve VPN. A to niso najhujši prestopniki. Resnično moteči primeri so plačani ponudniki VPN, ki trdijo, da se ne prijavijo, vendar so pozneje ugotovili, da to storijo. FBI je na primer zaprosil enega ponudnika VPN (HideMyAss), naj predloži podatke o eni od svojih strank zaradi suma nezakonitih dejavnosti na temnem spletu. Čeprav je podjetje sprva zavrnilo, so na koncu predali zelo specifične dnevnike o uporabniku, vključno s časi prijave, prenosi, uporabo pasovne širine itd..

Ta previdna zgodba nas še enkrat opomni, da moramo pred podpisom naročnine pri ponudniku VPN pogledati več virov in pregledov.

Prekinitev povezave

Številni ponudniki VPN v svojo programsko opremo vključujejo kill-switch. To je zelo uporabna funkcija. Ko bi se povezava s strežnikom VPN prekinila, nenadoma ostanete brez zaščite in vaše spletno vedenje je povezano z vašim dejanskim naslovom IP. Da bi to preprečili, stikalo kill prekine celotno povezavo z internetom in se obnovi šele, ko se ponovno vzpostavi povezava z VPN..

Slaba stran tega je, da dobro niste več povezani z internetom. Vendar pa se kakovostni ponudniki VPN zelo redko srečujejo s to težavo.

Neupravičen občutek nekaznovanosti na spletu

Obstajajo nekateri ljudje, ki menijo, da jih njihova povezava VPN naredi popolnoma anonimne in nanje ne vpliva škodljiva programska oprema. To vodi do lažnega prepričanja, da so na spletu nedotakljivi. To očitno ni tako.

Tudi z močno šifrirano in stabilno povezavo VPN lahko še vedno:

 • Oglaševalci, sledilci, hekerji, obveščevalne agencije itd. Vas po spletu spremljajo.
 • Postanite ciljno usmerjeni in postanete plenilec phishing napadov
 • Okužite se z neko vrsto zlonamerne programske opreme
 • Zaprite se iz določenih omrežij, baz podatkov, poglobite spletne strani itd.

VPN poskrbite, da bodo vaši podatki šifrirani, vaš IP naslov skrit in da lahko pridobite dostop do vsebine, ki prej ni bila na voljo tujcem. Če pa vas hoker ali obveščevalna agencija želi izslediti, poleg IP naslova obstajajo tudi drugi načini vaše identifikacije. Vaš IP naslov je le prvi namig, ki bi ga lahko iskali. Kot taka je povezava VPN vse prej kot dovoljenje za sodelovanje v goljufalnem, nezakonitem ali nepremišljenem vedenju na internetu. Vedno uporabljajte zdrav razum in bodite previdni.

Brezplačni VPN-ji: včasih slabši od vseh

VPN brez pomanjkljivostiNekateri se odločijo preizkusiti brezplačno storitev VPN. S tem sploh ni nič narobe. Na žalost mnogi brezplačni ponudniki VPN niso bili zasnovani tako, da bi povprečnemu uporabniku zagotovili več zasebnosti in anonimnosti na internetu, temveč zgolj za zaslužek. Odličen primer je Hola VPN, storitev VPN, od katere bi se morali izogibati. Te vrste VPN-jev se ne ukvarjajo s prodajo storitev VPN, ampak prodajo vaših osebnih podatkov tretjim osebam. Ko uporabljate storitev VPN, svoj promet usmerite prek njihovih strežnikov. Plačate jim naročnino, šifrirajo vaše podatke in obljubljajo, da ne bodo beležili ali shranili vseh vaših podatkov. Vendar pa številne brezplačne storitve VPN zaslužijo s prodajo vaših podatkov na primer oglaševalcem. V tem primeru je bolje, da sploh nimate nobene storitve VPN in namesto tega namestite Adblocker ali nekatere druge varnostne funkcije.

Številni brezplačni ponudniki VPN imajo tudi omejitve podatkov, omejitve hitrosti, oglase in omejitve za prenos. Zaradi teh omejitev preprosto ni prijetna izkušnja. Poleg tega številne brezplačne aplikacije VPN niso varne, saj v prenosu vsebujejo vohunsko ali zlonamerno programsko opremo. Bodite previdni, preden preizkusite nekaj brezplačnih storitev VPN. Če želite poskusiti enega ali dva, poglejte članek o najboljših brezplačnih ponudnikih VPN. En brezplačen VPN, ki ima naš žig odobritve, je ProtonVPN.

Končne misli

Glavne pomanjkljivosti VPN so moteče, vendar ne vplivajo nujno na večino uporabnikov. Večina težav se srečuje pri brezplačnih ali cenejših VPN storitvah. Na primer, v nekaterih primerih je celo mogoče, da se internetna povezava po povezavi s ponudnikom VPN še hitreje poveže. To se lahko zgodi, ko vaš ponudnik internetnih storitev izključi povezavo. Storitev VPN nato šifrira vaše podatke, zato je veliko manj verjetno, da vas bo vaš ponudnik internetnih storitev skušal ugasniti. V tem primeru je vaša povezava varnejša in hitrejša.

Tudi blokade, zasnovane posebej za storitve VPN, niso vedno problem. Netflix ne more in ne blokira vseh strežnikov VPN. Številni ponudniki VPN imajo hiter in enostaven dostop do Netflixa po vsem svetu.

Obstajajo tudi VPN-ji, ki nimajo stikala za ubijanje. Tako vaša internetna povezava ne bo nenadoma prekinjena, čeprav s tem postanete manj varni.

Končno so zagotovo nekatere pomanjkljivosti, ko uporabljate storitev VPN. Vendar je veliko teh zelo omejenih pri uporabi kakovostnega ponudnika. Najbolje, kar lahko storite, je, da natančno razmislite, kateri ponudnik VPN je najboljši za vas.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map