Kaj je stikalo za uničenje VPN-ja? | VPNO pregled

Če vas zanimajo VPN-ji ali ste prebrali nekaj naših pregledov, boste najverjetneje naleteli na izraz “kill switch”. Stikalo ubijanja pogosto velja za veliko prednost katerega koli ponudnika VPN, ki ga ponuja. Kljub temu se zdi, da mnogi naši bralci ne vedo natančno, kaj počne stikalo kill in zakaj je bolje uporabiti. Zato lahko spodaj preberete vse o stikalu za izklop.


Kaj je kill stikalo?

Kill Switch OffV najbolj splošnem pomenu besede se stikalo kill nanaša na mehanizem, ki povzroči, da se stroj nenadoma izklopi, ko gre kaj narobe. Lahko se uporabi tudi za opis podobne zaustavitve v sili v programski opremi namesto v fizični stroji.

Če se stroj pokvari, zruši ali začne na kakršen koli drug način delovati, lahko stikalo kill takoj zaustavite. Večina vrst težkih strojev ima za zaščito takšno stikalo. Kot si lahko predstavljate, je stikalo za zaustavitev ključnega pomena za vsak stroj z vrtalniki ali žagami, ki lahko ogrozi svoje uporabnike, ko nimajo nadzora. Stikala za ubijanje so na teh strojih pogosto kot svetlo rdeči gumbi, zato jih je enostavno najti. S tem gumbom se boste nevarnim situacijam lahko izognili takoj. Ne samo težka mehanizacija, ampak tudi nekatera vozila in dvigala imajo zasilni gumb, ki deluje kot stikalo za zaustavitev. Ta funkcija je vedno dodana za zagotovitev varnosti uporabnika.

Preklopno stikalo za programsko opremo 

Tako kot pri strojih tudi nekatere programske opreme uporabljajo stikalo kill. Pomislite na primer programsko opremo, ki jo uporabljajo velika podjetja, ki zbirajo veliko uporabniških podatkov, ali vladno programsko opremo, ki vsebuje vse vrste občutljivih informacij. Če je programska oprema v rokah nepooblaščenih ljudi, lahko stikalo za uničenje prepriča, da ne bodo videli nobenega od teh občutljivih podatkov. Brez ustreznega pooblastila oseba, ki poskuša dobiti dostop do informacij, je ne bo dobila. Podatki bodo nevidni ali nedostopni. Stikalo kill lahko celo programsko opremo izbriše. Tako kateri koli občutljivi podatek ne pride iz napačnih rok.

Kill stikala se lahko uporabljajo tudi v drugih kontekstih. Pametni telefoni jih običajno uporabljajo za odvračanje od kraje. Ker lahko stikalo kill napravo naredi popolnoma neuporabno, je veliko manj verjetno, da bodo tatovi zapravili svoj čas, da bi jo ukradli. Nekateri pametni telefoni Windows, Google in Apple imajo tudi stikalo za prekinitev, ki zagotavlja varnost nameščenih aplikacij. Če je aplikacija v telefonu okužena s škodljivo programsko opremo, lahko stikalo kill takoj izolira in ustavi to aplikacijo. S tem preprečite nadaljnjo okužbo in ohranite varno ostalo napravo. Poleg tega lahko škodljivo programsko opremo takoj odstranite.

Zakaj imajo VPN-ji stikalo ubijanja?

Večina ljudi, ki uporabljajo VPN, to stori, da zaščiti svojo zasebnost. Med brskanjem po internetu želijo ostati anonimni in VPN lahko pri tem pomaga. Če bi bil vaš VPN začasno nedelujoč, bi ostali brez zaščite. Vaši podatki bodo poslani na internet brez dodane zaščite predora VPN. Posledično bo vaš naslov IP vseeno viden zunanjemu svetu. Tukaj pride stikalo kill.

Stikalo za uničenje VPN zagotavlja, da nikoli ne boste šli v splet brez zaščite. Če vaš brskalnik VPN med brskanjem deluje, bo stikalo kill popolnoma izključilo vašo povezavo z internetom. Dokler VPN trpi zaradi težav s povezavo, ne boste mogli ničesar brskati, pretakati ali prenašati. Ker je vaša celotna internetna povezava ustavljena, bo vaš pravi naslov IP ostal zaščiten, vaša zasebnost pa bo ostala nedotaknjena. Hekerji ne bodo mogli priti do vaših podatkov. Z drugimi besedami, stikalo kill zagotavlja, da vas VPN ščiti, tudi če ne deluje povsem tako, kot bi moral. Spodnja slika prikazuje, kako to deluje.

Kill Switch VPN ponazoritev s hekerjem

Zakaj bi moja VPN povezava padla?

Prekinitev VPN povezave ima lahko več vzrokov. Tu je nekaj najpogostejših:

 • Slaba internetna povezava: Če za začetek delate z nestabilno internetno povezavo, obstaja verjetnost, da se bo vaš VPN morda pokvaril. Tako je na primer, če na primer uporabljate omrežje Wi-Fi s šibkim signalom. Nenehno preklapljanje med omrežji ima podoben učinek.
 • Težave s strežnikom VPN: Drugi možni vzrok je sam strežnik VPN. Če ima strežnik kakšno notranjo okvaro, lahko to povzroči, da se vaša VPN povezava v celoti zmanjša. Težave lahko povzročijo moč strežnika, motnje v fizičnem strežniku ali preprosti časovni izhodi povezave. Še več, ko določen strežnik hkrati uporablja veliko ljudi, postane ta prenatrpan. V teh časih se pogosto pojavljajo tudi težave: povezava lahko postane neverjetno počasna ali pade.
 • Nastavitve požarnega zidu, protivirusnih programov ali usmerjevalnikov: Še en možen dejavnik oviranja se lahko skriva v nastavitvah drugih programov v vaši napravi. Nekateri programi imajo posebne nastavitve, ki ob aktiviranju ne bodo omogočile, da bi vaš VPN vzpostavil povezavo. Požarni zid ali protivirusni program lahko zunanjo povezavo VPN vidi kot tveganje. Posledično bodo poskušali ustaviti VPN in vaš varni predor spremenili v nepravilno in nezanesljivo povezavo. Tudi takšen usmerjevalnik in samodejne posodobitve naprave lahko povzročijo tovrstne težave.

Kateri VPN imajo dobro stikalo za ubijanje?

Na splošno ljudje menijo, da je stikalo kill pozitiven dodatek k kateri koli storitvi VPN. Zaradi same narave vas lahko aktivirano stikalo za ustavljanje v določenem času prepreči dostop do spleta. Vendar v večini primerov to premaga alternativo: biti nezaščiten na internetu. Stikalo kill povečuje vašo spletno zasebnost in vam pomaga ohraniti nadzor nad internetno povezavo.

Veliko VPN-jev ima stikalo za prekinitev. Nekateri ponudniki zahtevajo, da ga vklopite ročno s spreminjanjem nastavitev, medtem ko so drugi ponudniki to aktivirali kot privzeto. Nekateri ponudniki VPN so sicer boljši od drugih. Zaradi tega smo spodaj našteli dva najboljša ponudnika VPN-jev, ki ponujata stikalo ubijanja.

ExpressVPN

ExpressVPN je že kar nekaj časa vodil na seznamu najboljših VPN-jev trenutka. Njihovo stikalo za uničenje se imenuje “Network Lock” in je na voljo za Windows, Mac, Linux in vse usmerjevalnike (prek svoje aplikacije). Če vaša povezava odpade, bo omrežna ključavnica opazila in takoj prekinila vso komunikacijo z internetom. Network Lock bo poskrbel, da nobeni od vaših osebnih podatkov ne bo poslan, dokler ExpressVPN ne bo uspešno obnovil povezave s strežnikom. V tem trenutku bo omrežna ključavnica omogočila ponovno pošiljanje podatkovnega prometa. Poleg dobrega stikala za ubijanje ima ExpressVPN tudi hitre strežnike, je zelo uporabniku prijazen in sodeluje z Netflixom.

NordVPN

NordVPN je še ena dosledna in zanesljiva možnost. To stikalo za ubijanje ponudnika VPN deluje v sistemih Windows, macOS, Android in iOS. Možnost je vgrajena v programsko opremo in je enostavna za vklop in izklop. NordVPN priporoča, da uporabniki čim več uporabljajo stikalo kill. Družba to vidi kot zadnjo obrambno črto. Poleg tega NordVPN uporabnikom omogoča, da vzpostavijo ‘liste za ubijanje’, v katere lahko vključite aplikacije, ki jih ne želite blokirati v primeru časovne omejitve. Tako boste lahko dostopali do nekaterih programov, tudi ko je aktivirano stikalo kill in ko VPN povezava pade. Na splošno ima NordVPN obsežno strežniško omrežje in je relativno poceni. Deluje celo, ko ste zunaj ZDA in želite gledati ameriški Netflix.

Končne misli

Preklopno stikalo ali zaustavitev v sili je uporabna programska funkcija, ki pomaga zaščititi uporabnika. Ko govorite o stikalu za odstranjevanje VPN, to pomeni, da bodo vaši podatki varni tudi takrat, ko programska oprema VPN ne deluje in če zaščitna povezava odpade. Ne boste mogli v spletu nezaščiteno in spletna mesta ne bodo mogla odkriti vašega resničnega naslova IP. Če iščete VPN s stikalom kill, vas želimo napotiti na ExpressVPN ali NordVPN. Ti ponudniki VPN vam bodo zagotovo pomagali ostati varni!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map