Ali je zakonita uporaba VPN-ja? | VPNoverview.com

Lady JusticeČe ste prišli na to stran, se verjetno sprašujete, ali je dovoljeno delati z VPN. V večini držav na svetu je odgovor pritrdilen. Vendar ima vsaka država še vedno svoje zakone in predpise. Če uporabljate zasebno omrežje VPN, če želite med opravljanjem nezakonitih dejavnosti ostati anonimni, še vedno velja zakon. To, kar počnete, je še vedno nezakonito, ne glede na to, ali uporabljate VPN ali ne.


VPN (virtualno zasebno omrežje) ustvarja veliko možnosti. Z njim bi lahko zaobšli geografske omejitve na internetu in dobili dostop do informacij, ki običajno ne bi bile na voljo v vaši državi. Preprost primer bi bil BBC iPlayer. Ta storitev je namenjena samo britanski javnosti, ki živi v Združenem kraljestvu. Če pa bi v Veliki Britaniji uporabljali VPN strežnik, bi do tega spletnega mesta lahko dostopali tudi iz Italije, Norveške ali ZDA..

Mnogi se sprašujejo, ali je zakonita uporaba VPN povezave. V večini delov sveta, zlasti v zahodnih državah, je uporaba VPN popolnoma zakonita. Tam se vam ne bo treba bati, da boste aretirani zgolj zato, ker uporabljate VPN. Kljub temu obstajajo nekatere države, katerih vlade ne sprejemajo uporabe VPN. Običajno imajo te države diktatorski režim ali izredno avtoritarne voditelje. Primeri so Kitajska, Rusija in Iran. Zakaj želijo omejiti uporabo VPN? In zakaj imajo VPN-ji tako slabo ime? Vse bomo pojasnili v tem članku.

Zakaj je povezava VPN v nekaterih državah nezakonita?

Uporaba VPN je večinoma prepovedana v državah z avtoritarnimi zakoni, kot so Kitajska, Severna Koreja in Turkmenistan. Vlada v teh državah ima omejeno svobodo interneta in svobodo tiska. Zato so spletna mesta v družabnih medijih in kritične novice običajno blokirana za uporabnike interneta v državi. Da bi tako ali tako dobili dostop do teh blokiranih spletnih mest in spletnih storitev, veliko civilistov, izseljencev, turistov, novinarjev in prijaviteljev nepravilnosti uporablja VPN ali proxy strežnik. Spodnja slika prikazuje države, ki v veliki meri uporabljajo spletno cenzuro, in njihove glavne motivacije za to.

Je nezakonita infografika VPN

Z prepovedjo VPN-jev vlade upajo nadzorovati informacije, do katerih lahko dostopajo njihovi državljani. Poleg tega želijo nadzorovati in registrirati internetno vedenje civilistov. Ob uporabi VPN lahko državljani, turisti, izseljenci, novinarji in prijavitelji nepravilnosti zaobidejo spletno cenzuro, hkrati pa anonimizirajo vse svoje spletne podatke. To močno moti vlade, saj pomeni, da bodo imele manj nadzora. Zato so VPN-ji na takšnih mestih pogosto nezakoniti. Nekatere države so celo uvedle stroge kazni za uporabo VPN. Primer bi lahko bili Združeni arabski emirati, o katerih bomo kasneje govorili več.

V nekaterih primerih so VPN-ji na začetku zaradi varnostnih razlogov nezakoniti. Irak se je na primer odločil prepovedati varno povezavo, da bi olajšal boj proti IS. Na žalost to pomeni, da ostalo prebivalstvo trpi za negativnimi posledicami teh zakonov. V nekem smislu so se zaradi nacionalne varnosti prisiljeni odreči delu svoje zasebnosti.

V katerih državah uporaba VPN povezave je prepovedana?

Poimenovali smo že nekaj držav, v katerih uporaba VPN ni dovoljena. Zaradi jasnosti smo spodaj našteli vse države, za katere je znano, da blokirajo VPN-je ali pa se zdi, da je uporaba VPN-ja nezakonita spodaj. Pogosto ni povsem jasno, ali so povezave VPN popolnoma prepovedane in kakšno kazen pričakovati, če jo uporabite. Ne glede na to je uporaba VPN-ja na katerem koli od teh krajev veliko tveganje.

Država
Opombe
BelorusijaBelorusija je prepovedala povezave VPN in brskalnik Tor že leta 2015. S tem je celo uporabila kakršna koli anonimna omrežja ali povezave nezakonita. Verjetno je to povezano z njihovim tesnim odnosom do Rusije.
KitajskaUporaba VPN na Kitajskem je malo sivega območja. Kitajska vlada je dala uradno dovoljenje za nekatere storitve VPN, ki jih je mogoče zakonito uporabljati. Te storitve verjetno beležijo vaše spletne dejavnosti in jih delijo z oblastmi. Čeprav je Kitajska grozila, da bo leta 2018 blokirala vse tuje VPN, jih je še vedno mogoče uporabljati, čeprav morda ni 100-odstotno zakonita. Nekateri visokokakovostni VPN-ji, kot je NordVPN, celo ponujajo posebne “prikrite strežnike”, s pomočjo katerih lahko obkrožite kitajski požarni zid.
EgiptEgiptovska vlada od leta 2017 uporablja globinske preglede paketov (DPI), da blokira več protokolov VPN (PPTP, L2TP, OpenVPN). Država že dalj časa blokira številna spletna mesta in storitve. Čeprav VPN-ji niso uradno nezakoniti, je Egipt zelo težko uporabljal VPN, da bi lahko užival v brezplačnem internetu znotraj svojih meja.
IrakIrak je leta 2014 uvedel popolno prepoved VPN, prav tako je preprečil dostop do nekaterih socialnih medijev in drugih storitev. Njihova glavna motivacija je bila, da jim bo pomagal v boju proti IS. Ti zakoni so še vedno aktivni, čeprav država IS nima več svoje države.
IranIran je od marca 2013 uradno prepovedal uporabo mnogih VPN-jev. Spodbujanje in prodaja teh VPN-jev je prepovedana in lahko povzroči zaporno kazen. Uporabljajo se lahko samo VPN-ji z ​​odobritvijo vlade, čeprav ti še vedno ne omogočajo dostopa do blokiranih spletnih mest, kot je YouTube. Verjetno bodo prijavili tudi vašo uporabo.
Severna KorejaSeverna Koreja je znana po strogi cenzuri. Ne dovoli civilistom niti uporabe običajnega interneta. VPN-ji so prepovedani, a ker je Severna Koreja tako zaprta od tujine, posledice uporabe VPN v tej državi niso znane.
OmanUporaba VPN je nezakonita za vse državljane Omana, organizacije pa jih lahko uporabljajo, če imajo licenco. Le VPN storitve, ki jih je odobrila vlada, so zakonite.
RusijaOd julija 2017 ponudniki VPN smejo ponuditi svoje storitve ruskemu prebivalstvu le, če z vlado delijo vse uporabniške podatke. Leta 2019 je Roskomnadzor (ruska nacionalna sila za nadzor medijev) dal trideset dni več znanim VPN-jem, da bi jim omogočil dostop do vseh ruskih podatkov in spoštoval ruski zakon (kar pomeni uveljavljanje cenzure). Veliko VPN-jev se je odzvalo z izklopom ruskih strežnikov.
SirijaUporaba VPN v Siriji ni nujno nezakonita. Od leta 2011 pa so nekatere povezave VPN blokirane, saj vlada napada protokole VPN. Ne vem, kako uspešni so ti poskusi.
puranDa bi državljanom preprečila dostop do blokiranih spletnih mest, je turška vlada omejila uporabo VPN. Poizkušajo se zaznati in blokirati VPN povezave s pomočjo DPI. Zato uporaba VPN v Turčiji morda ne bo vedno uspešna. Poleg tega vas lahko postavijo bolj kot tarčo vlade: njihove budne oči vas bodo podrobneje preučile.
TurkmenistanTurkmenistan močno cenzurira in omejuje internet, da bi blokiral tuje medije. Uporaba VPN je zato tudi v tej državi prepovedana. Država ima samo en ponudnik internetnih storitev, ki je pod vladnim nadzorom.
UgandaUganda je leta 2018 uvedla davek na socialne medije. Da bi se izognili temu davku, je veliko državljanov začelo uporabljati VPN. Zdaj vlada blokira povezave VPN in odvrača od uporabe. Vendar uporaba VPN ni uradno nezakonita (še).
Združeni Arabski EmiratiV ZAE lahko samo organizacije uporabljajo VPN. Uporaba VPN je za civiliste nezakonita, če jo uporabljajo v kriminalne namene. Kljub temu pa kazniva dejanja v ZAE vključujejo tudi obiskovanje spletnih strani za zmenke in ameriškega Netflixa. VoIP storitve, kot je Skype, tudi niso dovoljene. Če jih boste uporabili, bi lahko dobili visoko globo ali celo poslali v zapor.

Zakaj imajo VPN-ji tako slab ugled?

VPN vam lahko pomaga anonimno brskati po internetu. Zagotavlja več spletne svobode in varnosti. Zato skoraj vsa velika podjetja v teh dneh redno uporabljajo korporativni VPN. Kljub temu mnogi verjamejo, da VPN-ji niso povsem zakoniti. V mnogih delih sveta je tako: VPN lahko uporabite za zaščito spletne zasebnosti, kadarkoli želite. VPN omogočajo dostop do interneta na varen način, kar pa ni slabo, nevarno ali prepovedano samo po sebi – v večini krajev.

Vendar pa je proti uporabi zakona VPN udeleženo v kriminalnih dejavnostih. Opredelitev “kaznivega dejanja” se lahko močno razlikuje glede na državo, v kateri se nahajate. Na primer, večina držav bi trde droge ocenila kot kaznivo dejanje. Kriminalisti, ki se ukvarjajo s takšnimi dejavnostmi, lahko s pomočjo VPN poskušajo ostati zunaj vlade. Njihova zasebnost bo nekoliko zaščitena, kar bo policiji otežilo iskanje in kaznovanje. Vendar kriminalne prakse, v katerih sodelujejo, ostajajo nezakonite. Če jih ujamejo, bodo v hudih težavah. Ne za uporabo VPN, ampak za nezakonite dejavnosti.

Tako kot pri brskalniku Tor mnogi tudi menijo, da je povezava VPN nezakonita, ker olajša kriminal. Vendar to ni edina uporaba zaščitene in anonimne internetne povezave. VPN je preprosto sredstvo za dosego cilja, ki ga je mogoče uporabiti v več namenov, tako dobrih kot slabih.

Pravne uporabe VPN-ja

Obstaja veliko dobrih razlogov, da ljudje uporabljajo VPN. Zasebnost pogosto igra veliko vlogo, skupaj z dodatno zaščito med uporabo odprtih dostopnih točk Wi-Fi. Pretakanje spletnih vsebin lahko postane tudi lažje z VPN. Če želite več informacij o razlogih, zakaj bi želeli uporabljati VPN, vas želimo napotiti na naš celotni članek o VPN-jih in njihovi uporabi.

Če povzamem: VPN-ji so zakoniti v večini držav. Vendar pa so nekatere vlade postavile omejitve glede uporabe VPN ali so prepovedale prakso v celoti. Na ta način želijo nadzorovati prebivalstvo ali ohranjati nacionalno varnost. Uporaba VPN v teh krajih je lahko nevarna in povzroči težave. Kadar niste v nobeni od teh držav in ne sodelujete v kriminalnih dejavnostih, se ni treba bati.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me