Menyiapkan Sambungan VPN pada Windows 10 (Langkah-demi-Langkah)

Terdapat beberapa cara untuk menyediakan VPN pada komputer Windows 10 anda. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara menyiapkan VPN melalui tetapan Windows anda. Ini berguna jika anda ingin menggunakan rangkaian VPN yang disediakan oleh majikan anda, misalnya.


Privasi sistem operasi Windows

Banyak penyedia VPN menyediakan perisian khas yang membolehkan anda menyambung dengan mudah dan cepat ke salah satu daripada banyak pelayan VPN mereka. Namun, beberapa VPN, termasuk banyak rangkaian korporat, tidak dilengkapi dengan perisian mereka sendiri. Nasib baik, Windows mempunyai ciri yang membolehkan anda membuat sambungan VPN sendiri. Dalam panduan langkah demi langkah ini, kami akan menerangkan bagaimana anda dapat membuat sambungan VPN di Windows 10. Adakah anda mempunyai VPN yang menawarkan perisiannya sendiri, seperti ExpressVPN atau CyberGhost? Tatal ke bawah untuk mendapatkan panduan ringkas yang menerangkan cara menyediakan VPN anda dengan perisian ini.

Langkah 1: Dapatkan maklumat log masuk yang betul

Untuk membuat sambungan VPN dengan Windows 10, anda memerlukan butiran log masuk yang betul. Jika tidak, anda tidak akan dapat mengakses pelayan VPN. Sekiranya sambungan VPN anda diatur melalui kerja anda, anda perlu meminta maklumat log masuk yang betul dari atasan anda. Adakah anda bekerja dengan VPN untuk penggunaan peribadi? Kemudian anda membuat perincian ini sendiri semasa menyediakan akaun anda. Dengan maklumat ini, yang sering terdiri dari nama pengguna dan kata laluan dan mungkin alamat pelayan tertentu untuk disambungkan, anda boleh mengikuti tiga langkah di bawah untuk menyambung ke VPN.

Sekiranya anda belum mempunyai akaun VPN dan maklumat masuk dan mencari VPN yang baik untuk melindungi sambungan internet anda, anda selalu boleh mencuba CyberGhost. Penyedia ini sangat murah, tetapi masih berkualiti. Lebih-lebih lagi, mereka mempunyai jaminan pengembalian wang 45 hari, yang membolehkan anda mencuba perkhidmatan ini terlebih dahulu.

Langkah 2: Buka Tetapan VPN di Windows

Adakah anda mahu memasang VPN pada Windows 10? Pertama sekali, anda perlu memastikan bahawa anda menggunakan akaun Windows dengan hak pentadbiran. Biasanya pemilik komputer mempunyai hak-hak ini. Dia juga boleh menyebarkannya kepada orang lain. Sekiranya anda hanya mempunyai satu akaun pengguna pada peranti yang anda gunakan, anda akan mempunyai hak ini secara automatik.

Pergi ke menu mula (dengan mengklik Logo Windows di sudut kiri bawah skrin anda) dan klik Tetapan. Butang ini sering kelihatan seperti roda gigi kecil. Setelah skrin ‘Tetapan’ dibuka, klik Rangkaian dan Internet dari menu. Kemudian pilih VPN dari senarai di sebelah kiri skrin. Gambar di sebelah kanan teks ini menunjukkan seperti apa rupa ini. Anda sekarang telah menemui layar tetapan VPN di Windows dan siap menambahkan sambungan VPN ke sistem operasi anda.

Langkah 3: Menambah Sambungan VPN

Sudah tiba masanya untuk menambahkan sambungan VPN. Mula-mula klik pada butang di bahagian atas yang tertera Tambahkan sambungan VPN.

Tambahkan sambungan VPN dalam tetapan Windows

Skrin biru akan muncul. Di sini anda boleh memasukkan butiran penyedia VPN anda. Di beberapa negara anda boleh memilih a Penyedia VPN dari sebilangan penyedia standard, tetapi panduan langkah demi langkah ini hanya menumpukan pada Windows (terbina dalam) pilihan.

Beri sambungan VPN nama yang dikenali Nama sambungan. Anda dapat, misalnya, memilih ‘kerja sambungan VPN’ jika anda hanya memerlukannya untuk aktiviti yang berkaitan dengan pekerjaan.

Tambahkan sambungan VPN ke tetapan skrin biru WindowsDi bawah Nama atau alamat pelayan, masukkan alamat IP atau URL pelayan pelayan VPN. Maklumat ini diberikan oleh penyedia sambungan, mis. Ketua anda.

Di bawah Jenis VPN, pilih protokol VPN yang ingin anda gunakan. Dalam kebanyakan kes, anda dapat memilih Automatik pilihan di sini. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai protokol VPN, baca artikel kami mengenai topik ini.

Di bawah Jenis maklumat log masuk anda boleh menentukan cara anda mahu log masuk. Dalam kebanyakan kes, ini melibatkan penggunaan nama pengguna dan kata laluan. Alternatif termasuk log masuk dengan kad pintar atau sijil.

Di bawah Nama pengguna dan Kata Laluan, isikan maklumat log masuk yang diperlukan.

Catatan: paling selamat untuk tidak membuat komputer mengingat maklumat log masuk anda jika anda menggunakan komputer awam. Pilih hanya untuk menyimpan data jika komputer anda tidak dapat digunakan oleh orang asing dan dilindungi dengan baik!

Setelah selesai memasukkan semua data yang diperlukan, klik Jimat.

Langkah 4: Menyambung ke Pelayan VPN

Menggunakan menu VPN di Tetapan (seperti yang dijelaskan pada langkah 1) sekarang Anda dapat memilih sambungan VPN yang ditambahkan dari daftar yang ditunjukkan dan menyambung ke pelayan VPN itu. Kini anda tersambung dengan selamat dan boleh mengakses internet dengan selamat dan tertutup.

Tetapan lanjutan

Setelah menambahkan sambungan VPN, anda akan mempunyai pilihan tambahan selain mematikan dan menghidupkan VPN anda. Anda boleh, misalnya, menyediakan pelayan proksi. Untuk melakukan ini, pergi ke menu lanjutan. Ini dapat dilakukan dengan mengikuti langkah 2 lagi, mengklik sambungan VPN yang ingin Anda ubah dan pilih Pilihan lanjutan. Ubah tetapan ini hanya jika anda benar-benar yakin apa yang anda lakukan. Windows dan penyedia VPN anda sudah bekerjasama untuk menyediakan anda sambungan yang selamat. Oleh itu, terutamanya sebagai pemula, anda tidak perlu mengubah tetapan lanjutan untuk dilindungi dalam talian.

Tetapan VPN di Windows melalui Pemberitahuan

Untuk mengakses bahagian VPN dalam tetapan anda dengan cepat dan mudah, anda dapat mengikuti petunjuk yang dinyatakan dalam langkah 2, tetapi anda juga dapat mengklik Pemberitahuan (belon maklumat) di sudut kanan bawah bar tugas. Tangkapan skrin di atas menunjukkan seperti apa paparan skrin itu. Klik VPN dan anda akan dibawa terus ke skrin Tetapan VPN.

Perisian VPN pada Windows 10

Menggunakan VPN melalui tetapan anda di Windows 10 sangat berguna. Bagaimanapun, Windows menghubungkan anda secara automatik ke pelayan VPN, jadi anda tidak perlu menghidupkan VPN secara manual setiap masa. Lebih-lebih lagi, ini memberi anda peluang untuk menyambung ke rangkaian peribadi dari jauh dan selamat. Fikirkan, misalnya, orang yang bekerja dari rumah menggunakan pelayan VPN untuk memberi mereka akses ke semua dokumen dan fail lain dalam rangkaian syarikat.

Walau bagaimanapun, tidak selalu mudah untuk menghubungkan VPN anda ke sistem operasi anda. Sekiranya anda menggunakan penyedia VPN berbayar seperti NordVPN atau Akses Internet Peribadi, kami mengesyorkan anda menggunakan perisian yang disertakan. Program-program ini sering mendukung protokol VPN tambahan, menggunakan pelayan DNS mereka sendiri untuk mencegah kebocoran DNS, dan mempunyai suis pembunuh yang secara automatik mengganggu jika sambungan VPN anda terputus. Dengan kata lain, jika anda menggunakan perisian VPN dan bukannya masuk ke pelayan VPN melalui Windows, anda akan lebih selamat.

Menyiapkan VPN pada Windows dengan perisian VPN: panduan langkah demi langkah

Memasang VPN pada Windows 10 menggunakan perisian VPN rasmi sangat mudah dan berjalan seperti berikut:

Pasang Desktop Langkah demi Langkah VPN

 1. Buat akaun di laman web VPN. Pergi ke laman web rasmi penyedia VPN yang diingini (mis. Laman web CyberGhost) dan pilih langganan yang anda mahukan. Ikuti langkah-langkah untuk membeli langganan dan membuat akaun.
 2. Muat turun perisian VPN dari laman web rasmi. Selalunya, penyedia anda akan menghantar anda ke muat turun sebaik sahaja anda melanggan langganan.
 3. Pasang perisian VPN. Setelah fail pemasangan dimuat turun, anda boleh mengkliknya dan ikuti langkah-langkah untuk memasang perisian VPN di komputer anda.
 4. Log masuk ke perisian dengan akaun anda. Perkara ini sering kali dilakukan untuk mengisi kombinasi nama pengguna dan kata laluan yang anda buat pada langkah 1.
 5. Pilih pelayan VPN yang dikehendaki (pilihan). Bergantung pada apa yang anda mahu lakukan dalam talian, anda boleh memilih lokasi pelayan yang sesuai. Anda boleh, misalnya, memilih pelayan Amerika untuk menonton Netflix versi Amerika atau membuka blokir Skype, Facebook atau perkhidmatan lain yang mungkin dicela di negara anda. Sekiranya anda tidak mempunyai matlamat tertentu selain untuk pergi dalam talian dengan selamat, anda boleh memilih pelayan yang paling dekat dengan anda.
 6. Hidupkan VPN. Sebilangan besar program VPN mempunyai butang kuasa besar yang akan menghidupkan VPN hanya dengan satu klik. Sebenarnya, jika anda melangkau langkah 5, perisian kemungkinan akan memilih pelayan terdekat atau terpantas untuk anda secara automatik.

Mengapa Menggunakan VPN pada Windows 10?

Terdapat banyak sebab untuk orang menggunakan VPN. Ini adalah yang paling biasa:

 • Penyulitan data untuk perlindungan tambahan terhadap penggodam dan penjenayah siber (serta penyadap lain, seperti pemerintah dan perniagaan);
 • Penggunaan rangkaian awam yang selamat;
 • Akses ke perkhidmatan yang hanya dapat digunakan dalam rangkaian syarikat atau institusi;
 • Menyembunyikan lokasi dan alamat IP sebenar anda;
 • Memuat turun torrents tanpa nama;
 • Mengabaikan sekatan wilayah, misalnya, perkhidmatan filem tertentu (Netflix) atau rangkaian media sosial;
 • Mengabaikan penapisan di negara;
 • Meningkatkan kelajuan sambungan ke pelayan lain.

Menyiapkan VPN pada komputer Windows 10 anda selalu merupakan idea yang baik. Anda mungkin menggunakan peranti anda untuk banyak aktiviti Internet harian anda. Dengan VPN, anda akan dilindungi semasa melakukan semua aktiviti ini sambil meningkatkan privasi dan kebebasan dalam talian anda.

Sekiranya anda belum memiliki VPN dan ingin menggunakannya untuk mengamankan rangkaian peribadi anda, anda mempunyai beberapa pilihan. Anda mungkin mahukan penyedia VPN peribadi. Sekiranya anda tidak tahu di mana hendak bermula, lihat 5 penyedia VPN terbaik kami. Senarai ini dapat membantu ketika anda berusaha membuat pilihan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me