Memasang VPN untuk TV pintar anda. Inilah caranya untuk melakukannya!

Pada masa kini banyak orang menggunakan VPN untuk mengakses pilihan tayangan dan filem yang jauh lebih besar. Bagaimanapun, banyak perkhidmatan penstriman, seperti Netflix, mengenakan sekatan geografi dan hanya menunjukkan kandungan tertentu di kawasan tertentu. Lebih-lebih lagi, VPN menawarkan pelbagai kelebihan privasi dan keselamatan. Satu peranti yang sangat sesuai untuk streaming, tentu saja, adalah TV pintar. Namun, menyiapkan VPN pada TV pintar anda pada umumnya tidak semudah melakukannya di PC Windows anda, misalnya. Tetapi jangan risau, dalam artikel ini kami akan menyenaraikan tiga cara di mana anda dapat menikmati semua kelebihan yang ditawarkan VPN dengan mudah di TV pintar anda.


Adakah anda sudah mempunyai TV pintar dan anda ingin mengetahui mengapa VPN boleh berguna untuk anda? Baca artikel kami mengenai penggunaan VPN dalam kombinasi dengan TV pintar.

Ilustrasi Penyediaan VPN TV Pintar

Nota: TV pintar tidak sama dengan TV Android. Pada TV Android, seperti Sony Bravia, sangat mudah untuk memasang VPN, kerana anda hanya boleh memasang aplikasi VPN untuk Android di TV secara langsung. Sekiranya ini yang anda ingin lakukan, kami merujuk kepada artikel kami mengenai penyediaan VPN di TV Android anda.

1. Sambungkan TV pintar anda ke PC Windows dengan VPN

Walaupun kaedah ini secara teknikal tidak melibatkan penyediaan VPN di TV pintar anda, anda masih menghubungkannya dengan satu, dengan semua kelebihan ini. Ini dapat dicapai dengan memasang VPN pada PC Windows anda (jika anda belum melakukannya) dan seterusnya menyambungkan TV pintar anda ke PC anda, dengan menjadikan PC anda menjadi hot spot mudah alih. Oleh itu, TV pintar anda disambungkan ke rangkaian WiFi atau jalur lebar yang sama dengan PC anda, sehingga menggunakan sambungan VPN yang sama. Harap maklum bahawa anda mesti memasang Windows 10 pada PC anda agar kaedah ini berfungsi. Baca panduan langkah demi langkah ringkas dan ringkas kami di bawah untuk menggunakan kaedah ini.

  1. Pasang VPN pada PC Windows anda. Sebilangan besar penyedia VPN menjadikannya sangat mudah dilakukan. Bagaimanapun, hampir setiap penyedia VPN yang popular menawarkan aplikasi Windows yang mudah digunakan sekarang. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan bantuan mengenai hal ini, lihat artikel kami mengenai penyediaan VPN di Windows.
  2. Sediakan tempat panas mudah alih di PC anda. Untuk melakukan ini, ketik “tetapan hot spot mudah alih” di bar carian komputer anda dan klik padanya.
  3. Klik pada suis kecil yang anda lihat, jadi ia menyala (biru). Sekarang periksa untuk memastikan rangkaian yang betul ditampilkan (WiFi atau jalur lebar anda) dan pastikan WiFi dipilih di mana ia berbunyi “bagikan sambungan internet saya”.
  4. Sekarang sambungkan TV pintar anda ke WiFi atau rangkaian jalur lebar PC Windows anda. Untuk melakukan ini, gunakan maklumat di sebalik “Nama rangkaian” dan “kata laluan” Rangkaian dari skrin sebelumnya.
  5. Kini TV pintar anda disambungkan ke VPN. Sekiranya anda ingin mengubah tetapan anda, anda mesti melakukan ini dari PC anda. Sebagai contoh, katakan anda mahu menonton Netflix versi AS di TV pintar anda, anda memilih pelayan VPN AS di PC anda.

2. Memasang VPN pada penghala anda

PenghalaMemasang VPN pada penghala anda sangat berguna untuk melindungi semua peranti anda di rumah dalam satu perjalanan. Untuk mencapai ini, anda perlu menukar firmware pada penghala anda. Proses ini dipanggil flashing. Pastikan untuk memeriksa apakah penghala anda sesuai untuk melakukan ini kerana tidak semua penghala. Untuk bantuan mengenai ini, lihat artikel kami mengenai penghala VPN terbaik.

Semasa proses ini, anda boleh merosakkan penghala anda secara tidak teratur. Inilah sebabnya mengapa penting untuk mengikuti arahan dengan tepat. Anda boleh membaca panduan lengkap kami mengenai cara memasang VPN pada penghala anda untuk mengetahui cara mem-flashnya.

Setelah anda memasang VPN pada penghala anda, anda dapat membiarkan TV pintar anda menyambungkannya, seperti biasa. Setelah sambungan dibuat TV pintar anda dilindungi oleh VPN.

Pasang VPN pada penghala anda:

1. Periksa sama ada penghala anda sesuai untuk berkelip.

2. Tukar firmware pada penghala anda dan pasang VPN.

3. Sambungkan TV pintar anda ke penghala yang dilancarkan. Ini berfungsi sama seperti menyambung ke rangkaian Wi-Fi lain.

3. Memasang VPN pada penghala maya pada PC atau Mac anda

Penghala maya

Sekiranya penghala anda tidak sesuai untuk berkelip atau anda tidak mahu, anda boleh membuat hotspot Wi-Fi di PC atau Mac anda dan menetapkannya sebagai penghala maya dengan sambungan VPN. Anda kemudian boleh menyambungkan TV pintar anda ke internet melalui hotspot di PC atau Mac anda. Memasang VPN pada PC atau Mac anda berbeza bergantung pada peranti dan sistem operasi. Cari pembekal yang sesuai dengan peranti anda dan tidak terlalu sukar. Di bawah ini anda dapati panduan yang akan membantu anda memasang VPN pada penghala maya anda.

Memasang VPN pada penghala maya:

1. Pasang VPN pada PC atau Mac anda. Sebilangan besar penyedia VPN mempunyai wizard pemasangan yang mudah untuk membantu anda memasang perisian mereka pada peranti anda.

2. Buat tempat liputan Wi-Fi di PC atau Mac anda. Cara anda melakukan ini bergantung pada peranti anda. Sekiranya anda tidak dapat mengetahui cara melakukan ini, anda boleh melayari laman web pengeluar peranti anda.

3. Sambungkan TV pintar anda ke rangkaian VPN PC atau Mac anda.

Menghantar dari Peranti yang berbeza

Dengan TV pintar juga memungkinkan untuk menghantar kandungan dari peranti lain ke TV pintar. Apabila anda melakukan ini, anda mesti mempertimbangkan beberapa perkara. Anda akan sentiasa memerlukan peranti lain yang berdekatan dan jika anda menukar antara peranti seperti telefon pintar dan tablet, anda perlu memasang VPN pada kedua-duanya. Lebih-lebih lagi, peranti yang anda gunakan akan dilindungi dengan VPN tetapi TV pintar anda tidak akan dilindungi. Anda hanya menggunakan TV pintar sebagai skrin luaran untuk peranti anda yang lain.

VPN Terbaik untuk TV pintar saya

Sekiranya anda tidak mempunyai langganan dengan penyedia VPN namun berguna untuk mendapatkan VPN yang berfungsi dengan baik dalam kombinasi dengan TV pintar anda. Sambungan yang stabil dan pantas sangat mustahak semasa anda ingin menstrim filem, siri, atau muzik. Dapatkan penyedia VPN yang memenuhi keperluan anda dengan sempurna. Sekiranya anda ingin menonton kandungan yang disekat geo pastikan penyedia anda sentiasa mempunyai pelayan yang boleh anda gunakan untuk tujuan ini. Kami telah menguji beberapa penyedia dan di bawah ini adalah tiga penyedia kukuh yang berfungsi dengan baik bersama dengan TV pintar anda.

1. ExpressVPN untuk TV pintar

ExpressVPN berfungsi dengan baik dalam kombinasi dengan TV pintar. Ia mempunyai aplikasi yang mesra pengguna untuk Android TV dan mudah dipasang di mana-mana peranti anda. Dengan tawaran pelayan dan enkripsi 256-bit yang besar, ia adalah kaedah terbaik untuk melakukan streaming dengan selamat, bebas, dan tanpa nama. Kerana kualiti yang hebat, mereka adalah salah satu penyedia yang lebih mahal tetapi dengan kualiti dan kepantasannya yang hebat, ExpressVPN memberi makna positif kepada pepatah “anda mendapat apa yang anda bayar”. Baca lebih lanjut mengenai penyedia ini dalam tinjauan ExpressVPN penuh kami.

2. Surfshark untuk TV pintar

Surfshark adalah VPN yang sangat baik, dan juga sangat berpatutan untuk digunakan dengan TV pintar anda. Surfshark adalah penyedia VPN premium termurah yang telah kami uji, namun tetap menawarkan kelajuan streaming yang hebat. Selain itu, Surfshark dapat memberi anda akses ke Netflix versi AS dan dengan 1040 pelayannya di 61 negara, ke banyak kandungan terhad geografi lain juga. Lebih-lebih lagi, Surfshark adalah penyedia VPN yang sangat selamat, yang menghormati dan melindungi privasi penggunanya. Lagipun, ia mempunyai dasar tanpa log yang ketat, protokol penyulitan kelas pertama dan suis pembunuh. Surfshark berfungsi dengan TV pintar anda, dengan menggunakan kaedah yang dijelaskan dalam artikel ini. Oleh yang demikian, ini adalah kaedah terbaik untuk – dengan mudah dan berpatutan – menikmati keselamatan, kebebasan dan privasi semasa menggunakan TV pintar anda.

3. NordVPN untuk TV pintar

Sama seperti ExpressVPN dan Surfshark, NordVPN menawarkan pengguna (TV pintar) banyak keselamatan, privasi, pemblokiran geo dan kelajuan streaming yang baik. Walau bagaimanapun, NordVPN juga menawarkan beberapa ciri tambahan yang menjadikan VPN ini pilihan terbaik bagi pemilik TV pintar. NordVPN menawarkan pelayan yang tidak jelas dan alamat IP khusus. Semakin banyak perkhidmatan penstriman menyekat pengguna VPN pada masa ini. Tetapi sebab mengapa ramai yang ingin menggunakan VPN di TV pintar mereka adalah untuk menyekat blokiran kandungan streaming, seperti Netflix versi AS. Di situlah terdapat ciri tambahan NordVPN. Pelayan NordVPN yang tersembunyi (di AS, Kanada, Perancis, Itali dan 10 negara lain) dan alamat IP khusus menjadikan perkhidmatan streaming lebih sukar untuk mengesan dan oleh itu menyekat pengguna VPN. Inilah sebabnya mengapa NordVPN adalah pilihan yang tepat untuk pengguna TV pintar yang ingin melakukan streaming dan internet sebebas mungkin.

Pemikiran Akhir

Apabila anda memiliki TV Android, memasang VPN akan sangat mudah kerana tawaran aplikasi VPN di Play Store. Dalam kes lain, anda harus memasang VPN pada penghala atau penghala maya. Ini mungkin sedikit lebih sukar tetapi anda boleh mengetahui cara melakukannya dalam panduan kami. Ia semestinya wajar dilakukan kerana semua penstriman anda akan selamat dan tanpa nama. Selain itu, anda akan mendapat akses ke lebih banyak kandungan. Secara keseluruhan, VPN adalah padanan sempurna dengan TV pintar.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me