Memasang VPN pada Penghala Anda: Panduan Mudah untuk DD-WRT

Memasang VPN pada penghala anda adalah idea yang bagus jika anda ingin menggunakan internet dengan kebebasan, keselamatan, dan tanpa nama. Untuk dapat memasang VPN pada penghala anda, anda memerlukan DD-WRT. Ini adalah firmware alternatif (perisian) yang digunakan untuk menambahkan ciri tambahan ke penghala anda. Salah satu ciri tersebut adalah kemampuan untuk memasang dan menggunakan VPN pada penghala anda. Baca semua mengenai perisian ini dan ikuti panduan ringkas yang menerangkan bagaimana anda harus memasangnya. Selepas itu, anda akan bersedia untuk melayari web dengan bebas dan tanpa nama di semua peranti anda.


Apa itu DD-WRT

logo ddwrtDD-WRT adalah firmware sumber terbuka berasaskan Linux untuk router tanpa wayar jenis IEEE 802.11 a / b / g / h / n. Ia berfungsi pada cip Broadcom atau Atheros. DD-WRT menawarkan pilihan lanjutan yang tidak anda dapati pada firmware atau penghala biasa. Beberapa pilihan tambahan ini adalah sokongan VPN (terutama OpenVPN) yang baik, protokol penyambungan / pengulangan tanpa wayar WDS, komunikasi tanpa wayar selamat Radius Authentication, dan pengurusan Kualiti Perkhidmatan yang maju untuk memperuntukkan lebar jalur. Dalam artikel ini, anda dapat membaca segala-galanya tentang memasang VPN pada penghala anda dengan bantuan DD-WRT.

Mengapa Anda Memasang VPN pada Penghala Anda?

Dengan memasang VPN pada penghala anda, Anda melindungi semua peranti yang disambungkan sekaligus.

Perisai VPNVPN melindungi semua lalu lintas internet anda dengan mengarahkannya melalui terowong yang disulitkan. Pihak ketiga tidak dapat melihat apa sahaja yang anda lakukan dalam talian semasa anda menggunakan VPN.

Lebih-lebih lagi, anda mengambil alamat IP pelayan VPN anda, memastikan bahawa alamat IP anda tersembunyi ke seluruh dunia. Alamat IP anda membolehkan laman web yang anda kunjungi untuk mengenali anda dan bahkan menjejaki anda jika mereka mahu. Dengan VPN ini tidak akan dapat dilakukan dan anda tidak akan dikenali sepenuhnya.

Akhirnya, VPN menawarkan kebebasan yang besar. Oleh kerana VPN membolehkan anda menyambung ke pelayan di banyak negara yang berbeza, anda boleh mengubah lokasi maya anda. Anda boleh berpura-pura mengakses internet dari tempat lain. Dengan cara ini, anda boleh memotong sekatan geografi, sama ada sekatan di laman streaming kegemaran anda, atau penapisan terang-terangan oleh kerajaan anda.

Biasanya, anda memasang VPN pada peranti yang ingin anda gunakan untuk mengakses internet. Walau bagaimanapun, pada masa ini kita menggunakan banyak peranti yang berbeza. Untuk melindungi semua peranti anda di rumah atau bekerja dalam satu masa, anda boleh memasang VPN pada penghala anda.

Penghala VPN yang telah dipasang sebelumnya

Sekiranya anda ingin menggunakan penghala anda sebagai klien VPN, penghala anda harus disiapkan dengan cara tertentu. Cara menyiapkan penghala anda untuk VPN disebut berkelip. Di bawah ini anda akan dapat membaca sendiri bagaimana anda boleh melakukan ini. Namun, cara termudah adalah membeli penghala yang sudah disiapkan untuk berfungsi dengan VPN. Kami memanggil penghala pra-kilat ini.

Router pra-kilat ini sering disediakan untuk penyedia VPN tertentu. Oleh itu, apabila anda membeli penghala, anda juga harus mendapatkan langganan dengan penyedia VPN tertentu itu.

Sebilangan besar router pra-kilat ini berasal dari AS. Ingat bahawa penyesuai mungkin berbeza di negara anda. Jangan lupa memesan penyesuai yang membolehkan anda menyambungkan penghala ke rangkaian kuasa di negara anda.

Keperluan untuk VPN di Penghala Anda

Untuk dapat memasang VPN pada penghala anda, anda memerlukan perkara berikut:

Penghala dengan DD-WRT dipasang di atasnya (lihatlah peranti yang disokong untuk mengetahui apakah firmware DD-WRT dapat dipasang pada penghala anda)

Langganan VPN yang menawarkan OpenVPN. OpenVPN adalah protokol yang tidak semua penyedia VPN tawarkan, jadi pastikan untuk memeriksa penyedia anda untuknya. Kami boleh mengesyorkan NordVPN dan Surfshark sebagai penyedia VPN padat yang menawarkan protokol ini.

Pasang DD-WRT pada Penghala Anda

PenghalaPanduan untuk memasang firmware DD-WRT pada penghala anda berbeza untuk setiap penghala. Jadi pertama:

-Cari penghala anda di pangkalan data penghala di laman web DD-WRT dan muat turun failnya.

-Muat turun fail .bin yang sesuai.

-Baca arahan khusus perkakasan untuk melihat bagaimana anda boleh memuat turun firmware baru pada penghala anda.

-terdapat tiga cara untuk memuat turun firmware baru:

  • Web-GUI
  • TFTP
  • baris perintah

Tatal ke bawah untuk mencari kaedah berkelip yang sesuai untuk maklumat lebih lanjut.

Flash DD-WRT melalui Web-GUI

Kaedah ini adalah pilihan terbaik untuk, antara lain, router Linksys.

1.Tetapkan semula penghala anda (dengan butang tetapan semula keras di belakang penghala anda)

2.Log masuk ke sistem pengurusan penghala anda dengan pergi ke alamat IP penghala anda (tatal ke bawah untuk melihat bagaimana anda dapat melakukan ini)

3.Lihat menu untuk tempat di mana anda boleh mengemas kini penghala atau mem-flash firmware baru ke dalamnya

4.Flash firmware baru (Penting: jangan mengganggu proses ini kerana ia boleh merosakkan penghala anda dengan tidak dapat diperbaiki)

5.Tetapkan semula penghala anda

Cari IP Penghala Anda Secara Manual

Ikuti langkah-langkah ini untuk mencari IP penghala anda secara manual di Windows.

Langkah 1. Pergi ke “mula” dan tekan “Jalankan”

Perkara ini sukar dicari di Windows 10 sehingga anda juga dapat menggunakan pintasan papan kekunci dengan menekan WIN (butang itu dengan tetingkap di atasnya) dan r pada masa yang sama. Anda akan melihat tetingkap ini:

Penghala cmd

Langkah 2. Ketik “cmd” dan tekan OK

arahan penghala

Langkah 3. Ketik “ipconfig” dan tekan enter

IP penghala

Alamat IP yang anda dapati setelah gateway lalai atau gateway standard adalah alamat IP penghala anda. Sekarang salin nombor ini ke bar alamat penyemak imbas web anda untuk mencapai penghala anda.

Flash DD-WRT Firmware melalui TFTP

Selalunya kaedah flash GUI lebih disukai, tetapi dalam beberapa kes khusus perkakasan, anda mungkin memilih TFTP. TFTP dilihat sebagai kaedah yang selamat untuk mem-flash router anda.

TFTP sangat mudah dan hanya memerlukan dua klik. Kaedah ini sangat baik untuk fungsi GUI web atau jika penghala nampaknya tidak dapat dicapai.

Flash DD-WRT Firmware melalui Command-line

Kaedah ini hanya berlaku untuk router yang sudah memasang DD-WRT pada mereka dan ketika Telnet / SSH dihidupkan. Ini adalah satu-satunya cara untuk menaik taraf tanpa wayar kerana failnya diambil dari pelayan DD-WRT dan dapat diperiksa melalui checksum.

1. Telenet atau SSH ke penghala DD-WRT

2.Muat turun firmware ke folder penghala / tmp dengan wget atau scp

cd / tmp
wget https://dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/stable/dd-wrt.v2x_generic.bin

3.Bandingkan checksum dengan yang asal

md5sum dd-wrt.v2x_generic.bin

4.Flash firmware

tulis dd-wrt.v2x_generic.bin linux

5.But semula

Pasang VPN di DD-WRT

Anda sekarang telah memancarkan DD-WRT pada penghala anda dan kini ia dapat menjadi tuan rumah sambungan VPN. Tahniah, bahagian paling sukar dilakukan! Sekarang, untuk memasang VPN pada DD-WRT:

1. Log masuk pada penghala anda (seperti yang anda lakukan sebelumnya, cari alamat IP dan masukkan ke dalam bar alamat di penyemak imbas anda).

2. Pergi ke “Persediaan” dan kemudian “Persediaan Asas”.

3. Pergi ke bahagian yang bertuliskan “Pengaturan Pelayan Alamat Rangkaian” (DHCP) dan isikan alamat pelayan DNS penyedia VPN anda dan simpan tetapan ini.

4. Matikan IPv6 (Penggunaan IPv6 kadang-kadang menunjukkan kebocoran IP).

5. Pergi ke bahagian yang bertuliskan “Perkhidmatan” dan klik pada tab “VPN”. Hidupkan klien OpenVPN dengan mengklik aktifkan untuk bahagian yang bertuliskan “Mulakan Pelanggan OpenVPN”.

penghala

6. Sekarang isikan data penyedia VPN anda (mis. NordVPN: Log masuk, kata laluan, alamat pelayan dan jenis protokol VPN).

7. Salin kandungan sijil dan fail kunci di kotak yang sesuai.

8. Segera setelah Anda menyimpan data dengan “Terapkan Tetapan” sambungan akan dibuat dengan pelayan VPN. Semua lalu lintas internet kini bergerak melalui pelayan VPN. Untuk memeriksa sama ada semuanya selesai, pergi ke tab “status” dan bahagian “OpenVPN”.

Pemikiran Akhir

Adakah anda mahu semua peranti anda di rumah dilindungi dengan VPN? Maka adalah idea yang baik untuk memasang VPN pada penghala anda. Walau bagaimanapun, anda perlu terlebih dahulu memasang DD-WRT pada penghala anda dan penyedia VPN anda harus menawarkan protokol OpenVPN agar ini berfungsi. Semoga panduan di atas dapat membantu anda memasang VPN pada penghala anda. Ingat, anda juga boleh membeli penghala pra-kilat yang akan menjimatkan banyak masalah.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me