Πώς να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου του YouTube | VPNoverview.com

Όταν παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας βίντεο στο YouTube, πιθανότατα δεν συμβαίνει ποτέ ότι το YouTube σας παρακολουθεί ξανά. Η υπηρεσία βίντεο παρακολουθεί τα βίντεο που παρακολουθείτε για να παρέχει πιο στοχευμένες διαφημίσεις. Οι πληροφορίες σχετικά με εσάς συλλέγονται και αναλύονται για να προσδιοριστεί καλύτερα ποιοι είστε και ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας. Η αλλαγή μερικών ρυθμίσεων στο YouTube μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε το απόρρητό σας χωρίς να σας κοστίσει καμία από τις δυνατότητες της υπηρεσίας.

Πώς κερδίζει η Google δισεκατομμύρια από το YouTube

Μπορεί να θεωρήσετε το YouTube ως το σημείο πρόσβασης για αστεία βίντεο γάτας και τρέιλερ ταινιών. Αλλά το βίντεο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μέρη στο μάρκετινγκ. Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες τείνουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο βλέποντας ένα βίντεο παρά να διαβάζουν μια διαφήμιση. Ως αποτέλεσμα, οι διαφημιζόμενοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να παρακολουθήσουν ένα από τα βίντεό τους. Μία από τις κορυφαίες εταιρείες που επωφελούνται από αυτό είναι το YouTube.

Το YouTube έχει πάνω από 149 εκατομμύρια θεατές κάθε μήνα. Αυτοί οι θεατές καταναλώνουν κατά μέσο όρο 1 δισεκατομμύριο ώρες βίντεο κάθε μέρα. Με πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία, δεν είναι περίεργο που το YouTube μπόρεσε να φέρει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015. Αλλά από πού προέρχονται όλα αυτά τα χρήματα?

Πώς σας επηρεάζει η διαφήμιση

Όταν σκέφτεστε διαφημίσεις που σας επηρεάζουν, πιθανώς σκέφτεστε μια διαφήμιση που σας προκαλεί να αγοράσετε ένα προϊόν ή να παρακολουθήσετε μια νέα τηλεοπτική εκπομπή. Και ενώ οι διαφημίσεις είναι αποτελεσματικές στην πώληση των προϊόντων τους, σας επηρεάζουν και με πολλούς άλλους τρόπους.

Ο τρόπος με τον οποίο η Google μπορεί να κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια από το YouTube είναι μέσω στοχευμένων διαφημίσεων. Αυτές οι διαφημίσεις δεν αποστέλλονται απλώς σε κάθε χρήστη του YouTube, αλλά στοχεύουν προσεκτικά σε χρήστες με συγκεκριμένο προφίλ. Κάθε βίντεο που παρακολουθείτε στον ιστότοπο, κάθε αναζήτηση βίντεο, βοηθά το YouTube να δημιουργήσει ένα πιο στοχευμένο προφίλ των ενδιαφερόντων σας. Ακόμη και δεδομένα σχετικά με το πόσο καιρό παρακολουθείτε ένα βίντεο, σε ποιο σημείο κάνετε κλικ στο επόμενο βίντεο και σε ποιες διαφημίσεις αλληλεπιδράτε συλλέγονται από το YouTube.


Με την πάροδο του χρόνου, το προφίλ σας επηρεάζει τις διαφημίσεις που βλέπετε, τα βίντεο που προτείνονται για παρακολούθηση και την εμπειρία σας στο YouTube. Τα προσωπικά στοιχεία που μπορεί να πιστεύετε ότι διατηρούνται μυστικά συλλέγονται από την εταιρεία για να βελτιώσετε το προφίλ σας. Το απόρρητό σας επηρεάζεται, ακόμη και χωρίς να το αντιληφθείτε.

Πάρτε τον έλεγχο των ρυθμίσεων απορρήτου του YouTube

Παρόλο που δεν μπορείτε να αποκλείσετε όλες τις διαφημίσεις από το YouTube, ακόμη και με προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων, μπορείτε να περιορίσετε τις πληροφορίες που συλλέγονται στο προφίλ σας. Προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις απορρήτου στο λογαριασμό σας στο YouTube, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση στις πληροφορίες σας.

Εύρεση των στοιχείων ελέγχου απορρήτου

Ρυθμίσεις απορρήτου YouTubeΣτον ιστότοπο, μεταβείτε στην Αρχική οθόνη του YouTube. Στην κορυφή στην άκρη δεξιά γωνία, θα δείτε το εικονίδιο του προφίλ σας. Κάντε κλικ σε αυτό για να εμφανιστούν οι ρυθμίσεις.

Στην εφαρμογή YouTube, μπορείτε να βρείτε μια παρόμοια οθόνη ρυθμίσεων. Από την αρχική οθόνη πατήστε στο εικονίδιο του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία.

Κάντε κλικ στο «Ρυθμίσεις» είτε στην εφαρμογή είτε στην ιστοσελίδα.

Εδώ θα βρείτε την καρτέλα «Απόρρητο». Κάντε κλικ σε αυτό για να εμφανίσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Οι οθόνες είναι πολύ διαφορετικές ανάλογα με το αν βρίσκεστε στην εφαρμογή ή στον ιστότοπο. Παρακάτω θα περιγράψουμε τι μπορείτε να προσαρμόσετε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και στον ιστότοπο.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας στην εφαρμογή YouTube

Υπάρχουν δύο κύριες ενότητες που μπορείτε να βρείτε από εδώ – το ιστορικό αναζήτησης και το ιστορικό παρακολούθησης.

Κάθε φορά που παρακολουθείτε ένα βίντεο, ακόμη και για λίγα λεπτά, προστίθεται στο ιστορικό παρακολούθησης. Αυτό είναι μέρος των δεδομένων που χρησιμοποιεί το YouTube για τη δημιουργία του προφίλ σας. Κάντε κλικ στο ρυθμιστικό δίπλα στην επιλογή “Παύση ιστορικού παρακολούθησης” για να αποτρέψετε τη συλλογή αυτών των πληροφοριών από το YouTube.

Για να διαγράψετε πλήρως τις πληροφορίες που έχει αποθηκεύσει η Google σχετικά με το ιστορικό παρακολούθησης, κάντε κλικ στην επιλογή “Εκκαθάριση ιστορικού παρακολούθησης” στο επάνω μέρος της οθόνης. Αυτό θα διαγράψει όλα τα βίντεο που είναι αποθηκευμένα στο ιστορικό σας σε αυτό το σημείο.

Το ιστορικό αναζήτησης είναι το αρχείο που διατηρεί το YouTube για τις αναζητήσεις που πραγματοποιείτε στο YouTube. Αυτό είναι ξεχωριστό από τις αναζητήσεις που κάνετε στη μηχανή αναζήτησης Google ή στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome. Για να σταματήσετε το YouTube από την καταγραφή του ιστορικού αναζήτησης, κάντε κλικ στο ρυθμιστικό δίπλα στην επιλογή “Παύση ιστορικού αναζήτησης”. Μπορείτε επίσης να διαγράψετε το ιστορικό αναζήτησης από το YouTube κάνοντας κλικ στην επιλογή “Εκκαθάριση ιστορικού αναζήτησης” κοντά στο επάνω μέρος της οθόνης.

Εάν προτιμάτε να διατηρήσετε την ευκολία του YouTube να εμφανίζει το ιστορικό αναζήτησης και προβολής σας, αλλά θέλετε να εξαιρέσετε ένα συγκεκριμένο βίντεο, η λειτουργία ανώνυμης περιήγησης είναι η απάντηση.

Από την οθόνη “Λογαριασμός”, κάντε κλικ στην επιλογή “Ενεργοποίηση ανώνυμης περιήγησης”. Τα βίντεο που αναζητήθηκαν και παρακολουθήθηκαν σε κατάσταση “ανώνυμης περιήγησης” δεν θα προστεθούν στο ιστορικό αναζήτησης ή παρακολούθησης. Προς το παρόν, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης είναι διαθέσιμη μόνο στην εφαρμογή YouTube.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας στον ιστότοπο του YouTube

Εδώ σας παρουσιάζονται διαφορετικές επιλογές από ό, τι στην εφαρμογή. Έχετε την επιλογή να διατηρήσετε τα αγαπημένα σας βίντεο ιδιωτικά. Επιλέγοντας αυτό, οι άλλοι που επισκέπτονται το προφίλ σας δεν θα βλέπουν τα βίντεο στα οποία έχετε κάνει κλικ στο “Μου αρέσει”. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να διατηρήσετε ιδιωτικές τις αποθηκευμένες λίστες αναπαραγωγής ή τις συνδρομές σε κανάλια βίντεο άλλων.

Για να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο το YouTube εμφανίζει διαφημίσεις με βάση το προφίλ σας, ρίξτε μια ματιά στη σελίδα στην ενότητα με τίτλο: «Διαφημίσεις με βάση το ενδιαφέρον μου». Θα βρείτε έναν σύνδεσμο προς τις «Ρυθμίσεις Google Ads» που θα σας μεταφέρει στις ρυθμίσεις διαφημίσεων για όλο το Google και όχι μόνο στο YouTube.

Για να εμποδίσετε την Google να στοχεύει διαφημίσεις σε εσάς βάσει του προφίλ σας, κάντε κλικ στο ρυθμιστικό δίπλα στην επιλογή “Η εξατομίκευση διαφημίσεων είναι ΕΝΕΡΓΟ”. Η απενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας δεν θα σας εμποδίσει να δείτε διαφημίσεις στο YouTube και σε άλλα προϊόντα Google, απλώς τους εμποδίζει να παρουσιάζουν στοχευμένες διαφημίσεις βάσει του προφίλ σας.

Ένα απλό βήμα για την προστασία του απορρήτου σας

Το YouTube συλλέγει έναν τεράστιο αριθμό προσωπικών πληροφοριών για τη δημιουργία στοχευμένων διαφημίσεων. Η προσαρμογή των ρυθμίσεων απορρήτου σας θα μειώσει τον αριθμό των πληροφοριών που έχουν το YouTube και η Google για εσάς. Το γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι αυτές οι εταιρείες εξακολουθούν να γνωρίζουν περισσότερα για εσάς από ό, τι ίσως θέλετε.

Ένα απλό βήμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε δραστικά το απόρρητό σας είναι να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία VPN. Ένα VPN διατηρεί τις πληροφορίες σας ανώνυμες ενεργώντας ως μεσάζων ανάμεσα σε εσάς και τους ιστότοπους που επισκέπτεστε στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες από τον υπολογιστή σας κρυπτογραφούνται και αποστέλλονται στον διακομιστή VPN. Εκεί αποστέλλεται στον ιστότοπο και ο ιστότοπος επιστρέφει τα ζητούμενα δεδομένα στον διακομιστή VPN. Ο διακομιστής προωθεί τις πληροφορίες πίσω σε εσάς, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα από και προς τον υπολογιστή σας.

Επειδή οι ιστότοποι στους οποίους έχετε πρόσβαση αφορούν μόνο έναν διακομιστή VPN και όχι απευθείας μαζί σας, παραμένετε ανώνυμοι. Το απόρρητό σας παραμένει προστατευμένο ενώ έχετε πλήρη πρόσβαση στους ιστότοπους και τις υπηρεσίες που έχετε εκτιμήσει. Ένα VPN παρέχει επίσης άλλα οφέλη, όπως αποφυγή γεωγραφικών περιορισμών στη ροή βίντεο ή τείχη προστασίας στην εργασία. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς ένα VPN θα μπορούσε να σας ωφελήσει, δείτε την ανάρτησή μας σχετικά με την επιλογή του καλύτερου VPN για τις ανάγκες σας.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me