Τι είναι ο διακομιστής μεσολάβησης και σε τι χρησιμοποιείται; | Επισκόπηση VPNO

Ένας διακομιστής μεσολάβησης ή διακομιστής μεσολάβησης, είναι ένας υπολογιστής που βρίσκεται μεταξύ του χρήστη και του Διαδικτύου. Ο χρήστης στέλνει όλη την διαδικτυακή του κίνηση στον διακομιστή μεσολάβησης. Ο διακομιστής, με τη σειρά του, στέλνει τα δεδομένα σας στον προορισμό του στο Διαδίκτυο. Με έναν πληρεξούσιο, η ταυτότητα και η θέση του χρήστη παραμένουν (εν μέρει) κρυμμένα. Στην πράξη, οι διακομιστές μεσολάβησης χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα που θέλουν να επισκεφθούν έναν ιστότοπο που έχει αποκλειστεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν επίσης διακομιστές μεσολάβησης για να δημιουργήσουν ένα κλειστό επιχειρηματικό δίκτυο.


Ένας διακομιστής μεσολάβησης έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά συνοδεύεται από ορισμένα μειονεκτήματα. Επομένως, είναι συχνά καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα VPN. Σε αυτό το άρθρο, θα παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία ενός διακομιστή μεσολάβησης, τα διαφορετικά είδη διακομιστών μεσολάβησης και πόσο ασφαλείς είναι.

Contents

Πώς λειτουργεί ένας πληρεξούσιος?

Ένας διακομιστής μεσολάβησης βρίσκεται μεταξύ ενός τοπικού υπολογιστή ή ενός τοπικού δικτύου και ενός ευρύτερου δικτύου (συνήθως του Διαδικτύου). Ο διακομιστής μεσολάβησης είναι συχνά εξωτερικός διακομιστής. είναι ένα επιπλέον βήμα στη διαδικτυακή διαδικασία. Χωρίς διακομιστή μεσολάβησης, τα δεδομένα σας ταξιδεύουν στην ακόλουθη διαδρομή: όταν πληκτρολογείτε έναν ιστότοπο στη γραμμή διευθύνσεων και πατάτε enter, οι πληροφορίες μεταφέρονται πρώτα από τον υπολογιστή σας μέσω του δρομολογητή του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου (ISP). Στη συνέχεια συνεχίζει στον διακομιστή του ιστότοπου που ζητήσατε. Η απάντηση του ιστότοπου αποστέλλεται πίσω στην ίδια διαδρομή.

Εάν χρησιμοποιείτε διακομιστή μεσολάβησης, η διαδρομή από τον υπολογιστή σας στον ιστότοπο είναι λίγο διαφορετική. Ο χρήστης (που σημαίνει ότι) συνδέεται με τον διακομιστή μεσολάβησης, για παράδειγμα με έναν υπολογιστή, φορητό υπολογιστή ή smartphone. Ο διακομιστής μεσολάβησης στέλνει το αίτημά σας στον προορισμό του στο Διαδίκτυο. Ο υπόλοιπος ιστός δεν θα μπορεί να δει τη διεύθυνση IP σας, αλλά το IP του διακομιστή μεσολάβησης. Η παρακάτω εικόνα απεικονίζει αυτήν τη διαδικασία.

Αλλαγή διεύθυνσης IP με διακομιστή μεσολάβησης

Εν ολίγοις, ένας πληρεξούσιος στέλνει δεδομένα. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει. Ένας πληρεξούσιος μπορεί να σας προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο διαδικτυακής προστασίας. Υπάρχουν ακόμη και διαφορετικά είδη διακομιστών μεσολάβησης που ο καθένας έχει τις δικές του ειδικές λειτουργίες. Υπάρχουν διακομιστές μεσολάβησης ιστού, οι οποίες λειτουργούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας, αλλά θα μπορούσατε επίσης να εγκαταστήσετε έναν διακομιστή μεσολάβησης στο δρομολογητή σας, έτσι ώστε όλη η κίνηση δεδομένων σας να περνά αυτόματα μέσω του διακομιστή μεσολάβησης. Θα σας πούμε περισσότερα για τις διαφορετικές λειτουργίες των διακομιστών μεσολάβησης στην επόμενη ενότητα αυτού του άρθρου.

Κάτι που πρέπει να θυμάστε: οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης δεν προστατεύουν τα δεδομένα και το απόρρητό σας αρκετά καλά για να παραμείνετε ασφαλείς και ανώνυμοι στο διαδίκτυο. Επομένως, σας συμβουλεύουμε να εξετάσετε τη σύνδεση VPN. Ένα VPN διασφαλίζει την ανωνυμία και την προστασία σας στο διαδίκτυο. Ο πάροχος VPN παρακάτω είναι ιδιαίτερα φθηνός και λειτουργεί εξαιρετικά καλά. Είναι ασφαλές, ασφαλές και πολύ φιλικό προς τον χρήστη.

Διαφορετικά είδη αντιπροσώπων

Υπάρχουν διαφορετικά είδη διακομιστών μεσολάβησης. Πρώτα απ ‘όλα, κάποιος θα μπορούσε να τους χωρίσει σε διακομιστές μεσολάβησης για έναν χρήστη ή μία ομάδα χρηστών και δημόσιους διακομιστές μεσολάβησης που χρησιμοποιούνται από τεράστιες ομάδες ανθρώπων. Με το τελευταίο, είναι πολύ πιο δύσκολο για άλλα μέρη να καταλάβουν ποια δεδομένα ανήκουν σε ποιον χρήστη, καθώς τόσα πολλά χρησιμοποιούν την ίδια IP.

Οι πληρεξούσιοι μπορούν επίσης να χωριστούν σε διαφορετικές ομάδες με βάση τις συγκεκριμένες λειτουργίες τους. Μερικές από αυτές τις διαφορετικές λειτουργίες περιλαμβάνουν:

  • Προσωρινή αποθήκευση διακομιστών μεσολάβησης στο Web
  • Φιλτράρισμα διακομιστών μεσολάβησης
  • Αντιπρόσωποι CGI
  • Αντίστροφα πληρεξούσια

Εκτός από αυτό, οι διακομιστές μεσολάβησης μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το επίπεδο απορρήτου που προσφέρουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις ακόλουθες ταξινομήσεις:

  • Διαφανείς διακομιστές μεσολάβησης
  • Ανώνυμοι διακομιστές μεσολάβησης
  • Αντιπρόσωποι υψηλής ανωνυμίας

Διακομιστής μεσολάβησης προσωρινής αποθήκευσης

Λίστα με μεγεθυντικό φακόΟι διακομιστές μεσολάβησης προσωρινής αποθήκευσης χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά. Αυτό το είδος διακομιστή μεσολάβησης διατηρεί αντίγραφο των ιστότοπων που έχετε επισκεφτεί. Με έναν διακομιστή μεσολάβησης προσωρινής αποθήκευσης, οι σελίδες παραδίδονται στους χρήστες πιο γρήγορα και με πιο ασφαλή τρόπο. Όταν κάποιος ζητά να δει έναν ιστότοπο μέσω ενός διακομιστή μεσολάβησης προσωρινής αποθήκευσης, ο διακομιστής μεσολάβησης θα αναζητήσει πρώτα τα τοπικά του αρχεία (την προσωρινή μνήμη του). Εάν ο ιστότοπος έχει ήδη αποθηκευτεί στην προσωρινή μνήμη, ο διακομιστής μεσολάβησης αποστέλλει αυτά τα δεδομένα απευθείας στον χρήστη. Εάν ο διακομιστής μεσολάβησης δεν έχει αποθηκεύσει ακόμα τον ιστότοπο, θα συλλέξει τις πληροφορίες από τον σωστό διακομιστή και θα τις στείλει ξανά στον χρήστη. Στη συνέχεια, ένα αντίγραφο του ιστότοπου θα αποθηκευτεί για μελλοντική χρήση.

Η προσωρινή μνήμη ενός διακομιστή μεσολάβησης έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, μετά την οποία αδειάζει. Η διαγραφή δεδομένων προσωρινής μνήμης συμβαίνει συνήθως με βάση την ηλικία των εν λόγω δεδομένων, το μέγεθός της και τη συχνότητα με την οποία ζητούνται. Δύο απλοί αλγόριθμοι προσωρινής αποθήκευσης είναι οι λιγότερο πρόσφατα χρησιμοποιημένοι (LRU) και οι λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενοι (LFU).

Φιλτράρισμα διακομιστή μεσολάβησης

Ορισμένοι διακομιστές μεσολάβησης μπορούν επίσης να φιλτράρουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων. Ορισμένοι περιορισμοί στο Διαδίκτυο και ορισμένοι τύποι διαδικτυακής λογοκρισίας, όπως η ελεγχόμενη από το κράτος λογοκρισία στην Κίνα, εφαρμόζονται μέσω διαδικτυακών διακομιστών μεσολάβησης. Αυτοί οι διακομιστές μεσολάβησης περιορίζουν τα μέρη του Διαδικτύου στα οποία μπορούν να προσεγγίσουν οι χρήστες.

Άλλοι διακομιστές μεσολάβησης φιλτραρίσματος μπορεί να προσαρμόσουν τις σελίδες σε έναν συγκεκριμένο στόχο ή κοινό. Αυτό συμβαίνει όταν αποστέλλεται αυτόματα στην έκδοση για κινητά ενός ιστότοπου ενώ βρίσκεστε στο τηλέφωνο ή το tablet σας. Επιπλέον, ο ISP χρησιμοποιεί αυτούς τους διακομιστές μεσολάβησης για να προστατεύσει τη σύνδεσή τους από ιούς υπολογιστών και άλλο κακόβουλο περιεχόμενο. Εν ολίγοις: ένας διακομιστής μεσολάβησης φιλτραρίσματος web αποκλείει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ελευθερία σας στο Διαδίκτυο, αλλά και να αυξήσει την ασφάλειά σας στο Διαδίκτυο.

Αντίστροφη μεσολάβηση

Ένας αντίστροφος διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο ενός κανονικού διακομιστή μεσολάβησης. Αντί να προστατεύει τα δεδομένα του χρήστη του διαδικτυακού σερφ, αυτό το είδος διακομιστή μεσολάβησης λειτουργεί προς όφελος του διακομιστή διαδικτύου. Ένας αντίστροφος διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τείχος προστασίας για την προστασία των διαδικτυακών δεδομένων του διακομιστή. Η πρόσβαση σε συγκεκριμένες συγκεκριμένες σελίδες μπορεί να παραχωρηθεί ή να απορριφθεί με τον πληρεξούσιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι πελάτες από μια τράπεζα δεν θα βρεθούν κατά λάθος στο διαδικτυακό τραπεζικό περιβάλλον ενός ξένου. Οι αντίστροφοι διακομιστές μεσολάβησης χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για την προσωρινή αποθήκευση στατικών σελίδων, οπότε ο διακομιστής δεν υπερφορτώνεται τόσο γρήγορα.

Διαμεσολαβητής CGI

Ένας ειδικός τύπος διακομιστή μεσολάβησης ιστού είναι ένας διακομιστής μεσολάβησης CGI. Πρόκειται για έναν διαδικτυακό διακομιστή μεσολάβησης σε σχήμα ιστότοπου, με τον οποίο ένας επισκέπτης μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη άλλη σελίδα. Αυτοί οι ιστότοποι / διακομιστές μεσολάβησης χρησιμοποιούν συνήθως PHP ή CGI για να λειτουργήσουν. Οι διακομιστές μεσολάβησης CGI μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που αποκλείονται από σχολεία, επιχειρήσεις ή ακόμη και κυβερνήσεις. Επειδή κρύβουν επίσης τη διεύθυνση IP του χρήστη, χρησιμοποιούνται περιστασιακά για να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο ανωνυμίας.

Διαφανής πληρεξούσιος

Εκτός από την ομαδοποίηση διακομιστών μεσολάβησης ανάλογα με τη λειτουργία τους, μπορείτε επίσης να τα διαιρέσετε με βάση το πόσο σας βοηθούν να παραμείνετε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο. Ένας διαφανής διακομιστής μεσολάβησης δεν αποκρύπτει τη διεύθυνση IP του χρήστη. Ανακοινώνουν ότι είναι διακομιστές μεσολάβησης και δείχνουν ακόμη και στους ιστότοπους την αρχική διεύθυνση IP του χρήστη. Αυτοί οι διακομιστές μεσολάβησης είναι συνήθως διακομιστές μεσολάβησης προσωρινής αποθήκευσης, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται για να παραμένουν ανώνυμοι στο διαδίκτυο.

Ανώνυμος πληρεξούσιος

Αυτό το είδος διακομιστή μεσολάβησης αναγνωρίζεται ως διακομιστής μεσολάβησης, αλλά δεν εμφανίζει την αρχική διεύθυνση IP του χρήστη. Οι ανώνυμοι διακομιστές μεσολάβησης προσφέρουν ένα ορισμένο ποσό προστασίας στους χρήστες τους. Δεν είναι δυνατή η χρήση ανώνυμου διακομιστή μεσολάβησης ενώ παρακολουθείτε το Netflix. Το Netflix θα γνωρίζει ότι χρησιμοποιείτε διακομιστή μεσολάβησης και δεν θα σας παραχωρήσει πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.

Αντιπρόσωπος υψηλής ανωνυμίας

Αυτός ο τύπος διακομιστή μεσολάβησης δεν αποκαλύπτει ότι είναι διακομιστής μεσολάβησης. Επίσης, δεν εμφανίζει την IP του χρήστη. Είναι εντελώς αόρατο για ιστότοπους, ενώ ανιχνεύεται ένας «κανονικός» ανώνυμος διακομιστής μεσολάβησης. Ένας διακομιστής μεσολάβησης υψηλής ανωνυμίας πλησιάζει το VPN όταν πρόκειται για ανωνυμία. Ωστόσο, εξακολουθεί να χάνει την διαδικτυακή ασφάλεια και ασφάλεια που συνοδεύει ένα VPN.

Οφέλη από τη χρήση διακομιστή μεσολάβησης

Η χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης συνοδεύεται από πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, οι διακομιστές μεσολάβησης μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα του διαδικτύου και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Εκτός αυτού, πολλοί διακομιστές μεσολάβησης έχουν και άλλα πλεονεκτήματα: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν για τη μαύρη λίστα ιστότοπων ή να παρακάμψετε άλλους διακομιστές μεσολάβησης και διαδικτυακούς αποκλεισμούς. Τέλος, ορισμένοι διακομιστές μεσολάβησης αποκρύπτουν τη διεύθυνση IP σας. Διαβάστε περισσότερα για όλα αυτά τα οφέλη παρακάτω.

Ταχύτητα

Οι διακομιστές μεσολάβησης προσωρινής αποθήκευσης διατηρούν αρχείο των ιστότοπων που επισκέπτεστε. Αυτό μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την περιήγησή σας: δεν χρειάζεται να κατεβάσετε ξανά σελίδες στις οποίες έχετε ήδη προσπελάσει, πράγμα που εξοικονομεί χρόνο. Επιπλέον, εξοικονομεί εύρος ζώνης ενώ σερφάρετε.

Ασφάλεια

Οι διακομιστές μεσολάβησης χρησιμοποιούνται επίσης για τη σάρωση ιστότοπων για κακόβουλο κώδικα. Αυτά τα επικίνδυνα τμήματα ιστότοπων μπορούν στη συνέχεια να αποκλειστούν. Με αυτόν τον τρόπο ένας διακομιστής μεσολάβησης δημιουργεί ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας μεταξύ εσάς και του επιβλαβούς κώδικα στον ιστότοπο που επισκέπτεστε. Οποιαδήποτε πιθανότητα ιού ή άλλης ψηφιακής μόλυνσης γίνεται σημαντικά μικρότερη. Ωστόσο, ένας διακομιστής μεσολάβησης δεν σας προστατεύει από όλα τα κακόβουλα προγράμματα, όπως θα εξηγήσουμε σε βάθος αργότερα.

Θέστε περιορισμούς

Επιχειρηματίες χειραψίαΟι διακομιστές μεσολάβησης σάς επιτρέπουν να κάνετε μαύρη λίστα ορισμένων ιστότοπων. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς που χρησιμοποιεί το διακομιστή δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους. Για παράδειγμα, ένα σχολείο ή μια εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί διακομιστή μεσολάβησης, ώστε οι μαθητές και οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάνε στο Facebook κατά τη διάρκεια του σχολείου ή του χρόνου εργασίας. Εκτός από την επιβολή περιορισμών, ένας διακομιστής μεσολάβησης σάς επιτρέπει επίσης να εξετάσετε το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης κάθε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο του διακομιστή μεσολάβησης. Όλη η κίνηση μέσω του διακομιστή μεσολάβησης μπορεί να καταγραφεί και να αναλυθεί από τα άτομα που έχουν τον έλεγχο, όπως το αφεντικό σας ή ο ISP.

Απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας

Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν ιστότοπους και εταιρείες να τους παρακολουθούν στο διαδίκτυο – και για καλό λόγο. Δεν είναι δουλειά κανενός άλλου τι κάνετε στο διαδίκτυο. Η χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης σάς βοηθά να αποκρύψετε την ταυτότητά σας στο διαδίκτυο, επειδή αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας (εκτός εάν χρησιμοποιείτε διαφανή διακομιστή μεσολάβησης). Άλλα μέρη θα βλέπουν μόνο την IP του διακομιστή μεσολάβησης. Η απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας σημαίνει ότι το διαδικτυακό σας απόρρητο προστατεύεται καλύτερα: οι ιστότοποι δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικτυακή σας συμπεριφορά και να δημιουργούν προφίλ για εσάς. Με έναν πληρεξούσιο, δίνετε λιγότερες πληροφορίες για τον εαυτό σας σε ιστότοπους και άλλα μέρη. Αν δεν θέλετε να εμφανίζονται εξατομικευμένες διαφημίσεις στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ένας διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να σας βοηθήσει να το επιτύχετε – έως ένα συγκεκριμένο σημείο.

Παράκαμψη άλλου διακομιστή μεσολάβησης

Τέλος, ένας διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη των περιορισμών του διαδικτυακού αποκλεισμού ή ακόμα και ενός άλλου διακομιστή μεσολάβησης. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μια εταιρεία ή μια κυβέρνηση μπορεί να αποκλείσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στους διακομιστές μεσολάβησης. Με τη σύνδεση σε αυτόν τον ιστότοπο μέσω του δικού σας διακομιστή μεσολάβησης, μπορείτε εύκολα να παρακάμψετε αυτούς τους περιορισμούς. Θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο ειδήσεων που έχει αποκλειστεί στην τρέχουσα τοποθεσία σας; Χρησιμοποιήστε έναν καλό πληρεξούσιο και είστε έτοιμοι.

Ακόμη και υπηρεσίες ροής, όπως το Hulu, περιστασιακά μπορούν να επιτευχθούν με πληρεξούσιο. Αυτοί οι ιστότοποι συχνά αλλάζουν και περιορίζουν το διαθέσιμο περιεχόμενό τους ανάλογα με τη γεωγραφική σας τοποθεσία. Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο στο BBC iPlayer όταν δεν βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα λάβετε αυτόματα ένα σφάλμα που θα σας ενημερώνει ότι η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη για εσάς. Όταν χρησιμοποιείτε έναν καλό ανώνυμο βρετανικό διακομιστή μεσολάβησης, ωστόσο, συχνά θα μπορείτε να παρακολουθείτε αυτά τα βίντεο. Ωστόσο, για πολλές υπηρεσίες, η χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης δεν θα είναι αρκετή. Ορισμένες πλατφόρμες ροής προσπαθούν ενεργά να αποκρούσουν τους διακομιστές μεσολάβησης. Γι ‘αυτό το Netflix δίνει σχεδόν πάντα ένα σφάλμα όταν προσπαθείτε να το παρακολουθήσετε μέσω ενός διακομιστή μεσολάβησης.

Μειονεκτήματα ενός διακομιστή μεσολάβησης

Δυστυχώς, οι διακομιστές μεσολάβησης έχουν επίσης πολλά μειονεκτήματα. Αυτά σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι ένας πληρεξούσιος είναι συνήθως μόνο η μισή λύση: δεν προσφέρει πλήρη διαδικτυακή ανωνυμία ή ασφάλεια. Θα εξηγήσουμε αυτόν τον ισχυρισμό με περισσότερες λεπτομέρειες στις ακόλουθες ενότητες.

Χωρίς πλήρη ανωνυμία

Φορητός υπολογιστής χωρίς ανωνυμίαΟι ιδιώτες χρήστες διακομιστών μεσολάβησης συνήθως ασχολούνται με τη διατήρηση των ιδιωτικών συνηθειών περιήγησής τους και την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών. Ωστόσο, ένας διακομιστής μεσολάβησης έχει τη δυνατότητα καταγραφής όλων των πληροφοριών που στέλνει και λαμβάνει ο χρήστης. Το αφεντικό σας, για παράδειγμα, μπορεί εύκολα να δει όλα όσα κάνετε χρησιμοποιώντας το επιχειρηματικό δίκτυο (το οποίο συχνά οργανώνεται μέσω διακομιστή μεσολάβησης). Επιπλέον, μπορεί να παρακολουθεί τον χρόνο που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Προειδοποιήστε λοιπόν: το αφεντικό σας ξέρει ακριβώς πότε αγοράζετε νέα παπούτσια στο Amazon πότε θα έπρεπε να εργάζεστε.

Εν ολίγοις, ένας διακομιστής μεσολάβησης δεν προστατεύει την κυκλοφορία δεδομένων σας από όλους τους θεατές. Ειδικά οι δωρεάν διαδικτυακοί διακομιστές μεσολάβησης έρχονται με μεγάλους κινδύνους: εννέα στις δέκα φορές, δεν έχετε ιδέα ποιος ελέγχει τη σύνδεση διακομιστή μεσολάβησης, οπότε δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι για το εάν τα δεδομένα σας είναι πραγματικά ασφαλή. Όλη η διαδικτυακή σας κυκλοφορία αποστέλλεται απευθείας στα χέρια ενός ξένου. Θέλετε να έχετε πλήρη διαδικτυακό απόρρητο; Τότε ένας πληρεξούσιος δεν είναι η σωστή επιλογή.

Χωρίς κρυπτογράφηση

Ομοίως, ένας διακομιστής μεσολάβησης δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο. Συνήθως, όταν χρησιμοποιείτε διακομιστή μεσολάβησης, δεν είναι δυνατή η επιστροφή της επισκεψιμότητας δεδομένων σας σε εσάς, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε ένα συγκεκριμένο ποσό ανωνυμίας. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα δεδομένα δεν είναι κρυπτογραφημένο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστότοποι εξακολουθούν να βλέπουν τι κάνετε στο διαδίκτυο, παρόλο που δεν μπορούν να συνδέσουν αυτήν τη δραστηριότητα με την πραγματική σας διεύθυνση IP.

Η διεύθυνση IP σας ενδέχεται να έχει διαρρεύσει

Ο διακομιστής μεσολάβησης δεν είναι μια σταθερή λύση στην παρακολούθηση στο διαδίκτυο. Με ορισμένους διακομιστές μεσολάβησης, είναι σχετικά εύκολο για σχεδόν οποιονδήποτε να μάθει ποια είναι η πραγματική σας διεύθυνση IP. Εάν συμβεί αυτό, θα χάσετε πολλά πλεονεκτήματα ενός πληρεξούσιου. Θα είστε πολύ πιο ευάλωτοι στο Διαδίκτυο.

Με λίγα λόγια: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός διακομιστή μεσολάβησης

Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
Ενδεχομένως ταχύτερη σύνδεσηΧωρίς πλήρη ανωνυμία
Ορισμένη προστασία από κακόβουλο κώδικαΧωρίς κρυπτογράφηση
Δυνατότητα αποκλεισμού περιεχομένουΗ διεύθυνση IP σας ενδέχεται να έχει διαρρεύσει
Απόκρυψη της πραγματικής σας διεύθυνσης IPΔεν μπορούν να ξεκλειδωθούν όλες οι αποκλεισμένες σελίδες
Παράκαμψη άλλων διακομιστών μεσολάβησης ή διαδικτυακού αποκλεισμού

Είναι ασφαλής διακομιστής μεσολάβησης?

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν διακομιστή μεσολάβησης για να παραμείνετε ανώνυμοι κατά την περιήγηση στον Ιστό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολύ πιο ασφαλές και πολύ πιο πρακτικό να χρησιμοποιείτε διακομιστή VPN αντί για διακομιστή μεσολάβησης.

Ο διακομιστής μεσολάβησης πρέπει να ρυθμιστεί σωστά

Μόνο ένας καλά διαμορφωμένος διακομιστής μεσολάβησης θα σας προσφέρει ένα αξιοπρεπές επίπεδο απορρήτου. Η διαμόρφωση ενός διακομιστή μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη και δεν εξαρτάται πάντα από εσάς. Ο ιδιοκτήτης του πληρεξούσιου πρέπει να είναι ικανός και να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες γνώσεις κατά τη ρύθμιση του διακομιστή μεσολάβησης. Μόνο τότε θα γνωρίζετε σίγουρα ότι ο διακομιστής σας έχει ρυθμιστεί σωστά. Εκτός από αυτό, ο διακομιστής πρέπει να συντηρείται σωστά. Πολλοί (δωρεάν) διακομιστές μεσολάβησης δεν απολαμβάνουν αυτήν την πολυτέλεια. Χωρίς σωστή συντήρηση και διαμόρφωση, πιθανότατα θα διαρρεύσει η διεύθυνση IP σας, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος.

Ποιος διαθέτει τον διακομιστή μεσολάβησης?

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο ιδιοκτήτης του πληρεξούσιου. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουν καλές προθέσεις. Πολλοί (συχνά δωρεάν) διακομιστές μεσολάβησης ανήκουν σε κακόβουλα μέρη που ακολουθούν τα προσωπικά σας δεδομένα ή θέλουν να κερδίσουν χρήματα μέσω διαφημίσεων. Η διατήρηση ενός διακομιστή μεσολάβησης είναι δαπανηρή και οι περισσότεροι κάτοχοι προσπαθούν να κερδίσουν λίγα χρήματα με την πώληση (ιδιωτικών) δεδομένων χρήστη, την προσθήκη διαφημίσεων σε ιστοσελίδες ή τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού και ιών μέσω των διακομιστών τους.

Επιτρέπει ο διακομιστής μεσολάβησης για HTTPS?

Η χρήση ασφαλούς σύνδεσης είναι εξαιρετικά σημαντική. Ένας διακομιστής μεσολάβησης δεν κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Χωρίς επιπλέον προστασία, είναι πολύ εύκολο για τους ξένους, τους χάκερ και τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τη σύνδεση και να κλέβουν τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα στοιχεία σύνδεσής σας. Για να αποφευχθεί αυτό, βοηθά στη χρήση της ασφαλούς έκδοσης των ιστότοπων (η έκδοση HTTPS). Πολλοί διακομιστές μεσολάβησης δεν επιτρέπουν τη χρήση HTTPS και, ως εκ τούτου, καταργούν ένα ουσιαστικό επίπεδο ασφάλειας στο διαδίκτυο. Δώστε προσοχή στο γεγονός ότι οι ιστότοποι με HTTPS δεν είναι πάντα απόλυτα ασφαλείς. Το HTTPS σημαίνει μόνο ότι η σύνδεση μεταξύ εσάς και του ιστότοπου έχει δημιουργηθεί με ασφαλή τρόπο. Ωστόσο, ο ίδιος ο ιστότοπος θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να βρεθείτε στην έκδοση HTTPS ενός ιστότοπου ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Διακομιστής μεσολάβησης ή VPN

Ασπίδα VPNΣυνοψίζοντας, ένας διακομιστής μεσολάβησης δεν είναι εντελώς ανώνυμος, ούτε είναι 100% ασφαλής. Γι ‘αυτό είναι σχεδόν πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα VPN αντ’ αυτού. Στην ουσία, ένα VPN ανακατευθύνει την κυκλοφορία δεδομένων σας με τον ίδιο τρόπο που κάνει ένας διακομιστής μεσολάβησης. Επιπλέον, ένα VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας, γεγονός που το καθιστά την ασφαλέστερη επιλογή των δύο. Οι πιθανότητες διαρροής ενός VPN από τη διεύθυνση IP σας είναι εξαιρετικά μικρές, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε το διακόπτη kill του VPN. Επιπλέον, οι συνδέσεις VPN είναι συχνά πολύ πιο γρήγορες από τους διακομιστές μεσολάβησης. Ειδικά για ανώνυμη περιήγηση και λήψη, το VPN είναι επομένως η καλύτερη επιλογή. Εάν θέλετε την πιο ασφαλή προστασία για τα διαδικτυακά σας δεδομένα, ίσως θέλετε να συνδυάσετε το VPN σας με ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

Τα περισσότερα VPN δεν καταγράφουν πληροφορίες ή δεδομένα πελατών. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να εργάζεστε μόνο με αξιόπιστες υπηρεσίες VPN. Ορισμένοι πάροχοι υποσχέθηκαν να μην αποθηκεύσουν πληροφορίες χρήστη, αλλά αποδείχθηκαν έτσι. Ένα καλό παράδειγμα ενός αξιοπρεπούς VPN που δεν τραβάει ακροβατικά όπως αυτό είναι το ExpressVPN. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο αυτό το premium VPN κατέληξε στο νούμερο 1 στους κορυφαίους 5 καλύτερους παρόχους VPN.

Τελικές σκέψεις

Οι διακομιστές μεσολάβησης ανακατευθύνουν τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο μέσω ενός – συνήθως εξωτερικού – διακομιστή. Ένας πληρεξούσιος θα μπορούσε να βελτιώσει την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους διαδικτυακούς περιορισμούς και τη λογοκρισία. Τέλος, ένας πληρεξούσιος σας βοηθά να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο κάπως ανώνυμα. Ωστόσο, η προστασία απέχει πολύ από τη μεγάλη. Επιπλέον, ο κάτοχος του πληρεξούσιου καταγράφει πιθανώς τα στοιχεία χρήστη σας. Εάν εκτιμάτε το διαδικτυακό απόρρητο και την ασφάλειά σας, είστε πολύ καλύτεροι με ένα VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me