Οι κίνδυνοι απορρήτου του αυτοκινήτου σας | Επισκόπηση VPN

Τα αυτοκίνητα συνδέονται περισσότερο με τον ευρύτερο κόσμο από ποτέ. Μπορείτε απλά να πατήσετε ένα κουμπί για να λάβετε βοήθεια στο δρόμο, να ξεκλειδώσετε το αυτοκίνητό σας ή ακόμη και να το ξεκινήσετε από απόσταση. Επιπλέον, μπορείτε να ανεβάσετε τις οδηγίες οδήγησης σε μια οθόνη αφής προτού την αλλάξετε για να συνδεθείτε με το Pandora ή το Spotify. Τα αυτοκίνητά μας μπορούν ακόμη και να παρέχουν ένα σημείο πρόσβασης Wi-Fi για όλους όσους βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Παρόλο που αυτές οι ανέσεις είναι μεγάλες για τους καταναλωτές, ενέχουν επίσης κινδύνους για το απόρρητό μας. Οι ειδικοί της ιδιωτικής ζωής ανησυχούν ότι τα έξυπνα αυτοκίνητά μας ενδέχεται να εκθέτουν πληροφορίες που θα προτιμούσαμε να διατηρήσουμε απόρρητες και ότι ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν τους κινδύνους.


Το αυτοκίνητό σας γνωρίζει περισσότερα από ό, τι νομίζετε

Έξυπνο αυτοκίνητο που αναγνωρίζει άλλο αυτοκίνητο στο δρόμοΕδώ και πάνω από πέντε χρόνια, η Google και άλλες εταιρείες διαθέτουν την ικανότητα να κατασκευάζουν ένα αυτοκίνητο που μπορεί να οδηγηθεί χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση. Ωστόσο, συνεχίζουμε να μπαίνουμε στα αυτοκίνητά μας κάθε πρωί, να μπαίνουμε πίσω στο τιμόνι και να οδηγούμε τον εαυτό μας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι αυτή η νέα τεχνολογία ενέχει προφανείς κινδύνους για την ασφάλειά μας και ως εκ τούτου μελετάται και βελτιώνεται διεξοδικά μέχρι να είναι απολύτως ασφαλής στη χρήση.

Οι κίνδυνοι για την ασφάλειά μας από οχήματα που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο είναι πολύ λιγότερο εμφανείς. Ως επί το πλείστον, οι κατασκευαστές και οι καταναλωτές δεν δίστασαν να προσθέσουν συστήματα οθόνης αφής που συνδέονται με τα τηλέφωνά τους. Τα οφέλη αυτών των συστημάτων είναι τεράστια, τόσο στην άνεση όσο και στην ασφάλεια κατά την οδήγηση. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για το απόρρητό μας έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Καθώς ο ρυθμός αλλαγής στην τεχνολογία συνεχίζει να επιταχύνεται, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι που ενέχονται. Αρχίζουμε τώρα να συνειδητοποιούμε την πιθανή ζημία των κενών στην (online) ασφάλεια. Πριν συνδεθείτε στο έξυπνο σύστημα του αυτοκινήτου σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να λάβετε υπόψη τους κινδύνους για το απόρρητό σας. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις και πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να θέλετε να γνωρίζετε.

Ποιος κατέχει τα δεδομένα σας?

Κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο παράγει τόνους δεδομένων ακόμη και στην πιο σύντομη διαδρομή. Ταχύτητα, επιτάχυνση, στροφές κινητήρα και άλλα – όλα ελέγχονται και μετριούνται από τον υπολογιστή του αυτοκινήτου σας. Αυτές οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες από το όχημα και ενδέχεται ακόμη και να μεταδοθούν στον κατασκευαστή για συλλογή. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θεωρούν συχνά τους ιδιοκτήτες αυτών των πληροφοριών, ενώ λέει πολλά για εσάς και τη συμπεριφορά σας στην οδήγηση.

Τα εξελιγμένα συστήματα που σας επιτρέπουν να συνδέσετε το τηλέφωνό σας στην οθόνη αφής του αυτοκινήτου σας είναι ενσωματωμένα στο όχημα. Η ίδια η οθόνη, το στερεοφωνικό σύστημα και τα χειριστήρια πλοήγησης αποτελούν μέρος του συστήματος στο οποίο συνδέεστε. Αυτό μας φέρνει σε μια σημαντική ερώτηση. Καθώς οι πληροφορίες σας περνούν από αυτά τα συστήματα, διατηρείτε την ιδιοκτησία τους?

Λίγοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, αν υπάρχουν, αναφέρουν ποιος κατέχει τα δεδομένα που περνούν από τα έξυπνα συστήματά τους. Πρόκειται για πολλά δεδομένα, που κυμαίνονται από την τοποθεσία σας έως τα μηνύματά σας και τους αριθμούς τηλεφώνου των καλύτερων φίλων. Κάθε διαδρομή που ακολουθείτε χαρτογραφείται από το σύστημα, και οι ειδοποιήσεις μέσω email και κοινωνικών μέσων σας περνούν επίσης. Η μουσική που ακούτε από τον λογαριασμό Pandora ή Spotify του τηλεφώνου σας περνά επίσης από το σύστημα πληροφοριών του αυτοκινήτου σας. Πόσα από αυτά τα δεδομένα έχουν πρόσβαση ο κατασκευαστής και ποιος κατέχει όλες αυτές τις πληροφορίες για εσάς?

Τα δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία σας είναι πολύτιμα

Χάρτης με τοποθεσίαΟι διαφημιστές ζητούν συνεχώς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους καταναλωτές. Όσο πιο ακριβές είναι το προφίλ σας, τόσο καλύτερα μπορούν να σας πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εταιρείες όπως η Google μπορούν να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια. Το Google συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις διαφημίσεις στις οποίες κάνετε κλικ, τις αναζητήσεις σας στον ιστό και πολλά άλλα. Αυτό τους επιτρέπει να δημιουργήσουν ένα απίστευτα ακριβές προφίλ για εσάς. Γενικά, ωστόσο, αυτά τα δεδομένα περιορίζονται στις διαδικτυακές σας δραστηριότητες.

Τα δεδομένα τοποθεσίας μπορούν να δώσουν στους διαφημιζόμενους πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή σας εκτός διαδικτύου. Όπου ζείτε, εργάζεστε και ψωνίζετε δεν είναι πλέον μόνο η επιχείρησή σας. Εάν σας ζητήθηκε συγκεκριμένα, πιθανότατα να μην παραδώσετε ποτέ πρόθυμα όλες αυτές τις πληροφορίες σε έναν διαφημιζόμενο, αλλά είναι ανεκτίμητο για τη δημιουργία ενός ακριβούς προφίλ. Τα δεδομένα τοποθεσίας θα μπορούσαν να αποκαλύψουν όταν ξεκινήσατε να επισκέπτεστε έναν νέο γιατρό, όπου αφήνετε τα παιδιά σας στο σχολείο, τι ώρα φεύγετε για δουλειά και πόσο καιρό περνάτε κολλημένοι στην κίνηση.

Αυτές οι πληροφορίες είναι όλες διαθέσιμες μέσω του έξυπνου συστήματος πληροφοριών του αυτοκινήτου σας. Δεδομένου ότι αυτά τα δεδομένα είναι πολύτιμα, θα μπορούσε σχεδόν σίγουρα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους διαφημιζόμενους να δημιουργήσουν το προφίλ σας. Η προστασία του απορρήτου σας δεν θα γίνει ποτέ υψηλή προτεραιότητα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, εκτός εάν γίνει υψηλή προτεραιότητα για εσάς. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους.

Το αυτοκίνητό σας θα μπορούσε να παραβιαστεί

Μπορεί να έχετε ακούσει ιστορίες για χάκερ που ανέλαβαν τα χειριστήρια ενός αυτοκινήτου. Με τα σωστά εργαλεία και πρόσβαση, ένας χάκερ θα μπορούσε να καταλάβει τον έλεγχο των διαλειμμάτων, του κινητήρα, των προβολέων και άλλων λειτουργιών της φροντίδας σας. Ωστόσο, αυτό ευτυχώς απαιτεί από τον χάκερ να αποκτήσει φυσική πρόσβαση στο όχημά σας για κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό σε σας εξακολουθούν να είναι απομακρυσμένες. Απλώς βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε μόνο άτομα που εμπιστεύεστε μέσα στο αυτοκίνητό σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι ο μόνος που έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου ενώ οδηγείτε, είναι εσείς.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών του έξυπνου αυτοκινήτου σας είναι πολύ πιο εύκολη. Το αυτοκίνητό σας συνδέεται συνήθως στο τηλέφωνό σας μέσω σύνδεσης Bluetooth. Δυστυχώς, το Bluetooth δεν είναι απολύτως ασφαλές. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό επιτρέπει στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που ρέουν μέσω της σύνδεσης. Επειδή αυτή η αδυναμία ήταν προηγουμένως μη ανιχνεύσιμη, δεν υπήρχε ασφάλεια για αυτό. Επομένως, οι πληροφορίες που περνούν από το έξυπνο σύστημα πληροφοριών του αυτοκινήτου σας ενδέχεται να είναι ηλεκτρονικές για οποιονδήποτε διέρχεται το όχημά σας, αρκεί να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Τι πρέπει να χάσετε

Εάν οι πληροφορίες που διέρχονται από το σύστημα πληροφοριών του αυτοκινήτου σας έχουν παραβιαστεί ή πωληθεί σε διαφημιζόμενους, αυτό αποτελεί επίθεση στο απόρρητό σας. Όποιος έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να διαβάσει ειδοποιήσεις από το email σας ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα μπορούσαν εύκολα να ανακαλύψουν πού ζείτε και πού εργάζεστε. Εντοπίζοντας τάσεις στα δεδομένα σας, ένας χάκερ θα μπορούσε να ξέρει τι ώρα φεύγετε για δουλειά, αφήνοντας το σπίτι σας ανοιχτό σε κλοπή. Σε τελική ανάλυση, οι κλέφτες θα ξέρουν ακριβώς πότε να χτυπήσουν χωρίς να είστε εκεί για να τους σταματήσετε.

Πέρα από τις ευαίσθητες πληροφορίες που θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν χωρίς να το γνωρίζετε, η απλή αίσθηση της εισβολής της ιδιωτικής ζωής που προέρχεται από την πρόσβαση κάποιου στην ιδιωτική σας ζωή θα μπορούσε επίσης να έχει τις συνέπειές της. Μόλις παραβιαστεί, η αίσθηση του απορρήτου σας δεν μπορεί ποτέ να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο. Η ηρεμία που έχετε τώρα θα μπορούσε εύκολα να γίνει ιστορία μόλις συμβεί κάτι σοβαρό λόγω της απώλειας της ιδιωτικής ζωής. Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να μην συμβεί αυτό; Έχουμε μερικές συμβουλές για εσάς.

Πώς μπορείτε να προστατέψετε το απόρρητό σας?

Όπως όλες οι άλλες ηλεκτρικές συσκευές, τα αυτοκίνητα έχουν εξελιχθεί και πιθανότατα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται στο μέλλον. Επιπλέον, διαφημιστές, χάκερ και άλλες ομάδες θα συνεχίσουν να αναζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αποκτήσετε ένα παλιό αυτοκίνητο χωρίς οθόνη αφής ή σύνδεση Bluetooth; Οχι απαραίτητα. Ακολουθήστε αυτές τις παρακάτω συμβουλές και θα είστε καλό να πάτε.

Ζητήστε την πολιτική απορρήτου

Λίστα με μεγεθυντικό φακόΌταν αγοράζετε αυτοκίνητο, μην φοβάστε να ρωτήσετε σχετικά με την πολιτική απορρήτου του κατασκευαστή. Μην εκπλαγείτε εάν ο πωλητής δεν έχει εύκολη απάντηση για εσάς. Η πολιτική απορρήτου θα σας πει τι συμβαίνει στις πληροφορίες σας, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές και ποιος τις κατέχει. Αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε.

Λάβετε υπόψη ότι ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρει ο πωλητής την πολιτική, καθώς πολλοί άνθρωποι τείνουν να το ζητούν. Ωστόσο, εάν εσείς, μαζί με άλλους, επιμείνετε στη σημασία αυτού του ζητήματος, οι έμποροι θα λάβουν ειδοποίηση και θα αρχίσουν να πιέζουν για αλλαγή επίσης. Αντί να βεβαιωθείτε ότι η πολιτική απορρήτου του τρέχοντος αυτοκινήτου σας ταιριάζει στις επιθυμίες σας, θα προσπαθήσετε επίσης να διασφαλίσετε ότι οι πολιτικές στο μέλλον θα λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη το απόρρητο των πελατών.

Μην συνδεθείτε όταν δεν χρειάζεται

Πριν συνδεθείτε στο έξυπνο σύστημα του αυτοκινήτου σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε εάν σας ωφελεί το συγκεκριμένο ταξίδι. Θα χρησιμοποιείτε την πλοήγηση; Μπορείτε να περιμένετε να δείτε ειδοποιήσεις μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας; Αντί να συνδεθείτε εκτός συνήθειας, εξετάστε τους πιθανούς κινδύνους εκ των προτέρων. Εάν δεν είστε πάντα συνδεδεμένοι, το αυτοκίνητό σας δεν θα γνωρίζει τα πάντα για εσάς.

Ανωνυμοποιήστε τα δεδομένα σας με ένα VPN

Το αυτοκίνητό σας δύσκολα μπορεί να συλλέξει τα δεδομένα σας και να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητό σας, εάν δεν υπάρχουν προσωπικά στοιχεία για πρώτη φορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να λαμβάνετε μέτρα για την ενίσχυση του απορρήτου σας πριν συνδεθείτε μέσω Bluetooth. Τα ανώνυμα δεδομένα που δεν οδηγούν σε εσάς είναι σχεδόν άχρηστα για τρίτους. Εάν μπορείτε να κάνετε απλά βήματα για να απομακρυνθείτε από τα στοιχεία σας, σας συμβουλεύουμε να το κάνετε. Ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε τις πληροφορίες σας ανώνυμες είναι να χρησιμοποιήσετε ένα VPN.

Όταν συνδέεστε μέσω ενός VPN, τα δεδομένα σας κρυπτογραφούνται πριν από την αποστολή τους σε έναν ανώνυμο διακομιστή VPN. Από εκεί, αποστέλλεται στον προορισμό στον οποίο προσπαθείτε να φτάσετε. Με αυτόν τον τρόπο, δεν συνδέεστε απευθείας σε ιστότοπο ή διαδικτυακή υπηρεσία. Όλα τα δεδομένα σας περνούν πάντα μέσω του διακομιστή VPN πρώτα. Αυτός ο διακομιστής μεταβιβάζει το αίτημά σας και λαμβάνει πληροφορίες από τον ιστότοπο. Επειδή η διαδικτυακή υπηρεσία δεν ασχολείται ποτέ άμεσα με εσάς, τόσο το αίτημα όσο και εσείς παραμένετε ιδιωτικοί. Το VPN στη συνέχεια κρυπτογραφεί τα δεδομένα και τα στέλνει πίσω σε εσάς.

Αυτή η μεσάζουσα προσέγγιση προστατεύει το απόρρητό σας, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στις διαδικτυακές υπηρεσίες στις οποίες έχετε εξαρτηθεί. Επιπλέον, ένα VPN μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε γεωγραφικούς περιορισμούς ή τείχη προστασίας μεταξύ σας και συγκεκριμένες πληροφορίες. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με διαφορετικά VPN και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του απορρήτου σας, ρίξτε μια ματιά στην ανάρτησή μας σχετικά με την επιλογή του καλύτερου VPN για τις ανάγκες σας.

Τελικές σκέψεις

Οι επιλογές που προσφέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα στους οδηγούς τους είναι εξαιρετικά χρήσιμες και διασκεδαστικές. Ωστόσο, είναι καλό να προσέχετε και αυτή την τεχνολογία. Βεβαιωθείτε ότι οι εταιρείες δεν ξεφεύγουν από τα προσωπικά σας στοιχεία αναλαμβάνοντας το δικό σας απόρρητο. Εάν ελέγξετε την πολιτική απορρήτου του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας, μείνετε αποσυνδεδεμένοι όταν μπορείτε και χρησιμοποιείτε ένα VPN για την προστασία των δεδομένων σας, δεν θα ανησυχείτε πολύ. Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε όλα τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης ενός σύγχρονου αυτοκινήτου χωρίς το επιπλέον άγχος μιας πιθανής παραβίασης της ιδιωτικής ζωής.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me