Το Tor εξακολουθεί να είναι ασφαλές στη χρήση; | Επισκόπηση VPN

Λογότυπο Tor The Onion RouterΓια πολλούς, το Tor έχει γίνει οικιακό όνομα. Είναι ένας εγγυημένος, ασφαλής τρόπος να παραμείνετε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο. Θεωρητικά, κανείς δεν μπορεί να δει τι κάνετε στο διαδίκτυο όταν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Επιπλέον, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους πρόσβασης στον σκοτεινό ιστό. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει καταστεί εμφανές σε πολλές περιπτώσεις ότι η ασφάλεια του Tor πάσχει από ορισμένα σοβαρά προβλήματα. Το FBI, η CIA και η NSA κατάφεραν να σπάσουν την ασφάλεια του Tor. Πόσο ασφαλές είναι ο Tor; Είναι ακόμα ένας αξιοπρεπής τρόπος για να περιηγηθείτε ανώνυμα στον Ιστό?


Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor για ανώνυμη περιήγηση. Ωστόσο, σας αποθαρρύνουμε να μην χρησιμοποιήσετε μόνο το Tor για διαδικτυακή προστασία. Πολλαπλά περιστατικά έχουν δείξει ότι η μη ασφαλής χρήση του Tor μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διαρροή απορρήτου ή ακόμη και σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Σκεφτείτε ιούς, εγκληματίες και hacks. Αυτό το άρθρο θα ρίξει λίγο περισσότερο φως σε αυτά τα προβλήματα με τον Tor.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor σε συνδυασμό με ένα αξιοπρεπές VPN και κάποια μορφή προστασίας από ιούς. Ένα αξιόπιστο VPN που θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη είναι το NordVPN. Αυτή η υπηρεσία έχει εξαιρετική κρυπτογράφηση, είναι πολύ φιλική προς το χρήστη και διαθέτει χιλιάδες διακομιστές για να διαλέξετε.

Πώς λειτουργεί το Tor

Το πρόγραμμα περιήγησης Tor είναι ένα ειδικό πρόγραμμα περιήγησης που ανώνυμα την κυκλοφορία σας στο Διαδίκτυο. Τα δεδομένα σας αποστέλλονται μετά από πολλούς υπολογιστές Tor. Με αυτήν τη διαδικασία, το πρόγραμμα περιήγησης διασφαλίζει ότι οι εξωτερικοί δεν μπορούν να δουν από πού προέρχονται αυτά τα δεδομένα και από πού πηγαίνουν. Με άλλα λόγια: το πρόγραμμα περιήγησης Tor καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους ιστότοπους και ακόμη και τις κυβερνήσεις να συνδέσουν ξανά τη συμπεριφορά περιήγησής σας στο διαδίκτυο. Σε κάθε στάση (ή κόμβο) που χρησιμοποιεί το Tor για να αποκρύπτει τα δεδομένα σας, προστίθεται ή αφαιρείται ένα επιπλέον επίπεδο κρυπτογράφησης, ανάλογα με τον τρόπο που πηγαίνει η κίνηση. Επομένως, η χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor θα έχει ως αποτέλεσμα μια ασφαλή και ανώνυμη εμπειρία στο Διαδίκτυο.

Κορίτσι που ανακτά ένα αρχείο Διαδικτύου μέσω του Tor Nodes

Η χρήση του Tor δεν είναι παράνομη. Το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιείται από πολλά διαφορετικά άτομα, μεταξύ αυτών εκείνων που θα ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμοι επειδή χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να ασκήσουν κριτική στην δικτατορία της χώρας στην οποία ζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Tor διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου. Τα άτομα που χρησιμοποιούν το Tor εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να μιλούν ελεύθερα για πολιτικά ζητήματα, χωρίς να φοβούνται να διώκονται για αυτό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν επίσης άτομα που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης Tor εκτός αρχής. Απλώς δεν θέλουν να παρακολουθούνται από εταιρείες και αγοραστές. Ωστόσο, έχει έρθει στο φως ότι ο Tor δεν είναι τόσο ασφαλής όσο όλοι υποθέσαμε.

Παραβιάστηκε η ασφάλεια του Tor

Αρκετές δικαστικές υποθέσεις έχουν δείξει ότι ορισμένες παράνομες δραστηριότητες στον σκοτεινό ιστό μπορούν μερικές φορές να εντοπιστούν σε συγκεκριμένα άτομα που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Ως εκ τούτου, φαίνεται να είναι δυνατό να ανακαλύψετε και να συλλέξετε τα δεδομένα ενός χρήστη, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης IP του, ακόμη και όταν προστατεύονται από την Tor. Στο παρελθόν, οι χρήστες Tor έχουν ανακαλυφθεί επειδή η NSA κατείχε ένα μεγάλο μέρος των κόμβων Tor. Με αυτόν τον τρόπο, η NSA μπορούσε να δει ξεκάθαρα ποιος χρησιμοποίησε αυτούς τους κόμβους. Αυτό ήταν προβληματικό για χρήστες που ασχολούνται με παράνομες πρακτικές. Τη στιγμή που αυτοί οι χρήστες είναι αναγνωρίσιμοι, η αστυνομία μπορεί να τους εντοπίσει και να τους συλλάβει.

Το Tor δεν είναι πλέον τόσο ασφαλές όσο ήταν κάποτε. Οι χάκερ προσπαθούν συνεχώς να παραβιάζουν την ασφάλεια του Tor. Πολλές ομάδες, οργανισμοί και άτομα θέλουν πρόσβαση στις πληροφορίες που κρύβει το πρόγραμμα περιήγησης Tor και προσπαθούν να πάρουν ξανά και ξανά. Το 2014, μια ομάδα ερευνητών πέτυχε. Χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση, εξέτασαν προσεκτικά το πρόγραμμα περιήγησης Tor και κατάφεραν να συλλέξουν πληροφορίες από το πρόγραμμα περιήγησης για μήνες στο τέλος. Οι αδυναμίες στο λογισμικό Tor μπορούν επίσης να εμφανιστούν με λιγότερο συμβιβαστικούς τρόπους: το 2017, οι χρήστες βρήκαν μια διαρροή που θα μπορούσε εύκολα να κάνει ορατές τις διευθύνσεις IP των χρηστών Linux και MacOS. Ο Tor δεν καθόταν να παρακολουθήσει όλα αυτά να συμβαίνουν: όποτε ανακαλύφθηκε πιθανή διαρροή στο σύστημα, το έκαναν το συντομότερο δυνατόν.

Ποιοι κίνδυνοι αντιμετωπίζω όταν χρησιμοποιώ το Tor?

Μάτι για φορητό υπολογιστήΗ πρακτική δείχνει ότι το Tor δεν είναι 100% ασφαλές. Όπως κάθε άλλο σύστημα, έχει τις αδυναμίες του. Παρόλο που οι διαρροές επιδιορθώνονται συνεχώς, δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι εάν αυτό συμβαίνει εγκαίρως. Εκτός από αυτό, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να ανησυχείτε για την ασφάλεια που προσφέρει η Tor. Εδώ είναι μερικά.

Πρώτα απ ‘όλα, οι χρήστες Tor παραβιάζονται τακτικά. Αυτό συνήθως δεν είναι λάθος του Tor. Αντίθετα, αυτές οι παραβιάσεις είναι δυνατές επειδή η συσκευή του χρήστη δεν προστατεύεται επαρκώς. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρήστης πρέπει να το γνωρίζει. Εγκληματίες, ιοί και άλλο κακόβουλο περιεχόμενο μπορεί να κρύβονται στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε – ειδικά όταν περιηγείστε στον σκοτεινό ιστό. Επομένως, είναι πάντα σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά κάθε κλικ.

Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι ότι θα μπορούσατε ακόμα να παρακολουθείτε στο διαδίκτυο, ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε το Tor. Οι λανθασμένοι κόμβοι εξόδου είναι ένα παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Όπως φαίνεται στην εικόνα στο πάνω μέρος αυτής της σελίδας, ένας κόμβος εξόδου είναι η τελευταία στάση πριν συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο ή μια σελίδα. Εάν το θέλει το άτομο που ελέγχει αυτόν τον κόμβο, θα μπορούσε να δει όλη την κίνηση που διέρχεται από αυτόν. Εάν συμβεί αυτό – όπως συνέβη με την NSA – τα δεδομένα σας στο Διαδίκτυο δεν είναι πλέον ιδιωτικά. Υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να δει άμεσα ποιες σελίδες επισκέπτεστε. Ένα πράγμα που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι συνήθως μένετε ανώνυμοι σε μια τέτοια κατάσταση. Ακόμα και ο κάτοχος του κόμβου εξόδου δεν είναι σε θέση να εντοπίσει την πηγή των δεδομένων, επειδή έχει περάσει τουλάχιστον από δύο άλλους κόμβους πριν από αυτό.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα περιήγησης Tor για ανώνυμη περιήγηση?

Δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για άτομα που προσπαθούν να σας εντοπίσουν στο διαδίκτυο εάν χρησιμοποιείτε το Tor μόνο για να περιηγηθείτε στον κανονικό ιστό. Για τις περισσότερες κυβερνήσεις και άλλα μέρη, αυτό το είδος επισκεψιμότητας δεν είναι αρκετά κατάλληλο για τον εντοπισμό. Αντ ‘αυτού, επικεντρώνονται στην αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων, μερικές εξίσου τρομακτικές με τη διάδοση παιδικής πορνογραφίας στον σκοτεινό ιστό.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να είστε προσεκτικοί και για το αρχικό προβλεπόμενο κοινό του Tor. Το Tor κατασκευάστηκε αρχικά για να επιτρέπει την ανώνυμη επικοινωνία στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει μυστική πρόσβαση στην κίνηση που περνά από το πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό όμως δεν ισχύει καθόλου. Επειδή το Tor είναι ανοιχτού κώδικα, επίσημοι οργανισμοί όπως το Ναυτικό δεν θα μπορούν να κρύψουν μυστικές εισόδους μέσα στον κώδικα. Ανοιχτός κώδικας σημαίνει ότι όλοι έχουν πρόσβαση στον κώδικα Tor. Επομένως, μια περιέργεια θα ανακαλυφθεί και θα εξαλειφθεί μέσα σε λίγες στιγμές.

Εν ολίγοις, εάν χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο για γενική περιήγηση, δεν έχετε να φοβάστε πάρα πολύ. Οποιαδήποτε διαδικτυακή παρακολούθηση πιθανότατα δεν θα εστιάσει σε εσάς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε το Tor χωρίς προσοχή στον κόσμο. Προτού αντιμετωπίσετε το Διαδίκτυο με αυτό το πρόγραμμα περιήγησης, θα πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους του σκοτεινού ιστού.

Προσοχή: Το Tor και ο σκοτεινός ιστός

Φορητός υπολογιστής ComputervirusΈνα τελευταίο ζήτημα ασφάλειας που πρέπει να συζητήσουμε έχει να κάνει με τον σκοτεινό ιστό. Το Tor σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε αυτό το κρυφό τμήμα του Διαδικτύου. Άλλα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, όπως το Google Chrome, το Microsoft Edge και το Firefox, δεν μπορούν να το κάνουν. Ο σκοτεινός ιστός είναι μέρος του πολύ μεγαλύτερου διαδικτυακού ιστού. Ο σκοτεινός ιστός είναι ανεξέλεγκτος και, επομένως, αρκετά συναρπαστικός. Μερικές φορές είναι ακόμη τρομακτικό. Περιέχει παράξενους ιστότοπους που δεν θα συναντήσετε ποτέ στο «κανονικό» διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, θα μπορούσατε να συναντήσετε αγορές για ναρκωτικά, όπλα και παράνομες πιστωτικές κάρτες.

Δεν είναι κάθε ιστότοπος σε αυτό το σκοτεινό μέρος του Διαδικτύου τόσο εξωφρενικός. Ορισμένες σελίδες επιτρέπουν στους ανθρώπους να μιλούν ελεύθερα το μυαλό τους χωρίς να φοβούνται να διωχθούν από ένα δικτατορικό καθεστώς. Η άναρχη φύση του σκοτεινού διχτυού οδηγεί σε ένα χώρο που κρατά τόσο το καλύτερο όσο και το χειρότερο της ανθρωπότητας.

Το Tor σάς παρέχει πρόσβαση στο σύνολο του σκοτεινού ιστού: είναι η ελευθερία του διαδικτύου σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Ωστόσο, αυτή η ελευθερία δεν είναι πάντα ασφαλής. Να είστε πάντα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το Tor για να επισκεφθείτε τον σκοτεινό ιστό. Αυτό το τμήμα του Διαδικτύου δεν παρακολουθείται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για εσάς και τον υπολογιστή σας. Προσπαθήστε να μην εμπλακείτε σε ιστότοπους που μολύνουν τον υπολογιστή σας με κακόβουλο λογισμικό. Μείνετε μακριά από ιστότοπους που αφορούν παράνομες δραστηριότητες. Και τέλος, προσέξτε τους χάκερ – κρύβονται παντού.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω με ασφάλεια το Tor?

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που σας περιμένουν όταν σκέφτεστε να αλλάξετε το πρόγραμμα περιήγησής σας σε Tor. Αυτοί οι κίνδυνοι κυμαίνονται από κινδύνους απορρήτου έως σοβαρότερες επιθέσεις στην ασφάλειά σας, όπως ιούς και άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι σημαντικό να οπλιστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί:

  • Χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό ασφαλείας στο πρόγραμμα περιήγησης. Γυρίστε αυτήν την επιλογή στις ρυθμίσεις σας μέχρι το “Υψηλό”. Αυτό διασφαλίζει ότι θα παραμείνετε άγνωστοι εάν το Tor παραβιαστεί μέσω JavaScript. Βοηθά επίσης στην ελαχιστοποίηση της παρακολούθησης στο διαδίκτυο. Ορισμένοι ιστότοποι δεν θα λειτουργούν καλά όταν έχετε ενεργοποιήσει τη μέγιστη ασφάλεια, αλλά αυτή είναι μια σχετικά μικρή τιμή για την προστασία.
  • Εγκαταστήστε καλό λογισμικό προστασίας από ιούς. Ακόμη και με βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις ασφαλείας του προγράμματος περιήγησης Tor, μπορεί να συμβούν περίεργα πράγματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στον σκοτεινό ιστό. Εάν χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς, πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν. Αφού εγκαταστήσετε καλό λογισμικό προστασίας από ιούς, βεβαιωθείτε ότι είναι ενημερωμένο, ώστε να έχετε την καλύτερη και πιο πρόσφατη προστασία.
  • Χρησιμοποιήστε το Tor παράλληλα ένα καλό VPN. Ο συνδυασμός δύο λύσεων απορρήτου εξασφαλίζει μέγιστη προστασία. Ένα VPN (Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) κρυπτογραφεί και ανώνυμα την κυκλοφορία δεδομένων στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι καμία από τις πληροφορίες σας δεν θα είναι ορατή και καμία από αυτές δεν μπορεί να εντοπιστεί σε εσάς. Ένα VPN, σε συνδυασμό με τις επιλογές που προσφέρει το πρόγραμμα περιήγησης Tor, σας παρέχει διπλή προστασία, καθιστώντας το σερφάρισμα πολύ πιο ασφαλές.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me