Το Tor Browser: Τι είναι και γιατί θα το χρησιμοποιούσατε; | VPNOverview.com

Λογότυπο Tor The Onion Router


Εάν σας ενδιαφέρει το απόρρητο και η ανωνυμία στο διαδίκτυο, πιθανότατα έχετε ακούσει για τον Tor. Για πολλούς, το Tor είναι η βάση της πραγματικής ελευθερίας στο Διαδίκτυο. Αλλά τι είναι ακριβώς ο Tor; Πώς λειτουργεί και γιατί θα το χρησιμοποιούσατε; Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ του προγράμματος περιήγησης Tor και άλλων λύσεων που σχετίζονται με το απόρρητο, όπως ένα VPN ή ένας διακομιστής μεσολάβησης; Διαβάστε τα πάντα σε αυτό το άρθρο!

Ασφάλεια Πρώτα: προσέξτε όταν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε το Tor!

Κατανοούμε πλήρως ότι είστε ενθουσιασμένοι για να πειραματιστείτε με όλες τις δυνατότητες που συνοδεύουν το Tor. Ωστόσο, μερικές από αυτές τις δυνατότητες έρχονται με μεγάλους κινδύνους. Ένα παράδειγμα είναι ο σκοτεινός ιστός. Το Tor σάς παρέχει πρόσβαση σε αυτό το σκοτεινό μέρος του Διαδικτύου, αλλά δεν πρέπει να προσπαθήσετε να το αποκτήσετε χωρίς να γνωρίζετε ακριβώς τι μπαίνετε στον εαυτό σας. Γι ‘αυτό, προτού σας πούμε περισσότερα για το Tor, θα σας δείξουμε ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor, ειδικά όταν επισκέπτεστε τον σκοτεινό ιστό.

Πρώτα απ ‘όλα, φροντίστε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Tor. Το Tor χρησιμοποιεί ένα πολύ αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα κρυπτογράφησης δεδομένων, όπως θα δούμε σε λίγο. Ωστόσο, η χρήση των ρυθμίσεων ασφαλείας του Tor μπορεί να κάνει την εμπειρία σας στο διαδίκτυο πολύ πιο ασφαλή. Δεύτερον, παρόλο που αυτό μπορεί να είναι αρκετά προφανές σε πολλούς, είναι σημαντικό να μην επισκέπτεστε ποτέ ιστότοπους και να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που δεν εμπιστεύεστε. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε ανεξάρτητα από το πρόγραμμα περιήγησης και τα μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιείτε. Τέλος, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό και ασφαλές VPN ή εικονικό ιδιωτικό δίκτυο.

Χρησιμοποιήστε ένα VPN για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη χρήση του Tor

Η χρήση ενός VPN ταυτόχρονα με το Tor διασφαλίζει ότι τα δεδομένα σας είναι καλύτερα κρυπτογραφημένα. Επιπλέον, το VPN αποκρύπτει επίσης τη διεύθυνση IP σας εμφανίζοντας την IP του διακομιστή VPN που χρησιμοποιείτε αντί για τη «πραγματική», στατική διεύθυνση IP σας. Αυτό σημαίνει ότι είστε πολύ πιο ασφαλείς κατά την περιήγηση. Ένας πάροχος VPN που προτείνουμε για επιπλέον ασφάλεια κατά τη χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor είναι το CyberGhost. Αυτός ο πάροχος προσφέρει ένα πολύ αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα διπλής κρυπτογράφησης, είναι πολύ προσιτό και έχει ακόμη και εγγύηση επιστροφής χρημάτων 45 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το δοκιμάσετε για να δείτε αν λειτουργεί καλά για εσάς χωρίς να χρειάζεται να δεσμεύεστε για ετήσια συνδρομή.

Τι είναι το Tor?

Η ομάδα πίσω από το Tor (The Onion Router) παρέχει δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα που σας βοηθά να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο ανώνυμα. Αρχικά το δίκτυο Tor αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του αμερικανικού ναυτικού. Το δίκτυο αναπτύχθηκε για να επιτρέψει στο αμερικανικό ναυτικό και άλλους στρατιωτικούς οργανισμούς να επικοινωνούν ανώνυμα στο διαδίκτυο. Αυτές τις μέρες, η Tor εστιάζει κυρίως την προσοχή της στο πρόγραμμα περιήγησής της και στην ανάπτυξη μερικών άλλων εργαλείων απορρήτου, τα οποία θα αγγίξουμε σύντομα αργότερα.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το πρόγραμμα περιήγησης Tor ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το διαδικτυακό σας απόρρητο και, έως ένα σημείο, την ασφάλειά σας. Το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί το τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο διακομιστών από το οποίο αποτελείται το δίκτυο Tor. Όταν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης Tor, τα δεδομένα σας περνούν από διαφορετικούς διακομιστές Tor (ή “κόμβους”). Η κίνηση είναι πολύ κρυπτογραφημένη και αποκωδικοποιείται αργά ένα επίπεδο κάθε φορά στους διαφορετικούς κόμβους. Αυτό σημαίνει ότι όποιος προσπαθεί να σας αναγνωρίσει βάσει της διαδικτυακής σας κίνησης, θα σκοντάψει στον τελευταίο διακομιστή που πέρασε η κυκλοφορία δεδομένων σας, τον «κόμβο εξόδου». Με άλλα λόγια: το πρόγραμμα περιήγησης Tor καθιστά αδύνατη, ή τουλάχιστον πολύ δύσκολη, την αναγνώριση των χρηστών του.

Κορίτσι που ανακτά ένα αρχείο Διαδικτύου μέσω του Tor Nodes

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο δίκτυο Tor, απλά πρέπει να κάνετε λήψη του προγράμματος περιήγησης Tor. Όλα όσα κάνετε στο Διαδίκτυο κατά τη χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor θα κρυπτογραφούνται αυτόματα και θα “ανωνυμοποιούνται” στη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.

Ένα μειονέκτημα που επισημαίνεται συχνά είναι ότι το πρόγραμμα περιήγησης Tor είναι γενικά πολύ πιο αργό από τη γυμνή σας σύνδεση στο Διαδίκτυο. Επειδή η διαδικτυακή επισκεψιμότητά σας αποστέλλεται μέσω διαφορετικών κόμβων, η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο θα πρέπει να αλλάξει πολύ και επομένως να γίνει πολύ πιο αργή.

Σε τι χρησιμεύουν οι άνθρωποι Tor?

Αν και οι προγραμματιστές του Tor δημιούργησαν αρχικά το λογισμικό για στρατιωτικούς σκοπούς, έχει εξελιχθεί σε ένα εργαλείο που μπορεί να είναι χρήσιμο σε όλους – ειδικά σε όσους έχουν κάτι να κρύψουν ή διαφορετικά θα επωφεληθούν από την ανωνυμία στο διαδίκτυο. Πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί ακτιβιστές χρησιμοποιούν το Tor για να αποφύγουν τη δίωξη. Συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου οι αρχές ενδέχεται να τους τιμωρήσουν για τις σκέψεις και τις απόψεις που επιθυμούν να μοιραστούν στο διαδίκτυο.

Ομοίως, οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν το Tor για να προστατεύσουν τις πηγές τους. Εάν μια πηγή δεν θέλει να διακινδυνεύσει να αποκαλυφθεί, μπορεί να κοινοποιήσει ευαίσθητες πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησης Tor. Όχι μόνο οι προμηθευτές πληροφοριών, αλλά και οι καταναλωτές βρίσκονται στο Tor. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης Tor για πρόσβαση σε περιεχόμενο που υπόκειται σε περιορισμούς γεωγραφικού περιεχομένου, για παράκαμψη λογοκρισίας και επίσκεψη σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Σε τελική ανάλυση, πολλές σελίδες, όπως αυτές στον σκοτεινό ιστό, δεν θα είναι ορατές σε εσάς όταν χρησιμοποιείτε ένα “κανονικό πρόγραμμα περιήγησης” όπως το Safari ή το Firefox.

Μια άλλη γνωστή ομάδα ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Tor είναι οι καταγγελτές. Για παράδειγμα, ένας από τους πιο αξιοσημείωτους χρήστες και υποστηρικτές του Tor είναι ο Edward Snowden, ο οποίος αποκάλυψε έγγραφα σχετικά με διαβαθμισμένα προγράμματα παρακολούθησης στις ΗΠΑ. Ομοίως, το Tor μπορεί να χρησιμοποιηθεί από υπαλλήλους για να αποκαλύψει μυστικά της εταιρείας ή της κυβέρνησης ή να αντιμετωπίσει παράνομες ή ανήθικες δραστηριότητες.

Η σκοτεινή πλευρά του Tor

Παρόλο που όλα αυτά φαίνονται πολύ θετικά, δεν χρησιμοποιούν όλοι το Tor για αυτό που μπορεί να αποκαλέσει «ευγενή σκοπό». Για παράδειγμα, πολλοί χάκερ και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν το Tor για να παραμείνουν ανώνυμοι κατά τη διεξαγωγή της παράνομης επιχείρησής τους. Το Tor είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους εγκληματίες επειδή παρέχει πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό. Αυτό το σκοτεινό μέρος του Διαδικτύου περιέχει πολλά παράνομα δίκτυα, όπως η πρώην παράνομη αγορά Silk Road. Αυτό ήταν ένα τεράστιο δίκτυο όπου οι άνθρωποι αγόραζαν και πούλησαν κάθε είδους παράνομα αντικείμενα, όπως παράνομα ναρκωτικά και πυροβόλα όπλα. Με λίγα λόγια, πολλοί εγκληματίες χρησιμοποιούν το Tor για να αποφύγουν τη σύλληψη όταν πρόκειται για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Το Tor δεν χρησιμοποιείται μόνο για να αποκτήσει ανωνυμία ως χρήστης του Διαδικτύου. Με το Tor, είναι επίσης δυνατό να φιλοξενήσετε ιστότοπους που είναι προσβάσιμοι μόνο για άτομα που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε ιστότοπος που φιλοξενείται χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor δεν θα ευρετηριαστεί και δεν θα βρεθεί από δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing. Αυτό τους καθιστά μέρος του σκοτεινού ιστού.

Είναι το Tor νομικό?

Η ίδια η χρήση του Tor είναι απολύτως νόμιμη στις περισσότερες δικαιοδοσίες, ειδικά στον «δυτικό κόσμο». Ωστόσο, όπως αναφέραμε, ορισμένοι χρησιμοποιούν το Tor για παράνομες δραστηριότητες, λόγω της ανωνυμίας που το λογισμικό βοηθά τους χρήστες να επιτύχουν. Η χρήση του Tor δεν καθιστά αυτές τις δραστηριότητες λιγότερο παράνομες. Επομένως, θέλουμε να σας συμβουλεύσουμε να αποφύγετε τέτοιες πρακτικές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νομιμότητα του Tor, θα θέλαμε να σας παραπέμψουμε σε αυτό το άρθρο σχετικά με το θέμα.

Περιορισμοί απορρήτου και ασφάλειας του Tor

Μάτι για φορητό υπολογιστήΤο Tor είναι χρήσιμο, αλλά σίγουρα έχει τις ατέλειές του. Η περιήγηση με το Tor δεν είναι τόσο ανώνυμη όσο μπορείτε να ελπίζετε. Αν και οι άνθρωποι στο Tor εργάζονται συνεχώς για να βελτιώσουν την προστασία τους, το λογισμικό τους έχει καταστραφεί στο παρελθόν. Ο Tor τόνισε ότι δεν είχαν παραβιαστεί το δίκτυο και το σύστημά τους, αλλά μεμονωμένα προγράμματα περιήγησης. Παρ ‘όλα αυτά, αν και αυτό μπορεί να δώσει στους χρήστες κάποια ηρεμία, αυτό δείχνει ακόμη ότι το Tor δεν είναι τέλειο ως αυτόνομο μέτρο προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Με τη βοήθεια παρόχων διαδικτύου, η επιβολή του νόμου μπορεί μερικές φορές να αποκαλύψει την ταυτότητα των χρηστών του Tor. Ωστόσο, το κάνουν μόνο επιλεκτικά. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, οι επίσημοι οργανισμοί ενδέχεται να δοκιμάσουν αυτήν τη μέθοδο για να εκθέσουν έναν ιστότοπο ή ένα άτομο. Εφόσον τηρείτε το νόμο, θα πρέπει να είστε καλά. Ωστόσο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor, το οποίο πολλοί συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες στον σκοτεινό ιστό, μπορεί να κάνει τις αρχές πιο διατεθειμένες να προσπαθήσουν να σας εντοπίσουν.

Το μεγαλύτερο απόρρητο δεν σημαίνει περισσότερη ασφάλεια

Το απόρρητο δεν είναι απαραίτητα ίση ασφάλεια. Η Tor δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είστε ασφαλείς από κυβερνοεπιθέσεις και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο κατά τη χρήση του προγράμματος περιήγησής τους. Το δίκτυο Tor είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστεί, το οποίο ενισχύεται από το γεγονός ότι ο κώδικάς του είναι ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει για το πρόγραμμα περιήγησής σας, το οποίο είναι σχετικά εύκολο να χακαριστεί. Ακόμα και επιθέσεις τύπου man-in-the-middle εξακολουθούν να είναι δυνατές στο Tor με τη βοήθεια ISP. Ευτυχώς, οι προγραμματιστές της Tor γνωρίζουν περισσότερο από αυτούς τους κινδύνους και εργάζονται συνεχώς για να βελτιώσουν το λογισμικό Tor για να διευκολύνουν τους χρήστες να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Tor, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει την πιο πρόσφατη έκδοση. Είναι σαφές ότι το Tor έχει περιορισμούς, αλλά εργάζονται επίσης συνεχώς για καλύτερο, ασφαλέστερο λογισμικό. Θα μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό μόνο εάν διατηρήσετε το σύστημά σας όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένο.

Είναι το Tor το πρόγραμμα περιήγησης για εσάς?

Για τον μέσο χρήστη του διαδικτύου, η ανωνυμία που προσφέρει η Tor δεν αρκεί για να ξεκινήσει η χρήση του λογισμικού. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η κρυπτογράφηση καθιστά τη σύνδεσή σας σημαντικά πιο αργή. Εξάλλου, όπως αναφέραμε προηγουμένως, η πραγματοποίηση επιτήρησης στο διαδίκτυο κοστίζει ακόμη χρόνο και χρήμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν – και μάλλον δεν θέλουν καν – να κατασκοπεύουν κάθε έναν από τους πολίτες τους. Πρέπει να επικεντρωθούν στην ύποπτη διαδικτυακή συμπεριφορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι που περνούν το χρόνο τους στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, παρακολουθούν αστεία βίντεο με γάτες και google στο πιο κοντινό μέρος πίτσας, πιθανότατα δεν θα ωφεληθούν πολύ από τη χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor.

VPN: μια εναλλακτική λύση στο Tor

VPN σε κινητόΕνώ μπορείτε να περιηγηθείτε σχετικά ανώνυμος με το Tor, το πρόγραμμα περιήγησης δεν ανωνυμοποιεί ούτε προστατεύει όλες τις άλλες διαδικτυακές σας δραστηριότητες. Οι εφαρμογές που εκτελούνται εκτός του προγράμματος περιήγησής σας δεν θα προστατεύονται από το δίκτυο Tor. Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι όλη η διαδικτυακή σας δραστηριότητα είναι κρυπτογραφημένη και ανώνυμη, ένα VPN μπορεί να είναι μια καλύτερη λύση για εσάς. Ειδικά αν προσπαθείτε να ασφαλίσετε τη σύνδεσή σας από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο δίκτυο WiFi, για παράδειγμα, ένα VPN θα μπορούσε να είναι πολύ βολικό.

Ένα VPN σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς. Σας βοηθά να παρακάμψετε τυχόν γεωγραφική λογοκρισία και γεωγραφικούς περιορισμούς γενικά, όπως τους περιορισμούς που επιβάλλονται από το Netflix. Επιπλέον, ένα VPN κρυπτογραφεί όλη την κυκλοφορία δεδομένων σας και διασφαλίζει ότι μπορείτε να περιηγηθείτε και να κατεβάσετε εντελώς ανώνυμα. Τα περισσότερα αξιοπρεπή VPN έχουν επίσης πολύ ανώτερες ταχύτητες διαδικτύου σε σύγκριση με το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Αυτό σημαίνει ότι η ροή, η λήψη και τα παιχνίδια είναι γενικά πολύ πιο εύκολα και λιγότερο απογοητευτικά με ένα VPN από ό, τι με το πρόγραμμα περιήγησης Tor.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα πράγματα που ένα VPN δεν μπορεί να κάνει. Δεν θα σας δώσει πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό, πρώτα απ ‘όλα. Εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN κατά την επίσκεψή σας στον σκοτεινό ιστό, σας βοηθάει να είστε ασφαλείς από κακόβουλα προγράμματα, επιθέσεις στο διαδίκτυο και άλλους κινδύνους. Το δεύτερο πλεονέκτημα του Tor έναντι VPN είναι ότι το Tor είναι εντελώς δωρεάν. Αντίθετα, τα περισσότερα καλά VPN ζητούν συνήθως μια μικρή αποζημίωση το μήνα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω το Tor?

Το αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Tor εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες σας. Το Tor είναι δωρεάν, εύκολο στη χρήση και συνήθως πολύ αποτελεσματικό λογισμικό απορρήτου. Σας παρέχει πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό και έχει πολλές επιλογές για την προστασία της διαδικτυακής σας ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, το Tor είναι αρκετά αργό και ανοίγει την πόρτα σε πολλούς, πολλούς διαδικτυακούς κινδύνους. Εάν προτιμάτε να έχετε μια γρήγορη σύνδεση, για παράδειγμα για ροή, λήψη και παιχνίδια, προτείνουμε ένα VPN. Μη διστάσετε να ρίξετε μια ματιά στις αξιολογήσεις VPN και το εργαλείο σύγκρισης, για να δείτε ποιο VPN θα ταιριάζει καλύτερα στις επιθυμίες σας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Tor και ενός διακομιστή μεσολάβησης?

Εκτός από το Tor και ένα VPN, θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε να αυξήσετε το απόρρητό σας και την online ασφάλεια χρησιμοποιώντας έναν διακομιστή μεσολάβησης. Ωστόσο, γενικά, οι διακομιστές μεσολάβησης λειτουργούν καλά μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς και καταστάσεις, όπως η πρόσβαση στο The Pirate Bay. Ακόμα και τότε, πολλοί τα θεωρούν τόσο λιγότερο αποτελεσματικά όσο και λιγότερο ασφαλή από τα δύο Tor και ένα καλό VPN. Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται πώς διαφέρει ένας πληρεξούσιος από τον Tor. Γι ‘αυτό θα ρίξουμε μια ματιά στις βασικές διαφορές εδώ.

Τι κάνει ένας διακομιστής μεσολάβησης?

Ένας διακομιστής μεσολάβησης, όπως ένα VPN ή Tor, είναι ένας άλλος τρόπος για να καθοδηγήσετε την διαδικτυακή σας κίνηση μέσω ενός διαφορετικού διακομιστή που (εικονικά) βρίσκεται ανάμεσα στον υπολογιστή σας και τον «διακομιστή προορισμού» των δεδομένων σας. Αυτός ο διακομιστής είναι ο διακομιστής μεσολάβησης, ο οποίος σας προσφέρεται από το άτομο που τον κατέχει. Η ρύθμιση που χρησιμοποιείται για αυτό είναι συχνά αρκετά απλή: όλοι όσοι χρησιμοποιούν την υπηρεσία στέλνουν τα δεδομένα τους μέσω του ίδιου διακομιστή. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν την ίδια «ψεύτικη» διεύθυνση IP.

Πρόσωπο που συνδέεται στο Διαδίκτυο μέσω διακομιστή μεσολάβησης

Γιατί το Tor και ένα VPN σας προστατεύουν καλύτερα από τους διακομιστές μεσολάβησης

Οι άνθρωποι τείνουν να αρέσουν στους διακομιστές μεσολάβησης επειδή πολλοί από αυτούς είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διακομιστές μεσολάβησης είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη λύση στα προβλήματά σας στο διαδίκτυο. Οι διακομιστές μεσολάβησης προσφέρουν μόνο έναν βαθμό ανωνυμίας και ασφάλειας στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, οι διακομιστές μεσολάβησης γενικά δεν κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας όπως το Tor και τα VPN. Επιπλέον, το απόρρητο που προσφέρει ένας πληρεξούσιος δεν είναι τόσο αξιόπιστο όσο, για παράδειγμα, ένα καλό και ασφαλές VPN όπως το PIA.

Ένα άλλο μειονέκτημα της χρήσης ενός διακομιστή μεσολάβησης είναι ότι ο κεντρικός υπολογιστής του διακομιστή μπορεί να δει ακριβώς τι κάνετε στο διαδίκτυο. Θεωρητικά, θα μπορούσαν ακόμη και να καταγράψουν αυτές τις πληροφορίες, ενδεχομένως να σας προκαλέσουν κάθε είδους πρόβλημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε διακομιστή μεσολάβησης, θα πρέπει να επιλέξετε έναν που είναι υπό τον έλεγχο κάποιου που πραγματικά εμπιστεύεστε. Τις περισσότερες φορές, δεν θα γνωρίζετε την ταυτότητα του κατόχου, κάτι που το καθιστά δύσκολο να το κάνετε. Αυτός ή αυτή θα μπορούσε να συλλέγει τα δεδομένα σας ή ακόμη και να εισάγει διαφημίσεις στις σελίδες που επισκέπτεστε για όσα γνωρίζετε. Εν ολίγοις, ένας διακομιστής μεσολάβησης δεν σας προσφέρει πραγματικό απόρρητο και ασφάλεια. Τουλάχιστον, όχι με τον τρόπο που το Tor ή ένα καλό VPN θα.

Πώς μπορώ να εγκαταστήσω το Tor?

Πείσατε ότι θέλετε να λάβετε το Tor; Η εγκατάσταση του Tor στη συσκευή σας δεν είναι καθόλου δύσκολη. Ακολουθήστε τα επόμενα βήματα και θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor μέσα σε λίγα λεπτά.

Βήμα 1: Μεταβείτε στον ιστότοπο Tor και κάντε κλικ στο κουμπί λήψης στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης σας.

Κουμπί λήψης Tor installatie

Βήμα 2: Θα βρεθείτε στη σελίδα λήψης. Επιλέξτε το λειτουργικό σας σύστημα επιλέγοντας ένα από τα τέσσερα εικονίδια που εμφανίζονται παρακάτω. Όπως μπορείτε να δείτε, μπορείτε να επιλέξετε είτε Windows, Mac, Linux είτε Android. Εάν θέλετε να κάνετε λήψη του προγράμματος περιήγησης σε μια συγκεκριμένη γλώσσα, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή “Λήψη σε άλλη γλώσσα ή πλατφόρμα”.

Στιγμιότυπο οθόνης besturingssystemen ondersteund πόρτα Tor

Βήμα 3: Θα ληφθεί ένα αρχείο στον υπολογιστή σας. Ανοίξτε αυτό το αρχείο για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης. Επιλέξτε τη γλώσσα που προτιμάτε και, στη συνέχεια, πατήστε “OK”.

Γλώσσα Tor

Βήμα 4: Θα εμφανιστεί η Εγκατάσταση του προγράμματος περιήγησης Tor. Επιλέξτε το φάκελο προορισμού (συνήθως δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα εδώ και το πρόγραμμα εγκατάστασης θα δημιουργήσει αυτόματα έναν νέο φάκελο για το Tor) και πατήστε “Εγκατάσταση”.

Tor εγκατάσταση

Βήμα 5: Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, μπορείτε να επιλέξετε το Tor να ξεκινά αυτόματα μόλις ολοκληρώσετε την εγκατάσταση. Εάν δεν το κάνατε, θα πρέπει να το ανοίξετε μόνοι σας αναζητώντας το πρόγραμμα. Την πρώτη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα περιήγησης, θα δείτε την οθόνη που φαίνεται παρακάτω. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε απλώς να κάνετε κλικ στο «Σύνδεση» και να ξεκινήσετε. Ωστόσο, βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή σε χώρα που λογοκρίνει ενεργά τον Tor, όπως η Τουρκία, η Κίνα ή η Αίγυπτος; Στη συνέχεια, είναι καλύτερο να κάνετε κλικ στην επιλογή “Διαμόρφωση” πρώτα. Το Tor θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το πρόγραμμα περιήγησής σας, ώστε να μην σας ενοχλεί τόσο πολύ οι διαδικτυακοί περιορισμοί της χώρας σας.

Εφαρμογή Tor

Βήμα 6: Μόλις ολοκληρώσετε τη διαμόρφωση, πατήστε «Σύνδεση» και θα ανοίξει το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Tor ελεύθερα.

Στιγμιότυπο οθόνης διεπαφής προγράμματος περιήγησης

Άλλα έργα Tor

τροχιάΕκτός από το πρόγραμμα περιήγησης Tor, το Tor έχει αρκετά άλλα έργα που έχουν όλα σχέση με το διαδικτυακό απόρρητο. Το έργο Tor, όπως ονομάζεται η ομάδα, εργάζεται συνεχώς για τρόπους προστασίας του απορρήτου των χρηστών τους και καταπολεμά την ελευθερία στο διαδίκτυο. Ένα παράδειγμα ενός από τα έργα τους είναι το Orbot, το οποίο είναι μια δωρεάν εφαρμογή διακομιστή μεσολάβησης για συσκευές Android. Χρησιμοποιεί το ίδιο δίκτυο κόμβων με το πρόγραμμα περιήγησης για τη μεταφορά των πληροφοριών σας μέσω του παγκόσμιου ιστού. Το Orbot βοηθά τόσο το διαδικτυακό σας απόρρητο όσο και την κρυπτογράφηση της διαδικτυακής σας κίνησης. Όπως το πρόγραμμα περιήγησης, μόνο για Android.

ΟΩΝΙ

Ένα άλλο έργο της ομάδας Tor είναι το OONI και επικεντρώνεται στην ανίχνευση διαδικτυακών περιορισμών. Το OONI, το οποίο αντιπροσωπεύει το Ανοικτό Παρατηρητήριο Παρεμβολών Δικτύου, παρακολουθεί τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο. Από το 2012, αναπτύσσει δωρεάν λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση αποκλεισμού στο διαδίκτυο. Το λογισμικό δεν προστατεύει τη συσκευή σας, ούτε παρακάμπτει τους περιορισμούς που βρίσκει. Είναι απλώς ένας τρόπος για να πάρετε μια εικόνα για την παγκόσμια κατάσταση γύρω από τους διαδικτυακούς περιορισμούς και τη λογοκρισία. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ευρήματα του OONI στον ιστότοπο OONI.

Tor-messengerΔεν είναι ακόμη σε λειτουργία όλα τα έργα της Tor. Το έργο Tor δημιούργησε κάποτε ένα πρόγραμμα συνομιλίας που κρυπτογραφεί όλες τις επικοινωνίες. Το ονόμασαν Tor Messenger. Με αυτό το πρόγραμμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε όλες τις κανονικές υπηρεσίες σας, όπως το Google Talk, το Facebook Messenger και το Twitter, αλλά τα δεδομένα συνομιλίας σας θα γίνουν ανώνυμα. Δεν μπορούσαν να διατηρηθούν αρχεία καταγραφής, επομένως όλα τα μηνύματά σας ήταν απολύτως ασφαλή. Ωστόσο, οι ενημερώσεις του Tor Messenger έχουν σταματήσει από τον Απρίλιο του 2018, πράγμα που σημαίνει ότι το λογισμικό δεν είναι τόσο ασφαλές όσο ήταν. Γι ‘αυτό δεν συνιστούμε πλέον τη χρήση του Tor Messenger.

Τελικές σκέψεις

Ο Tor είναι ένας μεγάλος πρωταθλητής στον κόσμο του διαδικτυακού απορρήτου. Το πρόγραμμα περιήγησής του παρέχει στους χρήστες την ελευθερία να επισκέπτονται οποιονδήποτε ιστότοπο που τους αρέσει και τους προσφέρει έναν ορισμένο βαθμό ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτή η προστασία περιορίζεται στο πρόγραμμα περιήγησής τους και δεν καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του Διαδικτύου, όπως θα έκανε ένα VPN. Επιπλέον, ο Tor συχνά παρακολουθείται στενά από τις αρχές επιβολής του νόμου, επειδή οι παράνομες επιχειρήσεις και οι εγκληματίες χρησιμοποιούν συχνά το πρόγραμμα περιήγησης για παράνομες δραστηριότητες. Η υπηρεσία είναι δωρεάν και εύκολη στη λήψη, αλλά έχει τους περιορισμούς της. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor, να είστε πάντα προσεκτικοί με μη ρυθμιζόμενους ιστότοπους και να προστατεύεστε από κακόβουλο λογισμικό με αξιοπρεπές λογισμικό προστασίας από ιούς. Συνιστούμε επίσης τη χρήση άλλων μέτρων ασφαλείας σε συνδυασμό με το Tor, όπως ένα καλό VPN. Εάν προστατεύετε τον εαυτό σας καλά και σκέφτεστε τις επιλογές σας, το πρόγραμμα περιήγησης Tor μπορεί να προσφέρει μια διασκεδαστική, ανώνυμη και δωρεάν εμπειρία στο Διαδίκτυο.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me