Οι κίνδυνοι απορρήτου του Smartwatch σας | Επισκόπηση VPNO

Εικόνα SmartwatchΕξίσου ευεργετικό με τα smartphone, ένα μειονέκτημα που έχει καταστεί σαφές τα τελευταία χρόνια είναι ο εθισμός τους. Τα smartphone απορροφούν την προσοχή μας και καταναλώνουν περισσότερο από τον χρόνο μας που σκοπεύουμε να τους δώσουμε. Ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε να κλωτσήσετε τη συνήθεια της οθόνης είναι, αρκετά παράξενα, προσθέτοντας μια άλλη οθόνη στον καρπό σας. Η μικρή οθόνη του smartwatch παρέχει μόνο τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Χωρίς να απαιτείται να τραβήξετε το τηλέφωνο, είναι λιγότερο πιθανό να απορροφηθείτε. Ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατοχή ενός έξυπνου ρολογιού, ενέχουν κίνδυνο για το απόρρητό σας.

Η σύνδεση Bluetooth

Τα έξυπνα ρολόγια παραμένουν σε επαφή με το τηλέφωνό σας μέσω Bluetooth. Και ενώ μπορεί να αφήσετε το τηλέφωνό σας πίσω, το έξυπνο ρολόι στον καρπό σας είναι πάντα πάντα μαζί σας. Τον Σεπτέμβριο του 2017, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σειρά προβλημάτων σε σχεδόν κάθε συσκευή Bluetooth. Αυτά τα ελαττώματα ασφαλείας καθιστούν κάθε συσκευή Bluetooth υποκείμενη σε πειρατεία. Αυτές οι παραβιάσεις μπορούν να λάβουν τη μορφή ιών που μεταδίδονται από το smartwatch στο τηλέφωνό σας. Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν τον έλεγχο της συσκευής σας από το ransomware και τη μόλυνση του δρομολογητή σας. Ένας μολυσμένος δρομολογητής μπορεί να διαδώσει κακόβουλο κώδικα σε κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο Wi-Fi.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με τη σύνδεση θα μπορούσε να επιτρέψει την υποκλοπή των ειδοποιήσεών σας. Το email από την τράπεζά σας, το μήνυμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κείμενο από τους σημαντικούς σας άλλους αποστέλλονται μέσω Bluetooth. Οποιαδήποτε ειδοποίηση μεταβιβάζεται στο έξυπνο ρολόι σας θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από μια παραβιασμένη σύνδεση Bluetooth. Αυτές οι επιθέσεις ήταν ανιχνεύσιμες στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό, οι περισσότερες συσκευές δεν έχουν καμία προστασία από τέτοια εισβολή του απορρήτου σας. Δεδομένου ότι τα έξυπνα ρολόγια βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Bluetooth, είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε αυτές τις εισβολές.

Το Smartwatch σας ακούει?

Μια πρόσφατη έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου Καταναλωτών ανέλυσε τα έξυπνα ρολόγια για θέματα ασφάλειας. Τα smartwatch που μελετήθηκαν σχεδιάστηκαν για να δοθούν σε παιδιά. Κατασκευάστηκαν με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας των παιδιών. Οι γονείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή για να παρακολουθήσουν την τοποθεσία των παιδιών και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους μέσω του smartwatch. Αυτό που βρήκε η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι συσκευές ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας και όχι να την βελτιώσουν.

Τα έξυπνα ρολόγια που δοκιμάστηκαν θα μπορούσαν να παραβιαστούν για να αποκτήσουν τον έλεγχο κάθε πλευράς της συσκευής. Οι χάκερ θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο του μικροφώνου του smartwatch και να ακούσουν κρυφά τα παιδιά καθώς έπαιζαν. Οι χάκερ μπόρεσαν να πουν πότε ο φορέας ήταν μέσα ή έξω, είτε έπαιζε με φίλους είτε μόνος του, και ακόμα και όταν κοιμόταν. Μπορείτε να φανταστείτε μόνο τις πιθανές συνέπειες.


Κανένα από τα smartwatch στη μελέτη δεν ήταν μάρκας με την οποία είναι πιθανό να γνωρίζετε. Ίσως πιστεύετε ότι η προσκόλληση σε συσκευές από γνωστές εταιρείες είναι ασφαλέστερη. Παρόλο που αυτά τα γνωστά έξυπνα ρολόγια ενδέχεται να περιλαμβάνουν καλύτερους ελέγχους ασφαλείας, μπορείτε ακόμα να διατρέχετε κίνδυνο με άλλους τρόπους. Ενώ οι εφαρμογές οθόνης Apple και Google που μεταβαίνουν στα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών τους, οι εφαρμογές τρίτων εξακολουθούν να αποτελούν έναν ασθενή σύνδεσμο ασφάλειας.

Πώς οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε θα μπορούσαν να επηρεάσουν το απόρρητό σας

Οι εφαρμογές τρίτων ενδέχεται να ζητήσουν πρόσβαση στο μικρόφωνο, την κάμερα, τις υπηρεσίες τοποθεσίας και άλλα πολλά του smartwatch. Κατά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής, πολλοί άνθρωποι αποδέχονται όσα δικαιώματα ζητούνται. Χωρίς έλεγχο των δικαιωμάτων εφαρμογής, μια εφαρμογή θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε περιττές υπηρεσίες. Αυτό δίνει σε έναν κατασκευαστή τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πράγματα όπως το μικρόφωνο του έξυπνου ρολογιού σας για να σας ακούει.

Επιπλέον, μια κακώς σχεδιασμένη εφαρμογή μπορεί να είναι πιο ευάλωτη σε εισβολή. Συχνά ένας εισβολέας χρειάζεται απλώς μια ρωγμή στην ασφάλειά σας για να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή σας. Μόλις βρεθούν στο σύστημα, μπορούν συχνά να επεκτείνουν την ικανότητά τους να αποκτήσουν έλεγχο άλλων υπηρεσιών στη συσκευή σας. Εάν ένας κατασκευαστής εφαρμογών αφήσει μια ευπάθεια στη θέση της, ένας χάκερ μπορεί να αδράξει την ευκαιρία να αποκτήσει πληροφορίες από τη συσκευή σας.

Οι πληροφορίες τοποθεσίας αποκαλύπτουν περισσότερα για εσάς

Jogger με έξυπνο ρολόιΜία από τις κοινές χρήσεις των έξυπνων ρολογιών είναι να παρακολουθείτε τα βήματα και τις δραστηριότητες φυσικής κατάστασης. Ένα έξυπνο ρολόι παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες τοποθεσίας για εσάς. Αυτό είναι πολύτιμο για τους διαφημιζόμενους που θέλουν να μάθουν για τα καταστήματα που επισκέπτεστε, τα εστιατόρια που προτιμάτε και για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες μπορούν να αποκτήσουν. Όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτό μπορεί επίσης να είναι πολύτιμο για τους χάκερ.

Ένας χάκερ με πρόσβαση στις πληροφορίες της τοποθεσίας σας μέσω του έξυπνου ρολογιού σας γνωρίζει πότε είστε στη δουλειά ή στο σπίτι. Όταν φεύγετε για δουλειά, ένας χάκερ οπλισμένος με αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να κλέψει κάτι περισσότερο από απλώς πληροφορίες. Τώρα ξέρουν ότι έχουν ένα παράθυρο αρκετών ωρών για να εισέλθουν στο σπίτι σας. Όταν φτάσετε στη δουλειά, το αυτοκίνητό σας, με όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που έχουν μείνει μέσα του, θα παρακολουθείται για ώρες. Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα περιπτώσεων όπου οι διαδικτυακοί κίνδυνοι μεταφράζονται σε πραγματικές επιθέσεις.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι διαφημιζόμενοι αποκτούν πολύτιμες πληροφορίες είναι τοποθετώντας σταθμούς Bluetooth σε ένα κατάστημα. Η γνώση της πορείας σας μέσω ενός καταστήματος μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν πού να τοποθετήσουν βασικά προϊόντα. Σταματήστε για αρκετές στιγμές για να εξετάσετε μια εμφάνιση και αυτά τα δεδομένα μεταφέρουν το ενδιαφέρον σας σε έναν διαφημιζόμενο. Παύση από μια βιτρίνα και λαμβάνουν μια ειδοποίηση. Μπορεί να σημειωθεί απλώς περνώντας από τη διαδρομή σας προς την εργασία κάθε μέρα. Οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε καλύτερη διαφήμιση για να τραβήξετε την προσοχή σας. Τα δεδομένα τοποθεσίας είναι ο βασιλιάς των δεδομένων μάρκετινγκ.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε?

Η αγορά του έξυπνου ρολογιού σας από μια αξιόπιστη εταιρεία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειάς σας. Μια μεγαλύτερη, πιο γνωστή εταιρεία έχει περισσότερα να χάσει από την παραβίαση της ασφάλειας. Το ίδιο ισχύει για τις εφαρμογές που αγοράζετε και εγκαθιστάτε. Οι εφαρμογές που δημιουργούνται από αξιόπιστες εταιρείες είναι πιο πιθανό να δοκιμαστούν διεξοδικά για τρύπες ασφαλείας.

Αλλά αυτά τα μέτρα δεν είναι ανόητα. Ακόμη και αναγνωρισμένες εταιρείες σκοντάφτουν από καιρό σε καιρό. Ο έλεγχος των αδειών εφαρμογών μπορεί να σας προστατεύσει σε περίπτωση ευπάθειας απορρήτου, είτε προορίζεται από την εταιρεία είτε όχι. Εάν μια εφαρμογή έχει παραβιαστεί, αλλά δεν έχετε δώσει ποτέ στην εφαρμογή άδεια πρόσβασης στο μικρόφωνο του έξυπνου ρολογιού σας, μπορεί να υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούν να κάνουν για να επιλύσουν αυτόν τον περιορισμό. Ο έλεγχος των αδειών για εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί προηγουμένως διαρκεί λίγα λεπτά και μπορεί να συμβάλει στη διαφύλαξη του απορρήτου σας.

Ανωνυμοποιήστε τα δεδομένα σας με ένα VPN

Ακόμη και με πρόσβαση στο έξυπνο ρολόι σας, αυτές οι πληροφορίες μπορεί συχνά να είναι ελάχιστα χρήσιμες σε επιχειρήσεις ή χάκερ, χωρίς να μπορείτε να τις συνδέσετε με άλλες πληροφορίες σχετικά με εσάς. Εάν τα δεδομένα σας δεν μπορούν να συνδεθούν μαζί σας, μπορεί να είναι τόσο πολύ τυχαίος θόρυβος. Το κλειδί για όσους δημιουργούν ένα προφίλ σε σας είναι να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σε μια τοποθεσία. Εάν οι πληροφορίες από το έξυπνο ρολόι σας δεν μπορούν να συνδεθούν με το προφίλ σας, είναι πολύ λιγότερο χρήσιμες για αυτούς.

Σύνδεση VPNΗ χρήση ενός VPN βοηθά να διατηρήσετε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά σας ιδιωτικά καθώς συνδέεστε στο διαδίκτυο. Αντί να συνδεθείτε απευθείας με ιστότοπους και υπηρεσίες στο διαδίκτυο, οι πληροφορίες σας πρώτα κρυπτογραφούνται και στη συνέχεια αποστέλλονται σε διακομιστή VPN. Ο ιστότοπος λαμβάνει ένα αίτημα από τον διακομιστή VPN και επιστρέφει τα δεδομένα σε αυτόν τον διακομιστή και όχι απευθείας σε εσάς. Επειδή ποτέ δεν αλληλεπιδράτε απευθείας με τον ιστότοπο, το απόρρητό σας προστατεύεται. Μόνο οι πληροφορίες που προσφέρετε εθελοντικά είναι πλέον διαθέσιμες, αντί για πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και την ταυτότητά σας.

Ένα ποιοτικό VPN είναι εύκολο να ρυθμιστεί και να συνδεθεί. Συχνά είναι πολύ γρήγορα, έτσι ώστε να μην έχετε σχεδόν καθόλου απώλεια ταχύτητας ενώ διατηρείτε το απόρρητό σας. Επιπλέον, ένα VPN μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε περιορισμούς σε ιστότοπους στους οποίους έχετε πρόσβαση ενώ βρίσκεστε πίσω από τείχος προστασίας, στην εργασία για παράδειγμα. Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή σε άλλη χώρα για να αποφύγετε περιορισμούς από τις υπηρεσίες ροής βίντεο με βάση την τοποθεσία σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς ένα VPN μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το απόρρητό σας, δείτε τις αναρτήσεις μας ανώνυμη περιήγηση και ανώνυμη λήψη.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me