Οι κίνδυνοι απορρήτου του Smartphone σας – Μια επισκόπηση | VPNoverview.com

Ίσως κανένα άλλο εργαλείο στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει φέρει επανάσταση στη ζωή μας όπως το smartphone. Αυτός ο φορητός υπολογιστής αντικατέστησε την κάμερα, το GPS, την αριθμομηχανή, το βιβλίο διευθύνσεων και πολλά άλλα αντικείμενα. Τώρα έχουμε άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις πληροφορίες στα χέρια μας. Ωστόσο, οι ίδιες οι λειτουργίες που αποδείχθηκαν τόσο χρήσιμες μπορούν εύκολα να καταστρατηγηθούν από διαφημιστές ή χάκερ που εισβάλλουν στο απόρρητό μας. Διάφορα εργαλεία είναι διαθέσιμα για την προστασία του απορρήτου σας στο smartphone σας.


Πώς τα Smartphone εισβάλλουν στο απόρρητό σας

Το smartphone εκπληρώνει τόσες πολλές λειτουργίες που είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς να θυμόμαστε πώς καταφέραμε χωρίς μία. Το τηλέφωνό σας πηγαίνει παντού μαζί σας. Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπετε το πρωί. Ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς παίρνετε πρωινό, είναι κοντά στη δουλειά και στα χέρια σας καθώς σταματάτε για ποτά μετά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει εκείνη τη στιγμή πανικού όταν συνειδητοποιήσετε ότι το τηλέφωνό σας δεν είναι στην τσέπη σας και αναρωτιέστε πού το άφησες.

Το τηλέφωνό σας είναι εξοπλισμένο με μια σειρά αισθητήρων. Αυτά παρακολουθούν τα πάντα από όπου βρίσκεστε, την υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση και την κίνηση. Οι αισθητήρες κίνησης του τηλεφώνου σας είναι πολύ ευαίσθητοι. Είναι ακόμη δυνατό να ταιριάζει με το που αγγίζετε μια οθόνη με την κίνηση που ανιχνεύεται από το τηλέφωνό σας. Κάθε εφαρμογή στο τηλέφωνό σας που παρακολουθεί αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα κειμένου ή τον κωδικό πρόσβασης στην τραπεζική σας εφαρμογή με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Η τοποθεσία σας μπορεί να εντοπιστεί όχι μόνο μέσω του GPS του τηλεφώνου σας, αλλά και μέσω παρακολούθησης κοντινών πύργων κινητής τηλεφωνίας, σημάτων Wi-Fi και ακόμη και συσκευών Bluetooth σε κοντινή απόσταση. Στην πραγματικότητα, η τοποθεσία σας μπορεί να εντοπιστεί από συσκευές Bluetooth, ακόμη και αν ο πομπός Bluetooth του τηλεφώνου σας είναι απενεργοποιημένος.

Ποιες εφαρμογές εισβάλλουν στο απόρρητό σας?

Δείκτης τοποθεσίας smartphoneΓια να αποκτήσετε πρόσβαση στις δυνατότητες τοποθεσίας στο τηλέφωνό σας, μια εφαρμογή πρέπει να έχει άδεια να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες. Τα περισσότερα άτομα απλώς αποδέχονται ότι τα δικαιώματα που ζητούνται από μια εφαρμογή κατά την εγκατάσταση είναι απαραίτητα και κάνουν κλικ στο “OK”. Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι τα δεδομένα τοποθεσίας μπορεί να είναι μερικές από τις πιο πολύτιμες πληροφορίες που μπορεί να έχει ένας διαφημιζόμενος. Οι εταιρείες που παρέχουν στοχευμένες διαφημίσεις, όπως η Apple, το Google, το Facebook, χρησιμοποιούν δεδομένα τοποθεσίας για να προσδιορίσουν τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές σας εκτός σύνδεσης που ενδέχεται να μην αποκαλύπτετε διαφορετικά.

Ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν τους αισθητήρες κίνησης του τηλεφώνου σας για να καθορίσουν ποια πλήκτρα πατάτε στο τηλέφωνό σας; Ίσως κανένας από αυτούς, ή ίσως όλοι. Οι εφαρμογές δεν χρειάζονται άδεια για τη χρήση των αισθητήρων κίνησης του τηλεφώνου σας. Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιες εταιρείες ενδέχεται να παρακολουθούν τους αισθητήρες ενός τηλεφώνου για αυτές τις πληροφορίες.

Προστατέψτε το απόρρητό σας στο Smartphone σας

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε σήμερα για την προστασία του απορρήτου σας στο αγαπημένο σας smartphone. Παρακάτω θα δείτε πώς η διαχείριση των εφαρμογών σας, η κρυπτογράφηση των δεδομένων σας, η διαγραφή παλαιών εφαρμογών και το κλείδωμα του τηλεφώνου σας μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ασφαλή.

Διαχείριση δικαιωμάτων εφαρμογής

Ο έλεγχος των αδειών που δίνετε σε εφαρμογές στα τηλέφωνά σας μπορεί να αποκαταστήσει κάποιο απόρρητο στο smartphone σας. Δεν χρειάζονται όλες οι εφαρμογές που ζητούν άδεια να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις τοποθεσίας, το μικρόφωνό σας ή την κάμερά σας για να λειτουργήσουν όπως θέλετε. Έχουμε γραπτούς οδηγούς που σας βοηθούν να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου για πολλές δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Κρυπτογράφηση των δεδομένων σας

Η κρυπτογράφηση της συσκευής σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των ευαίσθητων δεδομένων σας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του τηλεφώνου σας ή όταν πραγματοποιείτε συναλλαγές για ένα νέο τηλέφωνο. Όταν κρυπτογραφείτε τις πληροφορίες στο τηλέφωνό σας, βοηθά επίσης να αποτρέψετε τις εφαρμογές να διαβάζουν το περιεχόμενο των αρχείων σας χωρίς να έχετε την άδειά σας. Αυτό μπορεί να διατηρήσει τα δεδομένα σας ασφαλή από επιθέσεις ιών ή κακόβουλες εφαρμογές που υπερβαίνουν τα όριά τους. Επιπλέον, πριν πετάξετε ή πουλήσετε το παλιό σας τηλέφωνο, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαγράψει όλα τα προσωπικά σας στοιχεία από τη συσκευή.

Διαγραφή παλαιών εφαρμογών

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να δοκιμάσουν μια εφαρμογή, να τη χρησιμοποιήσουν για λίγο και μετά να χάσουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους. Εάν δεν καθαρίζετε τακτικά το τηλέφωνό σας, αυτές οι παλιές εφαρμογές θα λειτουργούν για μήνες ή και χρόνια. Παρόλο που ενδέχεται να μην χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, τα δικαιώματα που της δώσατε εξακολουθούν να ισχύουν. Εάν η εφαρμογή έχει άδεια να χρησιμοποιήσει την τοποθεσία σας, να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές ή να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνό σας, ενδέχεται να εξακολουθεί να παρακολουθεί το smartphone σας. Γιατί να μην περάσετε τις εφαρμογές σας και να απεγκαταστήσετε αυτές που δεν χρειάζεστε πλέον; Η διαγραφή παλαιών εφαρμογών δεν είναι καλή μόνο αν θέλετε να προστατεύσετε το απόρρητό σας, βοηθά επίσης το smartphone σας να λειτουργεί ομαλά.

Κλειδώστε το τηλέφωνό σας

κλειδώστε το smartphoneΜπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η ενεργοποίηση μιας οθόνης κλειδώματος που προστατεύεται από μια καρφίτσα είναι ένα από τα απλούστερα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για την προστασία των δεδομένων στο τηλέφωνό σας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ενεργοποιημένη οθόνη κλειδώματος. Όταν σκέφτεστε τις ευαίσθητες πληροφορίες που έχετε στο τηλέφωνό σας, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, της πρόσβασης στην τράπεζά σας και των πιστωτικών καρτών σας, καθώς και την πλήρη πρόσβαση στη λίστα επαφών σας και στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, η οθόνη κλειδώματος έχει νόημα. Μπορείτε να προστατέψετε αυτές τις προσωπικές πληροφορίες από οποιονδήποτε προσπαθεί να το φτάσει κλέβοντας το τηλέφωνό σας.

Ένα VPN είναι το απόλυτο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής

Ενώ άλλα μέτρα παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας, ένα VPN είναι ένα από τα ευκολότερα και καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το απόρρητό σας στο smartphone σας. Ένα VPN βοηθά στη διατήρηση της ανωνυμίας των πληροφοριών σας καθώς χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας.

Πώς λειτουργεί?

Σύνδεση VPNΌταν συνδέεστε στο Διαδίκτυο μέσω VPN, οι πληροφορίες που πηγαίνουν στον διακομιστή VPN είναι κρυπτογραφημένες. Στη συνέχεια, το VPN προωθεί τα δεδομένα από τον ανώνυμο διακομιστή του. Αυτή η μεσάζουσα προσέγγιση σας βοηθά να διαχωρίσετε από τις πληροφορίες που παρέχετε ή ζητάτε. Όταν τα δεδομένα σας αποστέλλονται πίσω, πρέπει πρώτα να μεταβείτε στο VPN, ώστε ο αποστολέας να μην έχει ποτέ πρόσβαση σε εσάς απευθείας. Το VPN στη συνέχεια κρυπτογραφεί τις πληροφορίες και τις στέλνει σε εσάς. Με ένα ποιοτικό VPN, οι πληροφορίες σας παραμένουν εμπιστευτικές. Δεδομένου ότι όλα τα δεδομένα μπορούν να δρομολογηθούν μέσω του VPN, έχετε μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου σχετικά με το ποιες πληροφορίες περνούν μέσω της συσκευής σας και πώς αυτές οι πληροφορίες επισημαίνονται σε εσάς.

Ασφαλές δημόσιο Wi-Fi

Όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας μέσω δημόσιου Wi-Fi, όπως σε μια καφετέρια, η κρυπτογράφηση του VPN σας προστατεύει από αδιάκριτα μάτια. Οι χάκερ αποκτούν συχνά ευαίσθητες πληροφορίες κατασκοπώντας τα σήματα που ταξιδεύουν μέσω δημόσιας σύνδεσης Wi-Fi. Η χρήση μιας υπηρεσίας VPN θα διατηρήσει τη σύνδεσή σας τόσο ασφαλή σαν να σερφάρετε στο σπίτι.

Περισσότερα οφέλη?

Μια υπηρεσία VPN προσφέρει επίσης άλλα οφέλη στους χρήστες. Η σύνδεσή σας στην εργασία ενδέχεται να αποκλείσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους και υπηρεσίες. Με τη σύνδεση σε ένα VPN, μπορείτε να αποφύγετε αυτούς τους περιορισμούς για πρόσβαση στους ιστότοπους που θέλετε στο τηλέφωνό σας. Οι υπηρεσίες ροής βίντεο περιορίζουν επίσης την πρόσβαση σε περιεχόμενο με βάση το πού βρίσκεστε. Με τη σύνδεση σε διακομιστή VPN σε διαφορετικό μέρος του κόσμου, μπορείτε να αποφύγετε αυτούς τους περιορισμούς για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτό το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Τελικές σκέψεις

Σε μια εποχή που τα σκάνδαλα απορρήτου τρέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία σας έχει νόημα. Το smartphone είναι μόλις δέκα ετών, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πώς αυτό επηρεάζει το απόρρητο. Λαμβάνοντας μερικά απλά μέτρα για να προστατέψετε τον εαυτό σας, μπορείτε να έχετε ηρεμία επειδή προστατεύεται το απόρρητό σας. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς ένα VPN μπορεί να συμβάλει στη διαφύλαξη του απορρήτου σας, ανατρέξτε στις αναρτήσεις μας σχετικά με την επιλογή του σωστού VPN για τις ανάγκες σας.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me