Πώς να διαγράψετε όλα τα ευαίσθητα δεδομένα από το smartphone ή το tablet σας

Τα smartphone και τα tablet έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο. Τα βιβλία των παλαιών κίτρινων σελίδων δεν υπάρχουν πουθενά. Το βιβλίο διευθύνσεών σας ζει τώρα στο τηλέφωνό σας. Ακόμα και οι τρόποι με τους οποίους ψωνίζουμε και τράπεζα έχουν αλλάξει. Αυτός ο μικρός υπολογιστής στην τσέπη σας κρατά τώρα σχεδόν όλες τις σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή σας. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν διαγράψετε εντελώς αυτές τις πληροφορίες πριν από την αναβάθμιση στο νεότερο μοντέλο, κάποιος θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες για εσάς. Τα εκπληκτικά νέα είναι ότι η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων ενδέχεται να μην είναι αρκετή για τη διαγραφή των δεδομένων σας.


Γιατί η διαγραφή δεν είναι ασφαλής

Διαγραφή δεδομένων iPad iPhoneΠάρτε ένα κομμάτι καθαρό, λευκό, χαρτί και γράψτε τη διεύθυνσή σας σε αυτό με μολύβι. Τώρα διαγράψτε τη διεύθυνσή σας. Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει όταν κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων του smartphone ή του tablet σας. Όλοι έχουμε δει μυστήρια όπου ο ντετέκτιβ παίρνει ένα κομμάτι χαρτί που είχε διαγραφεί και τρίβοντας ένα μολύβι πάνω του, είναι σε θέση να διαβάσουν τι είχε γράψει πριν. Εάν κρατάτε αυτό το κομμάτι χαρτί μέχρι το φως, μάλλον μπορείτε ακόμη και να διαβάσετε τη διεύθυνση. Είναι εύκολο για κάποιον να έχει πρόσβαση σε κάποιο λογισμικό που μπορεί να επαναφέρει αρχεία και δεδομένα που έχουν διαγραφεί με επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας έχουν αφαιρεθεί από την παλιά σας συσκευή.

Η κρυπτογράφηση είναι η απόλυτη γόμα

Πριν δοκιμάσετε μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, κρυπτογραφήστε τα δεδομένα στη συσκευή σας. Χωρίς τα κλειδιά για την κρυπτογράφηση, είναι σχεδόν αδύνατο να ανακατασκευάσετε τις πληροφορίες σας. Οι πληροφορίες είναι ακόμα εκεί, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, αλλά το μόνο που μπορεί να ανακτηθεί είναι τα κρυπτογραφημένα δεδομένα. Αυτό σας προστατεύει από την ανάκτηση των ευαίσθητων πληροφοριών σας από κάποιον που έχει τη συσκευή σας μετά από εσάς.

Στις περισσότερες συσκευές, η κρυπτογράφηση είναι ένα απλό θέμα. Εάν διαθέτετε συσκευή Apple με iOS 8.0 ή μεταγενέστερη έκδοση, η συσκευή σας κρυπτογραφείται αυτόματα και η Apple δεν διαθέτει κλειδί κρυπτογράφησης για να την ανοίξει. Εάν εκτελέσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σε συσκευή Apple, κανένας που δεν διαθέτει τον κωδικό πρόσβασής σας δεν μπορεί να επαναφέρει τα δεδομένα. Για συσκευές Android που εκτελούν Marshmallow ή μεταγενέστερη έκδοση, οι πληροφορίες σας θα πρέπει να κρυπτογραφούνται από προεπιλογή.

διαγραφή πληροφοριών Android

Εάν διαθέτετε μια ελαφρώς παλαιότερη συσκευή Android, μπορείτε να ελέγξετε εάν το τηλέφωνό σας είναι κρυπτογραφημένο ή κρυπτογραφεί τις πληροφορίες σας. Μπορείτε να το κάνετε μεταβαίνοντας στο μενού ρυθμίσεων και κάνοντας κλικ στην οθόνη ασφαλείας. Αυτό μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικές καρτέλες ανάλογα με τη συσκευή σας. Μπορεί επίσης να φέρει την ένδειξη “Κλείδωμα οθόνης και ασφάλεια”.

οθόνη κλειδώματος και ασφάλεια

Μόλις βρείτε τη δεξιά οθόνη, κάντε κλικ στην ασφάλεια και βρείτε την επιλογή «Κρυπτογράφηση συσκευής». Και πάλι, ανάλογα με τη συσκευή σας, αυτό μπορεί να φέρει την ένδειξη «Κρυπτογράφηση», «Κρυπτογράφηση» ή κάτι παρόμοιο.

κρυπτογράφηση συσκευής

Η οθόνη κρυπτογράφησης σας προειδοποιεί ότι η κρυπτογράφηση είναι μια μακρά διαδικασία. Θα θέλατε να περιμένετε για ένα χρόνο που δεν θα χρειαστείτε το τηλέφωνο για τουλάχιστον μία ώρα και πιθανότατα θα θέλετε να έχετε τη συσκευή σας συνδεδεμένη ενώ συμβαίνει η κρυπτογράφηση. Μόλις κρυπτογραφηθεί, οι πληροφορίες στη συσκευή σας ασφαλίζονται.

Αποσύνδεση από όλους τους λογαριασμούς

Είτε χρησιμοποιείτε είτε συσκευή Apple είτε Android, η αποσύνδεση από τους λογαριασμούς σας είναι καλή ιδέα. Αυτό προετοιμάζει το smartphone ή το tablet για επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και μεταφορά σε νέο κάτοχο.

Συσκευές iOS

Για συσκευές iOS, αποσυνδεθείτε από το App Store, το iMessage και το iCloud. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  1. Πριν από την αποσύνδεση, φροντίστε να αποσυνδέσετε τις συσκευές που έχετε συνδέσει, όπως το Apple Watch
  2. Από τις Ρυθμίσεις, βρείτε “Μηνύματα” και απενεργοποιήστε την επιλογή iMessage
  3. Βρείτε το «iTunes & Ρύθμιση του App Store, κάντε κλικ στο email της Apple ID και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Έξοδος»
  4. Τέλος, στις Ρυθμίσεις, πατήστε «iCloud» στο κάτω μέρος της οθόνης βρείτε «Έξοδος» ή βρείτε το όνομά σας και μετά πατήστε «Αποσύνδεση. Η συσκευή σας είναι πλέον έτοιμη για σκούπισμα και επαναφορά.

αποσύνδεση μήλου

Συσκευές Android

Για συσκευές Android, εάν διαθέτετε παλαιότερη συσκευή, ενδέχεται να μπορείτε να παραλείψετε απευθείας την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σε αυτό το σημείο. Σε νεότερες συσκευές, το Android έχει ενεργοποιήσει την εργοστασιακή προστασία από προεπιλογή, η οποία θα αποτρέψει έναν νέο κάτοχο να συνδεθεί σε μια συσκευή εάν δεν απενεργοποιήσετε σωστά τους λογαριασμούς σας πρώτα.

Πρώτα απενεργοποιήστε το κλείδωμα οθόνης. Στις ρυθμίσεις σας, θα πρέπει να βρείτε τις ρυθμίσεις οθόνης κλειδώματος. Αυτό μπορεί να είναι κάτω από μερικές διαφορετικές ετικέτες ανάλογα με τη συσκευή σας, αλλά γενικά φέρει την ένδειξη «Κλείδωμα οθόνης ασφαλείας», «Κλείδωμα οθόνης», «Κλείδωμα οθόνης και ασφάλεια» ή κάτι παρόμοιο.

τύπος κλειδώματος οθόνης

Επιλέξτε “Κανένα” για απενεργοποίηση της οθόνης κλειδώματος.

προσωπικές ρυθμίσεις

Στη συνέχεια, αποσυνδεθείτε από τον λογαριασμό σας Google στη συσκευή. Από το μενού “Ρυθμίσεις”, “Χρήστες και λογαριασμοί” ή “Λογαριασμοί”.

λογαριασμοί

Πατήστε «Λογαριασμοί» για να εμφανίσετε τους διαφορετικούς λογαριασμούς που έχετε συνδεθεί στη συσκευή. Ίσως θέλετε να αποσυνδεθείτε από καθένα ξεχωριστά, αλλά γενικά η αποσύνδεση από το Google είναι αρκετή για να διασφαλίσετε την προστασία σας.

Βρείτε το “Google” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ σε κάθε λογαριασμό Gmail στον οποίο έχετε συνδεθεί σε αυτήν τη συσκευή για να τον καταργήσετε. Κάντε κλικ στο «Περισσότερα» στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης και επιλέξτε «Κατάργηση λογαριασμού» για έξοδο.

Έτοιμο για επαναφορά

Μόλις ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, μπορείτε πλέον να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων με σιγουριά ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή.

iOS

Στη συσκευή σας iOS, από το μενού ρυθμίσεων, κάντε κλικ στο «Γενικά», επιλέξτε «Επαναφορά» και τέλος επιλέξτε «Διαγραφή όλου του περιεχομένου και των ρυθμίσεων».

διαγράψτε όλο το περιεχόμενο επαναφορά μήλου

Έχετε τη δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας στο iCloud πριν από τη διαγραφή. Επιλέξτε είτε για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας είτε «Διαγραφή τώρα». Τα δεδομένα σας έχουν πλέον διαγραφεί από τη συσκευή σας.

Android

Σε μια συσκευή Android, στο μενού ρυθμίσεων, αναζητήστε “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας & Επαναφορά”. Αυτό συχνά, αλλά όχι πάντα, βρίσκεται στο μενού συστήματος των ρυθμίσεών σας.

Επιλέξτε «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά» για να μεταβείτε στην οθόνη επαναφοράς και επιλέξτε την επιλογή επαναφοράς της συσκευής σας.

δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά
Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει την επιλογή «Αυτόματη επαναφορά». Αυτή η επιλογή επαναφέρει τις αποθηκευμένες ρυθμίσεις και τα δεδομένα σας κατά την επαναφορά της συσκευής. Κάντε κλικ στο ρυθμιστικό για να το απενεργοποιήσετε.

Τέλος, επιλέξτε “Επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων” για να επαναφέρετε τη συσκευή σας. Το Android εμφανίζει μια λίστα λογαριασμών στους οποίους είστε ακόμα συνδεδεμένοι στη συσκευή σας – εάν υπάρχουν. Επιλέξτε “Επαναφορά συσκευής” στο κάτω μέρος της οθόνης για να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας για επαναφορά.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι πληροφορίες σας παραμένουν ασφαλείς ακόμη και όταν μεταβιβάζετε τη συσκευή σας σε έναν νέο κάτοχο.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map