Τι είναι η διεύθυνση MAC; Πού βρίσκω το δικό μου; | Επισκόπηση VPN

Κάθε συσκευή έχει διεύθυνση MAC, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι τι είναι. Αυτό το MAC δεν έχει καμία σχέση με την Apple. Σε αυτήν την περίπτωση, το MAC σημαίνει Media Access Control. Είναι μια μοναδική διεύθυνση που δίνεται σε μια συσκευή από τον κατασκευαστή. Μία διεύθυνση MAC ονομάζεται επίσης μερικές φορές η διεύθυνση υλικού ή η φυσική διεύθυνση μιας συσκευής. Προσδιορίζει τον προσαρμογέα δικτύου στον υπολογιστή, το φορητό υπολογιστή, το tablet ή την κινητή συσκευή σας. Ένας προσαρμογέας δικτύου ή μια κάρτα δικτύου διασφαλίζει ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να συνδεθεί σε ένα δίκτυο. Η διεύθυνση MAC απαιτείται για τις συσκευές ενός δικτύου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Εξασφαλίζει επίσης ότι ο δρομολογητής σας μπορεί να στείλει πληροφορίες στη σωστή συσκευή εντός του δικτύου.


Ποια είναι η λειτουργία μιας διεύθυνσης MAC

Διεύθυνση MACΟι διευθύνσεις MAC είναι κωδικοί 48 bit, που σημαίνει ότι αποτελούνται από μια σειρά δώδεκα ψηφίων και γραμμάτων. Κάθε διεύθυνση MAC έχει έναν μοναδικό συνδυασμό. Αυτό καθιστά δυνατή την αναγνώριση μιας συσκευής. Η κάρτα Διαδικτύου ή ο προσαρμογέας της συσκευής σας εκπέμπει αυτήν τη διεύθυνση MAC για να γίνει γνωστή σε συσκευές της γύρω περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, ο δρομολογητής γνωρίζει πού να στείλει πληροφορίες.

Για παράδειγμα: εάν συνδέετε πολλές συσκευές σε έναν δρομολογητή στο σπίτι, όλες οι συσκευές έχουν την ίδια διεύθυνση IP, αλλά κάθε συσκευή έχει τη δική της διεύθυνση MAC. Εξαιτίας αυτού, οι πληροφορίες μπορούν να σταλούν στη σωστή συσκευή μέσα σε ένα δίκτυο. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο και ακόμη σημαντικό: διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης δεν καταλήγουν στον φορητό υπολογιστή του συγκάτοικου.

Πολλές διευθύνσεις MAC σε μία συσκευή

Μια συσκευή μπορεί να έχει πολλές διευθύνσεις MAC. Αυτό συμβαίνει επειδή η διεύθυνση MAC δεν είναι μόνο μοναδική σε κάθε συσκευή, αλλά και σε κάθε σύνδεση στο Διαδίκτυο. Έχετε λοιπόν διαφορετική διεύθυνση MAC για τη σύνδεση ethernet από τη σύνδεση Wi-Fi. Ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, θα λάβετε μια νέα διεύθυνση MAC για αυτήν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Συνοψίζοντας, αν και πιθανότατα χρησιμοποιείτε μόνο μία διεύθυνση MAC στις περισσότερες από τις συσκευές σας, μπορεί να υπάρχουν πολλές ακόμη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς φαίνεται όταν η συσκευή σας διαθέτει πολλές διευθύνσεις MAC. Πρώτον, υπάρχει η διεύθυνση MAC της σύνδεσης Ethernet, ακολουθούμενη από τα δεδομένα της σύνδεσης Wi-Fi που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή. Τα δύο τελευταία μπλοκ δείχνουν πληροφορίες σχετικά με τις συνδέσεις VPN με το NordVPN και το Surfshark που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτόν τον υπολογιστή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η διεύθυνση MAC μπορεί να βρεθεί μετά το “Φυσική διεύθυνση”.

Διευθύνσεις MAC

Πού μπορώ να βρω τη διεύθυνση MAC μου?

Η εύρεση της διεύθυνσης MAC δεν είναι πολύ περίπλοκη, αν και φαίνεται να είναι. Πρώτον, μπορείτε συχνά να βρείτε τη διεύθυνση MAC σε ένα φυσικό αυτοκόλλητο στη συσκευή σας. Συνήθως, υπάρχει μόνο ένας αριθμός εκεί. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, καθώς γνωρίζετε τώρα ότι είναι δυνατόν να έχετε πολλές διευθύνσεις MAC (επειδή μπορείτε επίσης να έχετε πολλές συνδέσεις). Για να δείτε ακριβώς ποια διεύθυνση MAC έχει η τρέχουσα σύνδεσή σας, θα πρέπει επομένως να μεταβείτε στις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Ακολουθεί ένα βήμα προς βήμα σχέδιο για την εύρεση της διεύθυνσης MAC σε Windows, Android και iOS.

Η διεύθυνση MAC σας στα Windows

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να βρείτε τη διεύθυνση MAC σε συσκευή Windows. Η πρώτη εξήγηση ισχύει ειδικά για τα Windows 10 και η δεύτερη μέθοδος λειτουργεί και για παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Θα λειτουργεί παρόμοια για άλλα συστήματα.

Στα Windows 10 μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση MAC με τον ακόλουθο τρόπο:

 1. Κάνε κλικ στο λογότυπο σύνδεσης στη γραμμή εργασιών σας.Διεύθυνση MAC Windows 10
 2. Κάντε κλικ στο “Δίκτυο & Ρυθμίσεις Διαδικτύου«.
 3. Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο. Κάντε κλικ “Αλλαγή ιδιοτήτων σύνδεσης«.Διεύθυνση MAC Windows 10
 4. Θα βρείτε τη διεύθυνση MAC ακριβώς πίσω “Φυσική διεύθυνση (MAC)” υπό “Ιδιότητες«.Διεύθυνση MAC Windows 10

Σημείωση: Αν θέλετε να δείτε όλες τις διαφορετικές διευθύνσεις MAC στη συσκευή σας, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή “Προβολή των ιδιοτήτων του δικτύου σας” αντί για “” αλλαγή ιδιοτήτων σύνδεσης “στην κατάσταση στο βήμα 3.

Για όλα τα συστήματα παραθύρων μπορείτε επίσης να βρείτε τη διεύθυνση MAC ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

 1. Πατήστε το Πλήκτρο Windows και “ρ” Την ίδια στιγμή. Θα εμφανιστεί το ακόλουθο παράθυρο:Διεύθυνση MAC Windows
 2. Συμπληρώστε “cmdΚαι πατήστε Εντάξει.
 3. Πληκτρολογήστε “λίστα getmac / v / foΣτο παράθυρο που εμφανίζεται. Φροντίστε να συμπεριλάβετε τα κενά, καθώς δεν θα λειτουργούν χωρίς αυτά. Μόλις το πληκτρολογήσετε, πατήστε enter.Διεύθυνση MAC Windows
 4. Θα δείτε μια επισκόπηση όλων των συνδέσεών σας στο διαδίκτυο. Οι αριθμοί και τα γράμματα που εμφανίζονται πίσω Φυσική διεύθυνση συνθέστε τη διεύθυνση MAC σας.Διεύθυνση MAC Windows

Η διεύθυνση MAC σας στο Android

Εάν θέλετε να βρείτε τη διεύθυνση MAC σας στο Android, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:

 1. Παω σε “Ρυθμίσεις” και πατήστε “Σχετικά με τη συσκευή«.MAC-διεύθυνση Android
 2. Πατήστε “Κατάσταση«.MAC-διεύθυνση Android
 3. Θα βρείτε τη διεύθυνση MAC σας κάτω από το “Διεύθυνση MAC Wi-Fi«.MAC-διεύθυνση Android

Η διεύθυνση MAC σας σε iOS

Μπορείτε να μάθετε ποια είναι η διεύθυνση MAC σας στο iPhone ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

 1.  Μεταβείτε στις ρυθμίσεις σας και κάντε κλικ στο “Γενικός«.Διεύθυνση MAC iPhone
 2.  Τώρα κάντε κλικ στο “Σχετικά με«.Διεύθυνση MAC iPhone
 3. Εδώ μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση MAC μετά το “Διεύθυνση Wi-Fi«.Διεύθυνση MAC iPhone

Πλαστογράφηση της διεύθυνσης Mac σας

ΧάκερΕίναι δυνατόν να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC σας σε κάτι λιγότερο αναγνωρίσιμο. Αυτό ονομάζεται «πλαστογράφηση». Η πλαστογράφηση από μόνη της δεν είναι παράνομη. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που αλλάζουν τη διεύθυνση MAC για να συμμετέχουν ανώνυμα σε παράνομες δραστηριότητες. Οι χάκερ το κάνουν, για παράδειγμα, έτσι ώστε τα πράγματα που κάνουν στο διαδίκτυο να μην μπορούν να εντοπιστούν σε αυτά. Οι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου μπορεί να θέλουν να αλλάξουν τη διεύθυνση MAC για να χρησιμοποιούν άδεια ταυτόχρονα με πολλά άτομα ή να μπορούν να περιηγούνται ανώνυμα.

Κοινή χρήση άδειας

Ορισμένοι πάροχοι διαδικτύου και εταιρείες λογισμικού παρακολουθούν τον αριθμό των συσκευών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία τους κοιτάζοντας τις διευθύνσεις MAC τους. Αυτό τους επιτρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία συνδρομή. Μερικά άτομα αλλάζουν τη διεύθυνση MAC τους σκόπιμα για πρόσβαση σε μια υπηρεσία χωρίς να φτάσουν αυτό το όριο. Ωστόσο, αυτό αντιβαίνει στους κανόνες της υπηρεσίας. Στην ουσία, είναι απάτη και επομένως είναι παράνομο. Δεν συνιστούμε πλαστογράφηση της διεύθυνσης MAC για κοινή χρήση αδειών με μεγάλες ομάδες ατόμων.

Διακοπή παρακολούθησης

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι αποκρύπτουν τη διεύθυνση MAC τους είναι το απόρρητο. Σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο, πολλές εταιρείες είναι πρόθυμες να αποκτήσουν τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο. Όσο περισσότερα γνωρίζουν για τους χρήστες, τόσο περισσότερα χρήματα μπορούν να χρεώσουν για στοχευμένες διαφημίσεις, για παράδειγμα. Αν και η ταυτότητά σας ενδέχεται να μην συνδέεται απευθείας με τη διεύθυνση MAC σας, όλη η συμπεριφορά περιήγησής σας μπορεί να συνδεθεί μεταξύ τους. Οι ιστότοποι και άλλα μέρη μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές προφίλ για εσάς. Εάν θέλετε να το αποτρέψετε, ίσως χρειαστεί να πλαστογραφήσετε τη διεύθυνση MAC σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να παραμείνετε αρκετά ανώνυμοι κατά την περιήγηση. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές η διεύθυνση MAC συνήθως δεν κοινοποιείται σε ιστότοπους. Τις περισσότερες φορές οι ιστότοποι μπορούν να βλέπουν μόνο τη διεύθυνση IP σας. Πολλοί άνθρωποι αλλάζουν τη διεύθυνση IP τους, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ένα VPN.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας διεύθυνσης IP και μιας διεύθυνσης MAC?

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται συχνά ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας διεύθυνσης IP και μιας διεύθυνσης MAC. Τα δύο μπορεί να φαίνονται πολύ παρόμοια, αλλά δεν είναι. Μια διεύθυνση IP εκχωρείται από το δρομολογητή και χρησιμοποιείται κάθε φορά που ζητάτε κάτι από έναν ιστότοπο. Λόγω της IP σας, ο ιστότοπος γνωρίζει πού να στείλει τις πληροφορίες του. Η διεύθυνση IP θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η διεύθυνση του δικτύου ενός δρομολογητή. Όλες οι συσκευές που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω αυτού του δρομολογητή έχουν την ίδια διεύθυνση IP.

Η διεύθυνση MAC σας διαφέρει ανά συσκευή. Λόγω του MAC σας, ο δρομολογητής γνωρίζει σε ποια συσκευή θα στείλει τις πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε στην ίδια σύνδεση στο Διαδίκτυο, αλλά να μην λαμβάνετε τις αναζητήσεις του άλλου. Αυτό είναι επίσης καλό: χωρίς MAC, η χρήση της ίδιας σύνδεσης στο Διαδίκτυο με την οικογένεια, τους συγκατοίκους ή ακόμα και με τους ξένους στο Starbucks θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me