Αναλάβετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας σε iPhone ή iPad

Τα προϊόντα της Apple είναι κομψά, εύχρηστα και ικανά να εντυπωσιάσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς χρήστες. Το Apple App Store ελέγχεται αυστηρά για ποιότητα. Η Apple διασφαλίζει επίσης ότι οι κατασκευαστές εφαρμογών δεν εκμεταλλεύονται το απόρρητό σας χωρίς να το γνωρίζετε. Ωστόσο, οι εφαρμογές μπορούν να παρέχουν νόμιμους λόγους ήχου για πρόσβαση σε δεδομένα στο τηλέφωνό σας. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα για εσάς από ό, τι θέλετε. Κατανοώντας τις ρυθμίσεις απορρήτου σας, μπορείτε να διαφυλάξετε το απόρρητό σας και να διασφαλίσετε ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή.


Γιατί έχει σημασία το απόρρητο

Ρυθμίσεις απορρήτου iOS iPhoneΊσως σας ανησυχούν τα τελευταία σκάνδαλα που δείχνουν ότι οι εταιρείες κάνουν κατάχρηση της χρήσης ιδιωτικών δεδομένων. Ίσως δίνετε στο παιδί σας ένα iPhone ή iPad και θέλετε να προστατεύσετε το απόρρητό του καθώς χρησιμοποιούν τη συσκευή. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τη λήψη μέτρων για την προστασία του απορρήτου σας ενώ χρησιμοποιείτε iPhone ή iPad.

Οι περισσότερες δωρεάν υπηρεσίες και εφαρμογές αποκομίζουν τα κέρδη τους με την πώληση διαφημίσεων στην υπηρεσία τους. Οι διαφημιστές πληρώνουν περισσότερα για να εμφανίζουν τις διαφημίσεις τους σε πελάτες που ενδιαφέρονται για το προϊόν τους. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους, οι κατασκευαστές εφαρμογών και ιστότοπων συλλέγουν δεδομένα για εσάς καθώς χρησιμοποιείτε την υπηρεσία τους και πουλάτε αυτές τις πληροφορίες σε διαφημιζόμενους. Τα δεδομένα σας περιλαμβάνουν ιδιωτικές πληροφορίες σχετικά με ιατρικά ζητήματα, τα παιδιά σας, το εισόδημά σας και άλλα ευαίσθητα δεδομένα που ενδέχεται να μην αποκαλύψετε πρόθυμα.

Η Apple συλλέγει τα δεδομένα σας για να τα διατηρήσει ανώνυμα. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες θα πουλήσουν τις πληροφορίες σας με τρόπους που σας ανιχνεύονται. Εάν αυτά τα δεδομένα δεν είναι ασφαλή, οι εισβολείς μπορούν να εισέλθουν και να κλέψουν τις πληροφορίες. Αυτό μπορεί δυνητικά να προκαλέσει αμηχανία ή ακόμη και αίσθημα παραβίασης όταν οι πληροφορίες σας αποκαλύπτονται στο διαδίκτυο.

Η προσαρμογή των ρυθμίσεων απορρήτου σας βοηθά στον έλεγχο των πληροφοριών σας. Προσθέτει επίσης ένα επίπεδο ασφάλειας για να αποτρέψει την κατάχρηση ή την κλοπή των πληροφοριών σας.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας σας

Οι πληροφορίες τοποθεσίας μπορούν να αποδώσουν μερικές από τις πιο πολύτιμες πληροφορίες σε διαφημιζόμενους ή σε οποιονδήποτε άλλον έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. Τα περισσότερα δεδομένα που συλλέγονται για εσάς στη συσκευή σας περιλαμβάνουν μόνο ό, τι κάνετε ενώ χρησιμοποιείτε το iPhone ή το iPad σας. Τα δεδομένα τοποθεσίας αποκαλύπτουν τι κάνετε στον πραγματικό κόσμο. Τα καταστήματα που επισκέπτεστε συχνά, όταν πηγαίνετε κάπου καινούργιο και τι ώρα πηγαίνετε σε μια τοποθεσία αποκαλύπτουν πολλά για το ποιοι είστε και ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας.

Ανοίξτε τις “Ρυθμίσεις” και πατήστε “Απόρρητο”. Εδώ θα βρείτε πολλές χρήσιμες ρυθμίσεις που μπορείτε να προσαρμόσετε για να προστατεύσετε το απόρρητό σας. Βρείτε και πατήστε «Υπηρεσίες τοποθεσίας». Εδώ μπορείτε να επιλέξετε είτε μεμονωμένες εφαρμογές για να επιτρέπεται η πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας ή μπορείτε να κάνετε κλικ στο ρυθμιστικό στο επάνω μέρος της οθόνης για να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας για όλες τις εφαρμογές στο iPhone ή το iPad σας.

Διαχείριση του Apple Analytics

Σε παλαιότερες εκδόσεις του iOS, το Analytics ονομάστηκε «Διαγνωστικά & Χρήση’. Αυτή η περιοχή καλύπτει πληροφορίες που κοινοποιούνται στην Apple από τη συσκευή σας. Ορισμένα από αυτά τα δεδομένα είναι χρήσιμα για κοινή χρήση και διασφαλίζουν ότι η Apple μπορεί να διατηρήσει τη συσκευή σας ομαλή. Άλλα δεδομένα που διαβιβάζονται μπορεί να φαίνονται πιο ενοχλητικά. Τα μεταδιδόμενα δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν τα δεδομένα υγείας και δραστηριότητάς σας τα οποία μπορεί να μην είναι άνετα να μοιράζεστε με την Apple.

Στην εφαρμογή “Ρυθμίσεις”, πατήστε “Analytics”. Επιλέξτε τις ρυθμίσεις που δεν θέλετε να μοιράζεστε και επιλέξτε τη ρυθμιστική γραμμή για να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δεδομένα αναλυτικών στοιχείων, δεδομένα που κοινοποιούνται σε προγραμματιστές εφαρμογών σχετικά με σφάλματα εφαρμογών και πώς χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές τους. Επιπλέον, το iCloud analytics που μπορεί να περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέγονται από τη χρήση του Siri.

Εσείς ελέγχετε τα δικαιώματα εφαρμογής

Όταν εγκαθιστάτε μια εφαρμογή, συνήθως ζητά άδεια για πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες από το τηλέφωνό σας. Αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να περιλαμβάνουν τοποθεσία, πρόσβαση στο μικρόφωνο, πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές, τις επαφές σας και συνδεδεμένες συσκευές. Παρόλο που μια εφαρμογή ενδέχεται να μην έχει πλήρη λειτουργικότητα χωρίς πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που ζητά, είστε υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί η εφαρμογή.

Από την εφαρμογή “Ρυθμίσεις”, πατήστε “Απόρρητο”. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε κάθε εφαρμογή και να περάσετε από τα δικαιώματα Κάντε κλικ στο ρυθμιστικό δίπλα σε κάθε υπηρεσία ή εφαρμογή για να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε την άδεια.

Η παρακολούθηση διαφημίσεων είναι το κλειδί για το απόρρητο

Τα περισσότερα από τα ευαίσθητα δεδομένα σας κοινοποιούνται μόνο για λόγους διαφήμισης. Ο έλεγχος της παρακολούθησης διαφημίσεων είναι ένα από τα βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την προστασία του απορρήτου σας. Ο περιορισμός της παρακολούθησης διαφημίσεων σε συσκευές iOS περιορίζει τον τρόπο χρήσης των δεδομένων για τη διαφήμισή σας.

Στην εφαρμογή “Ρυθμίσεις” πατήστε ξανά “Απόρρητο”. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα “Διαφήμιση”. Κάντε κλικ στο ρυθμιστικό δίπλα στην επιλογή “Περιορισμός παρακολούθησης διαφημίσεων” για να περιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας από τους διαφημιζόμενους. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν εξαλείφει την παρακολούθηση διαφημίσεων, το περιορίζει μόνο. Για να βελτιώσετε περαιτέρω το απόρρητό σας, πατήστε «Επαναφορά αναγνωριστικού διαφήμισης». Κάτι τέτοιο θα εξαλείψει τις πληροφορίες που έχουν ήδη επισημανθεί στην προσωπική σας ταυτότητα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το iOS χρησιμοποιεί τις πληροφορίες σας για την προσαρμογή διαφημίσεων για εσάς διατίθεται στην ενότητα “Προβολή πληροφοριών διαφήμισης”. Αυτό θα δείξει τις πληροφορίες που χρησιμοποιεί το iOS για να σας βοηθήσει να στοχεύσετε τις διαφημίσεις σας προσωπικά.

Safari Μην παρακολουθείτε

λογότυπο σαφάριΟι ιστότοποι παρακολουθούν συχνά τον ιστότοπο από τον οποίο προέρχεστε και τον ιστότοπο στον οποίο επισκέπτεστε μετά την επίσκεψή τους. Εάν αυτός ο ιστότοπος συνεργάζεται με άλλους διαφημιζόμενους όπως το Twitter ή το Facebook, μπορούν να μοιραστούν τις πληροφορίες μαζί τους. Η δραστηριότητά σας βοηθά στη δημιουργία ενός πληρέστερου προφίλ των ενδιαφερόντων και των δραστηριοτήτων σας στο διαδίκτυο. Είναι δυνατό σε συσκευές iOS, να περιορίσετε το ποσό παρακολούθησης που εμφανίζεται καθώς περιηγείστε στον ιστό χρησιμοποιώντας το Safari.

Στην εφαρμογή “Ρυθμίσεις”, πατήστε “Safari” και δείτε την ενότητα “Απόρρητο και ασφάλεια”. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε να αποκλείσετε τα cookie στη συσκευή σας και να “Ζητήστε από ιστότοπους να μην παρακολουθούν”. Αυτό θα περιορίσει την παρακολούθηση της διεύθυνσης IP από τους περισσότερους ιστότοπους.

Κερδίζοντας ακόμη περισσότερο απόρρητο

Η σύσφιξη των ρυθμίσεων απορρήτου σας είναι ένα καλό βήμα για τη διασφάλιση του απορρήτου σας στο διαδίκτυο. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν επίσης την ασφάλεια του να γνωρίζουν ότι οι πληροφορίες τους είναι πιο ανώνυμες, ειδικά όταν χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες και ιστότοπους. Δυστυχώς, μόνο η αλλαγή των ρυθμίσεων απορρήτου δεν αποτελεί στεγανή προστασία του απορρήτου σας. Για να προσπαθήσετε πραγματικά να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο, ίσως θελήσετε να αποκτήσετε ένα VPN.

Σύνδεση VPNΚατά τη σύνδεση με ένα ποιοτικό VPN, οι πληροφορίες σας κρυπτογραφούνται και αποστέλλονται σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή. Όλη η κυκλοφορία σας περνά μέσω του διακομιστή VPN, αντί απευθείας από εσάς στον ιστότοπο ή την εφαρμογή. Αυτό βοηθά στη διατήρηση ανώνυμων πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία σας και τις δραστηριότητες ιστού. Ένα ποιοτικό VPN είναι εύκολο στη χρήση και ενισχύει το απόρρητό σας στο διαδίκτυο.

Ένα VPN μπορεί επίσης να προσφέρει τα πρόσθετα οφέλη από την αποφυγή γεωγραφικών περιορισμών για τη ροή υπηρεσιών βίντεο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να επιλύσετε τείχη προστασίας που είναι εγκατεστημένα στην εργασία σας. Επειδή τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα, έχετε την ειρήνη να ξέρετε ότι μόνο εσείς γνωρίζετε τι κάνετε στο διαδίκτυο. Μάθετε περισσότερα για το γιατί ένα VPN μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me