Τι γνωρίζει το Instagram για μένα; | Επισκόπηση VPNO

Το Instagram έφτασε γρήγορα στη δημοτικότητά του αμέσως μετά την αρχική του κυκλοφορία στο iOS το 2010. Με έως και 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά, ο ιστότοπος συνεχίζει να αναπτύσσεται ως ο ιστότοπος μετάβασης για επεξεργασία και κοινή χρήση φωτογραφιών. Με πολλούς ενεργούς χρήστες, η έκκληση προς τους διαφημιζόμενους είναι προφανής. Η πλατφόρμα γίνεται σημείο εστίασης για τους εμπόρους που δημιουργούν μάρκες στο διαδίκτυο. Για να προσφέρει καλύτερες διαφημίσεις, το Instagram συλλέγει προσωπικά δεδομένα για τους χρήστες. Ο όγκος των δεδομένων που έχει το Instagram για εσάς μπορεί να σας εκπλήξει. 


Αισθάνεται ότι κάποιος σε παρακολουθεί?

Έχετε ποτέ αυτό το συναίσθημα σε ένα πλήθος ανθρώπων ότι κάποιος σας παρακολουθεί; Κάθε φορά που κοιτάζεις γύρω σου, πιάσεις κάποιον ακριβώς όπως κοιτάζει μακριά. Φυσικά, αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωση. Και μπορεί να πιστεύουν ότι τα παρακολουθείτε με βάση το πόσο συχνά κοιτάζετε για να δείτε αν σας παρακολουθούν. Αλλά όταν οι συμπτώσεις συμβαίνουν πολύ συχνά, ίσως έχετε δίκιο να είστε ύποπτοι.

Αυτό συμβαίνει τόσο τακτικά σε εφαρμογές όπως το Instagram, ίσως να μην το παρατηρήσετε πλέον. Πηγαίνετε στο διαδίκτυο αναζητώντας ένα νέο ζευγάρι ακουστικών. Αργότερα όταν ανοίγετε το Instagram, υπάρχει μια διαφήμιση για τα ακουστικά που κοιτούσατε νωρίτερα. Ή κάνετε κλικ σε μια διαφήμιση στο Instagram, μόνο για να εμφανιστεί αργότερα μια διαφήμιση από την ίδια εταιρεία ή για ένα παρόμοιο προϊόν στο Facebook. Είναι σαν να σας παρακολουθεί κάποιος, αλλά δεν μπορείτε να τον δείτε.

Στην πραγματικότητα, το Instagram κάνει ακριβώς αυτό. Το Instagram κερδίζει χρήματα με την πώληση στοχευμένων διαφημίσεων. Και δεν είναι μόνο λίγα χρήματα. Σύμφωνα με τη Statista, το Instagram θα αποφέρει έσοδα διαφημίσεων άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Οι διαφημιζόμενοι αποκομίζουν τέτοια χρήματα μόνο εάν βλέπουν αποτελέσματα. Το Instagram μπορεί να αποφέρει τόσο μεγάλο εισόδημα με βάση το πόσο γνωρίζουν για εσάς. Λοιπόν, τι γνωρίζει το Instagram για εσάς; Η απάντηση μπορεί να σας σοκάρει.

Το Instagram συγκρίνει σημειώσεις για εσάς

Θυμάσαι πότε εμφανίστηκε το νέο παιδί στο σχολείο; Εσείς και οι φίλοι σας θα συγκεντρωθήκατε για να συγκρίνετε σημειώσεις για το τι γνώριζαν ο ένας για τον άλλο. Το Instagram κάνει το ίδιο πράγμα. Το Facebook, το Instagram και το Messenger μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες για εσάς. Κάθε hashtag στο Instagram συγκρίνεται με τις επισημάνσεις “μου αρέσει” στο Facebook. Αυτά συγκρίνονται με μηνύματα που στέλνετε μέσω του Messenger. Μαζί χτίζουν ένα λεπτομερές προφίλ για το ποιοι είστε. 

Το Instagram συλλέγει επίσης πληροφορίες από τους διαφημιστικούς συνεργάτες και άλλους προγραμματιστές εφαρμογών. Το Facebook προσφέρει την επιλογή σύνδεσης σε άλλους ιστότοπους μέσω της εφαρμογής τους. Αυτός είναι ένας βολικός τρόπος για να αποφύγετε να βρείτε έναν νέο κωδικό πρόσβασης για να το θυμάστε. Παρέχει επίσης πρόσβαση στο Facebook και το Instagram σε πληροφορίες σχετικά με εσάς μέσω αυτού του ιστότοπου. Έτσι, όταν επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο, το Instagram σας παρακολουθεί. Κάντε κλικ σε έναν σύνδεσμο και το Instagram γνωρίζει. Χρησιμοποιήστε αυτό για εφαρμογές και ειδοποιήσεις Instagram για το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την εφαρμογή και για πόσο διάστημα παραμένετε.

Κάθε κίνηση που κάνετε

Όπως το stalker που φαίνεται να ξέρει πάντα πού βρίσκεστε, το Instagram γνωρίζει την τοποθεσία σας. Ακόμα κι αν προσαρμόσετε τις επιλογές απορρήτου σας για να περιορίσετε τα δεδομένα τοποθεσίας σας, το Instagram δίνει προσοχή στο πού βρίσκεστε. Το Instagram μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία σας μέσω κοντινών πομπού Bluetooth, σημείων πρόσβασης Wi-Fi ή τοποθεσίας GPS. Η εφαρμογή μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσει αυτό που είναι ορατό μέσω της κάμεράς σας ή στο φόντο των φωτογραφιών. Αυτό δεν είναι το παρανοϊκό κροτάλισμα κάποιου άντρα με καπέλο κασσίτερου. Η πολιτική δεδομένων του Instagram είναι σαφής και διαθέσιμη σε όποιον θέλει να πάρει το πρόβλημα να το διαβάσει.

 Το Instagram γνωρίζει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας και τη διεύθυνση IP σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γνωρίζουν την τοποθεσία σας με εύλογη ακρίβεια. Το Instagram παρακολουθεί αυτές τις πληροφορίες και τις συγκρίνει με ένα πρόγραμμα χαρτών. Με αυτόν τον τρόπο, το Instagram μπορεί να γνωρίζει πού μένετε, πού εργάζεστε, τα αγαπημένα σας μέρη για ψώνια, πού πηγαίνουν τα παιδιά σας στο σχολείο και πολλά άλλα. 

Επισκεφθείτε ένα κατάστημα εξοπλισμού σε εξωτερικούς χώρους και το Instagram ξέρει ότι ίσως ψάχνετε να κάνετε ένα ταξίδι κάμπινγκ σύντομα. Μπορείτε να περιμένετε μια σχετική διαφήμιση σύντομα. Επισκεφτείτε έναν νέο ιατρικό ειδικό και οι διαφημιζόμενοι ενημερώνονται για την ιατρική σας κατάσταση. Πάρτε το σκυλί σας στον κτηνίατρο και το Instagram μπορεί να εμφανίζει διαφημίσεις για προϊόντα που ενδιαφέρουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Κάθε λέξη που λέτε

Για να είμαστε δίκαιοι, το Facebook αρνείται δυναμικά τη χρήση του μικροφώνου της συσκευής σας για να ακούσει τις συνομιλίες σας. Υπάρχουν όμως πολλές αξιόπιστες αναφορές, καλά τεκμηριωμένες αναφορές, από άτομα που προτείνουν διαφορετικά. Πολλοί αναφέρουν ότι έχουν συνομιλία για ένα προϊόν και, στη συνέχεια, βλέπουν μια διαφήμιση να εμφανίζεται για το προϊόν αμέσως μετά. Ναι, αυτές οι αναφορές μπορεί να είναι σύμπτωση. Ίσως έκαναν αναζήτηση για το προϊόν στο διαδίκτυο νωρίτερα και το ξέχασαν. Εάν αυτές οι αναφορές δεν είναι ακριβείς, το συμπέρασμα μπορεί να είναι ακόμη πιο ενοχλητικό. Αυτό σημαίνει ότι το Instagram γνώριζε μόνο από το προφίλ σας ακριβώς πότε θα σας ενδιαφέρει ένα προϊόν.

Τι μπορεί να συνδυάσει το Instagram μαζί από τα δεδομένα σας

Η επίσκεψη σε ένα κατάστημα, είτε online είτε προσωπικά, μπορεί να προσφέρει στο Instagram πολύτιμες πληροφορίες. Οι τύποι προϊόντων που μπορεί να σας ενδιαφέρουν να αγοράσετε και όταν βοηθάτε στην καλύτερη στόχευση διαφημίσεων. Το Instagram συγκεντρώνει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για εσάς και δημιουργεί μια πλήρη εικόνα για το ποιοι είστε. Αυτή η πλήρης εικόνα επιτρέπει στο Instagram να κάνει δισεκατομμύρια διαφημιστικά δολάρια.

Παρακολουθώντας τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, το Instagram βασίζεται στο προφίλ σας. Παίρνουν αυτές τις πληροφορίες είτε κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο στο Instagram είτε επισκέπτοντας έναν ιστότοπο που συνεργάζεται με το Facebook και το Instagram. Επισκεφτείτε το FoxNews.com και το Instagram προσθέτει στο προφίλ τους τις πολιτικές σας τάσεις. Επισκεφθείτε έναν ιστότοπο για διαλογισμό και το Instagram προσθέτει ένα άλλο κομμάτι του παζλ στις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις. Αναζήτηση για αθλητικά αποτελέσματα για μια ομάδα και τα ενδιαφέροντά σας ενημερώνονται.

Το Instagram βασίζει το προφίλ σας στις διαθέσιμες πληροφορίες καθώς χρησιμοποιείτε την υπηρεσία τους. Γνωρίζουν τις προτιμήσεις σας για τα ρούχα, το φύλο, την ηλικία, τη γεύση σας στο φαγητό και τις πιθανές σεξουαλικές προτιμήσεις σας. Το Instagram γνωρίζει πιθανώς πράγματα για εσάς που οι πιο κοντινοί φίλοι σας θα εκπλαγούν όταν μάθουν.

Η γνωστή YouTuber Safiya Nygaard προσπάθησε να αγοράσει αντικείμενα που της συνέστησε το Instagram για να μάθει πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το Instagram ερμηνεύει τη δραστηριότητά της στην πλατφόρμα τους.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι

Το Instagram δεν διατηρεί όλες τις πληροφορίες του. Συγκεντρώνουν τις πληροφορίες σας με εκατομμύρια άλλους χρήστες και τις πωλούν σε τρίτους. Αυτό μπορεί να είναι διαφημιζόμενοι, ερευνητές, προμηθευτές, επιβολή νόμου και πολλά άλλα. Αυτές οι πληροφορίες δεν σας προσδιορίζουν προσωπικά από προεπιλογή. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να επιτρέψουν στο Instagram να μοιραστεί προσωπικά στοιχεία με τρίτα μέρη. Εάν κάνατε ποτέ κλικ στο «συμφωνώ» σε κάτι που δεν το διαβάσατε πολύ καλά, ενδέχεται να επιτρέπετε στο Instagram να κοινοποιεί τα προσωπικά σας στοιχεία σε τρίτους. Ακόμα κι αν ανακαλέσετε αυτήν την άδεια αργότερα, τα δεδομένα σας είναι ήδη εκεί έξω.

Ενώ πολλοί από αυτούς που λαμβάνουν κοινόχρηστες πληροφορίες από το Instagram έχουν λογικές πολιτικές απορρήτου, πολλοί όχι. Μπορούν με τη σειρά τους να μοιραστούν τις πληροφορίες σας με άλλους. Τα τρίτα μέρη που διατηρούν τις πληροφορίες σας ενδέχεται να μην έχουν πάντα την υψηλότερη ασφάλεια. Ενώ το Instagram πρέπει να διατηρεί αυστηρή ασφάλεια δεδομένων ή να κινδυνεύει από δημόσια αντίδραση, μια εταιρεία που δεν έχετε ακούσει ποτέ για πρόσωπα πολύ λιγότερο κίνδυνο εάν η ασφάλειά τους εκθέσει τις πληροφορίες σας.

Το απόρρητό σας αξίζει φύλαξη

Δεν υπάρχει τίποτα κακό για το Instagram χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που συλλέγουν σε εσάς για να βεβαιωθείτε ότι οι διαφημίσεις που βλέπετε είναι για προϊόντα που θέλετε να αγοράσετε. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι εκτιμούν την ευκολία των στοχευμένων διαφημίσεων. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι ενοχλούνται αρκετά για να μάθουν πόσες πληροφορίες μπορούν να συλλέξουν οι εφαρμογές όπως το Instagram στους χρήστες. 

Ενώ η προσαρμογή των ρυθμίσεων απορρήτου σας μπορεί να περιορίσει τα δεδομένα που συλλέγει το Instagram σε εσάς, θα εξακολουθούν να έχουν περισσότερα από αρκετά για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο προφίλ. Ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε την online εμπειρία σας με το Instagram και άλλες εφαρμογές πιο ανώνυμη είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Ένα VPN βάζει απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τους ιστότοπους και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε οι εταιρείες να μην μπορούν να συλλέξουν τόσα προσωπικά δεδομένα. Αυτό βοηθά στην προστασία του απορρήτου σας και μπορεί να παρέχει άλλα χρήσιμα οφέλη, όπως η κατάργηση αποκλεισμού περιορισμένου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Ένα VPN μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον περιορισμό της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην εργασία. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές υπηρεσίες VPN εκεί έξω που είναι απίστευτα εύκολο να ρυθμιστούν και να χρησιμοποιηθούν σε τακτική βάση. Εάν το απόρρητο είναι σημαντικό για εσάς, γιατί να μην κοιτάξετε τις επιλογές σας για την προστασία των πληροφοριών σας στο διαδίκτυο? 

Ό, τι κι αν καταλήξετε να κάνετε, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τους τρόπους αυτών των πλατφορμών που χρησιμοποιείτε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα εκπλαγείτε αν λάβετε εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me