Ρυθμίσεις απορρήτου Facebook: Ο απόλυτος οδηγός | Επισκόπηση VPNO

Κλείδωμα φορητού υπολογιστή απορρήτου FacebookΑπό το πρώτο τρίμηνο του 2018, το Facebook έχει πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες παγκοσμίως. Με την τεράστια εμβέλειά τους, το Facebook έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά τους καταναλωτές. Από όπου αγοράζουμε τις κάλτσες μας μέχρι το πώς ψηφίζουμε στις εκλογές, το Facebook μπορεί να παίξει ρόλο. Το Facebook μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επιρροή, επειδή γνωρίζει πολλά για εμάς. Πρόσφατες ειδήσεις έδειξαν ότι το Facebook επέτρεψε τη χρήση προσωπικών πληροφοριών για εταιρική και πολιτική διαφήμιση. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook. Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι έχετε μεγαλύτερο έλεγχο των πληροφοριών σας. Εδώ είναι ο οδηγός σας για την ασφάλεια των πληροφοριών σας στο Facebook.


Δείτε πού είστε συνδεδεμένοι

Ίσως σας έχει συμβεί πριν; Ξεχάσατε να αποσυνδεθείτε από έναν υπολογιστή ή smartphone φίλου και σας ενημερώνουν σχετικά με αυτό τοποθετώντας ένα ανόητο μήνυμα στο χρονολόγιό σας. Είναι ακίνδυνο και συνήθως αρκετά αστείο. Τι γίνεται όμως αν είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο υπολογιστή και ξεχάσετε να αποσυνδεθείτε; Δεν είναι τόσο αστείο εάν το επόμενο άτομο που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή ξαφνικά έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία στο Facebook.

Ευτυχώς, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι αυτό δεν θα συμβεί με μερικά απλά βήματα. Στην ενότητα “Ρυθμίσεις” στο Facebook, κάντε κλικ στην επιλογή “Ασφάλεια και σύνδεση”. Κοντά στο επάνω μέρος της σελίδας θα υπάρχει μια λίστα με την οποία έχετε συνδεθεί. Επιπλέον, μπορείτε να μάθετε εάν η περίοδος λειτουργίας είναι ενεργή. Μπορείτε να επιστρέψετε στις πρόσφατες συνδέσεις για να εντοπίσετε τυχόν συσκευές ή συνδέσεις που δεν ήσασταν. Εάν βρείτε μια καταπληκτική σύνδεση, κάντε κλικ στις 3 τελείες στα δεξιά της καταχώρησης και επιλέξτε “Όχι εσείς;” να το αναφέρω. Εάν αφήσατε τον εαυτό σας συνδεδεμένο σε άλλη συσκευή, μπορείτε να κάνετε κλικ στο “Έξοδος” για να αναγκάσετε τη συσκευή να σας αποσυνδέσει από το Facebook.

FBloglogin όπου είστε συνδεδεμένοι

Πάρτε τον έλεγχο των ετικετών στο Facebook

Το Facebook σάς επιτρέπει να ελέγχετε ποιος μπορεί να σας επισημάνει σε μια ανάρτηση ή μια φωτογραφία και υπό ποιες συνθήκες. Από το μενού Ρυθμίσεις, επιλέξτε “Χρονολόγιο και ετικέτες”. Από αυτό το μενού μπορείτε να επεξεργαστείτε ποιοι μπορούν να δημοσιεύσουν στο χρονολόγιό σας, οι φίλοι σας ή μόνο εσείς και ποιοι μπορούν να δουν τι δημοσιεύουν άλλοι στο χρονολόγιό σας.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε ποιος μπορεί να δει αναρτήσεις στις οποίες έχετε επισημανθεί με ετικέτα: όλοι, φίλοι φίλων, φίλοι, μόνο εσείς. Μπορείτε ακόμη και να προσαρμόσετε ποιος μπορεί να δει αυτές τις δημοσιεύσεις εντελώς. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να μοιραστείτε μια φωτογραφία μόνο με 12 από τους καλύτερους φίλους σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό εάν θέλετε να είστε φίλοι με άτομα από την εργασία, αλλά δεν θέλετε απαραίτητα να τους επιτρέψετε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του προφίλ σας. Για παράδειγμα, μπορεί να μην θέλετε το αφεντικό σας να δει όλα τα πάρτι στα οποία επισκέπτεστε.

FB timelinetagging ποιος βλέπει

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το Facebook να σας ειδοποιεί για μια ανάρτηση στην οποία έχετε επισημανθεί με ετικέτα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δώσετε την έγκρισή σας πριν εμφανιστεί η ανάρτηση στο χρονολόγιό σας.

Ελέγξτε τι βλέπουν οι άλλοι στο χρονολόγιό σας

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία ασφαλείας για τη διαχείριση όσων βλέπουν οι άλλοι στο χρονολόγιό σας είναι στο μενού “Χρονολόγιο και ετικέτες”. Στην ενότητα Κριτική, θα βρείτε μια καταχώριση με την ένδειξη “Ελέγξτε τι βλέπουν άλλοι άνθρωποι στο προφίλ σας.” Κάντε κλικ στο “Προβολή ως” και θα σας μεταφέρει στη σελίδα του προφίλ σας. Η προεπιλεγμένη προβολή δείχνει πώς φαίνεται το προφίλ σας στο κοινό. Δηλαδή, αν κάποιος που δεν είναι φίλος σας στο Facebook εντοπίσει το προφίλ σας, αυτό θα δει. Μπορείτε να μετακινηθείτε σε αναρτήσεις για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου των αναρτήσεων που προτιμάτε να μην είναι ορατές στο κοινό.

Επιστροφή στην κορυφή του προφίλ, μπορείτε να αλλάξετε την προβολή από “Δημόσια” σε “προβολή του προφίλ σας από την οπτική γωνία ενός συγκεκριμένου ατόμου”. Έτσι, για παράδειγμα, ίσως προτιμάτε η μητέρα σας να μην βλέπει αυτές τις φωτογραφίες πάρτι. Μέσω αυτών των ρυθμίσεων μπορείτε να δείτε το προφίλ σας με τον τρόπο που το βλέπει. Δεν μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τίποτα που προτιμάτε να διατηρήσετε ιδιωτικό δεν είναι προσβάσιμο σε αυτό το άτομο.

Περιορισμός εύκολα προηγούμενων δημοσιεύσεων

Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook για μερικά χρόνια, είναι πιθανό ότι όταν ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε το Facebook για πρώτη φορά, δεν είχατε τόσο συνειδητή ασφάλεια όσο έχετε γίνει σήμερα. Με τα χρόνια μπορεί να έχετε εκατοντάδες δημοσιεύσεις που δημοσιεύτηκαν δημόσια. Τώρα ίσως προτιμάτε αυτά να περιορίζονται μόνο στους φίλους σας, ή ακόμη και να γίνονται εντελώς ιδιωτικά.

Για να περιορίσετε αυτές τις δημοσιεύσεις, μεταβείτε στο μενού Ρυθμίσεις και επιλέξτε “Απόρρητο”. Στην ενότητα “Η δραστηριότητά σας”, επιλέξτε “Περιορισμός προηγούμενων αναρτήσεων”. Αυτό θα σας επιτρέψει να περιορίσετε το κοινό που μπορεί να δει όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις σας.

Απόρρητο FB προηγούμενες δημοσιεύσεις

Κοινή χρήση του προφίλ σας στο Facebook στις μηχανές αναζήτησης

Εάν έχετε αναζητήσει ποτέ το όνομά σας στο διαδίκτυο, πιθανότατα έχετε δει ότι το προφίλ σας στο Facebook εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ωστόσο, αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορείτε να το περιορίσετε. Στο Μενού απορρήτου των ρυθμίσεών σας, ανατρέξτε στην ενότητα με τίτλο “Πώς οι άνθρωποι βρίσκουν και επικοινωνούν μαζί σας”. Κάντε κλικ στο “Επεξεργασία” στην ερώτηση “Θέλετε οι μηχανές αναζήτησης εκτός Facebook να συνδέονται με το προφίλ σας;”. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε να καταργήσετε την επιλογή αυτής της επιλογής. Ως αποτέλεσμα, η σελίδα σας στο Facebook δεν θα εμφανίζεται πλέον στη μηχανή αναζήτησης.

Αναζήτηση απορρήτου FB

Διαχείριση συνδέσεων εφαρμογών

Συχνά όταν εγγραφείτε σε έναν ιστότοπο ή συνδέεστε σε μια νέα εφαρμογή, σας προσφέρουν την ευκολία να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας το Facebook. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι εφαρμογές και οι ιστότοποι που επιτρέπετε να σας συνδέουν με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διογκωθούν. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνια σκέφτονται να επιστρέψουν και να ανακαλέσουν την άδεια όταν σταματήσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή ή να επισκέπτονται τον ιστότοπο. Μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα δικαιώματα απευθείας από το Facebook.

Στο μενού Ρυθμίσεις, επιλέξτε “Εφαρμογές και ιστότοποι”. Θα δείτε μια λίστα με Ενεργές Εφαρμογές και Ιστότοπους, με πλήρη δικαιώματα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στην εφαρμογή και τις άδειες που της παραχωρούνται, κάντε κλικ στο λογότυπο για να εμφανιστεί η οθόνη πληροφοριών. Από εδώ μπορείτε να επεξεργαστείτε δικαιώματα και προβολή για την εφαρμογή.

Οι ιστότοποι εφαρμογών FB είναι ενεργοί

Εάν θέλετε να ανακαλέσετε την άδεια, κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου δίπλα στο όνομα και το λογότυπο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Κατάργηση”. Στο πλαίσιο διαλόγου που ακολουθεί, έχετε την επιλογή να διαγράψετε επίσης τυχόν αναρτήσεις που έκανε η εφαρμογή στο Facebook εκ μέρους σας.

Εάν προτιμάτε να μην επιτρέπεται η ενσωμάτωση εφαρμογών ή ιστότοπων στο προφίλ σας στο Facebook, μπορείτε να απενεργοποιήσετε όλα τα δικαιώματα εντοπίζοντας την επιλογή “Εφαρμογές, ιστότοποι και παιχνίδια” και κάντε κλικ στην επιλογή “Επεξεργασία” για να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία στο Facebook.

Έλεγχος διαφημίσεων από το Facebook

Το Facebook είναι δωρεάν για χρήση, επειδή πωλούν διαφημίσεις σε επιχειρήσεις. Το Facebook γνωρίζει πολλά για εσάς από ό, τι σας αρέσει και κάντε κλικ στο. Εξαιτίας αυτού μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να στοχεύσουν χρήστες βάσει αυτών των πληροφοριών. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους διαφημιζόμενους που στοχεύουν το προφίλ σας, μπορείτε να ελέγξετε τις πληροφορίες στις ρυθμίσεις του Facebook.

Από το μενού Ρυθμίσεις, κάντε κλικ στην επιλογή “Διαφημίσεις”. Η κορυφαία καταχώρηση είναι “Τα ενδιαφέροντά σας”. Κάνοντας κλικ σε αυτό θα αποκαλυφθούν τα είδη πραγμάτων στα οποία έχετε κάνει κλικ και αλληλεπιδράτε μέσω του Facebook. Με αυτόν τον τρόπο το Facebook δημιουργεί ένα προφίλ για το ποιος πρόκειται να πουλήσει στοχευμένες διαφημίσεις σε εσάς. Μπορείτε να εξετάσετε τα ενδιαφέροντά σας και μερικές φορές να βρείτε κάτι με το οποίο δεν σκοπεύατε ποτέ να αλληλεπιδράσετε. Μπορείτε να διαγράψετε αυτά τα ενδιαφέροντα που δεν πιστεύετε ότι πρέπει να ισχύουν για εσάς. Ως αποτέλεσμα, το Facebook έχει μια καλύτερη εικόνα για το ποιοι είστε. Επιπλέον, οι διαφημίσεις που βλέπετε θα είναι πιο κατάλληλες για τα ενδιαφέροντά σας.

Το FB διαφημίζει τις προτιμήσεις διαφημίσεων

Κάτω από αυτήν την ενότητα είναι η ενότητα “Διαφημιζόμενοι με τους οποίους έχετε αλληλεπιδράσει”, μπορείτε να δείτε αυτούς τους διαφημιζόμενους με τους οποίους κοινοποιήσατε πληροφορίες και έτσι σας βρήκαν στο Facebook. Μεταξύ αυτών θα είναι διαφημιστές των οποίων ο ιστότοπος ή η εφαρμογή που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Επιπλέον, θα υπάρχουν διαφημιστές των οποίων οι διαφημίσεις έχετε κάνει κλικ. Για οποιονδήποτε από αυτούς τους διαφημιζόμενους, μπορείτε να κάνετε κλικ στο λογότυπό τους και να επιλέξετε “Απόκρυψη διαφημίσεων από…” για να μην βλέπετε πλέον διαφημίσεις από αυτόν τον διαφημιζόμενο.

Μια από τις πιο συναρπαστικές ενότητες είναι η ενότητα “Οι πληροφορίες σας” εδώ. Η ενότητα “Σχετικά με εσάς” περιέχει βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως την κατάσταση της σχέσης σας, τον εργοδότη και την εκπαίδευση. Τις περισσότερες φορές, το Facebook γνωρίζει αυτά τα πράγματα, επειδή τα έχετε συμπληρώσει στο παρελθόν. Κάντε κλικ στην καρτέλα “Οι κατηγορίες σας” για να δείτε το είδος των πληροφοριών που έχει το Facebook για εσάς. Σε αυτήν την ενότητα, το Facebook θα δείξει τι πιστεύει ότι είναι οι πολιτικές σας απόψεις, τους τύπους συσκευών που χρησιμοποιείτε, αν είστε γονέας και πόσο χρονών είναι τα παιδιά σας και πολλά άλλα. Αυτές είναι οι πληροφορίες που έχει λάβει το Facebook από τη δραστηριότητά σας στο Facebook με την πάροδο του χρόνου. Με αυτές τις πληροφορίες οι διαφημιζόμενοι μπορούν να βρουν άτομα που ενδιαφέρονται για το προϊόν ή την υπηρεσία τους.

Λήψη ελέγχου των πληροφοριών σας

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να έχουν τη ζωή τους ανοιχτό βιβλίο σε όποιον ενδιαφέρεται να τα βρει. Πολλοί ακόμη προτιμούν πραγματικά να στοχεύουν τις διαφημίσεις στα συμφέροντά τους. Ωστόσο, άλλοι προτιμούν να διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιωτικές πληροφορίες τους. Οποιεσδήποτε επιλογές κάνετε, δεν υπάρχει λάθος απάντηση εδώ. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζουμε πώς να ελέγχετε τις πληροφορίες σας. Μάθετε πώς μπορείτε να ασφαλίσετε τις πληροφορίες σας στο Facebook και βεβαιωθείτε ότι είστε τόσο ιδιωτικοί όσο θέλετε. Ωστόσο, το Facebook δεν είναι η μόνη εφαρμογή που συλλέγει μεγάλες ποσότητες δεδομένων για εσάς. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σε εφαρμογές και ιστότοπους όπως το Twitter, το Instagram, το Snapchat, το Google, το WhatsApp, το Skype και το Reddit.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me