Anonymous online: Είναι νόμιμο το Tor (The Onion Router); | Επισκόπηση VPN

Λογότυπο Tor The Onion RouterΤο Tor (The Onion Router) προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο περιήγησης στο Διαδίκτυο ανώνυμα και ακόμη και πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό. Για να απαντήσετε αμέσως στην ερώτηση που αναρωτιούνται πολλοί: η χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor είναι απολύτως νόμιμη σχεδόν παντού στον κόσμο. Ωστόσο, είναι πάντα συνετό να ελέγχετε αν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα για τη χώρα στην οποία κατοικείτε αυτήν τη στιγμή.

Σε γενικές γραμμές, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για την αστυνομία που σας στρογγυλοποιεί επειδή έχετε χρησιμοποιήσει το Tor για να παρακολουθήσετε ένα βίντεο στο YouTube ή να κάνετε μια αναζήτηση στο Google. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης Tor για να επωφεληθείτε από την αυξημένη ανωνυμία του ενώ συμμετέχετε σε παράνομες δραστηριότητες, φυσικά, εξακολουθείτε να υπόκειται στη νομοθεσία. Εάν ανακαλύψετε, μπορεί να έχετε μεγάλο πρόβλημα.

Tor και Edward Snowden

Πολύ τακτικά, ο Tor θεωρείται ότι συνδέεται στενά με εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτό συμβαίνει, επειδή πολλοί εγκληματίες χρησιμοποιούν το Tor για τις πρακτικές τους στον σκοτεινό ιστό. Το πρόγραμμα περιήγησης διασφαλίζει ότι οι χρήστες είναι πιο ανώνυμοι στο Διαδίκτυο, γεγονός που το καθιστά το τέλειο εργαλείο τους. Ο ορισμός του τι θεωρείται εγκληματικό ή παράνομο διαφέρει ανά χώρα – και μπορεί να διαφέρει πολύ. Αυτό ισχύει επίσης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Για παράδειγμα, η πώληση σκληρών ναρκωτικών και όπλων στο διαδίκτυο είναι παράνομη σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, η κριτική γνώμη σας για μια δικτατορία ή διαρροή κρατικών εγγράφων μπορεί επίσης να θεωρηθεί έγκλημα.

Ένα παράδειγμα των πρακτικών διαδικτυακής πρακτικής γκρίζας περιοχής είναι η περίπτωση του Edward Snowden. Το 2013, ο Snowden διέρρευσε μυστικά έγγραφα σχετικά με την NSA και την κατασκοπεία τους στο μεγαλύτερο κοινό. Γι ‘αυτόν τον λόγο, είναι πλέον επιθυμητός από την αμερικανική κυβέρνηση. Αυτό που έχει κάνει ο Edward Snowden (αποκάλυψη κρατικών μυστικών) είναι παράνομο σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Snowden είχε δίκιο να κάνει αυτό που έκανε. Σε τελική ανάλυση, δεν έχουν όλοι οι πολίτες το δικαίωμα να γνωρίζουν πότε κάποιος – οποιοσδήποτε – παρακολουθεί τις κινήσεις του και ακούει τις συνομιλίες του; Αυτό είναι ένα ηθικό δίλημμα στο οποίο η ιδιωτική ζωή παίζει τεράστιο ρόλο.

Μεταξύ άλλων, ο Edward Snowden χρησιμοποίησε τον Tor για να αποκαλύψει μυστικά έγγραφα NSA στο ευρύτερο κοινό. Κάλεσε επίσης άλλους να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης Tor όποτε συνδέονται στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι ένας από τους λίγους τρόπους που σας επιτρέπει να παραμείνετε ανώνυμοι και να χρησιμοποιείτε το δικαίωμά σας για ελεύθερη δημοσίευση. Κυβερνήσεις και επίσημοι οργανισμοί, όπως η NSA στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να σας παρακολουθούν εκεί – τις περισσότερες φορές. Ο Snowden χρησιμοποίησε το πρόγραμμα περιήγησης για δραστηριότητες που ήταν παράνομες. Η κλήση του σε άλλους, ωστόσο, δεν ήταν εγκληματική: πρότεινε περισσότερα άτομα να προστατεύσουν το διαδικτυακό τους απόρρητο κάνοντας περιήγηση στον ιστό με το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Υπάρχουν μερικές συζητήσεις σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το πρόγραμμα περιήγησης Tor, αλλά το γεγονός παραμένει ότι το Tor καθιστά πολύ πιο δύσκολο για κυβερνήσεις, ιστότοπους και άλλους οργανισμούς να κατασκοπεύουν άτομα στο διαδίκτυο.


Tor και παράνομες πρακτικές

Εκτός από την υπόθεση του Snowden, υπάρχουν πολλά άλλα, κυρίως λιγότερο γνωστά ή αμφιλεγόμενα, παραδείγματα όπου το Tor χρησιμοποιήθηκε για παράνομες επιχειρήσεις. Το Silk Road είναι ίσως η πιο διάσημη περίπτωση. Το Silk Road ήταν μια διαδικτυακή αγορά για παράνομα όπλα, ναρκωτικά και άλλα προϊόντα. Ο ιστότοπος έχει εντοπιστεί πίσω στην πηγή του και έχει αποσυρθεί εκτός σύνδεσης, αλλά σίγουρα υπάρχουν παρόμοιες αγορές στον σκοτεινό ιστό. Ακόμα κι αν το Tor δεν είναι από μόνο του παράνομο, εξακολουθεί να παρέχει στους χρήστες ανώνυμη πρόσβαση σε τέτοιου είδους πλατφόρμες και σελίδες. Επομένως, θα μπορούσατε να πείτε ότι το Tor υποστηρίζει έμμεσα την εγκληματικότητα επειδή διασφαλίζει ότι οι εγκληματίες δεν είναι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμοι.

Όποτε συμβαίνει κάτι τόσο μεγάλο όσο το κλείσιμο του Silk Road, γίνονται έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν απαιτείται το πρόγραμμα περιήγησης Tor ή όχι. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με την ανωνυμία στο διαδίκτυο γενικά. Η προσοχή που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι είναι μεταξύ της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της φροντίδας για το διαδικτυακό τους απόρρητο. Είναι δύσκολο να βρεις, το οποίο συχνά γίνεται όχι μόνο νομικό, αλλά και ηθικό.

Λόγω ειδήσεων όπως το Silk Road, το ευρύ κοινό συσχετίζει συχνά τον Tor με παράνομες δραστηριότητες στον σκοτεινό ιστό. Το Tor σάς επιτρέπει να φιλοξενείτε ιστότοπους που είναι προσβάσιμοι μόνο για άλλους χρήστες Tor, οι οποίοι δεν βοηθούν το Tor. Οι παράνομες αγορές και τα φόρουμ διαμορφώνονται εύκολα και είναι άμεσα προσβάσιμα για το «σωστό» κοινό. Το πρόγραμμα περιήγησης Tor διευκολύνει τέτοιες πρακτικές, ακόμα κι αν αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η πλατφόρμα.

Tor και απόρρητο

Λίστα με μεγεθυντικό φακόΤο Tor μπορεί να χρησιμοποιείται συχνά από εγκληματίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο το πρόγραμμα περιήγησης είναι εξ ορισμού ποινικό. Αντιθέτως: Το Tor συμβάλλει στη δημιουργία ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος που αφορά την ελευθερία και το απόρρητο. Με το Tor, μπορείτε να κάνετε περιήγηση χωρίς άλλους (για παράδειγμα χάκερ, κυβερνήσεις και το αφεντικό σας) να κοιτάζουν πάνω σας. Ενισχύει το δικαίωμα δημοσίευσης και την ελευθερία του λόγου. Αν μιλάμε για ασφάλεια στο διαδίκτυο και ανωνυμία, το Tor είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία.

Παρόλα αυτά, ο Tor έπρεπε να ασχοληθεί με πολλά θέματα ασφάλειας. Πολλοί επίσημοι οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η CIA και το FBI, κατάφεραν να παρακάμψουν και ακόμη και να παραβιάσουν την ασφάλεια του Tor. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να εντοπίσουν άτομα που ήταν συνδεδεμένα με ορισμένες παράνομες πρακτικές. Επιπλέον, το 2017 ένα αδύναμο σημείο στο σύστημα Tor δημιούργησε τη δυνατότητα έκθεσης διευθύνσεων IP Linux και MacOS, ακυρώνοντας την ανωνυμία του προγράμματος περιήγησης.

Να λαμβάνετε πάντα υπόψη ότι, ακόμη και με το πρόγραμμα περιήγησης Tor, εσείς και τα διαδικτυακά σας δεδομένα ενδέχεται να αποκαλυφθούν με κάποιο τρόπο. Ωστόσο, αρκεί να τηρείτε τον (τοπικό) νόμο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για εσάς. Η χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor συνήθως δεν είναι από μόνη της προβληματική. Ωστόσο, για να διασφαλίσετε ότι εργάζεστε με την καλύτερη δυνατή προστασία στο διαδίκτυο, θα μπορούσατε πάντα να χρησιμοποιήσετε το Tor σε συνδυασμό με μια σύνδεση VPN. Εάν το κάνετε αυτό, η διαδικτυακή σας κυκλοφορία είναι ασφαλής με δύο διαφορετικούς τρόπους και έχετε ένα επιπλέον επίπεδο κρυπτογράφησης που προστατεύει το απόρρητο και την ανωνυμία σας.

συμπέρασμα

Η χρήση του Tor δεν είναι παράνομη. Το πρόγραμμα περιήγησης Tor παρέχει στους χρήστες ανώνυμη πρόσβαση σε δωρεάν internet. Όπως συμβαίνει με τα πάντα, αυτή η πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλούς και κακούς τρόπους. Σε τελική ανάλυση, το Tor επιτρέπει επίσης στους ανθρώπους να επισκέπτονται εγκληματικές ιστοσελίδες και αγορές στον σκοτεινό ιστό. Παρ ‘όλα αυτά, η Tor προσφέρει μια σημαντική και επαρκή επιλογή για την ανώνυμη διάδοση σημαντικών πληροφοριών. Με λίγα λόγια: νομικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Tor χωρίς συνέπειες, εφόσον τα πράγματα που κάνετε στο διαδίκτυο δεν είναι αντίθετα με το νόμο.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me