Πώς να προστατεύσετε το απόρρητό σας σε συσκευές Android | Επισκόπηση VPNO

Κινητό τηλέφωνο AndroidΤο λειτουργικό σύστημα Android είναι το πιο κυρίαρχο στην αγορά σήμερα. Το Android κατέχει το 87% της αγοράς smartphone. Επιπλέον, το 66% των tablet χρησιμοποιούν Android. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 107 εκατομμύρια άτομα με ένα τηλέφωνο Android στην τσέπη τους κάθε μέρα. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς εκτιμούμε την ευκολία και την υπηρεσία που παρέχεται στα τηλέφωνά μας Android, πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν τους κινδύνους για το απόρρητό τους με τη χρήση αυτών των συσκευών. Κάνοντας μερικές προσαρμογές στη συσκευή σας Android, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το απόρρητό σας προστατεύεται καλύτερα.


Γιατί να ανησυχείτε για το απόρρητο του Android?

Με το Android να είναι το μεγαλύτερο λειτουργικό σύστημα συσκευών smartphone και το Google να είναι τόσο αναγνωρισμένο όνομα, ίσως πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο κατά τη χρήση των προϊόντων τους. Δυστυχώς, μια απλή ανάγνωση της πολιτικής απορρήτου του Android αποκαλύπτει πολλά για τους ειδικούς της ιδιωτικής ζωής.

Η πολιτική απορρήτου της Google διευκρινίζει το γεγονός ότι η συσκευή σας Android θα συλλέγει πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου των email, των φωτογραφιών και των βίντεο. Παρακολουθούν επίσης τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε εφαρμογές και προγράμματα περιήγησης στη συσκευή. Επιπλέον, η Google συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τους όρους αναζήτησης, τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με διαφημίσεις, με ποιον καλείτε και πόσο καιρό μιλάτε σε αυτούς. Το Android παρακολουθεί την τοποθεσία σας μέσω GPS, των αισθητήρων στη συσκευή σας και των κοντινών Wi-Fi, πύργων κινητής τηλεφωνίας και συσκευών Bluetooth.

Όλες αυτές οι πληροφορίες συλλέγονται για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους. Η Google θέλει ειδικά να βελτιώσει την καλύτερη στόχευση για διαφημιζόμενους. Η Google μπορεί να χρεώσει περισσότερα αν μπορούν να στοχεύσουν διαφημίσεις σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. Η πλειονότητα των κερδών της Google από το Android προέρχεται από διαφημίσεις βάσει πληροφοριών που συλλέγονται για εσάς από τη συσκευή σας.

Ρυθμίσεις διαφημίσεων

Η ανάληψη των ρυθμίσεων διαφημίσεων στη συσκευή σας Android είναι ένα από τα καλύτερα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ασφαλίσετε τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις ρυθμίσεις στη συσκευή σας Android. Αναζητήστε το “Google”. Μπορεί να βρεθεί σε μια προσωπική καρτέλα ή σύστημα, ανάλογα με τη συσκευή σας. Πατήστε σε αυτό για να εμφανιστούν ρυθμίσεις που σχετίζονται άμεσα με τον λογαριασμό σας Google.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Στις περισσότερες συσκευές, το “Ads” εμφανίζεται στην κορυφή της λίστας. Πατήστε «Διαφημίσεις» για να εμφανιστούν οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με διαφημίσεις που στοχεύουν στον Λογαριασμό σας Google.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Στην οθόνη “Διαφημίσεις” μπορείτε να πατήσετε “Διαφημίσεις από την Google” για να μεταβείτε σε μια ιστοσελίδα που περιγράφει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Google χρησιμοποιεί τις πληροφορίες σας στις διαφημίσεις. Για να σταματήσετε τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες στο Android από τη δημιουργία εξατομικευμένων προφίλ της δραστηριότητάς σας για διαφημιστικούς σκοπούς, κάντε κλικ στο ρυθμιστικό δίπλα στην επιλογή “Εξαίρεση από την εξατομίκευση διαφημίσεων”. Αυτό σταματά κάθε μελλοντικό προφίλ και σταματά τη χρήση του προφίλ σας για την εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων.

Για να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να πατήσετε “Επαναφορά αναγνωριστικού διαφήμισης” για να αφαιρέσετε τις πληροφορίες που είναι ήδη αποθηκευμένες στο προφίλ σας από το αναγνωριστικό που εκχωρεί η Google στον λογαριασμό σας.

Ρυθμίσεις παρακολούθησης τοποθεσίας

Ένας από τους πιο ύπουλους τρόπους που το Android δημιουργεί ένα προφίλ των ενδιαφερόντων σας για τους διαφημιζόμενους είναι μέσω της παρακολούθησης της τοποθεσίας σας. Οι πληροφορίες σχετικά με το πού πηγαίνετε με τη συσκευή σας Android παρέχουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή σας εκτός σύνδεσης που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν οι διαφημιζόμενοι. Με πολλούς τρόπους, αυτό μπορεί να είναι ένας εφιάλτης για όσους ενδιαφέρονται για το απόρρητό τους.

Παρακολουθώντας πού βρίσκεται η συσκευή σας Android ανά πάσα στιγμή, η Google μπορεί να καθορίσει τις τοποθεσίες του σπιτιού και της εργασίας σας, όπου ψωνίζετε συχνά, ποιος είναι ο γιατρός σας, πού πηγαίνουν τα παιδιά σας στο σχολείο και πολλές άλλες ιδιωτικές λεπτομέρειες. Πρόκειται για πληροφορίες που δεν θα κοινοποιούσατε κανονικά με την Google εθελοντικά και σχεδόν σίγουρα δεν θα θέλατε να τις μοιραστείτε με διαφημιζόμενους. Η προσαρμογή των ρυθμίσεων τοποθεσίας σας μπορεί να διατηρήσει τα προσωπικά σας δεδομένα ιδιωτικά.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Στο μενού “Ρυθμίσεις”, οι ρυθμίσεις τοποθεσίας βρίσκονται συχνά στην επικεφαλίδα “Απόρρητο και ασφάλεια”. Ωστόσο, σε ορισμένες συσκευές μπορεί απλώς να βρεθεί στην ενότητα “Τοποθεσία” ή παρόμοια επικεφαλίδα.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Στην οθόνη “Απόρρητο και ασφάλεια”, πατήστε “Τοποθεσία” για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Εδώ μπορείτε να πραγματοποιήσετε κύλιση στις εφαρμογές που χρησιμοποίησαν πρόσφατα τις πληροφορίες τοποθεσίας σας. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε εφαρμογή ή υπηρεσία για να προσαρμόσετε την άδεια πρόσβασης στις ρυθμίσεις τοποθεσίας ή να απενεργοποιήσετε όλη την πρόσβαση τοποθεσίας, αλλάζοντας το ρυθμιστικό στο επάνω μέρος της οθόνης.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Αν πατήσετε “Βελτίωση ακρίβειας” θα έχετε πρόσβαση σε ρυθμίσεις που εντοπίζουν την τοποθεσία σας με άλλα μέσα από τη συσκευή GPS του τηλεφώνου σας. Το Android μπορεί να πραγματοποιήσει σάρωση για δίκτυα Wi-Fi σε κοντινή απόσταση για να προσδιορίσει την τοποθεσία σας με βάση την εγγύτητά σας σε αυτά τα δίκτυα. Το Android μπορεί επίσης να χαρτογραφήσει την τοποθεσία σας μέσω κοντινών συσκευών Bluetooth που εκπέμπουν στην περιοχή σας. Αυτό λειτουργεί ακόμη και αν η συσκευή σας έχει απενεργοποιηθεί το Bluetooth. Για να διατηρήσετε την τοποθεσία σας ανώνυμη, μπορείτε να κάνετε κλικ στα ρυθμιστικά σε ένα ή και στα δύο για να “Απενεργοποιήσετε”.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Επιστρέψτε στην οθόνη “Τοποθεσία”, πατήστε “Μέθοδος εντοπισμού” για να περιορίσετε την πρόσβαση στα διάφορα μέσα εντοπισμού της συσκευής σας. Η λιγότερο ακριβής μέθοδος εντοπισμού είναι να περιορίσετε το Android στη χρήση μόνο GPS. Επιλέξτε αυτήν τη μέθοδο για την υψηλότερη ασφάλεια απορρήτου.

Περιορισμός δικαιωμάτων εφαρμογής

Όταν εγκαθιστάτε οποιαδήποτε εφαρμογή στη συσκευή σας, αυτή η εφαρμογή θα πρέπει να έχει άδεια πρόσβασης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες από το τηλέφωνό σας για να ενεργοποιήσει ορισμένες από τις δυνατότητες της εφαρμογής. Αν και δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε με όλα τα δικαιώματα που ζητούνται, ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μειωθούν εάν αρνηθείτε την άδεια. Για αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς συμφωνούν σε ό, τι ζητά η άδεια κατά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής.

Πολλές εφαρμογές εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός ζητώντας δικαιώματα που δεν απαιτούνται για την εκπλήρωση των λειτουργιών του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πρόσβαση στις λίστες επαφών, το μικρόφωνό σας, την κάμερα ή άλλες εφαρμογές. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να διαβάσετε ορισμένες εφαρμογές για να ελέγξετε τις άδειες που έχουν εκχωρηθεί και ίσως να ανακαλέσετε ορισμένες που δεν φαίνεται να απαιτούνται.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Από το μενού Ρυθμίσεις, βρείτε τη ρύθμιση «Εφαρμογές». Αυτό μπορεί να βρίσκεται κάτω από μια καρτέλα Συσκευή, μια Προσωπική καρτέλα ή σε μια λίστα στην περιοχή Ρυθμίσεις.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Στο μενού “Εφαρμογές”, πατήστε “Διαχείριση εφαρμογών”. Θα εμφανιστεί μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή σας Android. Πατήστε σε κάθε εφαρμογή για την οποία θέλετε να εξετάσετε τα δικαιώματα.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Πατήστε “Άδειες” για να προσαρμόσετε σε ποιες υπηρεσίες θα έχει πρόσβαση η εφαρμογή.

Ρυθμίσεις απορρήτου Android

Αν κοιτάξουμε την εφαρμογή κάμερας, βλέπουμε ότι έχει πρόσβαση στην «Κάμερα» για προφανείς λόγους. Επιπλέον, έχει πρόσβαση στην «Τοποθεσία» σας για να προσθέσετε ετικέτα στη φωτογραφία σας με το σημείο που τραβήχτηκε εάν ορίσετε αυτήν την επιλογή. Η κάμερα έχει επίσης πρόσβαση στο «Μικρόφωνο», ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε φωνητικό έλεγχο για να πείτε στο τηλέφωνό σας πότε πρέπει να τραβήξετε τη φωτογραφία. Τέλος, η εφαρμογή έχει πρόσβαση στο “Storage”, ώστε να μπορεί να αποθηκεύσει τις φωτογραφίες που τραβάτε στη συσκευή σας. Για να απενεργοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά, αλλάξτε το ρυθμιστικό στο “Off”.

Παρόλο που είναι προφανές γιατί η κάμερα χρειάζεται πρόσβαση στην “Κάμερα”, τα δικαιώματα για ορισμένες εφαρμογές ενδέχεται να μην είναι τόσο προφανή. Η απενεργοποίηση μιας απαιτούμενης άδειας θα μπορούσε να παραλύσει την εφαρμογή σας. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε αν συμβεί αυτό. Απλώς επιστρέψτε στην εφαρμογή και ενεργοποιήστε ξανά την απαραίτητη άδεια.

Το απόρρητό σας είναι σημαντικό

Είτε ανησυχείτε για τη φύλαξη των προσωπικών σας πληροφοριών στη συσκευή σας Android, είτε παρέχετε μια συσκευή στο παιδί σας, ο έλεγχος των ρυθμίσεων απορρήτου είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα στοιχεία σας παραμένουν απόρρητα. Αυτά τα απλά μέτρα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το επίπεδο απορρήτου που είναι κατάλληλο για εσάς.

Ένα άλλο απλό βήμα είναι να ρυθμίσετε τη διαδικτυακή σας σύνδεση μέσω ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN). Αυτό το σύστημα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ανώνυμες τις λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία σας και τη χρήση του ιστού, καθώς και να παρέχει οφέλη όπως η αποφυγή γεωγραφικών περιορισμών στις υπηρεσίες ροής βίντεο. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς ένα VPN μπορεί εύκολα να σας βοηθήσει να προστατεύσετε το απόρρητό σας στο διαδίκτυο.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me