Οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν δεδομένα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κοροναϊού | VPNoverview.com

Αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google και το Facebook, ανακοίνωσαν ότι θέλουν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κοροναϊού. Οι εταιρείες έχουν συλλέξει πολλές πληροφορίες για τους χρήστες τους, και ελπίζουν να το χρησιμοποιήσουν σωστά. Θέλουν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να κατανοήσουν πώς και με ποιο ρυθμό εξαπλώνεται ο ιός. Οι εταιρείες υπόκεινται σε μεγάλο έλεγχο για τη συλλογή όλων αυτών των δεδομένων σχετικά με τους χρήστες τους. Μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να γυρίσει τους ανθρώπους.


Μεγάλα δεδομένα και απόρρητο

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όποτε πηγαίνουμε στο διαδίκτυο αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά μας. Πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως το Google και το Facebook, συλλέγουν κάθε είδους πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες τους. Όλα αυτά τα δεδομένα, για παράδειγμα, σαρώνονται για να βοηθήσουν τους διαφημιζόμενους να σας δείξουν μόνο πράγματα που σας ενδιαφέρουν.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πολλές νέες εφαρμογές να αναπτύσσονται και να παρακολουθούν τον κοροναϊό. Αυτές οι εφαρμογές θέλουν να γνωρίζουν πολλές προσωπικές πληροφορίες για εσάς και ορισμένες δεν θεωρούν πραγματικά την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων. Την περασμένη εβδομάδα μεγάλες εταιρείες δεδομένων έχουν πει ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού. Αλλά πρέπει να μείνουμε ενήμεροι για το τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας.

Βάση δεδομένων της Google που χρησιμοποιείται

Την Παρασκευή, η Google δημοσίευσε δεδομένα που δείχνουν την κίνηση των ανθρώπων σε περιοχές που επλήγησαν από τον κοροναϊό. Πώς λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες; Όλοι όσοι χρησιμοποιούν το Google ή οποιαδήποτε από τις εφαρμογές τους, έχουν την επιλογή να κοινοποιήσουν το ιστορικό τοποθεσίας τους στην εταιρεία. Πολλοί άνθρωποι εξαιρεθούν από αυτό, καθώς δεν θέλουν να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους. Αλλά για τα άτομα που δεν το κάνουν αυτό σημαίνει ότι η Google μπορεί να καταγράψει το μέρος όπου πηγαίνετε.

Η εταιρεία δημοσίευσε αναφορές για 131 χώρες, με την ονομασία Covid-19 Mobility Reports. Σε αυτές τις αναφορές η κίνηση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του κλειδώματος συγκρίθηκε με τις μετακινήσεις εκτός του κλειδώματος. Η Google αποφάσισε να μην κοινοποιήσει μόνο αυτές τις πληροφορίες στις αρχές, αλλά και στο κοινό. Ισχυρίζονται ότι θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς σε ό, τι μοιράζεται, δεδομένου ότι αποτελούν μέρος μιας συζήτησης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η συζήτηση έχει γίνει πάλι πολύ ζωντανή τις τελευταίες εβδομάδες, με πολλές εφαρμογές παρακολούθησης κορώνας να εμφανίζονται που δεν εκτιμούν το απόρρητο των χρηστών τους τόσο πολύ.

Απόρρητο και ασφάλεια

Η Google δήλωσε ότι έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα άτομα δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν μέσω των αναφορών. Αυτός ο τύπος συλλογής δεδομένων μπορεί εύκολα να αισθάνεται σαν παρακολούθηση των ανθρώπων, οπότε πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο Yves-Alexandre de Montjoye, ο οποίος είναι ακαδημαϊκός από την Ομάδα Υπολογιστικής Απορρήτου του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η Google έχει λάβει καλά μέτρα για να μειώσει τους κινδύνους απορρήτου. Ζήτησε επίσης από την εταιρεία να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνική πλευρά των πραγμάτων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει εξωτερικούς ερευνητές να διασφαλίσουν ότι προστατεύουν πραγματικά το απόρρητο των ατόμων.

Οποιοσδήποτε μπορεί να δει τις αναφορές, αφού έχουν δημοσιοποιηθεί. Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερα περιφερειακά δεδομένα στις περισσότερες από τις αναφορές. Η Google θα σας παρέχει ένα PDF με τα δεδομένα που έχετε συλλέξει αφού επιλέξετε την περιοχή για την οποία θέλετε οι πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να παραμείνετε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό και μπορεί να μεταφερθεί στο πεδίο.

Ακολουθώντας το Facebook στα βήματα της Google

Το Facebook έχει επίσης κοινοποιήσει δεδομένα τοποθεσίας με ερευνητές σε διάφορες χώρες. Αλλά σε αντίθεση με το Google δεν το έκαναν δημόσιο. Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο μέσω του Data for Good. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 και είναι προσβάσιμο μόνο από πανεπιστήμια και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η εταιρεία αποφάσισε τώρα να επεκτείνει αυτό το πρόγραμμα. Θα παρέχει τρεις νέους χάρτες για την πρόβλεψη όπου θα εξαπλωθεί ο ιός και θα δείξουν επίσης εάν οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι. Τα δεδομένα για αυτές τις πληροφορίες θα συλλεχθούν στην εφαρμογή Facebook.

Η εφαρμογή Facebook θα εμφανίσει τώρα ένα αναδυόμενο παράθυρο για ορισμένους χρήστες στις ΗΠΑ, το οποίο τους ζητά να συμπληρώσουν μια έρευνα σχετικά με τα συμπτώματα της νόσου. Αυτή η έρευνα δημιουργήθηκε από το επιδημιολογικό κέντρο των Δελφών του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Είναι μέρος ενός νέου προγράμματος χαρτογράφησης συμπτωμάτων που θα βοηθήσει στην πρόβλεψη πού θα χτυπήσει ο ιός και πού χρειάζονται ιατρικοί πόροι. Οι ερευνητές είπαν ότι «δεν θα μοιραστούν μεμονωμένες απαντήσεις στην έρευνα με το Facebook και ότι το Facebook δεν θα κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με το ποιοι είστε με τους ερευνητές».

Είναι χρήσιμο?

Όλες οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Βλέπουμε τα εργοστάσια να αναδιαρθρώνουν τις γραμμές παραγωγής τους για να κατασκευάζουν αναπνευστήρες και μάσκες προσώπου. Ωστόσο, η κοινή χρήση δεδομένων τοποθεσίας βοηθά επίσης τους οργανισμούς υγείας. Τώρα ξέρουν πού μένουν οι άνθρωποι στο σπίτι και πού δεν είναι. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να στοχεύουν περισσότερο στα μηνύματά τους σε άτομα. Ας ελπίσουμε ότι οι πληροφορίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση της πορείας της νόσου, ώστε να μπορούν να σωθούν περισσότερες ζωές.

Ο μόνος κίνδυνος που συνοδεύει αυτό είναι ότι αυτή η θετική περιστροφή στη συλλογή ιδιωτικών δεδομένων μπορεί να αναιρέσει μέρος της εργασίας που έχει γίνει από τους υποστηρικτές του διαδικτυακού απορρήτου. Η συζήτηση άρχισε να θερμαίνεται και οι άνθρωποι ανησυχούν για το τι συνέβαινε στις πληροφορίες τους. Τώρα που εμφανίζονται τα οφέλη αυτής της συλλογής δεδομένων, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη αντίδραση για τις εταιρείες.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me