Ο ΠΟΥ δεν καταπολεμά μόνο τον Novel Coronavirus, αλλά και τη διάδοση παραπληροφόρησης και διαδικτυακών απάτες | VPNoverview.com

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εντείνει για να επιταχύνει τον περιορισμό του νέου στελέχους κοροναϊού. Δυστυχώς, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την εξάπλωση παραπληροφόρησης και διαδικτυακές απάτες που φαίνεται να σχετίζονται με την αξιόπιστη υπηρεσία του ΟΗΕ.


Η παραπληροφόρηση αρχίζει να διαδίδεται

Ο κοραναϊός Wuhan, που ονομάστηκε προσωρινά 2019-nCoV, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Η πρώτη γνωστή ανθρώπινη λοίμωξη εμφανίστηκε στην κινεζική επαρχία Wuhan. Ο ιός στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλες τις επαρχίες της Κίνας και σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες άλλες χώρες.

Στις 30 Ιανουαρίου 2020, το μυθιστόρημα coronavirus ανακηρύχθηκε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ΠΟΥ. Σήμερα, υπάρχουν 40.158 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που οφείλονται στον ιό έχει αυξηθεί σε 906.

Καθώς η κατάσταση ξεδιπλώθηκε, η παραπληροφόρηση, οι απάτες και άλλες μορφές ψηφιακών απειλών άρχισαν να κυμαίνονται σε όλο τον παγκόσμιο ιστό. Οι απατεώνες και οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποίησαν ακόμη και το όνομα του ΠΟΥ για να εξαπλώσουν τον πανικό και να παρασύρουν τους ανθρώπους σε διαδικτυακές απάτες. Αυτό ώθησε την ΠΟΥ να εντείνει τις προσπάθειές τους για να σταματήσει η εξάπλωση παραπληροφόρησης και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα ψηφιακά θέματα.

Μια πανδημία που μετατρέπεται σε μια επιδημία

Ο διευθυντής κοινωνικών μέσων του ΠΟΥ, Aleksandra Kuzmanovic, και οι συνάδελφοί της έρχονται σε επαφή με τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Google, το Facebook, το Pinterest, το Twitter, καθώς και ο μεγάλος κινεζικός ιστότοπος κοινωνικών μέσων WeChat για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «infodemic» . Μετά από τις προσπάθειες της περασμένης εβδομάδας, οι χρήστες του Google, του Facebook και του Pinterest που αναζητούν πληροφορίες ή εικόνες που σχετίζονται με το coronavirus βλέπουν πρώτα τους πόρους του ΠΟΥ και τη σελίδα των μύθων του ΠΟΥ. Μεταφράσεις ειδήσεων με σωστές πληροφορίες μεταφράστηκαν επίσης στα κινέζικα.

Αυτή την εβδομάδα, ο διευθυντής ψηφιακών λύσεων του ΠΟΥ, Andrew Pattison, ταξιδεύει στην έδρα του Facebook. Σε μια συνάντηση με μια ομάδα περίπου 20 εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Uber και Airbnb, θέλει να συζητήσει τρόπους για αυτές τις εταιρείες να βοηθήσουν τον ΠΟΥ να καταπολεμήσει την εξάπλωση της παραπληροφόρησης. «Θα ήθελα πολύ να δω την Airbnb να δίνει συμβουλές σε άτομα που ταξιδεύουν για κοροναϊούς», δήλωσε ο Pattison στους New York Times.

Δεν είναι κακή ιδέα, δεδομένης της σειράς των αληθινά αναληθών ισχυρισμών σχετικά με τον κοροναϊό. Μερικά μηνύματα δηλώνουν ότι μπορεί να προληφθεί τρώγοντας σκόρδο, γαργάρες στοματικό διάλυμα ή βάζοντας γιασεμί, για παράδειγμα. Άλλοι λένε ότι τα κατοικίδια ζώα και ακόμη και τα πακέτα από την Κίνα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή ότι επηρεάζονται μόνο οι ηλικιωμένοι.

Coronavirus Phishing Scam on The Rise

Δυστυχώς, μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή δίνει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου έναν αξιόπιστο λόγο να επικοινωνήσουν με ανθρώπους και να παρασύρουν τα θύματα σε απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος. Για παράδειγμα, σε μία απάτη οι χρήστες λαμβάνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έναν σύνδεσμο για μια στοματική μάσκα για να προστατευθούν από τον κοροναϊό. Στη συνέχεια, καταλήγουν σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος που τους ζητά να καταχωρίσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας.

Επιπλέον, ο ΠΟΥ προειδοποιεί τους χρήστες να είναι προσεκτικοί σχετικά με ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρουν το λογότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας [ή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) άλλου αξιόπιστου οργανισμού για αυτό το θέμα]. Ένα παράδειγμα απάτης που χρησιμοποιεί το λογότυπό τους είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα «Safty Corona Virus Awareness WHO», το οποίο περιέχει ένα κουμπί κλικ προς τα σημαντικά «Μέτρα ασφαλείας».

Άτομα που μιλούν άπταιστα αγγλικά ενδέχεται να παρατηρήσουν γρήγορα το ορθογραφικό λάθος στη γραμμή θέματος. Ένα άλλο δώρο είναι η παραπομπή σε έναν ιστότοπο HTTP, αντί για έναν ιστότοπο HTTPS. Αυτό είναι ασυνήθιστο αυτές τις μέρες. Τρίτον, υπάρχει ένα αναδυόμενο παράθυρο σε μια εικόνα της αρχικής σελίδας του ΠΟΥ που ζητά από τους χρήστες να “Επαληθεύσουν” το e-mail τους, πληκτρολογώντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον κωδικό πρόσβασής τους. Μόλις ένας χρήστης κάνει κλικ στην επαλήθευση, οι εγκληματίες απλώς ανακατευθύνουν τον χρήστη στον πραγματικό ιστότοπο του ΠΟΥ, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό email τους κατά τη διαδικασία.

Μια άλλη μέθοδος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο είναι να επισυνάψουν ένα κακόβουλο .pdf. αρχείο .mp4 ή .docx σε ένα φαινομενικά αξιόπιστο email. Στην πραγματικότητα, αυτά τα αρχεία περιέχουν trojans και worms ικανά να παρεμβαίνουν στον υπολογιστικό εξοπλισμό ή το δίκτυο του θύματος.

Τι να κάνω?

Γενικά, το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες είναι να δώσουν προσοχή σε αμφίβολα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μην ξεγελιέστε από το όνομα του αποστολέα και αναζητήστε ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφύγετε το κλείσιμο σε ανεπιθύμητους, ύποπτους συνδέσμους ή το άνοιγμα μη αναμενόμενων αρχείων. Μην εισάγετε ποτέ δεδομένα που δεν πρέπει να ζητά ένας ιστότοπος.

Επιπλέον, συνιστάται επίσης να χρησιμοποιείτε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης, να ενεργοποιείτε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και να διατηρείτε το λογισμικό σας ενημερωμένο. Να γνωρίζετε ότι οι αξιόπιστοι οργανισμοί δεν ζητούν δωρεές με τη μορφή bitcoin ή άλλων μορφών ψηφιακών νομισμάτων.

Για να μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τον coronavirus, επισκεφτείτε μόνο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών απευθείας (πληκτρολογώντας μόνοι σας τη διεύθυνση), όπως τον ιστότοπο και τους επίσημους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων του ΠΟΥ και του CDC.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map