Διαδικτυακά δεδομένα δοκιμών DNA ευπαθή σε γενετική εισβολή | VPNoverview.com

Υπηρεσίες γενετικών δοκιμών απευθείας προς τον καταναλωτή ─ όπως το GEDmatch, το MyHeritage και το FamilyTreeDNA ─ όπου οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν τα δεδομένα DNA τους, για παράδειγμα, να βρουν συγγενείς, είναι ευάλωτοι σε «γενετική πειρατεία». Αυτή η προειδοποίηση προέρχεται από δύο ερευνητικές ομάδες, τον Michael Edge και τον Graham Coop, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, καθώς και από τον Peter Ney et al., Που εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.


Γενετική δοκιμή Booming Business

Τα κιτ δοκιμής DNA στο σπίτι έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. Οι περισσότεροι άνθρωποι το βρίσκουν ελκυστικό να μάθουν περισσότερα για την καταγωγή και τις γενεαλογικές τους σχέσεις ή να εκτιμήσουν την εθνική τους ανάμιξη. Επιπλέον, οι δοκιμές DNA απευθείας στον καταναλωτή μπορούν σήμερα να γίνουν εύκολα από την άνεση του σπιτιού ενός ατόμου και σε προσιτή τιμή. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι οι γενετικοί έλεγχοι είναι μια ακμάζουσα επιχείρηση.

Μετά από χρόνια που είναι περισσότερο από ένα εξειδικευμένο προϊόν, τα κιτ δοκιμών DNA στο σπίτι έχουν σίγουρα προχωρήσει. Εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά δοκιμών DNA, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και της ταχείας δοκιμής DNA, θα αυξηθεί από περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Κάθε χρόνο, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν γενετικές εξετάσεις για σκοπούς άλλους από ιατρικές πληροφορίες, όπως δοκιμή γενετικής καταγωγής.

Μεταφορτώθηκαν πολλά δεδομένα

Τα περισσότερα κιτ δοκιμών DNA στο σπίτι συνοδεύονται από ένα απλό ερωτηματολόγιο, οδηγίες για τη συλλογή δείγματος DNA, έναν οδηγό για τον τρόπο εγγραφής του κιτ δοκιμής DNA και την επιστροφή του στην εταιρεία και μια σύντομη εξήγηση του τι να περιμένετε από την άποψη των αποτελεσμάτων. Δεν περιλαμβάνονται ονόματα κατά την αποστολή του κιτ δοκιμής. Επίσης, τα αποτελέσματα που φτάνουν στο ταχυδρομείο είναι ανώνυμα, ώστε να προστατεύεται το απόρρητο του ατόμου.

Ορισμένες υπηρεσίες γενετικών δοκιμών απευθείας προς τον καταναλωτή, ωστόσο, επιτρέπουν στους χρήστες να ανεβάζουν γενετικές πληροφορίες για να μάθουν περισσότερα για το οικογενειακό ιστορικό τους και, για παράδειγμα, να βρουν συγγενείς. Τέτοιες βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούνται επίσης από κυβερνήσεις για την παρακολούθηση εγκληματιών μέσω αντιστοιχιών DNA.

Συχνά, με ρητή ή σιωπηρή συγκατάθεση, τα πλήρη ονόματα των συγγενών και μερικές φορές ακόμη και τα στοιχεία επικοινωνίας φορτώνονται σε αυτές τις βάσεις δεδομένων. Το 2019, περισσότερα από 26 εκατομμύρια άτομα εγγράφηκαν μόνο στις βάσεις δεδομένων των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών.

Πληροφορίες ευάλωτες στους χάκερ

Στην εργασία τους, οι ερευνητές Michael Edge και Graham Coop του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Davis, δηλώνουν ότι αυτά τα δεδομένα είναι ευάλωτα στους χάκερ. Το πρόβλημα δεν ισχύει για εμπορικές εταιρείες αλληλούχησης DNA, όπου οι χρήστες πρέπει να υποβάλλουν σάλιο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα γενετικά τους δεδομένα. Με τις δημόσιες βάσεις δεδομένων, από την άλλη πλευρά, οι ευπάθειες είναι πολλές.

«Ακόμα και κάποιος με λίγη ειδική εμπειρία στον τομέα της γενετικής και της τεχνολογίας των υπολογιστών θα μπορούσε να σχεδιάσει και να ανεβάσει ακολουθίες DNA που εξάγουν πολύ περισσότερες πληροφορίες από τη βάση δεδομένων από απλά γενεαλογικά δεδομένα.»

Με αυτόν τον τρόπο, ένας εισβολέας θα μπορούσε να ανακτήσει γενετικές πληροφορίες από άτομα στη βάση δεδομένων ή να εντοπίσει άτομα που έχουν συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά, όπως η ευαισθησία στο Αλτσχάιμερ. «Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να παρέχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό, τι αντιλαμβάνονται, όταν ανεβάζουν δεδομένα σε ιστότοπους προσβάσιμους στο κοινό. Και σε αντίθεση με τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, ένα άτομο δεν μπορεί απλώς να ακυρώσει το παλιό του γονιδίωμα και να πάρει ένα νέο », πρόσθεσε ο Graham Coop..

Ο Peter Ney et al. από το Paul G. Allen School of Computer Science & Μηχανική, Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δήλωσε: «Η ασφάλεια είναι ένα δύσκολο πρόβλημα για τις εταιρείες Διαδικτύου σε κάθε κλάδο και η γενετική γενεαλογία δεν διαφέρει. Η επιλογή κοινής χρήσης δεδομένων είναι μια προσωπική απόφαση και κάθε φορά που οι χρήστες μοιράζονται δεδομένα υπάρχει πάντα πιθανός κίνδυνος για προβλήματα ασφάλειας δεδομένων. “

Υπηρεσίες γενετικών δοκιμών για τη διευκρίνιση των ευπαθειών

Και οι δύο ερευνητικές ομάδες μοιράστηκαν τις πληροφορίες τους με κορυφαίες υπηρεσίες γενετικών δοκιμών και έχουν προσφέρει πιθανά αντίμετρα. «Θα θέλαμε οι υπηρεσίες να διευκρινίσουν τα τρωτά σημεία τους και πώς αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε ο Graham Coop.

«Έχουμε μια σειρά συστάσεων για υπηρεσίες γενετικής γενεαλογίας», δήλωσε ο Peter Ney. «Αυτές οι προτάσεις δεν προορίζονται να είναι περιεκτικές, απαραίτητες ή επαρκείς για την ασφάλεια. Αντίθετα, αυτές οι συστάσεις παρέχουν μια αφετηρία για να σκεφτούμε τον ασφαλή σχεδιασμό του συστήματος. Ενθαρρύνουμε τη μελλοντική έρευνα για το σχεδιασμό ασφαλών γενετικών γενεαλογικών υπηρεσιών. “

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές είχαν μια μικτή ανταπόκριση.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me