Τι είναι η ασφαλής κωδικοποίηση και γιατί είναι σημαντικό; | VPNoverview.com

Ο κωδικός λογισμικού βρίσκεται στην καρδιά του τρόπου λειτουργίας της εφαρμογής σας. Είναι επίσης ένα από τα κλειδιά με τα οποία μπορούν να συμβούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Εάν ο κώδικάς σας έχει ευπάθειες, ολόκληρη η εφαρμογή σας ενδέχεται να παραβιαστεί. Το πρόβλημα με τις ευπάθειες λογισμικού είναι ότι ανοίγουν αδυναμίες στον κώδικα – αδυναμίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Η πρόληψη περιστατικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ξεκινά από την αρχή με τον ίδιο τον κώδικα λογισμικού. Αυτό το άρθρο εξετάζει την πρακτική της ασφαλούς κωδικοποίησης και γιατί είναι απαραίτητη η κατανόηση.


Τι σημαίνει το Secure Coding?

Φορητός υπολογιστής με κλειδαριάΌταν ένας προγραμματιστής λογισμικού γράφει κώδικα λογισμικού, πρέπει να εξετάσει πολλά πράγματα. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο έκφρασης των απαιτήσεων αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού της εφαρμογής, πώς να διατηρήσετε τον κώδικα βελτιστοποιημένο και αποτελεσματικό, καθώς και πώς να βεβαιωθείτε ότι ο κώδικας είναι ασφαλής. Ο ασφαλής κώδικας θα βοηθήσει στην αποτροπή πολλών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από το να συμβεί επειδή αφαιρεί τα τρωτά σημεία στα οποία βασίζονται τα εκμεταλλεύματα.

Εάν το λογισμικό σας έχει ευπάθεια ασφαλείας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η επίθεση ransomware WannaCry του 2017, εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια πρωτοκόλλου των Windows. Οι ευπάθειες λογισμικού είναι ανεξέλεγκτες. Μια αναζήτηση χρησιμοποιώντας τη λίστα ευπάθειας του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), δείχνει ότι τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξαν 40.569 ευπάθειες εφαρμογών.

Όταν μια εταιρεία εφαρμόζει μια κουλτούρα ασφαλούς κωδικοποίησης, εργάζονται για την ελαχιστοποίηση των τρωτών σημείων στον κώδικά τους.

Πώς κωδικοποιείτε με ασφάλεια?

Η κωδικοποίηση με χρήση ασφαλών πρακτικών είναι καλά τεκμηριωμένη. Το Open Web Application Security Project (OWASP) δημιούργησε ένα σύνολο οδηγιών για το πώς να το κάνει. Σε αυτόν τον οδηγό, προσφέρουν μια λίστα ελέγχου με στοιχεία που χρησιμοποιείτε για να βεβαιωθείτε ότι ο κώδικάς σας είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Ένα δείγμα των τύπων πραγμάτων που καλύπτονται από τις οδηγίες είναι:

 • Επικύρωση εισαγωγής δεδομένων: Αυτό καλύπτει πολλές πτυχές της προέλευσης δεδομένων και της επικύρωσης δεδομένων. Για παράδειγμα, το μήκος και το εύρος ημερομηνιών ενός κομματιού δεδομένων. Οι έλεγχοι επικύρωσης δεδομένων βοηθούν στη διασφάλιση εφαρμογών ιστού από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
 • Διαχείριση ταυτότητας και κωδικού πρόσβασης: Η κωδικοποίηση περιλαμβάνει επίσης αρχιτεκτονική λογισμικού. Αυτή η ενότητα έχει πολλές συμβουλές που βρίσκονται στην τομή της κωδικοποίησης και της αρχιτεκτονικής.
 • Κρυπτογραφικές πρακτικές: Ο οδηγός προτείνει ότι οι κρυπτογραφικές μονάδες που χρησιμοποιούνται, είναι το FIPS 140-2 ή ένα αντίστοιχο πρότυπο.
 • Σφάλμα χειρισμού και καταγραφής: Αυτός είναι ένας κρίσιμος τομέας και αυτός που εάν δεν κωδικοποιηθεί με ασφάλεια μπορεί να διαρρεύσει δεδομένα.
 • Προστασία δεδομένων: Οι οδηγίες για την προστασία των δεδομένων περιλαμβάνουν συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση κωδικών πρόσβασης και τον τρόπο αποφυγής διαρροών δεδομένων μέσω HTTP GET.
 • Ασφάλεια επικοινωνίας: Συμβουλές σχετικά με τον τρόπο προστασίας των δεδομένων κατά τη διέλευση, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας συνδέσεις TLS.

Όταν ένας αρχιτέκτονας λογισμικού καθορίζει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μιας εφαρμογής και ο προγραμματιστής δημιουργεί κώδικα βάσει αυτών που υπαγορεύει, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις οδηγίες OWASP ως ασφαλές φύλλο κρυπτογράφησης.

Η ασφαλής κωδικοποίηση δεν σταματά στο στάδιο προγραμματισμού. Άλλοι τομείς που πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για τη δημιουργία ασφαλούς κώδικα περιλαμβάνουν:

 1. Ένα σύστημα βασισμένο στο «λιγότερο προνόμιο»: Διατηρώντας την πρόσβαση σε οποιονδήποτε κωδικό με βάση την ανάγκη γνώσης, θα αποτρέψετε τυχόν κακόβουλη εκτέλεση ανασφαλούς κώδικα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν χρησιμοποιείτε εξωτερικούς συνεργάτες προγραμματιστές ή εταιρείες ανάπτυξης.
 2. Σε βάθος άμυνα: Συνεχίστε να διαμορφώνετε αμυντικές στρατηγικές καθώς ο κώδικας προωθείται στην παραγωγή. Βεβαιωθείτε ότι τα περιβάλλοντα χρόνου εκτέλεσης είναι τόσο ασφαλή όσο ο κώδικάς σας.
 3. Εξασκηθείτε στη διασφάλιση καλής ποιότητας: Χρησιμοποιήστε διάφορα προγράμματα διασφάλισης, όπως κριτικές κώδικα και δοκιμές PEN για να διασφαλίσετε την ποιότητα.

Πόροι για επιτυχημένη ασφαλή κωδικοποίηση

Η διατήρηση της ομάδας ανάπτυξης εκπαιδευμένη και σε επαφή με τις τελευταίες τεχνικές ασφαλούς κωδικοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή κωδικοποίηση. Δεν μπορείτε να περιμένετε από τους προγραμματιστές να γνωρίζουν πώς να κωδικοποιούν με ασφάλεια, πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι. Ακολουθούν ορισμένοι χρήσιμοι πόροι για να βοηθήσετε εσάς και την ομάδα σας σε μια διαδρομή για τη δημιουργία ασφαλούς κώδικα.

 1. OWASP – Έχουμε ήδη αναφέρει τις πρακτικές ασφαλούς κωδικοποίησης του OWASP. Ο Οδηγός προγραμματιστή OWASP είναι επίσης ένας χρήσιμος θεμέλιος λίθος για ασφαλή κωδικοποίηση. Επίσης, ρίξτε μια ματιά στο εργαλείο τους που αναζητά εξαρτήσεις και γνωστές ευπάθειες που ενδέχεται να επηρεάσουν το έργο σας.
 2. Η Βίβλος της Microsoft σχετικά με την ασφαλή κωδικοποίηση: https://msdn.microsoft.com/en-us/aa570401
 3. Τα βιβλία είναι πάντα χρήσιμα για να μάθετε όταν μαθαίνετε για ασφαλείς τεχνικές κωδικοποίησης. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν: “24 θανατηφόροι αμαρτίες ασφάλειας λογισμικού” και “ασφαλής κωδικοποίηση: Αρχές και πρακτικές”
 4. Δείτε το «ασφαλές πλαίσιο κωδικοποίησης», και πάλι μια πρωτοβουλία OWASP. Υπάρχουν οργανισμοί που θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού σας σε ασφαλείς τεχνικές κωδικοποίησης βάσει αυτού του πλαισίου.
 5. Ασφαλή πρότυπα κωδικοποίησης, π.χ. Το SEI CERT που επιβλέπεται από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, προσφέρει υποστήριξη και καθοδήγηση στην ασφαλή κωδικοποίηση για μια ποικιλία γλωσσών προγραμματισμού:
 6. Οι εταιρείες ελέγχου κώδικα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του κωδικού σας. Εταιρείες όπως το CheckMarx και το λογισμικό CAST θα χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένα εργαλεία ανάλυσης για να αναζητήσουν ευπάθειες και να αποκτήσουν πρόσβαση στην ποιότητα του λογισμικού.
 7. Κατανοήστε πώς να εφαρμόσετε τον Κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού (SDLC) για την ασφαλή κωδικοποίηση. Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση SDLC, θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα φίλτρα ασφαλείας σε όλα τα μέρη του κύκλου ζωής ανάπτυξης.
 8. Ασφαλή φροντιστήρια κωδικοποίησης από το RedHat

Ασφαλής κωδικός για ανταγωνιστικό άκρο

Η ασφάλεια ξεκινά με τον κωδικό σας και η δημιουργία ασφαλούς κώδικα αποτελεί ζωτικό μέρος της δημιουργίας ενός εξαιρετικού προϊόντος λογισμικού. Οι ανασφαλείς πρακτικές κωδικοποίησης όχι μόνο αφήνουν τους πελάτες σας σε κίνδυνο, αλλά θα επηρεάσουν τη φήμη της εταιρείας σας. Η εφαρμογή των αρχών των οδηγιών ασφαλούς κωδικοποίησης του OWASP είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Η παραγωγή αποδεδειγμένου ασφαλούς λογισμικού δεν μπορεί μόνο να σας επιτρέψει να αποτρέψετε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά και να δώσετε στον οργανισμό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me