Τι είναι οι ιοί υπολογιστών στην πραγματικότητα; | Επισκόπηση VPN

Μία από τις πιο καταστροφικές μορφές κακόβουλου λογισμικού είναι ο ιός του υπολογιστή. Αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού μπορεί να καταστρέψει τα δεδομένα σας, να μολύνει τα αρχεία σας και να καταστρέψει σοβαρά τον υπολογιστή σας. Οι ιοί έχουν επίσης τη δυνατότητα να εξαπλωθούν μόνοι τους και να μολύνουν άλλους υπολογιστές. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ιούς υπολογιστών και τι μπορείτε να κάνετε για να τους αποτρέψετε.


Τι είναι ένας ιός υπολογιστών?

Φορητός υπολογιστής ComputervirusΟ ιός του υπολογιστή είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού με δυνατότητα αυτόματης αναπαραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα αρχεία και προγράμματα χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Οι ιοί υπολογιστών μπορούν να εξαπλωθούν με διάφορους τρόπους. Μπορούν να κρύβονται σε συνημμένα email, σε μολυσμένους ιστότοπους, εκτελέσιμα αρχεία ή αναδυόμενες διαφημίσεις. Επιπλέον, οι μονάδες USB και άλλες αφαιρούμενες συσκευές αποθήκευσης μπορούν να περιέχουν ιούς και να τις εξαπλώσουν στον υπολογιστή σας. Ορισμένοι ιοί αρχίζουν να αντιγράφονται μόλις φτάσουν στη συσκευή σας και άλλοι απαιτούν ενεργοποίηση για την ενεργοποίηση του κώδικα ιού. Αν και το λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να προστατεύσει τον υπολογιστή σας από ιούς, η αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένη. Υπάρχουν τώρα πολλοί ιοί που μπορούν να αποφύγουν το λογισμικό προστασίας από ιούς, γεγονός που καθιστά την ανίχνευση του κακόβουλου λογισμικού πιο δύσκολη.

Κοινοί τύποι ιών

 • Ιός τομέα εκκίνησης: Ένας ιός που μολύνει την κύρια εγγραφή εκκίνησης ενός υπολογιστή και συχνά εξαπλώνεται μέσω αφαιρούμενων συσκευών αποθήκευσης και μέσων. Συνήθως είναι δύσκολο να αφαιρεθεί και συχνά απαιτείται η αναδιαμόρφωση ολόκληρου του σκληρού δίσκου.
 • Αντικατάσταση ιού: Ένας ιός που μολύνει τα αρχεία σας και τα καταστρέφει. Ο μόνος τρόπος για να το αφαιρέσετε είναι να διαγράψετε όλα τα μολυσμένα αρχεία, με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων που περιέχονται σε αυτά. Αντικατάσταση ιών που συνήθως εξαπλώνονται μέσω email.
 • Ιός κατοίκου: Αυτό το είδος ιού ενσωματώνεται στη μνήμη του υπολογιστή. Εάν διαγραφεί ο αρχικός ιός, ένα αντίγραφο του μπορεί να παραμείνει στη μνήμη του υπολογιστή. Στη συνέχεια, μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν το λειτουργικό σας σύστημα εκτελεί ορισμένες λειτουργίες. Δεδομένου ότι αυτοί οι ιοί κρύβονται στη μνήμη RAM σας, συχνά δεν εντοπίζονται από λογισμικό προστασίας από ιούς.
 • Ιός που μολύνει αρχεία: Ένας ιός που αντικαθιστά ή εισάγει μολυσμένο κώδικα σε εκτελέσιμα αρχεία. Όταν ανοίξει το μολυσμένο αρχείο, ο ιός το αντικαθιστά ή το καταστρέφει. Οι ιοί που μολύνουν αρχεία μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στο λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή ή ακόμα και να διαμορφώσουν εκ νέου τον σκληρό σας δίσκο.
 • Macro Virus: Ένας ιός γραμμένος στην ίδια μακροεντολή γλώσσα με προγράμματα λογισμικού όπως το Microsoft Office. Ενσωματώνουν κακόβουλο κώδικα σε αυτά τα έγγραφα και αρχεία δεδομένων, τα οποία αρχίζουν να εκτελούνται όταν ανοίγουν τα αρχεία. Ο ιός μπορεί στη συνέχεια να μολύνει όλα τα έγγραφα του χρήστη, να τα αλλάξει ή να τα καταστήσει δυσανάγνωστα. Ο ιός εξαπλώνεται εάν ο χρήστης μοιράζεται ένα μολυσμένο έγγραφο.

Πόσο συχνές είναι οι ιοί?

Οι ιοί είναι μια εξαιρετικά διαδεδομένη μορφή κακόβουλου λογισμικού που επηρεάζει τους οικιακούς υπολογιστές. Η Microsoft Security Intelligence Report και Consumer Reports διαπίστωσε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 16 εκατομμύρια νοικοκυριά παρουσίασαν ιούς υπολογιστών τα τελευταία δύο χρόνια. Εκτίμησε επίσης ότι σχεδόν το 40% των αμερικανικών νοικοκυριών περιέχουν συσκευές μολυσμένες από ιούς. Στην πραγματικότητα, η έκθεση ανέφερε ότι το 57% όλων των κακόβουλων προγραμμάτων που επηρεάζουν τους Αμερικανούς ήταν ιοί υπολογιστών.

Τα τελευταία χρόνια, ιοί και άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού στοχεύουν όλο και περισσότερο κυβερνήσεις, οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης και επιχειρήσεις. Περίπου το 75% των αμερικανικών οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης και το 63% των αμερικανικών εταιρειών αντιμετώπισαν κάποια μορφή επίθεσης κακόβουλου λογισμικού το 2016.

Πώς μολύνουν οι ιοί από τον υπολογιστή σας?

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι ιοί μπορούν να μολύνουν τον υπολογιστή σας. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους:

Ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνημμένα

Οι ιοί υπολογιστών εξαπλώνονται συχνά μέσω email. Αυτό μπορεί να συμβεί ανοίγοντας ένα συνημμένο email ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, απλώς βλέποντας το email. Ορισμένοι ιοί παραδίδονται επίσης στο σώμα HTML του email. Ως αποτέλεσμα, πολλές υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απενεργοποιούν το HTML έως ότου επιβεβαιώσετε ότι γνωρίζετε τον αποστολέα.

Αμεσο μήνυμα

Οι υπηρεσίες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων όπως το Skype και το Facebook Messenger μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση ιών. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η αποστολή ενός μολυσμένου συνδέσμου σε ένα μήνυμα συνομιλίας. Οι χρήστες είναι πιο πιθανό να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο από κάποιον που γνωρίζουν και οι προγραμματιστές ιών το γνωρίζουν καλά.

Υπηρεσίες κοινής χρήσης αρχείων

Το Dropbox, το SharePoint και άλλες υπηρεσίες κοινής χρήσης αρχείων είναι ένας άλλος τρόπος εξάπλωσης ιών. Εάν ένας χρήστης ανεβάσει ένα μολυσμένο αρχείο σε έναν λογαριασμό κοινής χρήσης αρχείων, ο ιός θα εξαπλωθεί σε οποιονδήποτε άλλο με πρόσβαση σε αυτόν τον λογαριασμό. Παρόλο που το Google Drive και ορισμένες άλλες υπηρεσίες σαρώνουν αρχεία για ιούς, σαρώνουν μόνο αρχεία μικρότερα από 25MB.

Λήψεις Fake Antivirus

Μερικές φορές, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο καταφεύγουν στην αποστολή αναδυόμενων διαφημίσεων για να εξαπατήσουν τους χρήστες να πιστεύουν ότι ο υπολογιστής τους έχει ιό. Επιμένουν στον χρήστη να κατεβάσει το πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να αφαιρέσει τον ιό. Ωστόσο, η λήψη προστασίας από ιούς είναι ψεύτικη και μολύνει πραγματικά τον υπολογιστή του χρήστη με έναν ιό.

Μη αντιστοιχισμένο λογισμικό

Ο όρος μη αντιστοιχισμένο λογισμικό αναφέρεται σε λογισμικό που δεν είναι ενημερωμένο. Οι προγραμματιστές συχνά εκδίδουν ενημερώσεις ασφαλείας για να διορθώσουν τις ευπάθειες στο λογισμικό και είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε αυτές τις ενημερώσεις. Οι κυβερνοεγκληματίες συχνά εκμεταλλεύονται αυτές τις ευπάθειες για να μολύνουν υπολογιστές με ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Ποια είναι μερικά συμπτώματα ενός ιού υπολογιστή?

Υπάρχουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι ο υπολογιστής σας ενδέχεται να έχει ιό. Εάν η ταχύτητα επεξεργασίας του υπολογιστή σας μειωθεί ή ο υπολογιστής σας παγώνει ή διακόπτεται συχνά, είναι καλή ιδέα να διερευνήσετε περαιτέρω. Άλλα πιθανά συμπτώματα ιών περιλαμβάνουν αναδυόμενα μηνύματα σχετικά με αρχεία που λείπουν, εμφάνιση επιπλέον αρχείων ή απώλεια αρχείων και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμφανίζονται στον φάκελο που έχετε σταλεί και δεν έχετε στείλει. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ξαφνικά προβλήματα με το υλικό ή τα αξεσουάρ σας ή να δείτε τον υπολογιστή σας να εκτελεί μόνο του εντολές. Αυτά είναι μερικά κοινά σημάδια ότι ο υπολογιστής σας ενδέχεται να έχει ιό.

Τι μπορώ να κάνω εάν ο υπολογιστής μου έχει ιό?

Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν ο υπολογιστής σας έχει ιό. Τα βήματα θα διαφέρουν ανάλογα με το αν έχετε υπολογιστή ή Mac.

Πώς να αφαιρέσετε έναν ιό από έναν υπολογιστή

 1. Εισαγάγετε την ασφαλή λειτουργία: Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και ενεργοποιήστε τον ξανά και συνεχίστε να πατάτε το κουμπί F8 καθώς ξεκινά. Θα εμφανιστεί ένα μενού Advanced Boot Options και θα πρέπει να επιλέξετε την επιλογή Safe Mode with Networking.
 2. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο εκκαθάρισης δίσκου: Η χρήση αυτού του εργαλείου θα σας επιτρέψει να διαγράψετε όλα τα προσωρινά αρχεία σας. Για να το βρείτε, ξεκινήστε κάνοντας κλικ στο μενού Έναρξη, ακολουθούμενο από Προγράμματα, Αξεσουάρ, Εργαλεία συστήματος και, τέλος, Εκκαθάριση Δίσκου. Επιλέξτε Προσωρινά αρχεία από τη λίστα Αρχείο για διαγραφή και προχωρήστε και διαγράψτε τα.
 3. Κάντε λήψη ενός σαρωτή ιών: Για επιπλέον προστασία, κατεβάστε έναν σαρωτή ιών σε πραγματικό χρόνο, όπως το AVG Antivirus ΔΩΡΕΑΝ και έναν σαρωτή κατά παραγγελία, όπως το Microsoft Safety Scanner.
 4. Εκτελέστε τις σαρώσεις: Ξεκινήστε εκτελώντας τον σαρωτή κατ ‘απαίτηση και, στη συνέχεια, εκτελέστε τον σαρωτή πραγματικού χρόνου. Πιθανότατα, ένα από αυτά τα προγράμματα θα είναι σε θέση να εντοπίσει τον ιό και να τον αφαιρέσει. Εάν οι σαρώσεις αποτύχουν να αφαιρέσουν τον ιό, τότε πρέπει να τον αφαιρέσετε με μη αυτόματο τρόπο. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας το μητρώο των Windows, αλλά είναι συχνά ασφαλέστερο να προσλάβετε έναν ειδικό πληροφορικής για να σας βοηθήσει.

Πώς να αφαιρέσετε έναν ιό από Mac

 1. Εκκινήστε το Monitor Activity: Χρησιμοποιήστε το Activity Monitor για να βρείτε την παραβιασμένη εφαρμογή και αναζητήστε κακόβουλο λογισμικό όπως το MacDefender ή το MacSecurity. Όταν βρείτε το κακόβουλο λογισμικό, κάντε κλικ στο Quit Process και βγείτε από το Activity Monitor.
 2. Μετακινήστε το κακόβουλο λογισμικό στον Κάδο απορριμμάτων: Αφού κλείσετε το Activity Monitor, ανοίξτε το φάκελο Applications. Μετακινήστε το κακόβουλο λογισμικό στον Κάδο απορριμμάτων και αδειάστε το.
 3. Ελεγχος για ενημερώσεις: Ελέγξτε για να δείτε εάν το λογισμικό και οι εφαρμογές σας είναι ενημερωμένες. Εάν υπάρχουν διορθώσεις λειτουργικού συστήματος ή ενημερώσεις της Apple, εγκαταστήστε τις αμέσως.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον υπολογιστή μου από ιούς?

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον υπολογιστή και τις συσκευές σας από ιούς και άλλα είδη κακόβουλου λογισμικού.

 • Εγκαταστήστε το λογισμικό προστασίας από ιούς: Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει λογισμικό προστασίας από ιούς από μια αξιόπιστη εταιρεία και ενημερώστε το.
 • Διατηρήστε τον υπολογιστή και το λογισμικό σας ενημερωμένο: Να εγκαθιστάτε πάντα ενημερώσεις υπολογιστή και λογισμικού όταν είναι διαθέσιμες. Αυτές οι ενημερώσεις συχνά επιδιορθώνουν ευπάθειες ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό σας.
 • Μην ανοίγετε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνημμένα: Διαγράψτε ή επισημάνετε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως ανεπιθύμητα και μην τα ανοίξετε. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε έναν πάροχο email που σαρώνει όλα τα συνημμένα πριν τα ανοίξετε.
 • Εγκαταστήστε εφαρμογές Anti-Malware: Εκτός από το λογισμικό προστασίας από ιούς, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή προγράμματος anti-malware. Αυτές οι εφαρμογές σαρώνουν τακτικά τον υπολογιστή σας για ιούς, spyware και άλλα κακόβουλα προγράμματα.
 • Εγκαταστήστε ένα τείχος προστασίας: Ένα τείχος προστασίας ελέγχει την κίνηση στο Διαδίκτυο και το δίκτυο και μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό πιθανών απειλών.
 • Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου του προγράμματος περιήγησής σας: Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις απορρήτου του προγράμματος περιήγησής σας και χρησιμοποιήστε έναν αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τακτικά την προσωρινή μνήμη και το ιστορικό περιήγησής σας.

Τελικές σκέψεις

Τα τελευταία χρόνια, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ιούς για να στοχεύουν επιχειρήσεις, οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης και κυβερνήσεις. Αυτοί οι ιοί μπορούν να παραβιάσουν δεδομένα, να καταστρέψουν τις λειτουργίες των οργανισμών και να καταστρέψουν βασικές πληροφορίες.

Παρά την τάση αυτή, οι ιοί υπολογιστών εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τους χρήστες προσωπικών υπολογιστών. Μπορούν να είναι εξαιρετικά καταστροφικά και συχνά καταστρέφουν δεδομένα ή βλάπτουν σοβαρά τους υπολογιστές. Για αυτούς τους λόγους, οι χρήστες υπολογιστών πρέπει να γνωρίζουν αυτήν την απειλή κακόβουλου λογισμικού και να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των συσκευών τους από ιούς.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me