Τι είναι Trojans και πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Τα Trojan horse είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που εμφανίζεται ως νόμιμο πρόγραμμα για να εξαπατήσει τους χρήστες. Αλλά όταν ο χρήστης κάνει λήψη του προγράμματος, ο Trojan μολύνει το σύστημά του. Προέρχονται το όνομά τους από την ελληνική μυθολογία. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Trojans, τα οποία μπορούν να εκτελέσουν μια μεγάλη ποικιλία κακόβουλων δραστηριοτήτων. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τους Trojans και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τις συσκευές σας από αυτά.


Τι είναι Τρώες?

Ένα Trojan ή Trojan horse είναι μια κοινή μορφή κακόβουλου λογισμικού που μεταμφιέζεται ως νόμιμο λογισμικό. Δεν είναι πραγματικοί ιοί επειδή δεν μπορούν να εξαπλωθούν από μόνοι τους. Αντ ‘αυτού, ο χρήστης τις κατεβάζει, πιστεύοντας ότι είναι ένα νόμιμο εργαλείο ή πρόγραμμα.

Μόλις ένας Trojan είναι στον υπολογιστή σας, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη επιβλαβών ενεργειών που μπορεί να λάβει. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους Trojans:

 • Trojan-Downloader: Ένας ιός που κατεβάζει και εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό.
 • Trojan-Droppers: Προγράμματα που χρησιμοποιούν οι hackers για την εγκατάσταση ιών. Το λογισμικό προστασίας από ιούς συνήθως δεν τα εντοπίζει.
 • Ransomware: Ένας Trojan που κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας, ώστε να μην μπορείτε πλέον να έχετε πρόσβαση σε αυτά. Ο εγκληματίας στον κυβερνοχώρο τότε απαιτεί να πληρώσετε λύτρα σε αντάλλαγμα για το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Ωστόσο, δεν παρέχουν πάντα το κλειδί και είναι εξαιρετικά δύσκολο ή αδύνατο να αποκρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας χωρίς αυτό.
 • Trojan-Banker: Κακόβουλο λογισμικό που κλέβει τα οικονομικά σας στοιχεία, όπως πληροφορίες πιστωτικών καρτών και λογαριασμούς στο διαδίκτυο.
 • Trojan Rootkits: Προγράμματα που αποκρύπτουν επιλεγμένες δραστηριότητες στον υπολογιστή σας και σας εμποδίζουν να εντοπίσετε κακόβουλο λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εκτελεστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον υπολογιστή σας προτού συνειδητοποιήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά.
 • Trojan Backdoor: Αυτή είναι μια ιδιαίτερα κοινή μορφή Trojan. Παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, ώστε να έχουν τον έλεγχο σε αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι οι εισβολείς μπορούν να στείλουν, να λάβουν ή να διαγράψουν αρχεία, να παραβιάσουν τα δεδομένα σας, να επανεκκινήσουν τον υπολογιστή σας και πολλά άλλα. Μερικές φορές οι χάκερ τα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο δίκτυο υπολογιστών “Zombie” που ονομάζεται Botnet και διαπράττουν εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
 • Trojan-FakeAV: Αυτοί οι τύποι Trojans εμφανίζονται ως λογισμικό προστασίας από ιούς. Ισχυρίζονται ότι υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια στον υπολογιστή σας και προσφέρουν την κατάργηση των απειλών έναντι αμοιβής. Οι απειλές δεν υπάρχουν πραγματικά, και στην πραγματικότητα, τα προγράμματα προσπαθούν να εκβιάσουν χρήματα από εσάς.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των Τρώων?

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη Τρώων, και η ζημιά που προκαλούν ποικίλλει σημαντικά. Το Ransomware Trojans μπορεί να κρυπτογραφήσει τα δεδομένα σας, ώστε να μην μπορείτε να τα ανακτήσετε και άλλοι τύποι Trojans μπορούν να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης, να καταστρέψουν ή να διαγράψουν τα αρχεία σας ή να απενεργοποιήσουν τα προγράμματα προστασίας από ιούς και τείχος προστασίας. Οι Trojans μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν keyloggers, τα οποία εντοπίζουν τα πλήκτρα σας και μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία σύνδεσής σας για online λογαριασμούς.

Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν Trojans για να αναλάβουν τον υπολογιστή σας και να τον ελέγχουν από απόσταση για να κάνουν τις προσφορές τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι εισβολείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και τους λογαριασμούς σας, να κλέψουν την ταυτότητά σας ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή σας για να εκτελέσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Οι Trojans είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τύπος κακόβουλου λογισμικού και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για πολλούς διαφορετικούς κακόβουλους σκοπούς. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν από τους χρήστες και συχνά λείπουν από λογισμικό προστασίας από ιούς.

Πώς μολύνουν οι Trojans τον υπολογιστή σας?

Υπολογιστής Trojan HorseΔούρειοι ίπποι μεταμφιέζονται ως νόμιμα προγράμματα και μολύνουν υπολογιστές όταν τους κατεβάζει ο χρήστης. Εμφανίζονται συχνά ως συνημμένα email από αξιόπιστους οργανισμούς ή επαφές από τη λίστα επαφών σας. Ο χάκερ χρησιμοποιεί αυτά τα ονόματα για να προσπαθήσει να σας πείσει να ανοίξετε συνδέσμους, αρχεία ή ιστότοπους. Δούρειοι ίπποι μπορούν επίσης να μεταμφιεστούν ως δωρεάν λήψεις παιχνιδιών, ιστότοποι, εργαλεία προγράμματος περιήγησης ή εφαρμογές. Μόλις κατεβάσετε το πρόγραμμα, το Trojan εγκαθίσταται και εκτελείται κάθε φορά που ο υπολογιστής σας είναι ενεργοποιημένος. Οι δούρειοι ίπποι δεν διαδίδονται μόνοι τους και συνήθως απαιτούν από τον χρήστη να κατεβάσει το ψεύτικο πρόγραμμα. Μπορείτε να τους αποτρέψετε να μολύνουν τον υπολογιστή σας ανοίγοντας ποτέ ένα αρχείο ή κατεβάζοντας ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν είστε εξοικειωμένοι.

Τι μπορώ να κάνω εάν Trojans μολύνουν τον υπολογιστή μου?

Οι δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καταργήσετε Trojans από τον υπολογιστή σας είναι το λογισμικό Trojan remover ή με την μη αυτόματη κατάργηση του κακόβουλου λογισμικού.

Πολλές εταιρείες προστασίας από ιούς προσφέρουν Trojan removers ως μέρος των υπηρεσιών τους. Μια επιλογή είναι το Avast Free Antivirus, το οποίο διαθέτει δωρεάν Trojan remover. Αυτό το πρόγραμμα θα εντοπίσει Τρώες στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας και θα τους καταργήσει για εσάς. Ορισμένες άλλες εταιρείες που προσφέρουν Trojan remover εργαλεία είναι MalwareFox και Bitdefender.

Εάν προτιμάτε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το Trojan χειροκίνητα, υπάρχει μια σειρά από βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Εάν το σύστημά σας είναι μολυσμένο με Trojan, θα λάβετε συχνά ένα σφάλμα DLL. Μπορείτε να αντιγράψετε το σφάλμα και να κάνετε κάποια διαδικτυακή έρευνα για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το αρχείο exe που επηρεάζεται. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακυρώσετε τη λειτουργία επαναφοράς του συστήματος και να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Κατά την επανεκκίνηση, πατήστε F8 και επιλέξτε Safe Mode. Στη συνέχεια, ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου και αφαιρέστε τα Trojan αρχεία. Το τελευταίο βήμα είναι να ανοίξετε το φάκελο συστήματος των Windows και να διαγράψετε τα υπόλοιπα αρχεία προγράμματος.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τις συσκευές μου από Trojans?

Όπως και με άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον υπολογιστή και τις συσκευές σας από Trojans. Εδώ είναι τα πιο σημαντικά:

 • Μην ανοίγετε ποτέ ένα συνημμένο ή μην κατεβάζετε ένα πρόγραμμα, εκτός εάν γνωρίζετε ακριβώς τι είναι. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη κακόβουλου λογισμικού, αλλά οι Trojans είναι μια ειδική περίπτωση, επειδή απαιτούν δράση εκ μέρους του χρήστη για να μολύνουν τον υπολογιστή σας.
 • Για να προστατευτείτε περαιτέρω από Trojans και άλλα κακόβουλα προγράμματα, χρησιμοποιήστε λογισμικό προστασίας από ιούς από μια αξιόπιστη εταιρεία. Μπορείτε να επιλέξετε ένα που περιλαμβάνει ένα Trojan remover, το οποίο θα σαρώσει το σύστημά σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κατεβάσει κατά λάθος ένα Trojan και ότι θα τα καταργήσετε από τον υπολογιστή σας εάν εντοπιστεί. Φροντίστε να σαρώσετε τακτικά τον υπολογιστή σας. Μας αρέσει το Bitdefender ως εταιρεία που παρέχει καλό λογισμικό προστασίας από ιούς.
 • Διατηρήστε ενημερωμένο το λογισμικό σας, συμπεριλαμβανομένου του λειτουργικού σας συστήματος και του προγράμματος περιήγησής σας. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο συχνά εντοπίζουν ευπάθειες σε προγράμματα λογισμικού και τα εκμεταλλεύονται για την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού. Οι κατασκευαστές λογισμικού κυκλοφορούν συχνά ενημερώσεις που αντιμετωπίζουν αυτές τις ευπάθειες, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε λήψη των ενημερώσεων όταν είναι διαθέσιμες.
 • Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας για να διατηρήσετε ασφαλή τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Αυτά τα προγράμματα λειτουργούν για τον αποκλεισμό των ανεπιθύμητων συνδέσεων και μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των Δούρειων Δούρειων Δικαιωμάτων. Οι χρήστες των Windows έχουν πρόσβαση στο Τείχος προστασίας των Windows και πρέπει να βεβαιωθούν ότι είναι ενεργοποιημένο για επιπλέον προστασία.

Τελικές σκέψεις

Οι Trojans είναι ένα εξαιρετικά διαφορετικό είδος κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να εκτελέσει πολλά διαφορετικά είδη κακόβουλης δραστηριότητας στον υπολογιστή σας. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν την κλοπή των οικονομικών σας στοιχείων, την καταγραφή των πλήκτρων σας ή ακόμη και τη μετατροπή του υπολογιστή σας σε ζόμπι που ελέγχεται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Παρόλο που συχνά κατεβάζονται από τους χρήστες, ο χρήστης μπορεί επίσης να αναλάβει δράση για την αποτροπή των Δούρειων Δούρων. Με την άσκηση βασικών μέτρων ασφαλείας και τη χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς με ένα Trojan remover, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από Trojans.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me