Τι είναι τα σκουλήκια υπολογιστών; Τι να κάνετε γι ‘αυτούς;

Computerworm Spam Mail Φορητός υπολογιστήςΈνα worm υπολογιστή, ή απλά worm, είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να μολύνει υπολογιστές και να εξαπλώνεται αυτόματα. Η διαφορά με τους κανονικούς ιούς υπολογιστών είναι ότι τα worms δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν από τον κάτοχο. Το worm χρησιμοποιεί ευπάθειες σε δίκτυα και λειτουργικά συστήματα για να εξαπλωθεί. Τα σκουλήκια έχουν συχνά επιβλαβές λογισμικό. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι είδους σκουλήκια υπάρχουν και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτά. Επιπλέον, μπορείτε να μάθετε τι να ψάξετε για να δείτε εάν η συσκευή σας έχει μολυνθεί με σκουλήκι.


Πώς μολύνεστε με υπολογιστή Worm?

Δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί ένα worm υπολογιστή από τον κάτοχο της συσκευής. Την ίδια μέρα, οι υπολογιστές μολύνθηκαν από δισκέτες με συνδεδεμένα σκουλήκια. Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει πια, αλλά μερικές φορές θα χρησιμοποιήσουν ένα USB stick για την πρώτη μόλυνση. Ωστόσο, σήμερα τα σκουλήκια εισέρχονται κυρίως στον υπολογιστή σας μέσω επιβλαβών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμων.

Όταν ένας υπολογιστής ή ένα δίκτυο έχει μολυνθεί με ένα worm, το worm θα αναζητήσει αυτόματα άλλες συσκευές που θα μολύνουν. Αυτό σημαίνει ότι, όταν συνδέετε τον μολυσμένο φορητό υπολογιστή σας στο οικιακό σας δίκτυο, το worm θα προσπαθήσει να μολύνει το δίκτυο. Στη συνέχεια, το worm θα προσπαθήσει να βρει άλλες συσκευές μέσω του δικτύου, όπως φορητούς υπολογιστές, smartphone και tablet. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μολυνθείτε μόνο με τη σύνδεση σε ένα μολυσμένο δίκτυο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί.

Netwerk μόλυνσης Computerworm

Διαφορετικοί τύποι σκουληκιών υπολογιστή

Υπάρχουν σκουλήκια για κάθε λειτουργικό σύστημα. Έτσι, ανεξάρτητα από το εάν έχετε συσκευή Windows, Linux, iOS ή Android, μπορείτε πάντα να μολυνθείτε. Ωστόσο, ορισμένα σκουλήκια κατασκευάζονται ειδικά για έναν τύπο λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να μολύνει, για παράδειγμα, συσκευές Windows. Επιπλέον, μπορείτε να διακρίνετε μεταξύ ορισμένων διαφορετικών τύπων σκουληκιών. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτά τα διαφορετικά σκουλήκια.

Σκουλήκια ωφέλιμου φορτίου

Το πιο κοινό worm είναι εκείνο που μολύνει τη συσκευή σας με επιβλαβές λογισμικό. Αυτός ο τύπος worm είναι ένα υβριδικό που και οι δύο προσπαθούν ενεργά να βρουν νέες συσκευές και να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό ταυτόχρονα. Οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τύπο υβριδικού worm για να διαβάσουν ή να διαγράψουν αρχεία. Το adware, spyware, ransomware ή άλλοι τύποι κακόβουλου λογισμικού που συνδέονται με το worm ονομάζονται “Payload”. Κατά κάποιο τρόπο, απλώς χρησιμοποιούν το worm ως τρόπο σε συσκευές για τη διάδοση επιβλαβούς λογισμικού.

Bot Worms

Εκτός από τον τύπο των υβριδικών σκουληκιών υπάρχουν επίσης σκουλήκια bot. Τα σκουλήκια Bot μετατρέπουν τη μολυσμένη συσκευή σε «ζόμπι» ή «bot». Αυτές οι μολυσμένες συσκευές σχηματίζουν ένα δίκτυο που ονομάζουμε botnet. Ένας χάκερ ή “botmaster” ελέγχει αυτό το δίκτυο και μαζί του, όλους τους μολυσμένους υπολογιστές. Οι συσκευές μπορούν να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή τους δίνει ο botmaster. Με αυτόν τον τρόπο ο botmaster μπορεί να χρησιμοποιήσει το botnet για να επισκεφτεί έναν ιστότοπο με μεγάλο αριθμό συσκευών ταυτόχρονα, προκαλώντας στους διακομιστές να υποχωρήσουν. Αυτός ο τύπος επίθεσης είναι η λεγόμενη επίθεση DDoS.

Σκουλήκια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τα σκουλήκια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γίνονται αρκετά συνηθισμένα. Αυτά τα σκουλήκια εξαπλώνονται στέλνοντας αυτόματα ένα email σε όλες τις διευθύνσεις της λίστας επαφών σας, μόλις μολυνθεί ο υπολογιστής σας. Αυτό συνέβαινε κυρίως μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά σήμερα τα κοινωνικά μέσα είναι ιδανικά για αυτά τα worms. Ίσως είχατε παράξενα μηνύματα από μια επαφή στο Facebook που δεν είχατε μιλήσει εδώ και χρόνια. Αυτό πιθανότατα ήταν ένα σκουλήκι που προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή σας.

Ηθικά σκουλήκια

Τέλος, υπάρχει επίσης ένας τύπος σκουληκιών που ονομάζουμε «ηθικά» σκουλήκια. Σε αυτά τα σκουλήκια δεν υπάρχει επιβλαβές λογισμικό, αλλά ενημερώσεις ή ενημερώσεις κώδικα για γνωστές διαρροές ασφαλείας. Μολύνουν παλαιότερα συστήματα που παρουσιάζουν διαρροές ασφαλείας για να τα δοκιμάσουν και να τα διορθώσουν. Αυτό ακούγεται σαν ένας καλός τρόπος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, αλλά στην πραγματικότητα, σχεδόν κανένας δεν χρησιμοποιεί πλέον αυτόν τον τύπο σκουλήκι. Μερικοί άνθρωποι αντιτίθενται στη χρήση ηθικών σκουληκιών επειδή εξακολουθούν να εισβάλλουν στο σύστημά τους χωρίς άδεια.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη μόλυνση?

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη μόλυνση είναι να ενημερώνετε πάντα το λειτουργικό σας σύστημα, το λογισμικό και το virusscanner. Τα σκουλήκια χρησιμοποιούν παραβιάσεις ασφαλείας σε αυτά τα συστήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή σας. Τα παλαιότερα συστήματα που δεν έχουν ενημερωθεί πρόσφατα συχνά έχουν πολλά αδύνατα σημεία, επειδή ο κατασκευαστής έχει σταματήσει να το ενημερώνει. Τα νέα συστήματα βελτιώνονται συνεχώς και ενημερώνονται αναλόγως. Για αυτόν τον λόγο, τα νέα συστήματα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν.

Δεύτερον, πρέπει πάντα να προσέχετε περίεργα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχεία που συνδέονται με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα στα κοινωνικά μέσα. Μερικές φορές θα βρείτε συνδέσμους εκεί που περιέχουν σκουλήκια. Μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα πράγματα για να αποτρέψετε τη μόλυνση:

 • Μην ανοίγετε ποτέ μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν εμπιστεύεστε.
 • Μην κατεβάζετε αρχεία συνημμένα σε περίεργα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που δεν εμπιστεύεστε (σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε ιστότοπους ή σε κοινωνικά μέσα).

Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε ένα καλό virusscanner. Ένας καλός σαρωτής ιών είναι ιδανικός εάν θέλετε να εντοπίσετε σκουλήκια και να τα τοποθετήσετε σε καραντίνα. Ένα virusscanner θα σας ενημερώσει πότε έχει ανακαλύψει ένα σκουλήκι και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να το διαγράψετε.

Πώς ξέρετε εάν έχετε μολυνθεί με υπολογιστή Worm?

Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να μάθετε αν η συσκευή σας έχει μολυνθεί με σκουλήκι ή όχι. Ορισμένα συμπτώματα ενός υπολογιστή ιού τύπου worm μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού ή μπορεί ακόμη και να σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας γερνάει. Ωστόσο, εάν ο υπολογιστής σας εμφανίζει περισσότερα από ένα από αυτά τα συμπτώματα, υπάρχει καλή πιθανότητα να μολυνθεί:

 • Σκουλήκια μεγεθυντικό φακόΟ υπολογιστής σας παγώνει ή διακόπτεται
 • Ο υπολογιστής σας κάνει περίεργους θορύβους ή εμφανίζει περίεργα μηνύματα ή εικόνες
 • Λαμβάνετε ένα μήνυμα από το Τείχος προστασίας
 • Τα αρχεία έχουν αλλάξει, αλλά όχι από εσάς
 • Λαμβάνετε ένα μήνυμα σφάλματος από το λειτουργικό σας σύστημα
 • Λείπουν σημαντικά αρχεία
 • Παράξενα αρχεία ή συντομεύσεις εμφανίζονται στην επιφάνεια εργασίας σας
 • Ο υπολογιστής σας είναι αργός
 • Το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι αργό ή δεν λειτουργεί
 • Τα μηνύματα αποστέλλονται σε άτομα από τη λίστα επαφών σας χωρίς να το γνωρίζετε, μέσω email ή κοινωνικών μέσων

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από ένα Computer Worm?

Εάν ένα σκουλήκι μολύνει τη συσκευή σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το ξεφορτωθείτε. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε μια τέτοια κατάσταση είναι να ελέγξετε online πώς μπορείτε να απαλλαγείτε καλύτερα από αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο σκουλήκι. Όπως καταφέρατε να διαβάσετε, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σκουληκιών, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν επίσης διαφορετικές μέθοδοι για να τα απαλλαγείτε. Ένα βήμα που είναι πάντα σημαντικό είναι να αφαιρέσετε αμέσως τη συσκευή σας από το τοπικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποτρέψετε τη μετάδοση του worm σε άλλες συσκευές στο δίκτυό σας. Ελέγξτε επίσης όλες τις εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης, όπως USB sticks, ξεχωριστά για σκουλήκια.

Τελικές σκέψεις

Τα υπολογιστικά σκουλήκια είναι επιβλαβείς τύποι κακόβουλου λογισμικού που μπορούν να τους φέρουν πολλά προβλήματα. Αυτά τα worms μπορούν να βρουν αυτόματα το δρόμο τους σε ένα δίκτυο για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές. Υπάρχουν πολλοί τύποι σκουληκιών, οπότε αν μολυνθείτε, πρέπει να μάθετε πώς να χειριστείτε ανάλογα το συγκεκριμένο σκουλήκι σας. Μπορείτε να προστατευτείτε από τα σκουλήκια, διατηρώντας ενημερωμένο το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό και παρακολουθώντας παράξενα μηνύματα ή συνδέσμους.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me