Ασφαλής διαδικτυακή τραπεζική | Οι κίνδυνοι των διαδικτυακών τραπεζών και πώς να παραμείνετε ασφαλείς

Moneybag με το σύμβολο δολαρίου στον υπολογιστή


Οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές είναι κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτές τις μέρες. Ας είμαστε ειλικρινείς, οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές διευκολύνουν τη μεταφορά, τη λήψη και τη διαχείριση των χρημάτων σας. Από την αποστολή ή την πληρωμή ενός αιτήματος πληρωμής μετά από μια διανυκτέρευση με φίλους, την πληρωμή με το τηλέφωνό σας στο σούπερ μάρκετ, τη δημιουργία και διαχείριση διαφορετικών χρεωστικών και αποταμιευτικών λογαριασμών: οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές είναι συχνά πολύ βολικές.

Παρ ‘όλα αυτά, οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, όπως κάθε άλλο είδος τραπεζικής, ενέχουν σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτούς τους κινδύνους, ώστε να μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να σας θέσουν. Για παράδειγμα, ορισμένοι εγκληματίες ενδέχεται να προσπαθήσουν να μολύνουν τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας με κακόβουλο λογισμικό. Αυτό είναι επιβλαβές λογισμικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο για να εισχωρήσουν στη συσκευή σας. Με αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται να προσπαθήσουν να κλέψουν τα στοιχεία σύνδεσης της διαδικτυακής τραπεζικής εφαρμογής ή του λογαριασμού σας. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να λάβουν αυτά τα στοιχεία επικοινωνώντας μαζί σας ενώ προσποιούνται ότι είναι εκπρόσωπος της τράπεζας. Αυτό ονομάζεται ηλεκτρονικό ψάρεμα.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται πολύ ενοχλητικά, αλλά μην ανησυχείτε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, τους πιθανούς κινδύνους που συνοδεύουν, σημάδια που μπορεί να σας δείξουν ότι είστε ο στόχος μιας επίθεσης εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τρόποι για να το αποτρέψετε.

Είναι επικίνδυνη η διαδικτυακή τραπεζική?

Οι περισσότερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά την ηλεκτρονική τραπεζική απάτη και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Παρόλα αυτά, το οικονομικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο εξακολουθεί να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Επίσημη Ετήσια Έκθεση για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο του 2019 που δημοσιεύτηκε από την Cybersecurity Ventures, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα κοστίσει ετησίως στον κόσμο 6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2021, το οποίο είναι διπλάσιο από το κόστος στο 2015. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που η έκθεση χαρακτηρίζει ως επέκταση της «επιφάνειας επίθεσης στον κυβερνοχώρο». Με απλά λόγια: το 2015 υπήρχαν 2 δισεκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου. Το 2030, αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 7,5 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για αύξηση κατά 275% σε πιθανούς στόχους για επιθέσεις εναντίον διαδικτυακών τραπεζικών απατεώνων και άλλων εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

Τα παραπάνω στοιχεία ενδέχεται να μην εμπνέουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ευτυχώς, οι τράπεζες και οι οργανισμοί κάνουν πολλά για να προστατεύσουν τους πελάτες τους και το ευρύτερο κοινό από απάτες μέσω διαδικτυακών τραπεζών. Σήμερα, υπάρχουν πολλές εκστρατείες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και το ηλεκτρονικό ψάρεμα. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες αυξάνονται. Αυτά καθιστούν πολύ πιο ασφαλή τη σύνδεση στο διαδικτυακό τραπεζικό σας περιβάλλον, για παράδειγμα επιτρέποντάς σας να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας το δακτυλικό σας αποτύπωμα.

Συνολικά, πρέπει να γίνουν πολλά για να καταστεί δυνατή η όσο το δυνατόν ασφαλέστερη διαδικτυακή τραπεζική. Εάν ακολουθείτε τις συμβουλές και τις συμβουλές που παρέχονται σε αυτό το άρθρο και ακολουθείτε τις συμβουλές της τράπεζάς σας, θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να πέσετε θύμα διαδικτυακής τραπεζικής απάτης.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της διαδικτυακής τραπεζικής?

Πάνω αποδείξαμε ότι, παρά το αυξανόμενο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, τα σωστά προστατευτικά μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια διαδικτυακών τραπεζών. Πιθανώς η πιο σημαντική πτυχή αυτού είναι να γνωρίζετε τους κινδύνους που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε όταν ξοδεύετε και διαχειρίζεστε τα χρήματά σας στο διαδίκτυο. Παρακάτω, θα συζητήσουμε δύο από τους πιο κοινούς κινδύνους που σχετίζονται με τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: κακόβουλο λογισμικό και ηλεκτρονικό ψάρεμα.

Κακόβουλο λογισμικό

Φορητός υπολογιστής ComputervirusΟρισμένοι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό για να εισχωρήσουν στο smartphone, τον υπολογιστή ή άλλη συσκευή σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλέψουν τα τραπεζικά σας στοιχεία ή ακόμη και να μεταφέρουν χρήματα από τον λογαριασμό σας. Για παράδειγμα, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν spyware για να κατασκοπεύουν τον υπολογιστή σας και να διαβάζουν το προσωπικό αρχείο που δημιουργήσατε για να παρακολουθείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας. (Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για να μην έχετε ποτέ τέτοιο έγγραφο στον υπολογιστή σας!). Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα πληκτρολόγιο για να κλέψουν τα στοιχεία σύνδεσής σας καθώς τα πληκτρολογείτε. Στη χειρότερη περίπτωση, ενδέχεται ακόμη και να μολύνουν τη συσκευή σας με έναν ιό υπολογιστή, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πλήρως τον υπολογιστή σας και, στο όνομά σας, να μεταφέρουν τα χρήματά σας απευθείας στον λογαριασμό τους.

Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, το ransomware έχει αποδειχθεί επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα. Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που ουσιαστικά αδρανοποιεί τον υπολογιστή σας λαμβάνοντας όμηρο όλων των αρχείων σας έως ότου ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις του διανομέα του κακόβουλου λογισμικού. Συνήθως αυτό σημαίνει πληρωμή χρημάτων στους εμπλεκόμενους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Περιττό να πούμε ότι οι κίνδυνοι που περιγράφονται παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί. Πάντα αναζητήστε πιθανό κακόβουλο λογισμικό και ποτέ κάντε κλικ σε έναν υπερσύνδεσμο που δεν εμπιστεύεστε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη λήψη αρχείων. Η απόκρυψη κακόβουλων προγραμμάτων σε λήψεις είναι ένας κοινός τρόπος για τους κυβερνοεγκληματίες να μολύνουν το σύστημά σας με επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό.

Ηλεκτρονικό ψάρεμα

Phishing Fishhook με κωδικό πρόσβασηςΤο ηλεκτρονικό ψάρεμα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε ενδεχομένως να σας κοστίσει πολλά χρήματα. Σύμφωνα με την ομάδα ασφαλείας της Microsoft, το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) έγινε πλέον η πιο συχνή απειλή από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Η έκθεση ασφάλειας πληροφοριών 2019 της εταιρείας δείχνει αύξηση κατά 250% στις επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση (από το 2018).

Σε μια επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος, ένας εγκληματίας προσπαθεί να αποκτήσει προσωπικά στοιχεία ή ευαίσθητες πληροφορίες κάποιου, προσποιούμενος ότι είναι ένα πάρτι που εμπιστεύεται αυτό το άτομο, όπως μια τράπεζα. Το θύμα θα επικοινωνήσει με αυτόν τον απατεώνα και θα του ζητηθεί να δώσει ευαίσθητες πληροφορίες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενδέχεται να σας στείλουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να φαίνεται ότι έχει σταλεί από την τράπεζά σας, ζητώντας σας τα στοιχεία σύνδεσης. Θα μπορούσαν επίσης να σας καλέσουν ή να στείλουν ένα μήνυμα κειμένου. Τις περισσότερες φορές, θα περιλαμβάνουν έναν εύλογο λόγο για το γιατί χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες. Ακόμα κι έτσι, μην πέσετε για αυτό το κόλπο!

Είναι πολύ απίθανο η τράπεζά σας να σας ζητήσει τα στοιχεία σύνδεσής σας, τους κωδικούς PIN ή άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες. Μερικές φορές ένας αντιπρόσωπος ή αντιπρόσωπος υποστήριξης πελατών της τράπεζάς σας μπορεί να σας ζητήσει κάποια προσωπικά στοιχεία, όπως την ημερομηνία γέννησής σας. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για σκοπούς επαλήθευσης και συμβαίνει μόνο όταν επικοινωνείτε μαζί τους με μια ερώτηση ή αίτημα.

Η τράπεζά σας είναι πιθανώς ένας μεγάλος οργανισμός που έχει αυστηρούς κανόνες για το απόρρητο και την ασφάλεια. Γι ‘αυτό, εάν χάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, θα σας αποσταλούν οδηγίες για να δημιουργήσετε έναν νέο ή ένα έγγραφο που θα περιέχει έναν νέο (προσωρινό) κωδικό πρόσβασης. Αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές από το να διατηρείτε τις ευαίσθητες πληροφορίες σας στο αρχείο ή να επικοινωνείτε μαζί σας σχετικά με ευαίσθητες λεπτομέρειες.

Εν ολίγοις, εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι εκπρόσωπος της τράπεζας και σας ζητά ευαίσθητα στοιχεία, μην συμμορφώνεστε. Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας μέσω email ή αριθμού τηλεφώνου που εμπιστεύεστε και ρωτήστε εάν το αίτημα προήλθε πράγματι από αυτούς. Πιθανότατα, δεν θα γνωρίζουν τίποτα σχετικά με αυτό το αίτημα: κάποιος προσπάθησε να σας «ψαρέψει».

Πώς οι τράπεζες κάνουν ασφαλείς τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές?

Οι τράπεζες εργάζονται γενικά πολύ σκληρά για να κάνουν τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές όσο το δυνατόν ασφαλέστερες. Σε τελική ανάλυση, χάνουν επίσης έναν τόνο χρημάτων από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (σκεφτείτε τις αποζημιώσεις κ.λπ.). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές τράπεζες πραγματοποιούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης για να ενημερώσουν τους πελάτες σχετικά με τις μεθόδους εγκληματιών στον κυβερνοχώρο. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν επίσης πολλές (σύγχρονες) τεχνολογίες για να κάνουν τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές ασφαλέστερες. Για παράδειγμα, πολλές διαδικτυακές τραπεζικές εφαρμογές επιτρέπουν στους πελάτες να συνδέονται με το δακτυλικό τους αποτύπωμα και όχι με έναν παραδοσιακό κωδικό PIN.

Πολλές τράπεζες έχουν δημιουργήσει διαδικτυακά τραπεζικά περιβάλλοντα που είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ασφαλούς σύνδεσης μεταξύ του ιστότοπού τους και των πελατών τους. Πολλά προγράμματα περιήγησης, όπως το Google Chrome, το Mozilla Firefox και ο Internet Explorer δείχνουν εάν η σύνδεσή σας με έναν συγκεκριμένο ιστότοπο είναι ασφαλής. Μπορείτε να αναγνωρίσετε μια τόσο ασφαλή σύνδεση με τα ακόλουθα:

 • Η διεύθυνση URL που επισκέπτεστε περιλαμβάνει το “https: //”. Θα μπορείτε να το δείτε στο πεδίο όπου εμφανίζεται το όνομα του ιστότοπου. Το «s» σημαίνει ασφαλές. Εάν βλέπετε μόνο “http: //”, η σύνδεση δεν είναι ασφαλής. Σε πολλά προγράμματα περιήγησης, όπως το Chrome, δεν θα δείτε το “https //” άμεσα: θα πρέπει να κάνετε κλικ στη διεύθυνση URL για να εμφανιστεί.
 • Σημασία εικονιδίων HTTPSΠολλά προγράμματα περιήγησης θα εμφανίζουν ένα μικρό σύμβολο κλειδώματος pad αριστερά ή μέσα στη γραμμή διευθύνσεων. Κάνοντας κλικ σε αυτό, θα μπορείτε να δείτε το πιστοποιητικό ασφαλείας του ιστότοπου, το οποίο υποδεικνύει εάν ο ιστότοπος διαθέτει ασφαλή σύνδεση. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, θα δείτε λίγο θαυμαστικό αντί για το μικρό λουκέτο.

Εάν η σελίδα που επισκέπτεστε δεν διαθέτει ασφαλή σύνδεση, μην μοιραστείτε τα προσωπικά σας στοιχεία με αυτήν τη σελίδα. Αυτό θα κάνει τα δεδομένα σας ευάλωτα σε εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια της σύνδεσής σας; Είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι. Μην συμπληρώσετε φόρμες στην εν λόγω σελίδα.

Safe Online Banking: Πώς να το κάνετε

Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρά για να κάνουν τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές όσο το δυνατόν ασφαλέστερες. Εκτός από αυτές τις προσπάθειες, ωστόσο, υπάρχουν μερικά μέτρα ασφαλείας που μπορείτε να λάβετε όταν διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας στο Διαδίκτυο. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο να πέσετε θύμα διαδικτυακής τραπεζικής απάτης.

Επιπλέον, αναλαμβάνοντας τη δική σας διαδικτυακή ασφάλεια, μπορείτε να αποδείξετε στην τράπεζά σας ότι δεν είστε αμέλεια με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή φόρμα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν συμβεί κάτι κακό, είναι πολύ πιθανότερο να λάβετε αποζημίωση.

Θέλετε να προστατευτείτε ενώ κάνετε online τραπεζικές συναλλαγές; Εδώ μπορείτε να κάνετε:

 • Μεταφέρετε χρήματα μόνο σε μέρη που εμπιστεύεστε. Η μεταφορά χρημάτων συνήθως δεν μπορεί να αναιρεθεί χωρίς ρητή άδεια του παραλήπτη.
 • Μην χρησιμοποιείτε κανένα από τα στοιχεία σύνδεσης που χρησιμοποιείτε για διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές για άλλες διαδικτυακές πύλες ή υπηρεσίες.
 • Μην δίνετε τα στοιχεία σύνδεσής σας στο διαδικτυακό τραπεζικό λογαριασμό σε κανέναν. Κρατήστε τα στον εαυτό σας, όπως και οι κωδικοί PIN και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες ελέγχου ταυτότητας.
 • Παραμείνετε ενημερωμένοι και χρησιμοποιήστε νέες, ασφαλείς τεχνολογίες για την προστασία του διαδικτυακού τραπεζικού λογαριασμού σας, όπως η επιλογή σύνδεσης με το δακτυλικό σας αποτύπωμα ή χρήση ταυτότητας δύο παραγόντων.
 • Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σύστημα της συσκευής σας είναι ενημερωμένο. Αυτό ισχύει και για την εφαρμογή διαδικτυακής τραπεζικής σας, εάν χρησιμοποιείτε μια. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις σας ώστε να εγκαθίστανται αυτόματα ενημερώσεις.
 • Ποτέ μην κάνετε κλικ σε έναν υπερσύνδεσμο ή κάντε λήψη ενός αρχείου που δεν εμπιστεύεστε.
 • Διαγράψτε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα χωρίς να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή να πραγματοποιήσετε λήψη αρχείων που περιέχουν.
 • Πάντα βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος που επισκέπτεστε διαθέτει ασφαλή σύνδεση HTTPS προτού συνδεθείτε στο διαδικτυακό τραπεζικό σας περιβάλλον.
 • Εγκαταστήστε καλό και αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς στη συσκευή σας. Τα πιο δημοφιλή προγράμματα προστασίας από ιούς προσφέρουν επίσης ένα καλό ενσωματωμένο τείχος προστασίας, αλλά αν δεν το έχετε, δοκιμάστε να αποκτήσετε και ένα ξεχωριστό τείχος προστασίας. Βεβαιωθείτε ότι και οι δύο είναι πάντα ενημερωμένοι.
 • Εάν συναντήσετε ένα πιθανό email ηλεκτρονικού ψαρέματος ή ένα μήνυμα που ισχυρίζεται ότι έχει σταλεί από την τράπεζά σας, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας για να τους ενημερώσετε.
 • Εάν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό καθώς μεταφέρετε μια πληρωμή, μην ολοκληρώσετε τη συναλλαγή.
 • Ελέγχετε συχνά τον τραπεζικό σας λογαριασμό στο διαδίκτυο, ώστε να εντοπίσετε γρήγορα τυχόν ιδιαιτερότητες πριν αρχίσουν να προκαλούν προβλήματα.

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, η διαχείριση, η πληρωμή και η λήψη χρημάτων στο διαδίκτυο θα γίνει πολύ πιο ασφαλής. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή περιήγηση και την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, φροντίστε να δείτε αυτές τις ενότητες του ιστότοπού μας

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map