Τι είναι η κλοπή ταυτότητας και πώς έγινε ένα τέτοιο πρόβλημα;

Έχετε κλέψει ποτέ την ταυτότητά σας; Πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν θύματα κλοπής ταυτότητας το 2017 και οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Στον κόσμο μας υψηλής τεχνολογίας, είμαστε πιο ευάλωτοι στην κλοπή των προσωπικών μας στοιχείων. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την κλοπή ταυτότητας και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τις πληροφορίες σας.


Τι είναι η κλοπή ταυτότητας?

Η κλοπή ταυτότητας είναι όταν κάποιος κλέβει προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί για να ποζάρει ως άλλο άτομο. Συχνά χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να κάνουν αγορές, να ανοίγουν λογαριασμούς ή ακόμη και να δίνουν ψευδή ταυτοποίηση στην αστυνομία.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες κλοπής ταυτότητας: πραγματικό όνομα και ανάληψη λογαριασμού. Στην κλοπή ταυτότητας με πραγματικό όνομα, ο απατεώνας χρησιμοποιεί προσωπικά στοιχεία για να ανοίξει νέους λογαριασμούς στο όνομα του θύματος. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πιστωτική κάρτα, έλεγχο ή λογαριασμούς αγορών στο διαδίκτυο. Η ανάληψη λογαριασμού είναι όταν ο κλέφτης χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για πρόσβαση στους υπάρχοντες λογαριασμούς κάποιου. Στη συνέχεια, θα συγκεντρώσουν μεγάλους λογαριασμούς στον λογαριασμό του ατόμου.

Κοινά παραδείγματα κλοπής ταυτότητας είναι:

 • Κλοπή ταυτότητας που σχετίζεται με φόρους
  Όταν ένας απατεώνας υποβάλλει μια εσφαλμένη φορολογική δήλωση με έναν κλεμμένο αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Κλοπή ιατρικής ταυτότητας
  Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δράστης κλέβει πληροφορίες ασφάλισης υγείας για να λάβει ιατρική περίθαλψη στον λογαριασμό του θύματος.
 • Κλοπή ταυτότητας παιδιών
  Όταν ένας αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ενός παιδιού κλαπεί και χρησιμοποιείται για να υποβάλει αίτηση για κρατικά επιδόματα και για το άνοιγμα λογαριασμών.
 • Ανώτερος κλοπή ταυτότητας
  Ένας τύπος κλοπής ταυτότητας που απευθύνεται ειδικά σε ηλικιωμένους.

Πώς οι εγκληματίες έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες?

Phishing Fishhook με κωδικό πρόσβασηςΥπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν προσωπικά στοιχεία. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέθοδοι χαμηλής τεχνολογίας, όπως καταδύσεις και κλοπή αλληλογραφίας ανθρώπων. Λαμβάνοντας σχισμένους λογαριασμούς από τα σκουπίδια σας, οι εγκληματίες μπορούν συχνά να λάβουν αρκετές πληροφορίες για να κλέψουν την ταυτότητά σας. Ή μπορεί να λαμβάνουν προ-εγκεκριμένες προσφορές πιστωτικών καρτών στο ταχυδρομείο σας και να ανοίγουν λογαριασμό στο όνομά σας. Και κάποιοι καταφεύγουν σε πορτοφολά και κλέβουν πορτοφόλια για να λάβουν πληροφορίες άλλων ανθρώπων.

Άλλες μέθοδοι είναι πιο υψηλής τεχνολογίας και περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό ψάρεμα, παραβιάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικές πληροφορίες εισβολής. Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) είναι όταν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο παρουσιάζονται ως τράπεζα ή άλλο ίδρυμα και επικοινωνούν μαζί σας μέσω email, κειμένου ή τηλεφωνικής κλήσης. Προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία ή τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για πρόσβαση στους λογαριασμούς σας. Τα τελευταία χρόνια, οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν γίνει συχνές. Όταν συμβούν αυτά, οι κλέφτες μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους κοινούς τρόπους με τους οποίους οι εγκληματίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας. Δυστυχώς, ο αριθμός των πιθανών μεθόδων είναι σχεδόν απεριόριστος.

Πόσο διαδεδομένη είναι η κλοπή ταυτότητας?

Η κλοπή ταυτότητας είναι συχνή και ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται από αυτό αυξάνεται. Μια διαδικτυακή έρευνα του The Harris Poll το 2018 αποκάλυψε ότι περίπου 60 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν βιώσει κλοπή ταυτότητας. Και μια μελέτη του 2018 από το Javelin Strategy & Η έρευνα, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών των 16,7 εκατομμυρίων το 2017. Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι οι κλέφτες ταυτότητας χρησιμοποιούν πιο περίπλοκες μεθόδους για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες. Οι εξαγορές λογαριασμών ειδικότερα αυξάνονται και ο αριθμός τριπλασιάστηκε μεταξύ 2016 και 2017. Καθώς οι μέθοδοι κλοπής ταυτότητας γίνονται πιο περίπλοκες, οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πώς η κλοπή ταυτότητας έγινε τόσο μεγάλο πρόβλημα?

ΧάκερΗ κλοπή ταυτότητας υπήρξε εδώ και πολύ καιρό, αλλά αποτελεί πολύ περισσότερο πρόβλημα στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας. Οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν μεθόδους, όπως καταδύσεις σε σκουπίδια, πορτοφολάδες ή τηλεφωνικές απάτες χρόνια πριν το Διαδίκτυο ήταν γύρω. Δυστυχώς, με την άνοδο του Διαδικτύου και την πιο προηγμένη τεχνολογία, η κλοπή ταυτότητας έχει γίνει πολύ πιο κοινή. Είναι επίσης πολύ πιο δύσκολο να εντοπίσουμε αυτούς τους εγκληματίες και πολλοί από αυτούς δεν πιάνονται ποτέ.

Τώρα που έχουμε το Διαδίκτυο, πολλά από τα προσωπικά μας στοιχεία μεταδίδονται στο Διαδίκτυο. Χρησιμοποιούμε διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, πραγματοποιούμε αγορές από διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής και πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας μέσω διαδικτυακών λογαριασμών. Αν και αυτές οι πρακτικές είναι βολικές, συχνά διακυβεύουν τα προσωπικά μας στοιχεία. Με τη μετάδοση δεδομένων ηλεκτρονικά, τα άτομα και οι επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτα σε χάκερ και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Τα τελευταία χρόνια, οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν γίνει μια μεγάλη απειλή για τα προσωπικά μας στοιχεία. Οι παραβιάσεις δεδομένων είναι όταν οι χάκερ έχουν πρόσβαση και εξαγάγουν ασφαλείς, εμπιστευτικές πληροφορίες από το σύστημα μιας εταιρείας. Οι χάκερ μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα με οποιονδήποτε τρόπο επιλέγουν. Ως αποτέλεσμα παραβιάσεων δεδομένων, μπορούν να κοινοποιηθούν εμπιστευτικές προσωπικές πληροφορίες.

Δυστυχώς, οι παραβιάσεις δεδομένων αυξάνονται επίσης. Το Κέντρο πόρων ταυτότητας κλοπής παρακολουθεί παραβιάσεις δεδομένων και δημοσιεύει τακτικά τα ευρήματά του. Το 2017, ανέφεραν υψηλό ρεκόρ 1.579 παραβιάσεων δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι παραβιάσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη διαρροή περισσότερων από 178 εκατομμυρίων δίσκων. Μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις αφορούσε τον οργανισμό πιστωτικών αναφορών Equifax. Αυτή η παραβίαση επηρέασε 147,9 εκατομμύρια άτομα και εμφανή ονόματα, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, αριθμό άδειας οδήγησης και άλλα εξαιρετικά προσωπικά στοιχεία.

Μπορείτε να προστατευτείτε από την κλοπή της ταυτότητας?

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τρόπους με τους οποίους οι εγκληματίες μπορούν να κλέψουν την ταυτότητά σας, είναι αδύνατο να προστατευτείτε εντελώς. Κανένα άτομο δεν μπορεί να αποτρέψει την κλοπή ταυτότητας, επειδή ορισμένοι τύποι ασφάλειας είναι εκτός ελέγχου σας. Με παραβιάσεις δεδομένων, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αποτρέψετε την εμφάνιση τους. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο κλοπής ταυτότητας στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης.

Προστασία της ταυτότητάς σας στο Διαδίκτυο

 • Προσέξτε πώς και πού μοιράζεστε προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο.
 • Αγοράστε μόνο σε ασφαλείς ιστότοπους που έχουν “https” στη διεύθυνση URL.
 • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας. Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε Wi-Fi. Αποφύγετε τη χρήση του ονόματος της οδού κατά την ονομασία του δικτύου σας και επιλέξτε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi για να συνδεθείτε στους λογαριασμούς σας ή να πραγματοποιήσετε συναλλαγές. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δημόσιο Wi-Fi, συνιστάται η δημιουργία ενός VPN.
 • Μην εισάγετε ποτέ προσωπικά στοιχεία σε δημόσιο υπολογιστή.

Προστασία της ταυτότητάς σας εκτός σύνδεσης

 • Παρακολουθήστε το πορτοφόλι και το πορτοφόλι σας όταν βρίσκεστε σε δημόσια τοποθεσία.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν πληρώνετε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και μην μοιράζεστε ποτέ το PIN σας με κανέναν.
 • Τεμαχίστε τυχόν έγγραφα με προσωπικά στοιχεία πριν τα πετάξετε.
 • Ασφαλίστε το γραμματοκιβώτιό σας.
 • Κρατήστε τα σημαντικά προσωπικά σας έγγραφα σε κλειδωμένο κουτί.

Πώς ξέρετε ότι η ταυτότητά σας έχει κλαπεί?

Υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορούν να σας πουν ότι η ταυτότητά σας έχει κλαπεί. Είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση γρήγορα εάν συμβεί κάτι τέτοιο σε εσάς. Κάθε ώρα που δεν ενεργείτε μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ζημιά. Εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορεί να σημαίνει ότι έχετε γίνει το αντικείμενο της απάτης ταυτότητας.

Άγνωστα τιμολόγια

Όταν λαμβάνετε τιμολόγια για προϊόντα, δεν παραγγείλατε ποτέ αυτό θα σας ανησυχεί. Μπορεί να σημαίνει ότι τα τραπεζικά σας δεδομένα έχουν κλαπεί και ο εγκληματίας αγοράζει προϊόντα με το όνομά σας. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραπεζικές καταστάσεις που δεν θυμάστε.

Άγνωστες ειδοποιήσεις παράδοσης

Ένα άλλο σήμα μπορεί να είναι ότι θα λάβετε ειδοποιήσεις παράδοσης για προϊόντα που δεν έχετε παραγγείλει. Οι εγκληματίες πιθανότατα έχουν χαράξει το λογαριασμό σας και αγόρασαν προϊόντα με τα σκληρά κερδισμένα χρήματά σας.

Ασυνήθιστη δραστηριότητα λογαριασμού

Ένα τρίτο σήμα μπορεί να είναι ότι λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από υπηρεσίες που λένε ότι έχουν εντοπίσει ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ενημερώνει ότι τα στοιχεία του λογαριασμού σας έχουν αλλάξει. Εάν δεν αλλάξατε αυτές τις πληροφορίες, ίσως είναι καιρός να αναλάβετε δράση.

Σημάδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο τελικός τρόπος με τον οποίο μπορείτε συχνά να λέτε ότι οι λογαριασμοί σας έχουν παραβιαστεί είναι μέσω των κοινωνικών μέσων. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να σας προσεγγίσουν για ορισμένα παράξενα μηνύματα που έχετε στείλει. Οι χάκερ συχνά κρατούν λογαριασμούς Facebook, Twitter, Instagram ή Snapchat για απάτες. Εάν έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας, μπορούν να στείλουν μηνύματα σε όλους τους φίλους και την οικογένειά σας ζητώντας χρήματα. Λόγω του προσωπικού παράγοντα, οι άνθρωποι θα έχουν την τάση να δίνουν πιο εύκολα. Οι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση κατεστραμμένων συνδέσμων και την παραβίαση ακόμη περισσότερων λογαριασμών.

Τι να κάνετε όταν η ταυτότητά σας έχει κλαπεί?

Το να είσαι θύμα απάτης ταυτότητας μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό. Εάν υποψιάζεστε ότι αυτό συμβαίνει, είναι ζωτικής σημασίας να δράσετε γρήγορα. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αποκλεισμός του τραπεζικού σας λογαριασμού

Εάν τα τραπεζικά σας δεδομένα έχουν κλαπεί, είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως την τράπεζά σας για να αποκλείσετε τον λογαριασμό σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποτρέψετε τους εγκληματίες να ξοδέψουν περισσότερα από τα χρήματά σας. Η τράπεζά σας μπορεί πιθανώς να σας βοηθήσει με την παρακολούθηση και την επιστροφή του λογαριασμού σας.

Λήψη λογαριασμών

Εάν είστε θύμα κλοπής ταυτότητας στο διαδίκτυο, είναι καλύτερο να συνδεθείτε στους λογαριασμούς σας και να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν μπορείτε πλέον να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας, επικοινωνήστε με την υποστήριξη πελατών αυτής της διαδικτυακής υπηρεσίας. Εξηγήστε την κατάσταση σε αυτούς και προσπαθήστε να επαναφέρετε τον λογαριασμό σας.

Αναφέρετε την απάτη

Εάν έχετε εξασφαλίσει τους διαδικτυακούς λογαριασμούς και τον πίσω λογαριασμό σας, είναι σημαντικό να αναφέρετε την απάτη στην αστυνομία. Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και να τους εξηγήσετε την κατάσταση. Μπορεί να είναι σε θέση να βρουν τον ένοχο εάν τους δώσετε αρκετές πληροφορίες. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις οι εγκληματίες θα χρησιμοποιήσουν την ταυτότητά σας για να διαπράξουν ακόμη περισσότερα εγκλήματα. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικοινωνήσετε με την αστυνομία για να τους πείσετε ότι δεν είστε εσείς που διαπράττετε αυτά τα εγκλήματα.

Επικοινωνήστε με τα γραφεία είσπραξης χρεών

Η απάτη ταυτότητας μπορεί να σας οδηγήσει σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ίσως ακόμη και οι συλλέκτες χρέους να χτυπούν την πόρτα σας. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι καλή ιδέα να λάβετε υπόψη αυτές τις υπηρεσίες και να εξηγήσετε την κατάσταση. Εάν δεν το χρέος θα αυξηθεί απλά. Πες τους ότι μπορείς να είσαι θύμα απάτης ταυτότητας και ίσως να σε βοηθήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συλλέκτες χρέους θα είναι συμπαθητικοί όσο είστε ανοιχτοί μαζί τους για το τι συμβαίνει.

Τελικές σκέψεις

Η κλοπή ταυτότητας γίνεται πιο διαδεδομένη και οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν πιο προηγμένες μεθόδους για τη λήψη προσωπικών δεδομένων. Μπορείτε να λάβετε μέτρα για την προστασία των προσωπικών σας στοιχείων, αλλά κανένα άτομο δεν μπορεί να αποτρέψει την κλοπή ταυτότητας.

Ακόμα κι αν κάνετε ό, τι μπορείτε για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας, ορισμένες πτυχές της ασφάλειας είναι εκτός ελέγχου μας. Ο αυξανόμενος αριθμός παραβιάσεων δεδομένων δείχνει αυτό το σημείο. Ωστόσο, λαμβάνοντας τις σωστές προφυλάξεις, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες κλοπής ταυτότητας σε εσάς.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me