Τεχνολογία AI και 5G: τι θα σημαίνουν για το μέλλον | Επισκόπηση VPNO

Υπήρξαν πολλές διαφημιστικές εκδηλώσεις γύρω από το 5G και το AI αυτά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι εφημερίδες, οι ιστότοποι, οι ειδικοί στην τηλεόραση και οι πολιτικοί συχνά μιλούν για τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι τεχνολογίες στον κόσμο. Αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο καθώς το 5G και το AI αντιπροσωπεύουν την επόμενη τεχνολογική επανάσταση που μπορεί να αλλάξει δραστικά τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Τα 5G και AI έχουν τη δυνατότητα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης εργασιών στους τομείς της ιατρικής, της εκπαίδευσης, της επιστήμης των υπολογιστών, της ρομποτικής, της τραπεζικής, της διακυβέρνησης, του πολέμου, του διαστήματος, της εικονικής πραγματικότητας και πολλά άλλα. Οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να κάνουν πράγματα που θεωρούνται φαντασίωση πριν από πολύ καιρό. Οι πιθανές εφαρμογές των 5G και AI είναι σχεδόν ατελείωτες. Επιπλέον, τα 5G και AI είναι συμπληρωματικά: βοηθούν ο ένας τον άλλον να αποδώσει καλύτερα και να αποκτήσει νέες δυνατότητες.


Ωστόσο, με όλες τις νέες δυνατότητες και τις αλλαγές αυτών των νέων τεχνολογιών προκύπτει ένα νέο σύνολο κινδύνων που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Αυτό το άρθρο εξετάζει ποιες είναι αυτές οι νέες τεχνολογίες, τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για την ανθρωπότητα και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι.

Τι είναι το 5G?

Το 5G είναι απλώς το επόμενο βήμα στις κινητές τηλεπικοινωνίες. 1G ασύρματα συνδεδεμένα κινητά τηλέφωνα σε πύργους ραδιοφώνου, επιτρέποντάς σας να συνομιλείτε ενώ περπατάτε. Το 2G μετατράπηκε σε αναλογική σε ψηφιακή επικοινωνία, επιτρέποντάς σας να στέλνετε μηνύματα κειμένου. Το 3G έκανε το άλμα στο Διαδίκτυο στο κινητό σας τηλέφωνο. Η 4G βελτίωσε την ταχύτητα και τον όγκο των μεταφορών δεδομένων στο Διαδίκτυο σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσατε να μεταδώσετε ολόκληρες ταινίες στο τηλέφωνό σας. Το 5G βρίσκεται στη συνέχεια και πλησιάζει γρήγορα. Το επόμενο βήμα στις τηλεπικοινωνίες θα σας επιτρέψει να επιτύχετε ταχύτητες διαδικτύου έως 100 φορές πιο γρήγορα από το 4G χωρίς ουσιαστικά καθυστερήσεις επεξεργασίας.

Το 5G θα κάνει το «Διαδίκτυο των πραγμάτων» πραγματικότητα

Με το 5G, θα καταστεί επίσης δυνατή η σύνδεση κυριολεκτικά εκατομμυρίων συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο συσκευών, συσκευών και αισθητήρων χωρίς να εξαντληθούν οι μπαταρίες τους. Τέτοια νέα δίκτυα θα επιτρέψουν τη δημιουργία ολόκληρων έξυπνων σπιτιών και έξυπνων πόλεων. Ένα τέτοιο παγκοσμιοποιημένο δίκτυο συσκευών, συσκευών και αισθητήρων ονομάζεται μερικές φορές «Διαδίκτυο των πραγμάτων» ή IoT. Θα επιτρέψει σε όλες αυτές τις συσκευές να μεταφέρουν δεδομένα και να επικοινωνούν χωρίς ανθρώπινη εισαγωγή.

Αυτό το «IoT» θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν κάθε είδους διαδικασίες, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να μειώσουν τα απόβλητα και να αυξήσουν τη διαφάνεια. Για παράδειγμα, με τον σωστό προγραμματισμό, το IoT θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτόνομες γεωργικές μονάδες. Οι αισθητήρες εδάφους προειδοποιούν τους κηφήνες για την ποσότητα νερού ή θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται οι καλλιέργειες για μέγιστη απόδοση. Τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με αισθητήρες ελαστικών που κατευθύνουν αυτοκίνητα αυτο-οδήγησης σε έναν μηχανικό για έγκαιρη αντικατάσταση ελαστικών. Οι δυνατότητες δημιουργίας αυτόνομων οικοσυστημάτων μέσω ενός τεράστιου διασυνδεδεμένου ιστού αμοιβαία βοηθών συσκευών φαίνεται να περιορίζονται μόνο από τη φαντασία και την προθυμία μας να επενδύσουμε. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αναμένονται τεράστια οικονομικά οφέλη από την εισαγωγή του 5G. Η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης McKinsey, για παράδειγμα, αναμένει ότι το Διαδίκτυο των πραγμάτων θα έχει οικονομικό αντίκτυπο έως και 11,1 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Το 5G θα βοηθήσει το AI να ανοίξει νέο έδαφος

Προκειμένου να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του AI, πρέπει να το τροφοδοτήσουμε περισσότερα δεδομένα. Πολλά δεδομένα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο AI είναι αποτέλεσμα δύο εξελίξεων. Πρώτα, χρόνια και χρόνια βελτιωμένης υπολογιστικής ισχύος. Αυτή η ισχύς υποδεικνύει τον αριθμό των υπολογισμών που μπορεί να εκτελέσει ένας υπολογιστής σε ένα δευτερόλεπτο. Η άλλη εξέλιξη ήταν η έκρηξη εξατομικευμένων δεδομένων που έγινε ξαφνικά διαθέσιμη όταν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να ανεβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων. Ο αριθμός των δημόσιων δεδομένων που ξαφνικά διατέθηκε συμπίπτει με την ικανότητα των υπολογιστών να επεξεργάζονται πραγματικά αυτά τα δεδομένα με ταχύτητα αστραπής.

Η περαιτέρω βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτήσει νέες τεχνικές και ακόμη περισσότερα δεδομένα για τους υπολογιστές. Η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων για να εκπαιδεύσει τους βασικούς αλγόριθμους της. Το 5G καθιστά δυνατή την εγγραφή και τη μετάδοση πολύ μεγαλύτερων συνόλων δεδομένων σε πλατφόρμες από ό, τι είναι δυνατό αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, το 5G θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το τεχνολογικό εμπόδιο της τροφοδοσίας αλγορίθμων AI αρκετά δεδομένα για να βοηθήσει την AI να γίνει πιο προηγμένη.

Εν ολίγοις, το 5G έχει τη δυνατότητα να κάνει την επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση πραγματικότητα. Το δυναμικό για αυξημένη παραγωγικότητα είναι σχεδόν αδιανόητο. Σε συνδυασμό με το προηγμένο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, οι εφαρμογές για αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες είναι σχεδόν απεριόριστες. Αλλά τι είναι ακριβώς η Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς μπορούν οι μηχανές να «μάθουν»; Και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της AI?

Ποιος είναι ο ορισμός της AI?

Κύκλωμα εγκεφάλου σε φορητό υπολογιστήΗ τεχνητή νοημοσύνη, ή η τεχνητή νοημοσύνη, είναι η νοημοσύνη που αποδεικνύεται από τις μηχανές. Αυτό σημαίνει ότι μηχανήματα όπως υπολογιστές εκτελούν εργασίες που απαιτούν κάποια μορφή νοημοσύνης. Μια άλλη περιγραφή της τεχνητής νοημοσύνης είναι: «Μια μηχανή λέγεται ότι έχει τεχνητή νοημοσύνη εάν μπορεί να ερμηνεύσει δεδομένα, ενδεχομένως να μάθει από τα δεδομένα και να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να προσαρμόσει και να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους». Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να περιγραφεί με ακρίβεια που μπορεί να κατασκευαστεί μια μηχανή για την προσομοίωσή της. Γι ‘αυτό το AI χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με ρομπότ: μηχανές που βασικά είναι αντίγραφα ανθρώπων με τις ίδιες δυνατότητες.

Υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο πρώτος «τύπος» ή ιδέα του AI είναι αυτός που αναγνωρίζετε από διάσημες ταινίες όπως το 2001: A Space Odyssey ή το Terminator. Πρόκειται για μηχανές ή συστήματα που σκέφτονται, σχεδιάζουν και ανταποκρίνονται ακριβώς όπως οι άνθρωποι, ενώ διαθέτουν επίσης τη λεγόμενη «υπερ-ευφυΐα». Αυτό ονομάζεται Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (AGI) και θα μπορούσε να επεξεργαστεί πληροφορίες με ταχύτητα αστραπής, να κάνει απίστευτα περίπλοκους υπολογισμούς σε νανοδευτερόλεπτα και να μην ξεχάσει ποτέ τίποτα. Μπορείτε να το φανταστείτε ως Google με το δικό του μυαλό. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει τέτοια τεχνολογία. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν το AGI είναι ακόμη ρεαλιστικά δυνατό.

Η δεύτερη έκδοση του AI ονομάζεται «Narrow AI». Αυτό είναι το AI που πραγματικά υπάρχει και αναπτύσσεται περαιτέρω καθώς το διαβάζετε. Το Narrow AI είναι συστήματα που κάνουν ξεχωριστές εργασίες εξαιρετικά καλά, όπως αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, αναγνώριση φωνής ή λογισμικό που μπορεί να κάνει ιατρικές διαγνώσεις με βάση προηγμένη απεικόνιση. Στο Narrow AI υπάρχει διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων μάθησης.

Οι διαφορετικοί τύποι στενής μάθησης AI

Στο Narrow AI, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μάθησης. Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε μια σύντομη και απλοϊκή περιγραφή αυτών των ειδών μάθησης.

Τύπος «μάθησης»
Περιγραφή
Μηχανική εκμάθησηΗ μηχανική μάθηση περιλαμβάνει τη χρήση παραδειγμάτων και εμπειριών σε μορφή δεδομένων για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές κάνουν προβλέψεις ή εκτελούν εργασίες
Εποπτευόμενη μάθησηΗ εποπτευόμενη εκμάθηση δείχνει δεδομένα παραδείγματος με σήμανση AI, όπως φωτογραφίες με περιγραφές, για να «διδάξει» σε έναν υπολογιστή πώς να τα ερμηνεύει και να τα κατηγοριοποιεί
Μη επιτηρούμενη μάθησηΜη επιτηρούμενη μάθηση σημαίνει τροφοδοσία δεδομένων υπολογιστή χωρίς καθοδήγηση με σχολιασμούς ή ετικέτες
Μάθηση ενίσχυσηςΗ εκμάθηση ενίσχυσης είναι λογισμικό που πειραματίζεται με διαφορετικά είδη ενεργειών που μπορεί να εκτελέσει για να καταλάβει πώς να μεγιστοποιήσει μια εικονική ανταμοιβή, όχι σε αντίθεση με τη βαθμολογία πόντων σε ένα βιντεοπαιχνίδι
Βαθιά μάθησηΗ βαθιά μάθηση είναι πιθανώς η πιο γνωστή μορφή και πιθανώς ο πιο πρωτοποριακός τύπος μάθησης. Η βαθιά μάθηση επιτρέπει στις μηχανές να «μάθουν» αφήνοντάς την να ταξινομήσει μέσα από τεράστια σύνολα δεδομένων και στη συνέχεια να αναγνωρίσει μοτίβα, να βρει συσχετίσεις και να κάνει συμπεράσματα με βάση τις πιθανότητες. Αυτή η τεχνική επέτρεψε στην AI να κάνει εκπληκτικά πράγματα όπως: νικήστε τον καλύτερο παίκτη σκακιού στον κόσμο, διαγνώστε σωστά τα μελανώματα, συμμετάσχετε σε περίπλοκες συνομιλίες με ανθρώπους, οδηγείτε αυτοκίνητα, χτυπήστε βιντεοπαιχνίδια, πορτρέτα χρωμάτων και ακόμη και κάνετε επιστημονικές ανακαλύψεις..

Για την ιστορία, οι πραγματικοί μηχανικοί της μάθησης AI είναι πολύ πιο περίπλοκοι από ό, τι περιγράφεται εδώ.

Για υπολογιστές, η αναγνώριση εικόνας είναι πιο δύσκολη από ό, τι για τους ανθρώπους (περισσότερα σε αυτό παρακάτω). Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπολογιστές είναι καλοί στο να ταιριάζουν με μηδενικά και με άλλους αλλά όχι στην αναγνώριση αντικειμένων. Το AI θα αναγνωρίσει εύκολα δύο πανομοιότυπες εικόνες μιας γάτας, επειδή αυτές οι εικόνες θα έχουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό pixel (μεταξύ άλλων ιδιοτήτων). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η μηχανή αναγνώρισε τη γάτα ως γάτα. Όταν η ίδια γάτα εμφανίζεται σε άλλες εικόνες, το μηχάνημα δεν θα το αναγνωρίσει. Για να γίνει αυτό, τα σύνθετα μαθηματικά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω ενός νευρικού δικτύου.

Ο στόχος της βαθιάς μάθησης είναι να ανασυγκροτήσει τις μαθησιακές ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τα νευρικά δίκτυα προσομοιώνουν το δίκτυο νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις με πιο ανθρώπινο τρόπο.

Οι δυνατότητες και οι περιορισμοί της AI

Διάφορες μελέτες έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια ισχυριζόμενοι ότι η AI θα είναι μια πραγματική οικονομική αλλαγή παιχνιδιού. Η PwC Global, ένα επαγγελματικό δίκτυο υπηρεσιών, προβλέπει ότι «η AI θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία το 2030. Με απλά λόγια, υπάρχει ένα παράλογο χρηματικό ποσό που πρέπει να γίνει από την 5G και την AI.

Μερικοί από τους τομείς που θα επωφεληθούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη είναι η υγειονομική περίθαλψη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο, η τεχνολογία, οι επικοινωνίες και η ψυχαγωγία, η κατασκευή, η ενέργεια και οι μεταφορές και η εφοδιαστική.

Ρομπότ που κρατά ερωτηματικά

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να δούμε τους περιορισμούς της AI όπως υπάρχει σήμερα. Τα νευρικά δίκτυα AI μέχρι τώρα έχουν μόνο μερικά εκατομμύρια νευρώνες. Το οποίο είναι ακόμη πολύ μικρό σε σύγκριση με τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνες μέσα σε κάθε ανθρώπινο εγκέφαλο και τις τρισεκατομμύρια συνάψεις του. Επιπλέον, τα νευρικά δίκτυα AI «μοντελοποιούνται» στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο, οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι είναι τόσο απίστευτα περίπλοκοι, απέχουμε ακόμη πολύ από την πλήρη κατανόησή τους. Με άλλα λόγια, τα νευρικά δίκτυα AI είναι μια ατελής απομίμηση κάτι τόσο περίπλοκου που δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα – αν ποτέ.

Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα των περιορισμών της τεχνητής νοημοσύνης όπως υπάρχει σήμερα: «ένα σύστημα« βαθιάς μάθησης »που λειτουργεί σε 16.000 επεξεργαστές δίδαξε να εντοπίζει γάτες – με ακρίβεια 75 τοις εκατό – μετά από ανάλυση 10 εκατομμυρίων εικόνων.” Ένα παιδί τριών ετών μπορεί να αναγνωρίσει σωστά τις γάτες αφού δει δύο ή τρία κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο πάρκο. Αυτή η μορφή AI ονομάζεται «στενή» επειδή, στο τέλος της ημέρας, η AI είναι τόσο καλή όσο τα δεδομένα που τροφοδοτούνται. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ελέγχουν την είσοδο των δεδομένων και τους προκαλούνται να βρουν σύνθετα δίκτυα και εξισώσεις για να λειτουργήσει το AI. Επιπλέον, αυτοί οι αλγόριθμοι βαθιάς μάθησης δεν είναι σε θέση, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, να εξετάσουν ιδέες ή έννοιες που δεν έχουν συναντήσει ποτέ πριν.

Εν ολίγοις, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για αυτές τις τεχνολογίες. αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη αυτού του δυναμικού.

Συνηθισμένοι μύθοι για το AI

Επειδή ο όρος AI χρησιμοποιείται πολύ σε ταινίες και άλλα μέσα, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει κάποιες κοινές παρανοήσεις σχετικά με την AI. Στον παρακάτω πίνακα συζητάμε διάφορους γνωστούς μύθους που υπάρχουν για το AI και ποια είναι η αλήθεια.

Μύθος
Αλήθεια
Το “Superintelligence” απέχει λίγα χρόνιαΤα επόμενα στάδια της στενής AI είναι πιθανότατα δεκαετίες μακριά. Το AGI δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει.
Η δημιουργία ενός πανίσχυρου AGI είναι αναπόφευκτηΜπορεί να συμβεί. Μπορεί να μην. Οι ειδικοί της AI διαφωνούν και απλά δεν το γνωρίζουμε.
Μόνο οι άνθρωποι που φοβούνται ήδη τις νέες τεχνολογίες ανησυχούν για το AIΠολλοί κορυφαίοι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και άλλοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη και την κατεύθυνση που ακολουθεί.
Το AI μπορεί να γίνει συνειδητό ή κακόΤο πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η AI θα παρερμηνεύσει τους ανθρώπινους στόχους. Το να πείτε στο AI «να σας μεταφέρει στο νοσοκομείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα» θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα αυτοκινούμενο αυτοκίνητο να υπερβεί το όριο ταχύτητας και να προκαλέσει πολλά ατυχήματα, επειδή ο μόνος στόχος του είναι να φτάσετε εκεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς να λάβετε υπόψη το πλαίσιο. Πρόκειται για εσφαλμένη επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί σε εσφαλμένους στόχους. Αυτό είναι διαφορετικό από το AI που κάνει το κακό.
Τα ρομπότ είναι η κύρια ανησυχία όσον αφορά τους κινδύνους της AIΤο κύριο μέλημα όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη είναι στην πραγματικότητα η «ευθυγραμμισμένη ευφυΐα» όπως αναφέρεται παραπάνω. Σε αυτό το σημείο οι στόχοι του AI δεν ταιριάζουν με τους στόχους μας.
Τα μηχανήματα δεν μπορούν να έχουν στόχουςΤα μηχανήματα μπορούν πραγματικά να έχουν στόχους. Για παράδειγμα, ένας πύραυλος που αναζητά θερμότητα έχει έναν στόχο, δηλαδή: να πετύχει τον στόχο του. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι όταν αυτοί οι στόχοι δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του ανθρώπου που καθορίζει αυτούς τους στόχους.

Οι ανησυχίες για το 5G

Δεδομένου ότι το 5G και το AI έχουν τεράστιες δυνατότητες να αλλάξουν τον κόσμο, είναι φυσικό να υπάρχουν και τόνοι ανησυχιών. Οι χειρότεροι φόβοι επικεντρώνονται στο AI, αλλά το 5G έχει επίσης πολλούς κριτικούς που φοβούνται ότι η νέα τηλεπικοινωνιακή υποδομή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Το 5G χρησιμοποιεί υψηλότερη συχνότητα ραδιοκυμάτων από το 3G ή το 4G. Αυτή η υψηλότερη συχνότητα επιτρέπει σε περισσότερες συσκευές να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ταυτόχρονα. Αυτό θα επιτρέψει το Διαδίκτυο των πραγμάτων. Ωστόσο, ορισμένοι ανησυχούν ότι αυτή η υψηλότερη συχνότητα σε συνδυασμό με πολύ περισσότερες συσκευές που επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας και σε άλλα ζώα.

Αυτό είναι μια λογική ανησυχία. Εάν υπάρχει μεγάλη αύξηση των ραδιοκυμάτων και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις, θα ήταν λογικό να αναρωτηθούμε τουλάχιστον εάν αυτό δεν θα μπορούσε να έχει παρενέργειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, μέχρι τώρα, δεν έχουν συνδεθεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία με την ακτινοβολία συσκευών τηλεπικοινωνιών, δηλαδή πύργους ραδιοφώνου ή κινητά τηλέφωνα. Το 2014, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δημοσίευσε αυτή τη δήλωση: «δεν έχουν αποδειχθεί δυσμενείς επιπτώσεις από την χρήση κινητού τηλεφώνου». Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από το 5G. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία.

Οι κίνδυνοι του Διαδικτύου των πραγμάτων

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων θα συνδέσει περισσότερες συσκευές μαζί από ποτέ. Αυτό μπορεί να παράγει συνεργασία και αποτελεσματικότητα σε διάφορους κλάδους, αλλά ενέχει επίσης διάφορους κινδύνους.

  • Όσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο συσκευών, τόσο περισσότερες συσκευές είναι ευάλωτες εάν ένας χάκερ καταφέρει να παραβιάσει την ασφάλεια του δικτύου
  • Ο αριθμός των συσκευών που θα συνδεθούν μεταξύ τους μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλος για την πραγματική διαχείριση της ανθρωπότητας. Θα έρθει ένα σημείο όπου η διατήρηση της εποπτείας θα είναι αδύνατη
  • Εάν υπάρχει ένα σφάλμα στο δίκτυο, θα ήταν πιθανό κάθε συσκευή στο δίκτυο να επηρεαστεί αρνητικά από αυτό
  • Δεν υπάρχει ακόμη καθολικό πρότυπο για τη συμβατότητα όλων των συσκευών που θα πρέπει να γίνουν μέρος του Διαδικτύου των πραγμάτων. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα επικοινωνίας σε όλες τις συσκευές

Οι κίνδυνοι ανάπτυξης AI

Η AI έχει ειδικά πολλούς ενδιαφερόμενους. Η δημιουργία ενός AGI θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεφύγει από το χέρι και να καταστρέψει την καταστροφή για την ανθρωπότητα, όπως ακριβώς στο Terminator. Ευτυχώς, αυτό είναι το λιγότερο πιθανό πρόβλημα που προκύπτει από την AI. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη της AI.

Πρόσωπο
Ανησυχία
Έλον ΜόσκΟ παγκόσμιος ανταγωνισμός για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει τα πιο τεχνολογικά προηγμένα έθνη του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία κ.λπ.) να προκαλέσουν κατά λάθος τον Παγκόσμιο Πόλεμο ΙΙΙ.
Στίβεν ΧόκινγκΗ τεχνητή νοημοσύνη φέρνει πολλές διαταραχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη καταστροφή της ανθρώπινης ιστορίας. Σκεφτείτε ισχυρά αυτόνομα όπλα, νέους τρόπους καταπίεσης των ανθρώπων ή μαζικές οικονομικές διαταραχές
Προγραμματιστές AIΗ αλγοριθμική μεροληψία (όπως η διάκριση σε βάρος γυναικών ή μειονοτήτων) θα μπορούσε κατά λάθος να επιτευχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και να οδηγήσει σε περαιτέρω διακρίσεις όσον αφορά ευκαιρίες εργασίας, δικαιώματα, υποτροφίες και πολλούς άλλους τομείς
Η Ευρωπαϊκή ΈνωσηΧωρίς ένα κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και της ιδιωτικής ζωής, το AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μαζικής παρακολούθησης και ως όπλο κατά των προσωπικών ελευθεριών

Τελικές σκέψεις

Τα 5G και AI δεν είναι ακόμη κοντά. Θα χρειαστούν τουλάχιστον λίγα ακόμη χρόνια πριν μπορέσουμε να δούμε τα ευρεία αποτελέσματα της τεχνολογίας 5G που αναπτύσσονται σε μαζική κλίμακα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανότατα ακόμη δεκαετίες μακριά από το να φτάσει στο επίπεδο νοημοσύνης που πολλοί άνθρωποι εικάζουν. Το 5G παρέχει μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι μπορούμε να περιμένουμε όσον αφορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα για το 5G και το AI τα επόμενα δύο χρόνια.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me