Ηλεκτρονική λογοκρισία στο Ιράν: γιατί λογοκρίνεται; | Επισκόπηση VPNO

Για τους Ιρανούς, η λογοκρισία είναι γεγονός της ζωής. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό παρακολούθησης, το Freedom House, το Ιράν «παραμένει μια από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο για την ελευθερία του Διαδικτύου». Η Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών του Ιράν (TCI) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού συνεργάζονται με τους γηγενείς παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) για την εφαρμογή λογισμικού ελέγχου περιεχομένου για ιστότοπους και email. Αλλά πώς έχει φτάσει σε αυτό; Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε για την κατάσταση της λογοκρισίας στο Ιράν, τους λόγους πίσω από αυτό και τους τρόπους γύρω από αυτό.


Η κατάσταση της λογοκρισίας στο Ιράν

Το 2010, η μη κερδοσκοπική ελευθερία της ομάδας υπεράσπισης του Τύπου, Reporters Sans Frontières, συμπεριέλαβε το Ιράν σε μια λίστα με δεκατρείς χώρες που χαρακτήρισε «Εχθροί του Διαδικτύου». Έγραψαν μια επιστολή στον τότε Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Navi Pillay, για να διαμαρτυρηθούν για τη λογοκρισία του διαδικτύου στο Ιράν. Το οποίο περιελάμβανε ένα απόσπασμα σχετικά με τη στόχευση των εγγενών ακτιβιστών ελευθερίας του λόγου.

Τα τελευταία τρία χρόνια μόνο, οι Ιρανικοί ISP έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε 886 τομείς συνολικά. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιορισμών αφορούσε τα μέσα ενημέρωσης των Δυτικών ειδήσεων και τους ιστότοπους των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτοί οι ιστότοποι εντάσσονται σε μια μαύρη λίστα με δεκάδες χιλιάδες παρόμοιους ιστότοπους. Αποκλείονται για παραγωγή ή έκθεση “ανήθικου” ή “μη ισλαμικού” περιεχομένου.

Ωστόσο, παρά τον εν λόγω περιοριστικό περιορισμό, το Διαδίκτυο συνεχίζει να παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή και την πολιτική των καθημερινών Ιρανών. Ως μέρος της προσπάθειας επανεκλογής του Προέδρου Χασάν Ρουχάνι το 2017, έδωσε ζωντανή ροή στην καμπάνια του στο Instagram. Το έκανε ελπίζοντας να φτάσει τους 41 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου και σχεδόν 50 εκατομμύρια ιδιοκτήτες smartphone στο Ιράν.

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος, πολλοί χρησιμοποίησαν την εφαρμογή μηνυμάτων Telegram για να προωθήσουν και να οργανώσουν τις μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες δρόμου που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρο το Ιράν στα τέλη του 2017 / αρχές του 2018. Αυτό ώθησε την κυβέρνηση του Ρουχανί να αποκλείσει την πρόσβαση τόσο στο Telegram όσο και στο Instagram.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε το περίπλοκο ζήτημα της ιρανικής λογοκρισίας στο Διαδίκτυο. Θα δείτε πόσο διαδεδομένοι είναι οι τρέχοντες περιορισμοί και πώς οι απλοί Ιρανοί βρίσκουν τρόπους να τους παρακάμψουν.

Γιατί το Διαδίκτυο στο Ιράν λογοκρίνεται τόσο βαριά?

Το 1993 το Ιράν έγινε η δεύτερη χώρα στη Μέση Ανατολή που είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Από τότε, η χρήση του Διαδικτύου στη Δημοκρατία έχει αυξηθεί σημαντικά. Υπολογίστηκε ότι 56 εκατομμύρια σταθεροί και κινητοί ευρυζωνικοί χρήστες ήταν ενεργοί έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αρχικά το ιρανικό κράτος ρύθμιζε μόνο τα ελαφρά. Ωστόσο, καθώς η χρήση του Διαδικτύου άρχισε να αυξάνεται σε δημοτικότητα, οι θρησκευτικές και δικαστικές αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση σε περιεχόμενο που θεωρούσαν «αντεπαναστατικό», «αντι-ισλαμικό» ή «αντικοινωνικό» “. Έκαναν προσπάθειες για να ευθυγραμμίσουν τη λογοκρισία του Διαδικτύου με τους υφιστάμενους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης, τις πολιτικές σχέσεις και τη θρησκευτική έκφραση.

Η θεοκρατική κυβέρνηση του Ιράν επιβάλλει λογοκρισία για να ενισχύσει την εσωτερική σταθερότητα του κράτους. Απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση σε περιεχόμενο που θεωρείται ότι απειλεί την πολιτική ασφάλεια του Ιράν. Επιπλέον, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επικοινωνίες προκειμένου να αποτρέψει τις ρεφορμιστικές ή αντεπαναστατικές διαδηλώσεις.

Το Ιράν λογοκρίνει σε μεγάλο βαθμό περιεχόμενο που παραβιάζει τις ηθικές αυστηρές προϋποθέσεις της κρατικής θρησκείας, του Σιίτες Ισλάμ της σχολής σκέψης του Twelver. Απαγορεύεται εντελώς η πρόσβαση σε πορνογραφία, πόρους LGBTQ ή οποιοδήποτε υλικό που παραβιάζει τις αυστηρές αυστηρότητες του Ισλάμ στην εικονογραφία και την ιδεολογία.

Διοικητικοί φορείς

Η εφαρμογή λογοκρισίας στο Διαδίκτυο και η εφαρμογή της αποτελεί ευθύνη του Ανώτατου Συμβουλίου Εικονικού Χώρου. Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δημιούργησε αυτήν την επιτροπή το 2012 προκειμένου να καταργήσει την ελεύθερη πρόσβαση σε περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

Η Επιτροπή Προσδιορισμού Περιπτώσεων Ποινικού Περιεχομένου (CDICC) λαμβάνει τις αποφάσεις για λογοκρισία. Θεωρητικά, βασίζουν τις ενέργειές τους στον νόμο περί εγκλημάτων υπολογιστών του 2009 (CCL).

Στην πραγματικότητα, ο συχνά ανταγωνιστικός χαρακτήρας των θρησκευτικών, δημοκρατικών και δικαστικών αρχών του Ιράν οδηγεί σε συνονθύλευμα, πολιτικά κίνητρα και συχνά αντιδραστική εφαρμογή των περιορισμών. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι ο σύντομος αποκλεισμός του Instagram, που θεσπίστηκε από σκληροπυρηνικούς στην ιρανική κυβέρνηση κατά τις εκλογές του 2017. Με αυτό το μπλοκ ήθελαν να αποτρέψουν τον ρεφορμιστή υποψήφιο και τώρα ο πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί από τη ζωντανή μετάδοση της εκστρατείας του. Κανένας κυβερνητικός φορέας δεν έχει επίσημα αξιώσει την ευθύνη για την εντολή αποκλεισμού.

Πώς λογοκρίνεται το Διαδίκτυο στο Ιράν?

Χάκερ KeyloggerΤο 2016 το Ιράν επένδυσε 36 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει την τεχνολογία «έξυπνου φιλτραρίσματος». Αυτό βασίστηκε σε υπάρχον κινεζικό λογισμικό. Το λογισμικό θα επέτρεπε στις αρχές να λογοκρίνουν επιλεκτικά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο των πολιτών του.

Εκατοντάδες χιλιάδες ιστότοποι αποκλείονται οριστικά από Ιρανικούς ISP, συμπεριλαμβανομένων των Twitter, Facebook, YouTube, Google και WordPress. Η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Viber αποκλείστηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι ανήκει σε Ισραηλινούς πολίτες. Επιπλέον, όταν το Telegram ξεκίνησε δωρεάν κρυπτογραφημένη φωνητική κλήση τον Απρίλιο του 2017, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέδωσε εντολή σε όλους τους ISP να αποκλείσουν αμέσως και μόνιμα τη λειτουργία.

Οι ISP πρέπει να συμμορφωθούν. Έτσι, δεν υπάρχει σύνδεση στο Διαδίκτυο στη χώρα που θα επιτρέπει στους πολίτες να επισκέπτονται τους αποκλεισμένους ιστότοπους.

Κρατικές επικοινωνίες

Πριν από την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο, οι ISP πρέπει πρώτα να εγγραφούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού και στην Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών του Ιράν (TCI). Οι Ιρανοί ISP πρέπει να εφαρμόσουν λογισμικό ελέγχου περιεχομένου. Το λογισμικό περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους με μαύρη λίστα και παρακολουθεί την επικοινωνία μέσω email. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έκλεισε τουλάχιστον δώδεκα Ιρανικούς ISP επειδή δεν κατάφερε να φιλτράρει επαρκώς το περιεχόμενο.

Η TCI τυχαίνει επίσης να κατέχει τον μεγαλύτερο ISP του Ιράν, την εταιρεία δεδομένων και επικοινωνιών (DCC). Το Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα Φρουράς (IRGC) είναι πλειοψηφικός μέτοχος στο TCI. Αυτό διασφαλίζει ότι η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας ελέγχου για νέους ISP. Έχουν επίσης τη δύναμη να κλείσουν αυθαίρετα τους υπάρχοντες ISP.

Ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας του Ιράν, η Εταιρεία Κινητών Τηλεπικοινωνιών του Ιράν (MCI), είναι θυγατρική του TCI. Το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, το MTN Iran Cell, ανήκει κατά 51% στην Iran Electronics Industries, μια εταιρεία που είναι θυγατρική του Υπουργείου Άμυνας και Ένοπλων Δυνάμεων. Αυτό επιτρέπει στις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας να παρακολουθούν τις επικοινωνίες και να περιορίζουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας, σε συνδυασμό 75 εκατομμυρίων ιρανών χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

Ιδιοκτησία περιεχομένου και “Speed ​​Throttling”

Η ιρανική κυβέρνηση ασκεί επίσης «ταχύτατο γκάζι». Αυτό περιορίζει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας. Οι ταχύτητες σύνδεσης μειώθηκαν για να περιορίσουν τις επικοινωνίες κατά τη διάρκεια των εκλογών 2009 και 2013, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης και κατά τη διάρκεια των οδικών διαδηλώσεων 2017-18.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να εγγράψουν τους ιστότοπούς τους στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον, οι πλατφόρμες εντός του Ιράν υπόκεινται σε τακτικά αιτήματα για την κατάργηση οποιουδήποτε περιεχομένου που θεωρείται απαράδεκτο από την κυβέρνηση. Οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι και τα ιστολόγια δεν μπορούν να αναφέρουν τις εγχώριες ειδήσεις με όποιο τρόπο θέλουν. Ούτε μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για την κάλυψη συγκεκριμένων θεμάτων, όπως πολιτικές αναταραχές, οικονομικές δυσκολίες και στοιχεία διαφθοράς. Επιπλέον, θέματα όπως η πυρηνική συμφωνία του Ιράν ή αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην Πρόεδρος Mohammad Khatami, είναι επίσης εκτός συζήτησης.

Η τιμωρία για την πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο είναι σκληρή. Συνήθως αποτελείται από μακρές ποινές φυλάκισης, σημαντικά πρόστιμα και περιορισμούς στην ελευθερία κυκλοφορίας και έκφρασης.

Σε απάντηση στην επίθεση Stuxnet του 2010 επί των πυρηνικών φυγοκεντρητών του, το Ιράν ξεκίνησε την κατασκευή του δικού του εθνικού δικτύου πληροφοριών, γνωστό ως SHOMA. Με τιμολόγηση ως «halal internet», η SHOMA στοχεύει να βελτιώσει τις ταχύτητες του διαδικτύου. Επιπλέον, θέλουν να μεταφέρουν μεγάλο μέρος του περιεχομένου που διατίθεται στα ιρανικά προγράμματα περιήγησης σε οικιακούς διακομιστές. Αυτό επιτρέπει ένα μεγαλύτερο εύρος ευκαιριών παρακολούθησης και λογοκρισίας.

Από τον Ιανουάριο του 2017, οι Ιρανικοί πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου έχουν παραγγείλει έκπτωση 50% στην εγχώρια κυκλοφορία που έχει πρόσβαση σε μια λίστα 500 ιστότοπων εγκεκριμένων από την Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών.

Πώς γίνεται η λογοκρισία Διαδικτύου για Ιρανούς?

Ενόψει των αυξανόμενων προσπαθειών των διοικητικών, δικαστικών και θρησκευτικών αρχών του Ιράν να περιορίσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να εφαρμόσουν πιο επεμβατική παρακολούθηση των προσωπικών επικοινωνιών, οι Ιρανοί πολίτες αναπτύσσουν συνεχώς νέες μεθόδους για να ξεπεράσουν την κρατική λογοκρισία..

Στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από το Tor Project, το οποίο προσφέρει ανώνυμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του προγράμματος περιήγησης Tor, δείχνουν ότι ο αριθμός των χρηστών που προέρχονται από το Ιράν διπλασιάστηκε κατά τις διαμαρτυρίες τον Δεκέμβριο του 2017. Η εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής μέθοδος επικοινωνίας, παρόλο που η κυβέρνηση το εμποδίζει τακτικά. Επιπλέον, η κυβέρνηση συχνά παρενοχλεί, συλλαμβάνει και φυλακίζει τους διαχειριστές της ομάδας λόγω του περιεχομένου των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στις ομάδες τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν την κρατική λογοκρισία.

VPN-σύνδεση-ΔιαδίκτυοΕπιπλέον, οι υπηρεσίες VPN εξακολουθούν να είναι μια δημοφιλής μέθοδος παράκαμψης των περιορισμών στο Διαδίκτυο. Η ιρανική κυβέρνηση παίζει ένα συνεχές παιχνίδι γάτας και ποντικιού με παρόχους VPN. Προσπαθούν συνεχώς να εντοπίζουν και να αποκλείουν τις διευθύνσεις IP δημοφιλών παρόχων VPN. Ευτυχώς, οι πάροχοι VPN δεν είναι πιθανό να υποχωρήσουν.

Η ιρανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί λογισμικό Deep Packet Inspection (DPI) για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό κίνησης από θύρες VPN. Αυτό αναγκάζει τους παρόχους VPN να χρησιμοποιούν μεθόδους που συγκαλύπτουν την κίνηση VPN ως κανονική κίνηση HTTPS. Οι υπηρεσίες VPN που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στο κυβερνητικό λογισμικό είναι πιθανότατα να παρέχουν αφιλτράριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Ιράν.

Τελικές σκέψεις

Ως αυταρχική θεοκρατία, η κυβέρνηση του Ιράν και ο «ανώτατος ηγέτης» της έχουν έννομο συμφέρον να λογοκρίνουν το Διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά τους ιδανικά. Οι στρατιωτικοί και επαναστατικοί φρουροί έχουν ελεγχόμενο μερίδιο στο κρατικό μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών. Αυτό αναγκάζει τη λογοκρισία και την παρακολούθηση των επικοινωνιών να είναι ευρέως διαδεδομένη και διαδεδομένη.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την εφαρμογή αυτής της λογοκρισίας είναι όλο και πιο εξελιγμένη. Χρησιμοποιούν έξυπνους περιορισμούς περιεχομένου για να αποκλείουν επιλεκτικά ιστότοπους. Επιπλέον, χρησιμοποιούν βαθιά επιθεώρηση πακέτων για την καταπολέμηση της χρήσης VPN. Ιρανοί πολίτες που πιάστηκαν χρησιμοποιώντας μεθόδους καταστρατήγησης λογοκρισίας αντιμετωπίζουν σκληρή τιμωρία. Αυτή η τιμωρία μπορεί ακόμη και να περιλαμβάνει σημαντικές ποινές φυλάκισης.

Ωστόσο, παρά τον κίνδυνο και τους περιορισμούς, οι Ιρανοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μεθόδους όπως VPN, Telegram και το πρόγραμμα περιήγησης Tor για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τους κυβερνητικούς περιορισμούς. Η επιθυμία για ένα πιο ελεύθερα προσβάσιμο Διαδίκτυο αυξάνεται. Όλα αυτά ωθούν τους ρεφορμιστές πολιτικούς στο Ιράν να κάνουν δηλώσεις σχετικά με τη μείωση της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο στο μέλλον. Ποιός ξέρει? Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αλλαγή!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me