Bypass Online Censorship: Πώς μπορείτε να έχετε ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Συνδέουμε τη διαδικτυακή λογοκρισία με χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, αλλά θα σας εκπλήξει πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα. Για να παρακάμψετε τέτοιου είδους γεωγραφικούς περιορισμούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN. Εάν, για παράδειγμα, απαγορεύεται η χρήση του Facebook στη χώρα σας, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο μέσω διακομιστή VPN σε διαφορετική χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο σαν να ήσασταν σε αυτήν την άλλη χώρα, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στους περιορισμένους ιστότοπους και υπηρεσίες.


Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε όλα σχετικά με τις διάφορες μορφές ηλεκτρονικής λογοκρισίας και πώς μπορείτε να τις παρακάμψετε με ένα VPN. Στα μάτια μας, η ελευθερία του λόγου είναι ένα από τα πιο σημαντικά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να την προστατεύουμε ανά πάσα στιγμή. Θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λογοκρισία των κοινωνικών μέσων, των ειδησεογραφικών ιστότοπων και άλλων υπηρεσιών παρακάτω. Επιπλέον, θα σας εξηγήσουμε πώς ένα VPN ή Tor μπορεί να σας βοηθήσει.

Ένα VPN δεν μπορεί να σας βοηθήσει μόνο να παρακάμψετε αυτούς τους γεωγραφικούς περιορισμούς. έχει πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Προσφέρει ελευθερία, ασφάλεια και ανωνυμία. Όταν αποκτάτε πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των διακομιστών του παρόχου VPN, το λογισμικό κρυπτογραφεί όλη την κυκλοφορία σας στο Διαδίκτυο και αποκρύπτει την προσωπική σας διεύθυνση IP. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί ένα VPN και ποια πλεονεκτήματα μπορεί να σας προσφέρει. Το Tor είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης που μπορεί να σας βοηθήσει να παρακάμψετε όλη τη λογοκρισία στο πρόγραμμα περιήγησης. Όπως θα εξηγήσουμε, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλους τους απαγορευμένους ιστότοπους και υπηρεσίες.

Λογοκρισία κοινωνικών μέσων

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις φιλτραρισμένες σκέψεις και απόψεις τους. Αυτό μπορεί να είναι απειλή για ορισμένες κυβερνήσεις. Τα κοινωνικά μέσα είναι ένας τέλειος τρόπος για να συγκεντρωθούν μεγάλες ομάδες ατόμων με τις ίδιες ιδέες. Κυβερνήσεις που δεν επιτρέπουν σε οποιαδήποτε αντιπολίτευση φοβούνται ότι τα κοινωνικά μέσα μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση. Για αυτόν τον λόγο θα περιορίσουν ή θα απαγορεύσουν πλήρως τη χρήση ορισμένων μέσων στη χώρα τους. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι γύρω από αυτό και ένας από αυτούς είναι η χρήση ενός VPN.

Λογοκρισία Facebook και Twitter

Το Twitter και το Facebook απαγορεύονται σε μερικές χώρες, όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου χώρες έχουν απαγορεύσει προσωρινά τη χρήση αυτών των πλατφορμών κοινής χρήσης. Συχνά αυτό συμβαίνει ως μια βιαστική δράση κατά της εξέγερσης. Το Facebook είναι ιδανικό για τη δημιουργία εκδηλώσεων και τη συγκέντρωση μεγάλων ομάδων ανθρώπων. Έτσι, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλετε να οργανώσετε διαμαρτυρία. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, που δεν επιτρέπουν την αντίσταση, παρακολουθούν στενά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις προχωρούν σε απαγόρευση. Φυσικά, θα το ονομάζαμε ως κατάφωρη λογοκρισία.

Η απαγόρευση του Twitter συχνά συμπίπτει με την απαγόρευση του Facebook. Ομοίως με το Facebook, το Twitter μερικές φορές απαγορεύεται ή περιορίζεται προσωρινά. Ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν το Twitter ως απειλή επειδή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διαδώσετε ανυπόστατα μηνύματα. Η επίτευξη της γνώμης της αντιπολίτευσης τους μπορεί να είναι μεγάλη στο Twitter που μπορεί να απειλήσει το καθεστώς τους. Όλοι μπορούν να εκδώσουν αιτήματα για κατάργηση στο Twitter. Συγκεκριμένα, το Twitter δημοσίευσε ότι το 90% του συνόλου της αίτησης κατάργησης προέρχεται από την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει αποκλείσει εντελώς το Twitter, μόνο προσωρινά.

Ενώ ο αποκλεισμός αποκλειστικά αυτών των ιστότοπων είναι κατάφωρη λογοκρισία, άλλες περιπτώσεις είναι ελαφρώς πιο περίπλοκες. Έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο για το Facebook και το Twitter να ελέγχουν τους ιστότοπους τους για παράνομο περιεχόμενο, όπως ρητορική μίσους και τρομοκρατία. Επιπλέον, οι νόμοι είναι διαφορετικοί σε όλες τις χώρες. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν πιέσει το Facebook για να βγάλει ορισμένες σελίδες εκτός σύνδεσης Τις περισσότερες φορές αυτές είναι σελίδες που έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους αυτής της χώρας. Μπορεί να μην βλέπετε την απαγόρευση τρομοκρατικών σελίδων ως λογοκρισία, επειδή φαίνεται ότι προορίζεται για την προστασία σας. Αλλά φανταστείτε ότι η κυβέρνησή σας το έχει για γατάκια και τα απαγορεύει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα νομίζατε ότι αυτό είναι λογικό; Είναι κατανοητό ότι οι κυβερνητικές ενέργειες λογοκρισίας έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις. Ευτυχώς, μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο αντιμετώπισης της λογοκρισίας με ένα VPN.

Στην Κίνα, όπου απαγορεύονται το Facebook και το Twitter, έχουν δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση για αυτές τις υπηρεσίες. Η υπηρεσία, που ονομάζεται Weibo, είναι μια μεγάλη πλατφόρμα κοινής χρήσης. Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση παρακολουθεί και λογοκρίνει τον Weibo. Δεν θα μπορείτε να δημοσιεύσετε ό, τι θέλετε στο Weibo. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα απαγορευμένων λέξεων και φράσεων. Έτσι, αν και παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση, δεν είναι. Επομένως, εάν η χώρα σας προσφέρει μια εναλλακτική λύση έναντι των απαγορευμένων υπηρεσιών, είναι πάντα καλό να ελέγχετε την πραγματική ελευθερία που θα σας προσφέρει η πλατφόρμα.

Λογοκρισία WhatsApp και Skype

Αποκλεισμένος Skype φορητός υπολογιστής

Εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Skype που προσφέρουν εύκολη, δωρεάν επικοινωνία μπορούν να αποτελέσουν απειλή τόσο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών όσο και για τις κυβερνήσεις. Αυτές οι εφαρμογές προσφέρουν τις λεγόμενες υπηρεσίες VoIP. Οι υπηρεσίες VoIP (Voice over internet protocol) είναι ένας τρόπος επικοινωνίας δωρεάν μέσω του Διαδικτύου. Κυβερνήσεις που αποκλείουν τη χρήση αυτών των υπηρεσιών συχνά λένε ότι το κάνουν για την προστασία των παρόχων τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου. Ή ο πάροχος διαδικτύου ενδέχεται να αποκλείσει αυτές τις υπηρεσίες επειδή συχνά κατέχουν επίσης την εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Αυτές οι εταιρείες που πληρώνετε, ώστε να μπορείτε να καλέσετε ή να στείλετε μήνυμα κειμένου σε κάποιον, χάνουν πολλά έσοδα όταν επιτρέπονται οι υπηρεσίες VoIP. Κατά κάποιο τρόπο, διατηρούν τεχνητά τις εταιρείες που θα επιπλέουν που διαφορετικά θα είχαν πέσει.

Υπάρχουν επίσης κυβερνήσεις που περιορίζουν τη χρήση του Skype και του WhatsApp για άλλους λόγους. Όπως τα κοινωνικά μέσα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, το Skype και το WhatsApp μπορούν να αποτελέσουν απειλή για ολοκληρωτικά καθεστώτα. Είναι ένας τρόπος εύκολης, χωρίς επίβλεψη επικοινωνίας. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένες χώρες αποφασίζουν να τις απαγορεύσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπουν την υπηρεσία VoIP, αλλά εφαρμόζουν λογισμικό υποκλοπής spyware σε αυτούς για την παρακολούθηση συνομιλιών. Για παράδειγμα, στην Κίνα μπορείτε να κατεβάσετε μόνο μια προσαρμοσμένη έκδοση του Skype. Αυτή η έκδοση διαθέτει λογισμικό υποκλοπής spyware που επιτρέπει στην κινεζική κυβέρνηση να παρακολουθεί συνομιλίες και να ελέγχει για απαγορευμένες λέξεις.

Και πάλι, η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε σε μια εναλλακτική κινεζική υπηρεσία να αναλάβει την αγορά που σε πολλές άλλες χώρες ανήκει στο WhatsApp. Αυτή η υπηρεσία ονομάζεται WeChat, και όπως η Weibo, η κινεζική κυβέρνηση την παρακολουθεί σε μεγάλο βαθμό.

Λογοκρισία του YouTube

Ο αποκλεισμός του YouTube έχει συχνά παρόμοιο κίνητρο με τις παραπάνω υπηρεσίες. Η ελευθερία να δημοσιεύετε ό, τι θέλετε και, ενδεχομένως, να προσεγγίζετε μεγάλο κοινό αποτελεί απειλή για ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ωστόσο, στο YouTube υπάρχει επίσης το ζήτημα των δικαιωμάτων διανομής. Ομοίως με τις υπηρεσίες ροής όπως το Netflix, το YouTube πρέπει μερικές φορές να ασχολείται με πνευματικά δικαιώματα και διανομείς. Οι διανομείς περιορίζουν τις χώρες στις οποίες εμφανίζεται ένα βίντεο. Θα δείτε ένα μήνυμα κάπως έτσι:

Ακριβώς, αυτό δεν είναι λογοκρισία, αλλά μπορείτε επίσης να το παρακάμψετε με ένα VPN. Απλώς επιλέξτε μια χώρα που θα σας δώσει πρόσβαση στο βίντεο της επιλογής σας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτήν τη διαδικασία στο άρθρο μας σχετικά με την παρακολούθηση του αμερικανικού Netflix παγκοσμίως.

Αποκλεισμένοι ιστότοποι

Όπως αυτές οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, μεμονωμένοι ιστότοποι υπόκεινται επίσης σε λογοκρισία. Ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την κυβέρνηση ή την κοινωνική τάξη σε μια χώρα. Υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί ιστότοποι που απαγορεύονται. Θα συζητήσουμε τον αποκλεισμό ιστότοπων Ειδήσεων, διότι πρόκειται για σημαντική παραβίαση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Ιστοσελίδες ειδήσεων Λογοκρισία

Ο αποκλεισμός ειδησεογραφικών ιστότοπων αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ελευθερία του λόγου. Αυτή η πρακτική είναι ίσως το πιο σαφές παράδειγμα λογοκρισίας. Εάν μια χώρα δεν επιτρέπει ανεξάρτητη δημοσιογραφία παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Συχνά θα αποκλείουν ειδησεογραφικούς ιστότοπους που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση ή ξένους ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Παραδείγματα χωρών όπου ο τύπος λογοκρίνεται σε μεγάλο βαθμό είναι η Τουρκία και το Ιράν. Ευτυχώς, αυτοί οι ιστότοποι ειδήσεων μπορούν συχνά να έχουν πρόσβαση με τη χρήση ενός VPN. Μια παρενέργεια του αποκλεισμού ειδησεογραφικών ιστότοπων από κυβερνήσεις, είναι ότι άλλοι ιστότοποι ειδήσεων θα παρακολουθούν το περιεχόμενό τους. Αυτο-λογοκρίνουν επειδή δεν θέλουν να μπλοκαριστούν. Με αυτόν τον τρόπο, δεν έχουν απομείνει ανεξάρτητα δημοσιογραφικά καταστήματα.

Πιο πρόσφατα, οι χώρες άρχισαν να αποκλείουν ιστότοπους «ψεύτικων ειδήσεων». Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε, γιατί ποιος μπορεί να καθορίσει τι είναι και δεν είναι ψεύτικες ειδήσεις; Για παράδειγμα, η ΕΕ έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα που θα ελέγχει το Διαδίκτυο για ψεύτικες ειδήσεις, ιδιαίτερα ενδιαφέρονται για ψεύτικες ειδήσεις από τη Ρωσία. Τα ψεύτικα νέα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα, αλλά η λογοκρισία ίσως ακόμη περισσότερο. Αν και η εξάπλωση της παραπληροφόρησης γίνεται όλο και περισσότερο πρόβλημα, πρέπει να προσέχουμε τις κυβερνήσεις να αποκλείουν με ανυπομονησία τους ιστότοπους.

Λογοκρισία Google

Η Google θα αποκλείσει ορισμένους ιστότοπους εάν πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δικαιολογημένη λογοκρισία. Αυτές είναι σελίδες που παραβιάζουν το νόμο στις περισσότερες χώρες, όπως η τρομοκρατία και η παιδική πορνογραφία. Ωστόσο, είναι ξεκάθαροι για το γεγονός ότι δεν θέλουν να βοηθήσουν στην πολιτική λογοκρισία. Επειδή η Google δεν θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που λαμβάνει, ορισμένες χώρες αποφασίζουν να αποκλείσουν τις εφαρμογές τους. Για παράδειγμα, η Κίνα απαγορεύει αυτήν τη στιγμή όλες τις εφαρμογές Google.

Λογογραφημένοι ιστότοποι πορνογραφικού περιεχομένου

Οι πορνογραφικοί ιστότοποι είναι ένας άλλος τύπος ιστότοπου που υφίσταται μεγάλη λογοκρισία. Ορισμένες χώρες δεν επιτρέπουν άσεμνο υλικό στον Ιστό. Δεν συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτισμοί για το άσεμνο και τι όχι. Ενώ μια χώρα απαγορεύει μόνο ιστότοπους πορνογραφίας, μια άλλη χώρα μπορεί ακόμη και να απαγορεύσει ιστότοπους που πωλούν μπικίνι. Για να επιβάλουν ένα ορισμένο σύνολο ηθικών στους πολίτες των χωρών τους, αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν λογοκρισία.

Παράκαμψη λογοκρισίας με VPN

Το VPN είναι μια καλή λύση στο πρόβλημα της διαδικτυακής λογοκρισίας. Με ένα VPN μπορείτε να παρακάμψετε τους γεωγραφικούς περιορισμούς στη χώρα σας. Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN μπορείτε να επιλέξετε την κομητεία από την οποία θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το VPN στέλνει την κυκλοφορία σας μέσω ενός διακομιστή σε αυτήν τη χώρα και έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο όχι με τη δική σας διεύθυνση IP, αλλά με τη διεύθυνση IP αυτού του διακομιστή. Στους ιστότοπους φαίνεται ότι έχετε πρόσβαση σε αυτούς από τη χώρα που έχετε επιλέξει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα να παρακάμψετε τη διαδικτυακή λογοκρισία στη χώρα σας.

Ένα VPN έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη. Κερδίζετε ελευθερία με δυνατότητα παράκαμψης γεωγραφικών περιορισμών. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε το περιεχόμενο Netflix άλλης χώρας. Αλλά υπάρχουν περισσότερα! Το VPN σας παρέχει επίσης ανωνυμία επειδή η δική σας διεύθυνση IP δεν θα είναι ορατή σε κανέναν. Με ένα VPN κανείς δεν θα μπορεί να συνδέσει τις ενέργειές σας στο διαδίκτυο με την τοποθεσία ή το άτομο σας. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη αυτής της ανώνυμης περιήγησης. Τέλος, ένα VPN προσφέρει υπέροχα ασφάλεια. Το λογισμικό VPN κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή σας. Κανένας χάκερ ή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποκρυπτογραφήσει αυτήν την κρυπτογραφημένη κίνηση. Τα προσωπικά σας στοιχεία και η κίνηση στο Διαδίκτυο είναι ασφαλή με τη χρήση ενός VPN.

Οι καλύτεροι πάροχοι VPN για παράκαμψη λογοκρισίας

Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τους τρεις καλύτερους παρόχους VPN που μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακάμψετε τη λογοκρισία. Για αυτήν τη λίστα συνδυάσαμε τη γενική λίστα με τους καλύτερους παρόχους VPN, με τις δυνατότητες που πρέπει να έχει ένα VPN για την καταπολέμηση της λογοκρισίας. Μια δυσκολία είναι ότι ορισμένες χώρες έχουν πλέον αρχίσει να αποκλείουν ιστότοπους παρόχων VPN. Επιλέξαμε αυτούς τους παρόχους που κατάφεραν να παραμείνουν διαθέσιμοι (σχεδόν) παντού. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα να δοκιμάσετε την υπηρεσία για να δείτε εάν λειτουργεί. Αν δεν σας ταιριάζει, μπορείτε να ακυρώσετε τη συνδρομή και να επιστρέψετε τα χρήματά σας. Παρόλο που υπάρχουν αξιοπρεπείς δωρεάν πάροχοι VPN, δεν θα τους συνιστούσαμε με σκοπό την παράκαμψη της διαδικτυακής λογοκρισίας.

Σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN επειδή πρόκειται να κάνετε διακοπές σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες είναι αποκλεισμένες; Σας συμβουλεύουμε να εγκαταστήσετε το VPN σας πριν φύγετε. Διότι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο ιστότοπος του παρόχου θα μπορούσε να αποκλειστεί σε αυτήν τη χώρα.

Παράκαμψη λογοκρισίας με ExpressVPN

Το ExpressVPN βρίσκεται στην κορυφή των περισσότερων λιστών μας για κάποιο λόγο. Το ExpressVPN σάς βοηθά να αποκτήσετε μια σταθερή και ασφαλή σύνδεση όπου κι αν βρίσκεστε. Έχουν εξαιρετική υποστήριξη πελατών και φιλικές προς τον χρήστη εφαρμογές. Το ExpressVPN είναι κάπως ακριβό, αλλά έχετε την καλύτερη ποιότητα σε αντάλλαγμα. Δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για τη διαδικτυακή λογοκρισία με το ExpressVPN, επειδή μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε μια σύνδεση που παρακάμπτει τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Προσφέρουν εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών, έτσι μπορείτε να αφιερώσετε το χρόνο σας για να δοκιμάσετε τις εφαρμογές τους.

Παράκαμψη λογοκρισίας με NordVPN

Το NordVPN είναι ένας πολύ καλός και σταθερός πάροχος VPN που σίγουρα ανήκει στην κορυφή. Προσφέρουν πάνω από χίλιους διακομιστές σε όλο τον κόσμο σε πολύ λογική τιμή. Ειδικά αν ενδιαφέρεστε για το απόρρητό σας στο διαδίκτυο, είναι ο πάροχος για εσάς! Το NordVPN ενδιαφέρεται βαθιά για την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο και δεν διατηρεί αρχεία καταγραφής. Έχουν επίσης εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών, ώστε να μπορείτε να αφιερώσετε το χρόνο σας για να ελέγξετε εάν οι υπηρεσίες τους ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Παράκαμψη λογοκρισίας με PureVPN

Το PureVPN είναι επίσης ένας μεγάλος πάροχος VPN με περισσότερους από 500 διακομιστές σε σχεδόν 200 διαφορετικές χώρες. Είναι ένας εξαιρετικός πάροχος για παράκαμψη της ηλεκτρονικής λογοκρισίας. Με καλές ταχύτητες και σταθερή σύνδεση, κάνουν εύκολη την ανώνυμη περιήγηση στον Ιστό. Η ασφάλειά τους δεν είναι τόσο στεγανή όσο το NordVPN, αλλά αυτό δεν θα αποτελέσει απειλή εάν είστε κανονικός χρήστης του Διαδικτύου. Βρίσκονται στο τέλος αυτής της λίστας επειδή η εγγύηση επιστροφής χρημάτων διαρκεί μόνο επτά ημέρες. Αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να ελέγξει εάν λειτουργούν ή όχι για εσάς. Αλλά μια μεγαλύτερη δοκιμαστική περίοδος θα ήταν ωραία. Διαβάστε την πλήρη κριτική μας για το PureVPN για περισσότερες πληροφορίες.

Χρησιμοποιήστε το Tor to Bypass Censorship

Το Tor (ο δρομολογητής Onion) είναι ένα διαδικτυακό δίκτυο που λειτουργεί ως πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο. Χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένη, ανώνυμη επικοινωνία. Το δίκτυο Tor αποτελείται από χιλιάδες διακομιστές παγκοσμίως. Η κυκλοφορία δεδομένων διαχωρίζεται σε μικρά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια κρυπτογραφούνται και αποστέλλονται μέσω πολλών διακομιστών πριν καταλήξει στον χρήστη. Αυτή η διαδικασία κοστίζει λίγο και για το λόγο αυτό το πρόγραμμα περιήγησης Tor μπορεί να είναι σχετικά αργό. Όσο αργή και αν είναι, διασφαλίζει ότι κανείς δεν μπορεί να δει τι κάνετε στο διαδίκτυο.

Μια σημαντική σημείωση είναι ότι η Tor παρέχει στον χρήστη πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό. Η περιήγηση στον σκοτεινό ιστό πρέπει να γίνεται με προσοχή. Αυτό το μέρος του Διαδικτύου δεν είναι ρυθμιζόμενο και είναι εύκολο να δημιουργηθεί κακόβουλο λογισμικό εκεί. Για τους περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι στο διαδίκτυο, ένα VPN θα είναι μια ευκολότερη, καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή από το Tor.

Το Tor λειτουργεί ως μηχανή αναζήτησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια λύση για την παράκαμψη περιορισμών στις υπηρεσίες στις οποίες έχετε πρόσβαση μέσω ενός προγράμματος περιήγησης, όπως το Twitter και το YouTube. Ωστόσο, πράγματα που λειτουργούν εκτός προγράμματος περιήγησης δεν επηρεάζονται από το Tor. Έτσι, για παράκαμψη περιορισμών σε προγράμματα όπως το Skype και οι εφαρμογές ιστότοπων όπως το Twitter και το Facebook, μπορεί να γίνει μόνο με ένα VPN. Θα συνιστούσαμε τη χρήση ενός VPN για τη χρήση του Tor ούτως ή άλλως, λόγω των πρόσθετων πλεονεκτημάτων της πλήρους ελευθερίας, της ανωνυμίας και της ασφάλειας που προσφέρει.

Τελικές σκέψεις

Κάποια διαδικτυακή δραστηριότητα λογοκρισίας από την κυβέρνηση. Τα καταστήματα όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ειδήσεις αποτελούν απειλή για τον κανόνα τους. Για αυτόν τον λόγο, οι ιστότοποι και οι υπηρεσίες απαγορεύονται σε ορισμένες χώρες. Ένας τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτούς τους περιορισμένους ιστότοπους είναι με τη χρήση ενός VPN. Αυτό θα σας επιτρέψει να αλλάξετε την εικονική τοποθεσία σας. Αν και το Tor θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την επίσκεψη αποκλεισμένων ιστότοπων, για γενική ελευθερία στο Διαδίκτυο, θα συνιστούσαμε ένα VPN. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τους καλύτερους παρόχους VPN!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me