Ограничения на Facebook в чужбина: Как да го заобиколя | VPNOverview

Facebook е една от най-популярните и повсеместни платформи за социални медии в съвременната история. Уебсайтът се гордее с над 1,23 милиарда потребители от целия свят и средно 486 183 потребители имат достъп до Facebook всяка минута.


Въпреки огромната си популярност, все още има държави, които значително са ограничили или направо забранили използването на Facebook. В крайни случаи тоталитарните правителства, като тези, намерени в Северна Корея или Иран, са включили Facebook в забрана за одеяла в сайтове за социални медии по политически причини..

Изненадващо, някои по-либерални държави и правителства също ограничават или филтрират трафика към Facebook. Въпреки че може да очаквате подобни ограничения в Куба или Китай, правителствата на държави като Бангладеш, Индия и Виетнам всички забраниха Facebook по едно или друго време..

Нестопанската организация „Репортери без граници“ дори включи страни като Великобритания, САЩ и Германия в своя списък „Врагове на Интернет“. Това след като те въведоха законодателство, което им позволява да филтрират интернет и социални медии за целите на „националната сигурност“.

Така че, ако установите, че достъпът ви до Facebook е блокиран или се притеснявате, че съдържанието ви се филтрира или следи, как да заобиколите тези ограничения?

В тази статия ще разгледаме как и защо Facebook е ограничен, кои страни го ограничават и как можете да използвате технологии като виртуални частни мрежи (VPN) и прокси уебсайтове, за да преодолеете тези ограничения.

Защо държавите ограничават Facebook?

Блок FacebookКакто при много уебсайтове за социални медии, Facebook често е забранен, защото служи като форум за социални, религиозни или политически мисли, до които някои правителства не искат техните граждани да имат достъп. Ограничаването на достъпа до Facebook обикновено е, макар и не винаги, като част от по-значителните усилия за ограничаване на достъпа до интернет.

В случаите на държави като Иран и Пакистан, забраните във Facebook могат да бъдат религиозно мотивирани. Отличен пример за това е, когато пакистанското правителство блокира достъпа до Facebook през 2010 г. в отговор на глобален онлайн конкурс за подаване на рисунки на пророк Мохамед, който се хоства на страница във Facebook. Съгласно определени ислямски закони всяко изобразяване на пророк Мохамед е строго забранено.

В страни като Турция и Китай се въвеждат ограничения в социалните медии, за да се предотврати достъпът на техните граждани до политически идеи, които се считат за опасни за държавата. Доказателство за това могат да се видят в засилващото се ограничение на Турция за свобода на словото, новините и социалните медии след неуспешния преврат през 2016 г..

Как се забранява или ограничава Facebook?

Като цяло ограниченията във Facebook се срещат в страни, в които правителството има голяма мярка за контрол върху компаниите, които действат като доставчици на интернет услуги (ISPs). След приемането на законодателството, което позволява на правителството да прави черни списъци с определени уебсайтове, обикновено тези доставчици на интернет доставчици са длъжни да блокират клиентите си да имат достъп до забранено съдържание.

Правителствата на държави като Турция и UEA упражняват строг контрол върху своите интернет доставчици. Изискват те да се регистрират в правителството. Тези фирми се нуждаят от „сертификат за дейност“, за да правят бизнес. Като част от тази регистрация те трябва да спазват правителствената дейност на цензурата на правителството или да бъдат изправени срещу сурови наказания.

Има няколко начина, по които интернет доставчикът може да блокира трафика към определен уебсайт. Един от най-често срещаните методи е чрез блокиране на домейни на ниво DNS. Отделни правителства, като тези в Турция и Иран, използват по-сложни технологии като филтриране на пакети, за да предотвратяват активно потребителите на достъп до забранено съдържание.

Кои държави ограничават Facebook?

Всички изброени по-долу държави имат ограничен достъп до Facebook в един или друг момент. В по-ограничените държави, като Северна Корея и Иран, достъпът до Facebook е напълно забранен. В други, като Турция и Куба, сайтът за социални медии не е официално в черния списък, въпреки че националните интернет доставчици използват прекъсване на връзката, за да затруднят достъпа.

Северна Корея

Не е изненадващо за една от най-секретните и ограничени страни в света, по-голямата част от севернокорейците нямат достъп до интернет. Вместо това тоталитарната държава управлява силно ограничен интранет, известен като Квангьонг. 3G мрежа е достъпна за чуждестранни посетители. Потребителите му обаче се контролират строго и им е ограничен достъпът до голяма част от уебсайтовете, включително Facebook.

Иран

Първоначално Иран забрани Facebook след оспорваните избори през 2009 г. в отговор на опасенията, че както опозиционните движения, така и радикалните групи използват платформата за планиране на събития и обмен на съобщения. Подобно на Северна Корея, достъпът до социални медии в Иран е силно ограничен. Голям брой уебсайтове са в черен списък от иранското правителство.

Китай

Спонсорираната от правителството инициатива за цензура и надзор, известна разговорно като „Голямата защитна стена на Китай“, блокира достъпа до Facebook от 2009 г. Това първоначално ограничение бе приложено след бунтовете в Ърмучи през 2009 г. Правителството предположи, че активистите на Синдзян използват Facebook за комуникация и планиране на безредиците.

В опит да успокоите потенциалните чуждестранни инвеститори, достъпът до Facebook е достъпен, ако сте в зоната за свободна търговия от 17 квадратни мили в Шанхай.

Куба

Съгласно кубинския закон, само политици, журналисти и избрани студенти по медицина имат право да имат достъп до интернет от домовете си. Всеки, който иска да се свърже, е принуден да използва лицензирани интернет кафенета. Искането от 6 до 10 долара за час достъп до интернет може да не изглежда много в някои части на света. Въпреки това е в страна, където средната заплата е около 20 долара на месец. Това прави достъпа до интернет твърде скъпо.

Освен това се съобщава, че държавните интернет доставчици използват рутиране на скоростта на връзката, за да ограничат достъпа до сайтове в социалните медии, като страниците отнемат няколко минути за зареждане.

Бангладеш

През 2010 г. правителството на Бангладеши блокира достъпа до Facebook. Това след сатирични карикатури на правителствени служители и пророк Мохамед бяха хоствани на Facebook страница. От тогава забраната е отменена, но правителството, ръководено от Awami League, продължава да следи достъпа до сайта на социалните медии. Те са насочени към потребители, които публикуват „коварно или богохулно съдържание“.

Египет

Първоначално Египет блокира достъпа до редица уебсайтове в социалните медии по време на опита за сваляне на египетския президент Хосни Мубарак. Оттогава няма официален списък с черни списъци. Правителството обаче редовно използва ограничаване на връзката, за да ограничи достъпа до социалните медии. Освен това те наблюдават използването на интернет и комуникацията на тези в Египет от съображения за „национална сигурност“.

Таджикистан

От ноември 2012 г. Таджикистан блокира достъпа до Facebook. Това ограничение бе поставено в отговор на отрицателни коментари, публикувани в интернет за президента Емомалий Рахмон и други държавни служители.

Индия

В отговор на твърденията, че социалните медии се използват от антинационални и антисоциални елементи, подкрепени от армията на Пакистан и пакистанските разузнавателни агенции, Индия наложи шестмесечна забрана на Facebook, Twitter и други социални мрежи в долината на Кашмир през 2016г.

Има няколко други случаи на блокиране на Facebook в Индия, включително тридневна забрана за Facebook и редица други социални уебсайтове, по време на безредиците в Пенджаб, Хариана и Чандигарх, предизвикани от ареста на Баба Рам Рахим Синг.

Пакистан

Пакистан забрани Facebook в отговор на същата страница във Facebook, която насърчава глобален онлайн конкурс за изработване на рисунки на пророк Мохамед, което накара Бангладеш да блокира достъпа до уебсайта.

Достъпът оттогава е възстановен, но правителството на Пакистан продължава да блокира отделни страници във Фейсбук, за да филтрира религиозно и политическо съдържание, което смята за вредно за своите граждани.

Виетнам

През май 2016 г. правителството на Виетнам официално блокира достъпа до Facebook за две седмици, за да ограничи комуникацията между групите протестиращи студенти. Въпреки че не са издадени повече официални забрани, обсерваторията за спиране на интернет Netblocks отбеляза няколко случая, в които Facebook не беше достъпен във Виетнам по време на граждански и политически вълнения..

Как можете да заобиколите ограниченията във Facebook?

Има няколко начина, по които можете да заобиколите ограниченията за достъп до Facebook, от просто промяна на настройките на DNS до използване на браузъра Tor. Въпреки това, най-ефективният метод е използването на VPN услуга. По-долу можете да разберете как тези методи могат да ви помогнат да заобиколите ограниченията.

Промяна на настройките на DNS сървъра

Един от по-простите и затова най-често използваните методи за ограничаване на достъпа до Facebook е интернет доставчикът за филтриране на трафика, преминаващ през неговите DNS сървъри. Променяйки предпочитания от вас DNS сървър на Google Public DNS, можете да заобиколите тези ограничения.

За да промените вашия DNS сървър на компютър с Windows, преминете през следните стъпки:

  • Навигирайте до Контролен панел > Мрежа и Интернет > Център за мрежи и споделяне и изберете „Промяна на настройките на адаптера“.
  • Щракнете с десния бутон върху вашия активен адаптер за връзка и изберете „Properties“.
  • Щракнете с десния бутон върху записа „Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)“ и изберете „Properties“.
  • Активирайте опцията „Използвайте следните DNS адреси“ и въведете 8.8.8.8 като избран от вас адрес на DNS сървъра.

С малко късмет това ще бъде единственото нещо, което трябва да направите, за да заобиколите ограниченията на вашето правителство.

Мрежата Tor

Ако смяната на вашия DNS сървър не е достатъчна, за да заобиколи ограниченията на ISP за достъп до Facebook, тогава браузърът Tor може да е вашият ключ за връщане в социалните медии.

Браузърът Tor работи, като маршрутизира вашия трафик през редица разпределени релета по целия свят. Използването на тези релета прави правителството или интернет доставчиците много трудно да наблюдават вашите дейности.

Недостатъкът на браузъра Tor е, че пренасочването на вашия трафик значително увеличава закъснението ви. Това забавя връзката и скоростта на изтегляне. Следователно може да бъде трудно да се използват приложения за гласов чат, като Skype. Освен това, както видяхме, някои страни ви позволяват да отидете във Facebook, но се опитайте да направите това невъзможно, като заглушите вашия интернет. Браузърът Tor само ще ви забави допълнително, което прави наистина невъзможно да продължите във Facebook.

виртуални частни мрежи

VPN-връзка-ИнтернетVPN мрежите представляват най-добрият вариант за достъп до Facebook, където и да сте по света. VPN или виртуална частна мрежа създава криптирана връзка между вашия компютър и редица сървъри по целия свят. Това крие както вашите онлайн дейности, така и не позволява на интернет доставчиците да блокират достъпа ви до уебсайтове или съдържание.

Използването на VPN има и други предимства. Шифрованият характер на комуникацията на вашия компютър с VPN сървъра помага да ви предпази от киберпрестъпления, докато способността ви да маршрутизирате трафика през сървъри в редица държави ви позволява да преодолеете геоблокирането и да гледате всички любими спортни събития.

Кои VPN са най-добри за достъп до Facebook?

Ако искате да започнете да използвате VPN, за да получите достъп до Facebook, трябва да сте сигурни, че изберете правилния VPN доставчик. Имате нужда от VPN, който да е надежден и да има всички функции, които са ви необходими, за да защитите вашите данни от пропаднало правителство. По-долу можете да намерите някои от нашите препоръки.

NordVPN

NordVPN предлага фантастичен пакет за конкурентна цена. Известни със своята бърза и сигурна услуга, те разполагат с голям брой сървъри по целия свят, предлагайки ви набор от опции за маршрутизиране на вашия трафик.

Използвайки Obfsproxy, за да избегнете задълбочената проверка на пакетите и управлява политика на „без регистрация“, NordVPN ви дава достъп до цялото съдържание, което искате. Няма да се притеснявате някой да ви наблюдава. Ако не сте напълно доволни от тяхната услуга или искате да я изпробвате преди да се ангажирате, NordVPN предлага 30-дневна гаранция за връщане на парите.

CyberGhost

Софтуерът на CyberGhost ви позволява да се свържете с тяхната услуга от седем различни устройства, идеални за поддържане в крак с вашата социална медия на цялата си електроника с репутация на лесната си инсталация и употреба..

Със значителен брой предлагани сървъри и отлична скорост на връзки, CyberGhost ще ви накара да се свържете с Facebook за нула време. Ако не сте 100% щастливи, те предлагат и 30-дневна гаранция за връщане на парите.

IPVanish

Ако усетите нуждата от скорост, тогава IPVanish е VPN услугата за вас. IPVanish се счита за една от най-бързите VPN услуги наоколо. Те предлагат отлични скорости на връзката към широкия си набор от глобални сървъри.

Услугите на IPVanish са на много разумни цени. Те отстояват качеството на своята система и предлагат на клиентите си 7-дневна гаранция за връщане на парите, ако не сте напълно доволни от връзката си.

Заключителни мисли

За много хора платформите за социални медии като Facebook са основният им начин да поддържат връзка с приятелите и семейството си. Отнемането на тази връзка заради страната, в която се намирате, може да бъде много разочароващо, да не говорим за някак изолиращо.

За съжаление, много страни по света все още блокират или филтрират достъпа до Facebook по политически и религиозни причини. Те просто отрязват гражданите и посетителите си от връзките в социалните медии.

Преодоляването на тези ограничения не е лесно, но също така не е невъзможно. Преконфигурирането на вашия DNS сървър на обществения DNS сървър на Google може да ви заобиколи най-простите ограничения. За по-широко разпространено филтриране обаче ще трябва да използвате браузъра Tor или VPN.

Въпреки че браузърът Tor е отличен начин за анонимно сърфиране, той има някои недостатъци. Използването на многото му релета за пренасочване на трафика ви допринася за забавянето ви. Това означава, че ще забележите доста забавяне във връзката ви. Освен това, някои държави, които рутинно ограничават достъпа до интернет съдържание, например Китай, полагат все по-големи усилия за намиране и блокиране на търговски обекти в Tor.

Досега най-добрият начин да се свържете с Facebook в ограничена държава е да използвате VPN услуга. VPN-ите са лесни за инсталиране, лесни за използване и предлагат редица предимства, които надхвърлят само това, че ви позволяват достъп до един уебсайт. С VPN на място можете да сте сигурни, че никой не следи вашите интернет дейности. Шифрованата връзка на VPN означава, че нито правителствата, нито киберпрестъпниците няма да имат достъп до вашите данни.

Ако сте любител на спорта или просто искате да гледате BBC iPlayer от чужбина, VPN е точно това, което търсите. Тъй като може да изглежда, че вашият трафик е от всяка страна, VPN ви заобикаля това досадно геоблокиране. По този начин можете да гледате любимото си предаване и да актуализирате социалните си медии без никакви ограничения.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me