Обход на онлайн цензурата: Как да получите свободен достъп до интернет

Ние свързваме онлайн цензурата със страни като Китай и Турция, но това ще ви изненада колко е широко разпространен проблемът. За да заобиколите тези видове географски ограничения, можете да използвате VPN. Ако например използването на Facebook е забранено във вашата страна, можете да получите достъп до сайта чрез VPN сървър в друга държава. По този начин, сякаш имате достъп до интернет, сякаш сте в тази друга държава, като по този начин получавате достъп до ограничените сайтове и услуги.


В тази статия можете да прочетете всичко за различните форми на онлайн цензура и как можете да ги заобиколите с VPN. Според нас свободата на словото е едно от най-важните основни права на човека и ние трябва да го защитаваме по всяко време. По-долу ще разберете всичко, което трябва да знаете за цензурата на социалните медии, новинарските сайтове и други услуги. Освен това ще обясним как VPN или Tor могат да ви помогнат.

VPN не може само да ви помогне да заобиколите тези географски ограничения; тя има много други предимства. Той предлага свобода, сигурност и анонимност. Когато получите достъп до интернет чрез сървърите на вашия доставчик на VPN, софтуерът криптира целия ви интернет трафик и скрива личния ви IP адрес. Можете да прочетете повече за това как работи VPN и какви предимства може да ви предложи. Tor е браузър, който може да ви помогне да заобиколите цялата цензура в браузъра. Както ще обясним, това няма да е достатъчно, за да ви помогне да получите достъп до всички забранени сайтове и услуги.

Цензура на социалните медии

Социалните медии са места, където хората могат да изразят своите нефилтрирани мисли и мнения. Това може да представлява заплаха за някои правителства. Социалните медии са перфектен начин за големи групи от хора със същите идеи да се съберат. Правителствата, които не позволяват на опозицията се страхуват, че социалните медии могат да предизвикат съпротива. Поради тази причина те ще ограничат или напълно забранят използването на определени медии в своята страна. За щастие има начини около това и един от тях е използването на VPN.

Цензура на Facebook и Twitter

Twitter и Facebook са забранени в няколко държави, като Китай и Северна Корея. Освен това имаше няколко случая, в които държавите временно забраниха използването на тези платформи за споделяне. Често това се случва като необмислено действие срещу бунта. Facebook е идеален за създаване на събития и събиране на големи групи хора. По този начин може да бъде много полезно, когато искате да организирате протест. Тоталитарните режими, които не позволяват съпротива, внимателно наблюдават социалните медии и в някои случаи продължават да ги забраняват. Разбира се, бихме определили това като крещяща цензура.

Забраняването на Twitter често съвпада с забраната на Facebook. Подобно на Facebook, понякога Twitter също временно е забранен или ограничен. Някои правителства смятат Twitter за заплаха, защото можете да го използвате за разпространение на непокорни съобщения. Обхватът на мнението на тяхната опозиция може да е голям в Twitter, което може да застраши режима им. Всеки може да изпрати заявки за премахване в Twitter. По-специално, Twitter публикува, че 90% от всички искания за премахване идват от Турция. Към момента Турция не е блокирала Twitter напълно, само временно.

Докато напълно блокирането на тези сайтове е явна цензура, други случаи са малко по-сложни. Оказа се трудно за Facebook и Twitter да проверяват уебсайтовете си за незаконно съдържание, като реч на омраза и тероризъм. Освен това законите са различни във всички страни. Някои правителства оказват натиск върху Facebook за отнемане на определени страници офлайн. Най-често това са страници, които са в противоречие със законите на тази държава. Може да не гледате на забраната на терористичните страници като цензура, защото изглежда, че е за ваша защита. Но представете си, че вашето правителство го има за котенца и те ги забраняват във всички публикации в социалните медии, смятате ли, че това е разумно? Разбираемо, че цензурните действия на правителството предизвикаха големи дискусии. За щастие можем да намерим начин за цензура с VPN.

В Китай, където Facebook и Twitter са забранени, те създадоха алтернатива на тези услуги. Услугата, наречена Weibo, е голяма платформа за споделяне. Въпреки това китайското правителство наблюдава и цензури Weibo. Няма да можете да публикувате всичко, което искате във Weibo. Има дълъг списък със забранени думи и фрази. Следователно, въпреки че се представя като алтернатива, всъщност не е така. Така че, ако вашата страна предлага алтернатива на забранените услуги, винаги е добре да проверите действителната свобода, която платформата ще ви предложи.

Цензура на WhatsApp и Skype

Skype блокиран лаптоп

Приложения като WhatsApp и Skype, които предлагат лесна, безплатна комуникация, могат да представляват заплаха както за телекомуникационните компании, така и за правителствата. Тези приложения предлагат така наречените VoIP услуги. Услугите VoIP (Voice over Internet Protocol) са начин за комуникация безплатно чрез интернет. Правителствата, които блокират използването на тези услуги, често казват, че правят това, за да защитят телекомуникационните и интернет доставчиците. Или интернет доставчикът може да блокира тези услуги, защото често те също притежават телекомуникационната компания. Тези компании, които плащате, за да можете да се обадите или изпратите SMS на някого, губят много приходи, когато VoIP услугите са позволени. По някакъв начин те изкуствено поддържат компаниите в плаване, които иначе щяха да намалят.

Има и правителства, които ограничават използването на Skype и WhatsApp по други причини. Подобно на споменатите по-рано социални медии, Skype и WhatsApp могат да представляват заплаха за тоталитарните режими. Те са начин за лесна, неподдържана комуникация. Поради тази причина някои държави решават да ги забранят. В някои случаи те позволяват VoIP услугата, но прилагат шпионски софтуер към тях, за да наблюдават разговорите. Например, в Китай можете да изтеглите само коригирана версия на Skype. Тази версия има шпионски софтуер, който позволява на китайското правителство да наблюдава чатовете и да проверява за забранени думи.

Отново китайското правителство разреши алтернативна китайска услуга да поеме пазара, който в много други страни принадлежи на WhatsApp. Тази услуга се нарича WeChat и подобно на Weibo, китайското правителство силно я наблюдава.

Цензура на YouTube

Блокирането на YouTube често има подобна мотивация на гореспоменатите услуги. Свободата да публикувате това, което искате и евентуално да достигнете до голяма аудитория е заплаха за тоталитарните режими. В YouTube обаче има и въпросът за правата за разпространение. Подобно на стрийминг услуги като Netflix, понякога YouTube трябва да се справя с авторски права и разпространители. Дистрибуторите ограничават държавите, в които се показва видео. Ще видите съобщение нещо подобно:

Строго погледнато това не е цензура, но можете също да го заобиколите с VPN. Просто изберете държава, която ще ви даде достъп до избраното от вас видео. Можете да прочетете повече за този процес в нашата статия за гледане на американския Netflix в целия свят.

Блокирани уебсайтове

Подобно на тези големи социални медийни платформи, отделните сайтове също са обект на цензура. Те могат да представляват заплаха за правителството или социалния ред в дадена държава. Има твърде много различни сайтове, които се забраняват. Ще обсъдим блокирането на сайтове на News, защото това е важно нарушение на независимата журналистика.

Центрирани сайтове за новини

Блокирането на новинарски сайтове представлява голяма опасност за свободата на словото. Тази практика е може би най-ясният пример за цензура. Ако една държава не разреши независима журналистика, тя нарушава свободата на словото. Често те ще блокират новинарски сайтове, които поддържат опозицията, или чуждестранни новинарски сайтове. Примери за държави, в които пресата е силно цензурирана, са Турция и Иран. За щастие до тези новинарски сайтове често може да се получи достъп с помощта на VPN. Страничен ефект от блокирането на новинарски сайтове от страна на правителствата е, че други новинарски сайтове ще бъдат внимателни за тяхното съдържание. Те се самоцензурират, защото не искат да бъдат блокирани. По този начин не са останали независими журналистически обекти.

Съвсем наскоро страните започнаха да блокират сайтовете с „фалшиви новини“. Това е нещо, за което трябва да се внимава, защото кой може да определи какво е и не е фалшиви новини? Например ЕС създаде работна група, която ще проверява в Интернет за фалшиви новини, особено заинтересовани от фалшиви новини от Русия. Фалшивите новини могат да бъдат много опасни, но цензурата може би дори още повече. Въпреки че разпространението на дезинформация става все по-голям проблем, трябва да внимаваме правителствата, които прекалено жадно блокират уебсайтовете.

Google Цензурирана

Google ще блокира определени сайтове, ако сметне, че това може да се определи като оправдана цензура. Това са страници, които нарушават закона в повечето страни като тероризъм и детска порнография. Те обаче са наясно с факта, че не искат да помагат в политическата цензура. Тъй като Google няма да изпълни всички искания, които получава, някои държави решават да блокират своите приложения. Например, в момента Китай забранява всички приложения на Google.

Порнографски сайтове цензурирани

Порнографските сайтове са друг вид уебсайт, който страда от много цензура. Някои държави не допускат нецензурни материали в мрежата. Не всички правителства и култури са съгласни какво е нецензурно и кое не. Докато една държава забранява само порнографски уебсайтове, друга държава може дори да забрани сайтове, които продават бикини. За да наложат определен морал на гражданите на своите страни, те използват цензура.

Обходен цензура с VPN

VPN е добро решение на проблема с онлайн цензурата. С VPN можете да заобиколите географските ограничения във вашата страна. Когато използвате VPN, можете да изберете окръга, от който искате да получите достъп до интернет. VPN изпраща вашия трафик през сървър в тази страна и вие получавате достъп до интернет не със собствен IP адрес, а с IP адреса на този сървър. На уебсайтовете изглежда, че имате достъп до тях от държавата, която сте избрали. По този начин можете лесно да заобиколите онлайн цензурата във вашата страна.

А VPN има и много други предимства. Печелите свобода с възможност за заобикаляне на географски ограничения. Това може например да ви помогне да гледате съдържанието на Netflix в друга държава. Но има още! VPN също ви предоставя анонимност защото вашият собствен IP адрес няма да бъде видим за никого С VPN никой няма да може да свърже вашите действия онлайн с вашето местоположение или човек. Прочетете повече за предимствата на това анонимно сърфиране. И накрая, VPN предлага страхотно сигурност. Софтуерът VPN криптира всички данни на вашия компютър. Никой хакер или правителство няма да могат да дешифрират този шифрован трафик. Вашата лична информация и интернет трафикът са безопасни с използването на VPN.

Най-добрите доставчици на VPN за заобикаляне на цензурата

Създадохме списък на трите най-добри доставчици на VPN, които могат да ви помогнат да заобиколите цензурата. За този списък сме комбинирали нашия общ списък на най-добрите доставчици на VPN, с функциите, които VPN трябва да има, за да се бори с цензурата. Една трудност е, че някои страни вече започнаха да блокират сайтовете на VPN доставчици. Подбрахме онези доставчици, които са успели да останат достъпни (почти) навсякъде. Друга важна характеристика е гаранцията за връщане на пари. По този начин можете лесно да изпробвате услугата, за да видите дали тя работи. Ако не работи по ваш вкус, можете да анулирате абонамента и да си върнете парите. Въпреки че има прилични безплатни VPN доставчици, не бихме ги препоръчали с цел заобикаляне на онлайн цензурата.

Планирате да използвате VPN, защото отивате на почивка в страна, в която услугите са блокирани? Съветваме ви да инсталирате своя VPN преди да напуснете. Защото, както бе споменато по-рано, сайтът на доставчика може да бъде блокиран в тази страна.

Обходен цензура с ExpressVPN

ExpressVPN е в горната част на повечето от нашите списъци по причина. ExpressVPN ви помага да получите стабилна и сигурна връзка, където и да сте. Те имат страхотна поддръжка на клиенти и удобни за потребителя приложения. ExpressVPN е малко по-скъп, но вие получавате най-доброто качество в замяна. Няма да е необходимо да се притеснявате за онлайн цензурата с ExpressVPN, защото лесно можете да настроите връзка, която заобикаля географските ограничения. Те предлагат 30-дневна гаранция за връщане на парите, така че можете да отделите време, за да изпробвате техните приложения.

Обходен цензура с NordVPN

NordVPN е много добър и солиден VPN доставчик, който определено принадлежи към върха. Те предлагат над хиляда сървъри по целия свят за много разумна цена. Особено ако се интересувате от поверителността си онлайн, те са доставчик за вас! NordVPN се грижи дълбоко за вашата онлайн сигурност и не поддържа журнали. Те имат и 30-дневна гаранция за връщане на парите, така че можете да отделите време за тест дали техните услуги отговарят на вашите нужди.

Обходен цензура с PureVPN

PureVPN също е голям VPN доставчик с над 500 сървъра в почти 200 различни страни. Те са чудесен доставчик за заобикаляне на онлайн цензурата. С добра скорост и стабилна връзка те правят анонимното сърфиране в мрежата много лесно. Тяхната сигурност не е толкова водонепроницаема, колкото NordVPN, но това няма да представлява заплаха, ако сте нормален потребител в интернет. Те са в края на този списък, тъй като гаранцията им за връщане на пари трае само седем дни. Това трябва да е достатъчно, за да проверите дали работят или не за вас. Но по-дълъг пробен период би бил хубав. Прочетете пълния ни преглед на PureVPN за повече информация.

Използвайте Tor за заобикаляне на цензурата

Tor (Onion Router) е онлайн мрежа, която функционира като интернет браузър. Използва се за криптирана, анонимна комуникация. Мрежата Tor се състои от хиляди сървъри по целия свят. Трафикът на данни се съкращава на малки парчета, които впоследствие се криптират и изпращат през няколко сървъра, преди да се свържат с потребителя. Този процес струва известно време и поради тази причина браузърът Tor може да бъде сравнително бавен. Но колкото и да е бавна, тя гарантира, че никой не може да види какво правите онлайн.

Важна странична забележка е, че Tor предоставя на потребителя достъп до тъмната мрежа. Сърфирането в тъмната мрежа трябва да се извършва внимателно. Тази част от интернет не е регулирана и е лесно да се създаде зловреден софтуер там. За повечето хора, които искат да останат анонимни онлайн, VPN ще бъде по-лесна, по-добра и по-сигурна опция от Tor.

Tor функционира като търсачка, което означава, че може да бъде решение за заобикаляне на ограничения за услуги, до които имате достъп чрез браузър, като Twitter и YouTube. Tor обаче не се влияе от неща, които работят извън браузъра. По този начин, за заобикаляне на ограниченията за програми като Skype и приложенията на сайтове като Twitter и Facebook, може да се направи само с VPN. Ние бихме препоръчали използването на VPN над използването на Tor все пак, поради допълнителните предимства на пълната свобода, анонимност и сигурност, които предлага.

Заключителни мисли

Някои държавни цензури онлайн дейност. Търговски обекти като социални медии и новинарски сайтове са заплаха за тяхното правило. Поради тази причина сайтовете и услугите са забранени в определени страни. Начин за получаване на достъп до тези ограничени сайтове е с използването на VPN. Това ще ви позволи да промените вашето виртуално местоположение. Въпреки че Tor може да бъде полезен за посещение на блокирани уебсайтове, за обща свобода в интернет бихме препоръчали VPN. Вижте нашия списък с най-добрите VPN доставчици!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me