Достъп до WhatsApp в чужбина: Как да заобиколите ограниченията

Популярната услуга за съобщения WhatsApp позволява на потребителите да обменят сигурно текстови съобщения, видео разговори и файлове един с друг. Във време, когато нарушаването на данни е често срещано, WhatsApp се харесва на много хора. За съжаление, WhatsApp е забранен в Китай и Обединените арабски емирства и е ограничен в множество други страни. Възможно е обаче потребителите на WhatsApp да получат достъп до услугата в тези страни. Ето преглед на ограниченията на WhatsApp в чужбина и как да ги заобиколите.


Кои държави ограничават WhatsApp и защо?

Китай до голяма степен забрани WhatsApp през последните години. През юли 2017 г. китайското правителство започна да блокира много функции на WhatsApp. Те включват споделяне на файлове, видео и гласови чатове. Китай вдигна блока няколко седмици по-късно. Но през септември 2017 г. правителството блокира всички функции на приложението. В момента забраната остава в сила, въпреки опасенията, че нарушава китайския бизнес.

Въпреки че забраната на Китай за WhatsApp е добре известна, други страни също ограничават приложението. Катар и Обединените арабски емирства забраняват WhatsApp, както и Snapchat и FaceTime. Саудитска Арабия ограничи някои функции на WhatsApp в миналото, особено гласови повиквания, но отмени забраната през 2016 г. Други страни, които временно затвориха WhatsApp, включват Бразилия, Уганда, Зимбабве, Египет и Мароко.

Защо забраняват WhatsApp?

Whatsapp логоСтрува си да проучим защо някои държави временно забраняват или закриват WhatsApp. Гражданите на Бразилия имаха повече свобода онлайн. Страната дори прие интернет конституция в подкрепа на неутралитета на мрежата през 2014 г. Но през 2015 и 2016 г. правителството блокира WhatsApp два пъти. Това беше така, защото правителството имаше спор със собственика на WhatsApp Facebook за предаване на данни за разследване на киберпрестъпления. Оттогава бразилското правителство прие повече закони, които се борят срещу киберпрестъпността. Но тези закони също ограничават свободата в интернет на много бразилци.

Турция блокира WhatsApp през ноември 2016 г. след ареста на членовете на подкрепената от кюрдската Народна демокрация партия (PDP). Турското правителство все повече прибягва до интернет цензура. Това е най-вече за предотвратяване на медийното отразяване на определени политически събития. Те твърдят, че тези действия са за предотвратяване на граждански вълнения. Те обаче ограничават значително свободата в интернет на турските граждани.

Саудитска Арабия забрани гласови разговори за услуги на WhatsApp, Skype и други VoIP (Voice over Internet Protocol) преди 2017 г. Това затруднява комуникацията на жителите на Саудитска Република с външния свят. Целта беше да се ограничи притокът на чужди идеи и информация в страната. Кралството отмени тази забрана през 2017 г., за да насърчи бизнеса и икономическия растеж. Китай споделя идеята, че услуги като WhatsApp и Skype трябва да бъдат ограничени за защита срещу негативни влияния.

WhatsApp Ограничения и голямата защитна стена на Китай

Китайската забрана на WhatsApp е свързана с опитите на страната да цензурира свободната и отворена комуникация. Китайската програма за цензура в Интернет, известна като Голямата защитна стена на Китай, е една от най-рестриктивните в света. Правителството проектира защитната стена да блокира информация, която застрашава нейните комунистически принципи. Той също така функционира за ограничаване на разпространението на чуждестранни и западни идеи в страната.

WhatsApp е особено загрижен за китайското правителство, тъй като има разширени функции за криптиране. Технологията за криптиране не позволява на трети страни да виждат разговори и съобщения, изпратени през WhatsApp. В резултат на това правителството се опасява, че китайските граждани ще обменят антикомунистическо съдържание през WhatsApp. Ето защо приложението е ограничено заедно с много други уебсайтове.

Китай има други услуги за съобщения като WeChat, което е подобно на WhatsApp, но без функциите за криптиране. Не е изненадващо, че услуги като WeChat често се наблюдават от правителството. В допълнение, WeChat предоставя информация на китайското правителство при поискване. Тази практика показва, че правителството е дълбоко подозрително към частната комуникация. В резултат Китай силно цензурира своите граждани.

Как да заобиколите тези ограничения

Важно е да разберете как правителствата ограничават WhatsApp, за да заобиколят тези ограничения. Когато правителството реши да блокира WhatsApp, те уведомяват всички доставчици на интернет услуги (ISP) в страната. От доставчиците на интернет услуги се изисква да блокират връзките на своите потребители към приложението, така че те да не могат да имат достъп до него. Тъй като всички интернет доставчици трябва да отговарят, приложението се блокира при всяка интернет връзка в страната.

Въпреки тези забрани за WhatsApp, можете да получите достъп до услугата с помощта на виртуална частна мрежа (VPN). Можете също да използвате VPN за достъп до забранено уеб съдържание. VPN криптира вашите данни и ги предава чрез прокси сървър, който ви присвоява различен IP адрес. Това крие вашия действителен IP адрес и местоположение и изпраща вашите данни през друга държава. По този начин някой в ​​Китай може да заобиколи блока WhatsApp.

Подходящи VPN опции за деблокиране на WhatsApp

За достъп до WhatsApp в страни, които ограничават неговото използване, първо трябва да се свържете с VPN услуга. След това можете да заобиколите ограниченията и да използвате всички функции на приложението. В същото време не всички VPN мрежи са надеждни. Трябва да намерите VPN услуга с разширени функции за защита, голяма мрежа от сървъри и бързи връзки. Ето някои VPN опции, които са добре подходящи за деблокиране на WhatsApp.

Достъп до WhatsApp с ExpressVPN

ExpressVPN е оценен като най-добрата цялостна VPN услуга на този момент по отношение на скорост, надеждност и сигурност. Тя ви позволява да се свържете към мрежа от над 3000 сървъра в повече от 90 страни. Това означава, че можете да заобиколите блоковете WhatsApp в много страни, включително Китай. Всъщност ExpressVPN е един от най-добрите VPN, които можете да използвате, когато посещавате Китай.

На ExpressVPN има много различни функции за защита, за да сте в безопасност, докато използвате WhatsApp. Функциите включват 256-битово криптиране за защита на вашите данни, защита от течове на DNS и превключвател за убийство, за да спрете предаването на данни през незащитена връзка. Допълнителните функции включват IP проверка и политика за без регистрация за допълнителна защита на вашите лични данни.

Тази услуга се отличава и с високите си скорости, които ви позволяват да изпращате текстове, съобщения и гласови повиквания през WhatsApp без забавяне. Освен това е доста лесна за навигиране и инсталиране, което го прави добър избор за начинаещи VPN, както и за по-опитни потребители.

Достъп до WhatsApp с CyberGhost

CyberGhost е една от най-простите налични VPN опции, което я прави идеална за нови VPN потребители. Не е нужно да сте високотехнологични или да имате предишен опит с VPN, за да разберете CyberGhost.

Процесът за деблокиране на WhatsApp е лесен. Всичко, което трябва да направите, е да отворите софтуера CyberGhost и да изберете опцията Разблокиране на основни уебсайтове. От там можете да отблокирате WhatsApp само с едно щракване. Програмата също така ще конфигурира всички настройки за вас автоматично.

Освен лекотата на използване, CyberGhost има много други важни функции. Мрежата му се състои от хиляди сървъри в 60+ различни страни. Подобно на ExpressVPN, той предлага 256-битово криптиране, няма политика за регистрация и има висока скорост. Това улеснява сигурното използване на всички функции на WhatsApp.

Използване на VPN в Китай

Независимо кой вариант изберете, ако пътувате до Китай, има допълнителни съображения. Ако планирате да използвате VPN в Китай, не забравяйте да изберете внимателно доставчика си и да изтеглите VPN, преди да излезете от дома. Това е така, защото Китай също забранява VPN услуги. Следвайки тези стъпки, не трябва да имате проблем с използването на WhatsApp в Китай.

Заключителни мисли

Много държави ограничават услуги като WhatsApp по различни причини. Някои нации като Китай се притесняват от хората, изпращащи антиправителствени съобщения. Или се занимават да държат нежелани влияния далеч от своите граждани. Временните забрани на WhatsApp често се случват в периоди на граждански вълнения или антиправителствени протести. Много пъти страните прибягват до цензура, за да намалят вълненията или безредиците. Във всеки случай желанието на правителството да ограничи свободата на своите граждани е много противоречива практика.

Добрата новина е, че въпреки правителствените ограничения, гражданите и посетителите все още могат да имат достъп до WhatsApp. Ако закупите VPN от реномиран доставчик, имате всичко необходимо, за да използвате WhatsApp в чужбина. Докато настройвате VPN, преди да напуснете дома си, е възможно да заобиколите ограниченията на WhatsApp във всяка държава.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map