Достъп до Skype в чужбина: Как да заобиколите блоковете! | VPNOverview

От създаването си през 2003 г., телекомуникационният софтуер на Skype (Voice Over Internet Protocol) на Skype позволи на потребителите си да прекарат около 2 трилиона минути, достигайки до хората, които ги интересуват по целия свят. С 300 милиона потребители на месец и над милиард изтегляния на Android, Skype стана толкова популярен, че дори навлезе в нашия език. С „Скайпинг“ заема своето място в Оксфордския речник на английски език, наред с други технически вдъхновени термини като „Googling“, „Whatsapping“ и „Facetiming“.


Skype блокиран лаптопОсвен че стана част от нашия лексикон, Skype се превърна и в една от най-ограничените VoIP услуги. В повече от 20 държави Skype, заедно с други VoIP алтернативи, е блокиран или ограничен. За щастие, блокирането на Skype в страна, в която живеете или посещавате, не е краят на света. Има редица начини за преодоляване на такива блокове, като най-простият е да се регистрирате в услуга за виртуална частна мрежа (VPN). В тази статия ще разгледаме кои страни блокират Skype и подобни услуги. Освен това ще проучим защо те са блокирани и как можете да заобиколите тези ограничения. След това ще можете да се върнете към чата с приятелите и семейството си.

Защо е блокиран Skype в някои страни?

Има много причини, поради които Skype може да бъде блокиран или ограничен в отделни държави. В по-голямата част от случаите обаче се свежда до един от трите фактора: протекционизъм, държавен надзор или регулаторни ограничения.

протекционизъм

По-голямата част от блоковете и ограниченията на VoIP се прилагат като форма на протекционизъм от телекомуникационните компании. Способността на Skype да предлага безплатни гласови и видео разговори по цял свят има потенциално отрицателно въздействие върху приходите, генерирани от собствените услуги на телекомуникационната компания. Поради тази причина те блокират използването на Skype и подобни платформи.

Това важи особено за Южна и Централна Америка, където една и съща компания често обработва телефон и интернет достъп. Skype е блокиран от доставчиците на телекомуникационни услуги в Белиз, Бразилия, Мексико и Венецуела, за да принуди потребителите да комуникират по телефон или да използват собствената VoIP услуга на телекомуникационната компания. Липсата на телекомуникационна конкуренция в тези страни само увеличава проблема. Например в Белиз правителствената Belize Telemedia Limited е единственият доставчик на телекомуникационни услуги. Те блокират използването на Skype, за да защитят своите телефонни приходи и да популяризират собствената си VoIP услуга.

наблюдение

В някои страни, по-специално в Китай и редица държави от Близкия Изток, правителството прилага ограничения за Skype и други VoIP услуги. Те твърдят, че независимостта на платформата и нейната политика „без проследяване на телефона“ крият риск за сигурността.

Skype беше премахнат от всички местни магазини за приложения в Китай през декември 2017 г. Те се присъединяват към Gmail, Facebook, Snapchat, Twitter, Line и Pinterest в списъка на недържавен софтуер, подложен на цензура от китайското правителство. Египетското правителство има официална политика за блокиране на услуги, които те не могат да наблюдават, включително Skype.

През януари 2018 г. Microsoft обяви, че Skype ще прилага функция „Private Call“, която ще предлага криптиране от край до край. Това обявление доведе до спекулации, че отделни държави ще преминат към блокиране на Skype. По подобен начин, както бяха поставили ограничения за WhatsApp, Telegram и Calling. Страните оправдават това, като казват, че вече няма да могат да наблюдават разговори в Skype и местоположения на обаждащите се.

Регулаторни ограничения

В някои страни VoIP услуги като Skype трябва да получат лиценз за работа. Отличен пример за това е Обединените арабски емирства (ОАЕ), които изискват VoIP услуги да бъдат лицензирани от техния регулаторен орган за далекосъобщения. Понастоящем Skype няма достъп в ОАЕ, тъй като те не са успели да получат правилния лиценз за работа.

Държави, в които Skype е блокиран или ограничен

Блокиран изцяло

 • Гвиана
 • Венецуела
 • Кувейт
 • Либия
 • Северна Корея
 • Оман
 • Катар
 • ОАЕ

Ограничения за обслужване

 • Белиз – Skype в момента е блокиран от Belize Telemedia Limited, единственият доставчик на телекомуникационни услуги в Белиз, който предлага собствена VoIP услуга за обаждания.
 • Бразилия – Най-големият телекомуникационен доставчик в Бразилия, Brazil Telecom, блокира Skype, но позволява VoIP обаждания чрез собствена услуга.
 • Карибите – LIME, доминиращият телекомуникационен доставчик в Карибите, блокира клиентите си да използват Skype.
 • Китай – Всички VoIP услуги са блокирани с изключение на предоставените от China Unicom и China Telecom.
 • Куба – Skype е наличен в Куба, но разговорите струват $ 1,15 в минута, а изключително бавните интернет скорости ограничават използването му.
 • Египет – Правителството на Египет редовно прекъсва или блокира всички VoIP услуги, които не могат да бъдат пряко наблюдавани.
 • Иран – Skype изглежда е наличен, но свързаността е толкова лоша, че услугата по принцип е неизползваема.
 • Индия – Обажданията по Skype в Индия от Skype до мобилни и стационарни вече не са достъпни. Безплатните обаждания от Skype към Skype в Индия все още работят.
 • Йордания – Всички VoIP услуги са блокирани от съображения за сигурност.
 • Мианмар – Skype и други VoIP услуги са достъпни само в определени часове и в определени региони.
 • Пакистан – Обажданията в Skype, дори от компютър към компютърни, са силно монетизирани и струват $ 0,14 в минута.
 • Панама – Налага 12% данък за всички VoIP разговори.
 • Сирия – Достъпът през Skype е ограничен и не е достъпен в интернет кафенета.
 • Виетнам – Достъпът до Skype е ограничен. Въпреки това, прокси услуга, създадена за улесняване на разговори по Skype, е достъпна в някои интернет кафенета.
 • Венецуела – Местните интернет доставчици блокират Skype и други VoIP услуги в определени области, но предлагат свои алтернативи.

Как да заобиколя VoIP блокове?

Ако установите, че живеете в или пътувате до държава, която рутинно ограничава или блокира VoIP услуги като Skype, не изпадайте в паника. Има начини да заобиколите тези ограничения. Прокси сайтове, софтуер Tor и VPN са едни от най-добрите начини за преодоляване на блокирането на Skype. Можете да се върнете към чата за нула време.

Прокси сайтове

Тъй като Skype може да бъде конфигуриран да работи чрез прокси, маршрутизирането на вашето Skype обаждане през безплатен прокси уебсайт е един от начините за преодоляване на блокирането на Skype. Тъй като уебсайтът на прокси сървъра се хоства в страна без ограничения за Skype, връзката не може да бъде блокирана от местната власт или интернет доставчици.

Недостатъкът на използването на безплатни прокси сайтове е, че те привличат голям брой клиенти и ограничената им честотна лента се изяжда от хиляди хора, които се опитват да получат достъп до ограничени услуги. Това води до ниско качество на обаждания в най-добрите моменти. Освен това, VoIP услугите могат да станат основно неизползваеми в часовете на пикова употреба.

Tor софтуер

Софтуерът Tor работи подобно на прокси сайтове. Те използват безплатна, в световен мащаб доброволна мрежа за наслагване от повече от седем хиляди релета. Това им позволява да прикрият местоположението на потребителя и държавата на произход. Както при прокси уебсайт, Tor позволява на потребителите си да се свързват със Skype, заобикаляйки IP адреси, блокирани от правителството или местния интернет доставчик, като се оказват в друга държава.

Както при прокси сайтовете, основният проблем със софтуера Tor е латентността. За да прикрие местоположението на своя потребител и да избегне наблюдението, Tor пренасочва трафика си през множество възли. Това води до забележимо количество изоставане, което може да бъде много разсейващо по време на гласово или видео разговор. Също така, не всички VOIP услуги са съвместими с Tor, тъй като Tor се предлага под формата на уеб браузър. Много VOIP услуги и приложения не се свързват с интернет чрез браузъра и следователно не използват мрежата за наслагване на Tor.

VPN

VPN-връзка-ИнтернетСофтуерът за VPN е вероятно най-добрият начин за заобикаляне на VoIP ограниченията, което ви позволява да се свързвате с блокирани услуги и уебсайтове без тежки ограничения на честотната лента или проблеми с латентността, свързани с Tor или прокси уебсайтове.

VPN ви позволява да се свържете с интернет чрез прокси сървър, като ви предоставя чужд IP адрес и заобикаля ограниченията за VoIP услуги. Основната разлика с обикновените прокси услуги е, че VPN също силно криптира вашата връзка, за да предотврати по-нататъшно наблюдение. Тъй като повечето VPN услуги предлагат платен абонамент, те са в състояние да осигурят много по-висока скорост и надеждност от безплатни VPN или прокси услуги.

В допълнение към по-високата скорост, сигурност и надеждност, първокласните VPN услуги често предлагат качествена поддръжка на клиенти. Обикновено е на разположение персонал за техническа поддръжка, който ви помага да се свържете с ограничени услуги чрез VPN софтуера. Това означава, че имате възможност да се обадите на техния екип за техническа поддръжка, ако имате проблеми с работата на Skype.

Много VPN услуги предлагат и услуга „Специализиран IP“, която ви позволява да имате собствен персонализиран IP за разлика от споделен. Предимствата на наличието на специализиран IP включва възможност за достъп до услуги за стрийминг на видео като Netflix, сметки за онлайн банкиране и уеб сайтове за онлайн игри, които рутинно блокират споделени IP адреси. Ако вашият специализиран IP в крайна сметка бъде открит и блокиран, вашата VPN услуга бързо ще може да ви предложи нов.

Заключителни мисли

От всички възможни опции за преодоляване на VoIP ограничения и услуги за достъп като Skype, VPN мрежите представляват най-добрата комбинация от скорост, полезност, надеждност и сигурност. Така че, ако пътувате в страна с VoIP ограничение или сте местен, който просто иска да има възможност да разговаря по Skype, абонирането за VPN услуга ще ви позволи да продължите да споделяте своя опит без ограничения. За да ви помогнем да изберете VPN услугите, които са подходящи за вас, съставихме списък на най-добрите VPN доставчици там.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me