Цензура в Турция: Прочетете всичко за това тук! | VPNOverview

От 2010 г. свободата на печата и свободата за достъп до интернет в Република Турция постоянно намаляват. Журналистите често са затваряни или ограничават движението си. Според някои оценки Турция е отговорна за една трета от всички затворени журналисти по света.


След опита за преврат през 2016 г. цензурата в интернет също значително се увеличи. Над 100 000 уебсайта са били постоянно или многократно блокирани, включително YouTube, Twitter, Facebook, Dropbox, Wikipedia, WhatsApp, Periscope и Imgur.

В допълнение към блокирането и цензурирането на уебсайтове, турското правителство има много начини за ограничаване на използването на интернет. Те понякога практикуват заглушаване на честотната лента или напълно изключват интернет. Освен това те следят комуникациите и преследват хората за изявления, направени в социалните медии. Тези действия доведоха до това, че Freedom House понижи страната до рейтинг „Не е свободен“.

В тази статия ще разгледаме как и защо турското правителство цензурира достъпа до интернет. Освен това можете да прочетете какви медии могат и не могат да бъдат достъпни в републиката. Накрая можете да разберете как турските граждани се опитват да заобиколят тези ограничения.

Защо Интернет е цензуриран в Турция?

Политическата ситуация в Турция през последното десетилетие става все по-нестабилна. От 2016 г. страната претърпя повече от дузина терористични атаки, икономически проблеми и неуспешен военен преврат.

В отговор на тези политически катаклизми Партията на справедливостта и развитието (ПСР), под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, въведе широки ограничения на свободата на словото. Освен това те увеличават влиянието на исляма върху правителствената политика.

Причините, които турското правителство дава за такива широкообхватни ограничения за медии, интернет и преса са разнообразни. Казват, че искат да стабилизират държавата и да наблюдават терористичните дейности. Те също така забраняват медиите, които са забранени при исляма, и преследват инциденти за клевета или клевета.

В отговор на тези твърдения няколко организации, включително Freedom House, „Репортери без граници“ и комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, установиха, че ограниченията за достъп до медии, свободата на словото и изразяването и достъпа до интернет значително благоприятстват социални и политически цели на ПСР.

Как цензурира турското правителство в Интернет?

Цензурата може да има различни форми. По-долу можете да прочетете какви закони прави турското правителство, за да наложи цензура. Освен това можете да научите кога и как използват тези методи на цензура.

регулиране

От 20 юли 2016 г. Турция е в „извънредно положение“, предоставяйки на президента Ердоган и неговия кабинет извънредни правомощия. Това позволи на правителството да заобиколи парламентарните и конституционните проверки. В резултат те успяха да издадат поредица от изпълнителни постановления, които блокираха уебсайтове, затвориха комуникационните мрежи и доведоха до 50 000 арести..

На 15 август 2016 г. президентът Ердоган публикува указ № 671, с който е изменен Законът за цифровите комуникации. Декретът дава правомощията на правителството да предприема „всички необходими мерки“ за блокиране на уебсайтове, ограничаване на достъпа до интернет и цензурни медии във връзка с „националната сигурност, обществения ред, предотвратяването на престъпността, защитата на общественото здраве и обществения морал или защитата на права и свободи ”.

Указ № 671 също така задължава телекомуникационните компании да се съобразят с всяка държавна поръчка в рамките на 2 часа след получаването му.

В случаите, когато Декрет № 671 не се прилага, член 7 от Закона за борба с тероризма често се използва за цензурно отразяване в медиите. Те ще предполагат, че тя „легитимира, прославя или подбужда към насилствени методи или заплахи“. Член 7 често се използва за цензуриране на медиите за отразяване на полицейски и военни действия. Особено в политически нестабилното мнозинство кюрдски югоизточен регион.

Критиката на президента Ердоган или неговото правителство в печатни или социални медии често води до преследване на лица. За уебсайтове това може да означава блокиране или сваляне съгласно член 125 от турския наказателен кодекс.

Член 125 носи минимална присъда от 1 година за клевета на държавен служител. Член 299 налага наказание затвор до четири години за обида на президента.

Ограничения за свързаност

Основата за интернет инфраструктурата на Турция е осигурена от доставчика на интернет услуги (ISP) TTNET, дъщерно дружество на Türk Telekom. Под секретариат на Министерството на финансите на Турция притежава 30% от акциите на Türk Telekom Това им позволява значителен контрол върху най-големия интернет доставчик в страната.

Турското правителство многократно е използвало заглушаване на честотната лента, за да откаже на гражданите си достъп до интернет по време на граждански вълнения. През 2016 г. спирането на телефон и интернет засегна над 12 милиона жители на 10 турски градове за 6 часа. Един месец по-късно подобно спиране спря мобилен и стационарен интернет до 11 града. Това означаваше, че 6 милиона граждани бяха отрязани от интернет.

Достъпът до определени уебсайтове за новинарски и социални медии селективно е ограничен, за да се намали разпространението на информация. Връзките с Facebook, Twitter, YouTube и WhatsApp бяха заглушени или блокирани изцяло по време на терористичната атака на летището в Истанбул Ататюрк, опита за преврат през 2016 г., бомбардировката над Газиантеп през 2016 г. и убийството на руския посланик Андрей Карлов.

Премахване на съдържание и филтриране

Турското правителство активно филтрира интернет съдържание и блокира достъпа до над 100 000 уебсайта. Използвайки Deep Packet Inspection (DPI), интернет доставчиците анализират некриптиран интернет трафик. По този начин те могат също така да блокират потребителите за достъп до съдържание, което е поставено в черен списък от правителството.

Органът за информационни и комуникационни технологии в Турция (BTK) изисква всички доставчици на интернет услуги да се регистрират за сертификат за дейност, преди да предоставят услуги за връзка. Като част от тази регистрация интернет доставчиците и интернет кафенетата са задължени да спазват правителствените ограничения. Ако не се съобразят, рискуват да им бъде отнет сертификата.

Турското правителство е отговорно за над 75% от всички искания за премахване, изпратени в Twitter. Те последователно подават най-голям брой заявки за премахване на година от 2016 г. насам.

От 2016 г. BTK и турските служби за сигурност активно се опитват да блокират VPN и шифровани имейл или услуги за съобщения. Тези ограничения са оправдани, като се предполага, че криптирани съобщения или имейл улесняват комуникацията от терористичните групи.

Мониторинг на активността на потребителите

През 2014 г. на Националната разузнавателна организация (MİT) бяха предоставени разширени правомощия за достъп до комуникационни данни, без да е необходимо съдебно разпореждане. Същите разширени правомощия предпазиха агентите на MİT от наказателно преследване съгласно гражданското законодателство.

Има много случаи на арестуване, преследване и затваряне на хора за даване на антиправителствени изявления или пропагандиране на „терористична пропаганда” в социалните медии.

Доставчиците на интернет доставчици са необходими за съхранение на вътрешни регистри за разпространение на IP с помощта на софтуер, доставен от BTK. Тези дневници трябва да се съхраняват 1 година и да се предоставят на BTK при поискване. Отново те могат да ги получат без съдебно решение. От 2011 г. всички доставчици на софтуер за криптиране са длъжни да предоставят своите ключове за кодиране на BTK, преди да могат да предложат своите продукти на турски граждани или компании.

Какво точно е цензурирано от турското правителство?

Регламентът за публикации в Интернет и противодействието на престъпленията, извършени със средства на подобна публикация, забранява на доставчиците на интернет услуги да предоставят достъп до всяко съдържание, свързано с „сексуална злоупотреба с деца, употреба на наркотици, предоставяне на опасни вещества, проституция, неприличие, хазарт, насърчаване на самоубийства и престъпления срещу Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Република Турция ”.

сквернословие

90% от всички уебсайтове, включени в черния списък от BTK, са изброени като „нецензурни“. Това означава, че са блокирани за представяне на сексуално съдържание, порнография или имат определени сексуални ключови думи в своя домейн. Това се разширява до LGBTQ уебсайтове.

Критика на исляма

Уебсайтовете също могат да бъдат блокирани за критикуване или унижение на исляма, ислямските фигури или насърчаване на атеизма. Установено е, че уебсайтовете, застъпващи теорията на еволюцията, се филтрират активно.

Критика на държавата

Поради някои неясни дефиниции съгласно последните турски закони, уебсайтовете могат да бъдат блокирани или затворени за „критикуване на турската държава“ или за „пропаганда на терористична организация“. Това доведе до нарушаване на новинарските уебсайтове, които съдържат всякакви гледни точки, които противоречат на тези на правителството.

Между 2016 и 2017 г. BTK включи в черния списък 17 новинарски уебсайта, за които се смята, че критикуват държавата, правителството или президента. Друга популярна причина за черния списък на уебсайт може да бъде показване на съчувствие към кюрдското малцинство. Например информационните бюлетини, които отразяват текущите събития по начин, който е симпатичен на турското население на Турция или на Кюрдската работническа партия (ПКК), попаднаха в черен списък..

Уикипедия е трайно блокирана в Турция, след като отказва да премахва статии за конфликта в Сирия и спонсорирания от държавата тероризъм, които се считат за критични към турската държава. Уебсайтът за социални медии като Twitter, Facebook, Whatsapp и Periscope и рутинно заглушава или блокира.

Достъпът до Dropbox, OneDrive, GitHub и Google Drive също е редовно ограничен. Това се дължи на пускането на 2016 г. на хиляди имейли от министъра на финансите и финансите Берат Албайрак към тези услуги от хакерската група Redhack.

Наскоро турското правителство предприе стъпки за регулиране на поточните услуги. Проект на указ, публикуван от правителството през февруари 2018 г., ще изисква глобални стрийминг услуги като Netflix, Spotify и YouTube, за да получат лицензи за излъчване от Върховния съвет за радио и телевизия (RTÜK).

Как турските граждани получават интернет цензура?

Тъй като блоковете в социалните медии, безпартийното отразяване на новини и политическите гледни точки, които противоречат на текущото правителство, се увеличават, турските граждани все повече търсят начини да заобиколят тези ограничения.

VPN-връзка-ИнтернетVPN услугите продължават да са най-популярният начин за получаване на неограничен достъп до интернет. BKT обаче продължава да се опитва да ограничи достъпа до популярни VPN услуги.

Използвайки софтуера за дълбока проверка на пакети (DPI), BTK е в състояние да идентифицира и блокира трафика от VPN портове. Ако сте турски жител или просто посещавате Турция, избирането на VPN услуга, която е в състояние да прикрие трафика си като обикновен HTTPS трафик, е важна стъпка за постоянен достъп до филтрирано съдържание.

Приложенията за криптирани съобщения, като Telegram, остават популярни, въпреки че цифрите на потребителите в Турция са намалели от 2016 г. Това е така, защото след като стотици турски граждани бяха арестувани за използване на приложението Bylock през 2016 г., много потребители внимават да използват подобни приложения.

През декември 2017 г. BTK инструктира IPS да започне активно блокиране на IP адреси, често използвани от мрежата за анонимност на Tor. Докато турските интернет доставчици са особено успешни в блокирането на IP адресите на публично достъпни изходни възли на Tor, турските потребители на уеб браузъра Tor се отзоваха, произвеждайки все по-голям брой „мостове“ на Tor.

Тези мостове не са посочени в основната директория Tor. Те използват редица инструменти за манипулиране на трафика, за да не позволят DPI да бъдат идентифицирани като Tor трафик. Създаването на допълнителни мостове на Tor позволи използването на Tor в Турция да остане стабилно, въпреки опитите на BTK да блокират достъпа до него.

Заключителни мисли

След опита за преврат през 2016 г. свободата на печата и свободата за достъп до интернет в Турция бяха на това, което „Часовете на свободата” определя като „изключително негативна траектория”.

Доставчиците на новинарски медии, базирани на уебсайтове, са блокирани или затворени заради критиката на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Турция преследва обикновените граждани за публикуване на политически възгледи в социалните медии. Освен това страната води света в затворени журналисти.

Достъпът до съдържание в интернет е силно ограничен. Потребителите могат да очакват редовно намаляване на честотната лента и блокиране на сайтове за социални медии като Twitter и Facebook.

Турските служби за сигурност наблюдават много комуникация. Когато се опитват да осъдят някого за обида на правителството или за подкрепа на тероризма, те често използват имейли и публикации в социалните медии.

Изглежда няма надежда тези ограничения да бъдат премахнати скоро. Така турските граждани продължават да намират начини да ги заобиколят. Те правят това, като използват VPN услуги, криптирани приложения за съобщения и анонимни браузъри. По този начин те могат да имат достъп до съдържание, което BTK счита за неподходящо. Най-важното е, че те могат свободно да изразяват своите политически възгледи, без да се страхуват от репресия.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map