Цензура в Китай: Как да заобиколим Великата защитна стена

Китай има една от най-рестриктивните интернет цензурни програми в света, известна още като Голямата защитна стена на Китай. Това е силно противоречива система, като критиците твърдят, че защитната стена ограничава свободата на словото, предотвратява достъпа до информация и потиска иновациите. Прочетете, за да научите повече за Великата защитна стена на Китай, защо правителството я налага и какви стъпки можете да предприемете, за да я заобиколите.


Каква е голямата защитна стена на Китай?

Голямата защитна стена се отнася до програмата за интернет цензура, изпълнявана от китайското правителство. Той е разработен от Министерството на обществената сигурност на страната, което продължава да изпълнява програмата и днес.

Основата на Firewall беше поставена през 90-те години, когато Fang Binxing разработи софтуера „Golden Shield“, който позволи на правителството да наблюдава всяко предаване на данни и да блокира определени IP адреси. Китайското правителство започна да разширява усилията си в началото на 2000-те, като прие допълнителни разпоредби. Цензурата драстично се увеличи, след като Xi Jinping дойде на власт през 2012 г. Xi искаше цялото онлайн съдържание да се възползва от Комунистическата партия. Това доведе до ограничаване на несъгласните, насърчаване на комунистическите ценности и предотвратяване на западните идеи да повлияят на китайското общество.

През последните години в Китай допълнително се увеличи цензурата на интернет. Това включва мерки за блокиране на определени уебсайтове, за предотвратяване на анонимно публикуване в социални медии и за задържане на компании, отговорни за това как клиентите използват своите продукти. В резултат на Голямата защитна стена достъпът до интернет в Китай е изключително ограничен. Не можете да използвате уебсайтове като Google, Facebook и YouTube. Платформи като Skype и WhatsApp също са забранени.

Как се поддържа защитната стена?

Китайското правителство използва различни методи за налагане на защитната стена. Някои от тях са технологични, като филтриране на URL адреси, прекъсване на DNS сървъри и блокиране на VPN. В допълнение, правителството непрекъснато работи за подобряване на техните технологии и киберсигурност.

Правителството също налага самоцензура в китайските компании. Те приеха закони, които правят компаниите отговорни за цялото си онлайн съдържание. Това означава, че компаниите трябва да гарантират, че никоя от съдържанието или платформите им не съдържа забранени теми. Ако нарушат тези закони, те подлежат на глоби, спиране и други сериозни последици.

Друг метод, който правителството използва, е наемане на стотици хиляди китайски граждани за прилагане на законите за цензурата. Тези служители са наети да наблюдават интернет съдържание, да докладват нарушения на властите и да редактират съдържанието. Напредъкът в ИИ ще позволи тези дейности за мониторинг да бъдат автоматизирани.

Защо китайското правителство налага цензурата?

Накратко, китайското правителство налага цензурата, за да защити китайското общество от чужди влияния и западни идеи. През 80-те години президентът Ден Сяопин развива пазарна икономика в Китай и прилага „Политика за отворени врати“. В същото време той заяви: „Ако отворите прозореца за чист въздух, някои мухи ще бъдат издухани.“ С други думи, въпреки че политиката за отворени врати ще бъде от полза за китайската икономика, нежеланите западни идеи също ще се затруднят. Настоящият президент Си споделя същото мислене и се стреми да ограничи влиянието на Запада, като налага далеч повече ограничения за достъпа до интернет.

Могат ли хората да го заобиколят?

Възможно е да заобиколите Great Firewall, най-често с помощта на VPN. Но е важно да осъзнаем, че този метод в никакъв случай не е перфектен.

През януари 2015 г. правителството започна да блокира много от VPNs китайските граждани, използвани за заобикаляне на защитната стена. Китайското правителство официално забрани VPN през 2017 г. и продължава да ги блокира. Това означава, че много VPN мрежи няма да работят в Китай. Тъй като много VPN мрежи са блокирани в Китай, винаги трябва да настроите вашата VPN, преди да посетите страната.

Някои от най-добрите опции за VPN за заобикаляне на Great Firewall са Stealth VPN или SoftEther, които са проектирани да изглеждат като обикновени https връзки и да избягват от правителствените филтри. От 2019 г. ExpressVPN е един от най-популярните избори сред китайските потребители заради ефективността и удобния за употреба дизайн. Друго силно препоръчително VPN е VyprVPN, който използва протокол за криптиране, наречен Chameleon, който кодира метаданните и ефективно се бори с блокирането на VPN.

В допълнение към избирането на VPN мрежи, има няколко други метода, които можете да опитате да заобиколите защитната стена, въпреки че тяхната ефективност може да бъде ограничена. Lantern е безплатен софтуер за заобикаляне, който използва мрежа за тунелиране с равностойни връзки, за да премине през защитната стена. Има и прокси приложения като Shadowsocks и Surge iOS, които са насочени към разработчиците.

Важно е да се има предвид, че китайското правителство непрекъснато актуализира правилата си относно VPN услугите в Китай. Най-добрият ви вариант е да използвате доставчик на VPN, който може да се съобрази с тези промени.

Заключителни мисли

Великата защитна стена на Китай е мощна система за цензура, която ограничава голяма част от онлайн съдържанието. Правителството следи отблизо всички свои граждани. В същото време има начини, по които посетителите и китайските граждани могат да преминат през защитната стена и да получат достъп до това блокирано съдържание. Използването на VPN остава най-ефективният начин за това, въпреки усилията на китайското правителство да ги блокира. Ако планирате да посетите Китай и искате да използвате VPN, доставчиците на изследвания внимателно, за да сте сигурни, че не са били изключени от правителството. Вие също трябва да настроите своя VPN, преди да пристигнете. Като направите тези стъпки, имате много добър шанс да заобиколите Великата защитна стена и да получите достъп до Google, Facebook и други програми и уебсайтове с ограничен достъп по време на вашето пребиваване в Китай.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me