Цензура в Египет – Ето как да възстановите вашата свобода онлайн

След януарската революция Египет се радва на продължителен период на безплатен достъп до интернет. Въпреки това, тъй като генерал Абдел Фатах ел-Сиси беше избран за шести президент на Египет през 2014 г., правителството на Египет пропадна достъпа до някои видове съдържание и свобода на словото в интернет.


Започвайки с филтрирането на регионалните новини през 2015 г., сега Египет е включил в черен списък почти петстотин уебсайта, предимно новини и медийни сайтове, и арестува и задържа повече от тридесет и пет журналисти и блогъри за своите онлайн дейности.

В тази статия ще разгледаме как и защо египетското правителство цензурира интернет, какво съдържание цензурира, как да заобиколи цензурата, ако сте в Египет, и кои са най-добрите доставчици на виртуални частни мрежи, които се използват в Египет.

Защо Египет цензурира Интернет?

По-голямата част от интернет цензурата в Египет се извършва по политически причини. Египетското правителство при президента Абдел Фатах ел-Сиси активно се насочва към медиите, групите в социалните медии и блогърите, които критикуват или се подиграват на сегашния режим.

От блокираните от египетското правителство уебсайтове изследванията на Отворената обсерватория на мрежовата намеса сочат, че 62% от тях са новинарски уебсайтове, а останалите са разделени между групи за правата на човека, политически сайтове и уебсайтове и услуги, предлагащи начини за заобикаляне на цензурата..

Като общо правило египетското правителство обосновава цензурата на съдържанието и черния списък на уебсайтове като антитерористична мярка. Например, правителството многократно е затваряло телефонни и интернет услуги на Синайския полуостров, уж с цел да предотврати използването им от ислямистки бойци.

Какво прави цензурата на египетското правителство?

Египетското правителство цензурира доста онлайн съдържание, подобно на правителствата на Иран и Китай например. Ще се потопим в това по-подробно по-долу.

Новинарска медия

По-голямата част от уебсайтовете, цензурирани от египетското правителство, са новинарски уебсайтове, както чуждестранни, така и местни.

След дипломатическата криза през 2018 г. между редица страни от Близкия Изток и Катар, Египет завинаги блокира достъпа до 21 новинарски уебсайта, като оправдава действията си с твърдението, че сайтовете насърчават тероризма.

Този черен списък включваше сайта на Ал Джазира, катарска телевизионна мрежа, която беше забранена в Египет заради предполагаемата му редакторска подкрепа за Мюсюлманското братство и бившия президент на Египет Мохамед Морси.

Комедия

Върховният съвет на Египет за регулиране на медиите, законодателна организация, създадена през 2016 г. с указ на президента ел-Сиси, за да гарантира, че египетските медии се придържат към определени „морални стандарти“, забрани четири забавни и сатирични шоута на морални съображения през 2018 г. Всички забранени предавания бяха забележителни за това, че са се подигравали или с правителството, нито от ел-Сиси, преди да бъдат закрити.

Дигитален активизъм

В съответствие с все по-реториката срещу пресата, идваща от президента Ел-Сиси, дигиталният активизъм и политическата организация чрез интернет бяха строго ограничени, като онези, които се опитват да насърчат политическите промени или критикуват правителството, подлежащо на арест, дълги присъди и затвор случаят с Шаймаа ал Сабба, смърт.

Закон, приет през ноември 2013 г., забрани дори ненасилствените протести и направи организирането на такъв протест чрез цифрови или социални медийни канали престъпно деяние. Законът за престъпленията срещу анти-кибер и информационните технологии, ратифициран на май 2018 г., също така позволява наказателно преследване на лица, които посещават уебсайтове, които египетското правителство счита за „заплаха за националната сигурност“ или за „националната икономика“.

LGBTQ съдържание

Въпреки че хомосексуалността не е изрично незаконна в Египет, има няколко случая, в които хората са били преследвани за насърчаване на „сексуална девиантност“ и „разврат“. В неотдавнашно грандиозно дело десетки бяха арестувани след концерта от ливанската група Mashrou ’Leila, чиято водеща певица е открито гей.

Властите използваха изображения на хора, държащи дъгови знамена по време на концерта, взети от социалните медии, за да ги осъдят за “разврат и безнравственост”, раздавайки затворнически срокове между една и шест години.

През 2014 г. приложението за запознанства Grindr забрани използването на данни за геолокация в Египет и показа предупредително съобщение на всички местни потребители, че египетската полиция използва приложението за проследяване и арестуване на хомосексуални мъже. New York Times изчислява, че между 2013 и 2016 г. най-малко 250 египтяни гей, лесбийки и транссексуални са арестувани заради информация, взета от техните социални медийни дейности.

Услуги за анонимно сърфиране

Египетското правителство редовно блокира уебсайтовете с инструменти и услуги, които могат да бъдат използвани за заобикаляне на цензурата. Те включват сайтовете на Tor мрежата, TunnelBear, CyberGhost, Shield Hotspot, TigerVPN, ZenVPN и редица други VPN и прокси услуги.

VoIP обаждане

VoIP услугите са блокирани периодично от египетските мобилни мрежи. Въпреки че не са изрично незаконни, потребителите на VoIP претърпяха сериозни прекъсвания при опит да правят гласови повиквания чрез приложения като WhatsApp, FaceTime на Apple, Viber, Skype и Facebook Messenger. Беше отбелязано, че тези прекъсвания на услугите съвпаднаха с периоди на политически вълнения в Египет.

Шифровани приложения

От декември 2016 г. египетските власти блокират трайно достъп до шифрованото комуникационно приложение Signal, както и до уебсайта на неговия оператор Open Whisper Systems. Въпреки че това представлява първият известен инцидент от египетските власти, блокирали приложението в неговата цялост, потребителите на други криптирани приложения, като например Telegram, съобщават за проблеми с връзката, причинени от прекъсване на честотната връзка..

Как цензурира правителството на Египет Интернет?

регулиране

От август 2018 г. правителството на Египет въведе в сила Закона за престъпленията срещу кибер и информационните технологии. Този закон позволява на правилата на египетското правителство да ограничат дигиталната свобода на словото и им позволява да блокират уебсайтове, които смятат за „заплаха за националната сигурност“ или за „националната икономика“.

Други разпоредби, включени в закона, позволяват да се налагат сурови затворнически присъди на онези, които отказват да предоставят информация за своите онлайн дейности на полицията, хаквайки всяка държавна система или публикувайки информация за движението на военните или полицията. Доставчиците на интернет услуги (ISP) също са длъжни да съхраняват информация за дейностите на своите потребители и да ги предоставят на египетските служби за сигурност при поискване.

В същото време, когато беше приет Законът за престъпленията срещу кибер и информационните технологии, парламентът на Египет прие закон, който третира всеки акаунт или блог в социалните медии с повече от 5000 последователи като “медийна информация”.

Чрез класифицирането на лични акаунти и блогове в социалните медии като медийни издания, египетското правителство ги отвори за наказателно преследване за престъпления като публикуване на фалшиви новини или „подбуди за нарушаване на закона“.

Държавна инфраструктура

Докато интернет доставчиците, работещи в Египет, са предимно частна собственост, централизираната интернет инфраструктура и всички оптични кабели са собственост и се управляват от Телеком Египет, държавна компания.

Тъй като всички комуникационни инфраструктури са в ръцете на държавна компания, властите имат възможността да подозират достъпа до интернет или да използват дроселирането, за да намалят скоростите на мрежите до почти неизползваеми нива.

На няколко пъти правителството е възпрепятствало достъпа до интернет по време на политически вълнения.

През 2011 г. египетските власти деактивираха протоколите за граничен шлюз на страната, което доведе до пълно спиране на целия интернет трафик за по-малко от час. Поради строгите условия на споразуменията, изисквани от египетските регулатори, телекомуникационните компании бяха наредени да прекъснат всички услуги за мобилен интернет и текстови съобщения. Това пълно прекъсване на връзката беше оправдано от държавните разузнавателни агенции като превантивна акция за спиране на терористичните действия.

наблюдение

Както и в редица други страни в Близкия изток, правителството на Египет активно придобива технологии за наблюдение, които им позволяват да ограничават, наблюдават и пренасочват интернет трафика.

Придобиването на такива технологии от международни компании като Blue Coat, Nokia Siemens Network и Hacking Team позволи на правителството значително ниво на държавен контрол върху интернет и подобрена способност да проследява интернет дейностите на своите граждани.

Цифрови атаки

През 2016/17 правозащитните организации и неправителствените организации в Египет преживяха вълна от фишинг атаки, толкова сложна и широко разпространена, че беше наречена „NilePhish“.

За период от една година бяха документирани до 92 сложни фишинг атаки. NilePhish беше насочен както към организационните, така и към личните сметки на активисти за човешки права от седем видни египетски неправителствени организации. Всички лица, насочени към NilePhish, също бяха обвинени в получаване на незаконни чуждестранни средства като част от по-голямо и продължително изпитание.

Фишинг атаките бяха опити за получаване на лична информация и идентификационни данни на акаунта, а имейлите изглежда бяха от надеждни компании и услуги, като Google и Dropbox, или от други активисти за правата на човека.

Незаконно ли е да използвате VPN в Египет?

Използването на VPN все още не е незаконно в Египет. Законът за престъпления срещу кибер и информационните технологии обаче съдържа разпоредба, която позволява на дадено лице да бъде преследвано за гледане на блокирано съдържание, докато е в Египет.

Законите за борба с тероризма, които често се използват като оправдание за сваляне на уебсайтове, са достатъчно ясно изразени, че е възможно потребителите на VPN да бъдат осъдени за „подбуждане за нарушаване на закона“, тъй като определението за тероризъм включва „всеки, който заплашва обществения ред от всяка означава “, въпреки че до този момент не е имало наказателни преследвания за използване на VPN.

Трябва да се отбележи, че около 40% от уебсайтовете, включени в черния списък на правителството на Египет, са сайтове, предлагащи VPN услуги или други методи за заобикаляне на цензурата, така че ако планирате да използвате VPN, докато пътувате, най-добре е да се регистрирате в услугата преди пристигате в Египет.

Коя е най-добрата VPN услуга за използване в Египет?

Има няколко добри VPN опции за тези от нас, които пътуват до Египет. Можем да препоръчаме следните VPN услуги:

NordVPN

Със своето усъвършенствано криптиране, бързо обслужване и огромен набор от сървъри в страни по целия свят, NordVPN представлява една от най-добрите VPN услуги, които можете да изберете. В страна с история на наблюдението и мониторинга на активността в интернет NordVPN ви предоставя цялата поверителност, от която се нуждаете.

NordVPN управлява политика без регистрация и тъй като те са базирани в Панама, не са задължени да водят записи на вашите онлайн дейности и със сигурност няма да ги предават на никого.

Ако искате да се насладите на поточните услуги от цял ​​свят, тогава NordVPN е именно услугата, която искате. Техният VPN ви позволява да заобиколите ограниченията за стрийминг услуги като Hulu и Netflix и да гледате предаванията, които искате да видите, независимо къде се намирате.

ExpressVPN

Ако търсите VPN с бърза връзка за игри или стрийминг, то ExpressVPN е фантастичен избор. С богата селекция от над 3000 сървъра по целия свят, винаги можете да намерите бърза връзка, а тяхната VPN мрежа е торент.

Ако изберете ExpressVPN, не е нужно да се притеснявате за това, в каква ОС го зареждате, тъй като тяхното удобно за потребителя приложение работи на Android, iPhone, Windows и OS x. За да подсладите сделката, ако подпишете до година план с ExpressVPN чрез нашата връзка, можете да получите ексклузивна сделка от 3 безплатни месеца.

CyberGhost

Известен доставчик на VPN със силен фокус върху удобството на потребителите на техния софтуер, CyberGhost оперира извън Румъния и Германия и има голяма потребителска база от над 15 милиона души.

Като запалени поддръжници и насърчаващи гражданските права, свободното общество и нецензурирания интернет, екипът на CyberGhost се фокусира върху това да позволи на потребителите да използват интернет свободно и анонимно. Техният софтуер е добре криптиран, лесен за използване и бърз. Абонаментните им пакети са евтини и предлагат широка гаранция за връщане на парите, ако не сте напълно доволни.

Заключителни мисли

Въпреки че накратко разрешават на гражданите си свободен достъп до интернет, правителството на Египет и по-специално администрацията на ел-Сиси са наблюдавали жестока борба със свободата на изразяване, правата на печата и свободата на словото в Египет.

Тази репресия се разпространи и до значителна цензура в интернет, като правителството използва държавна инфраструктура за наблюдение, цензура и понякога изцяло закриване на достъпа до интернет. Както в много страни в региона, единственият начин да получите безплатен и неконтролиран достъп до интернет, докато посещавате Египет, е да използвате VPN за криптиране на връзката ви.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me