Zoom и Houseparty: Видео разговори с ваш собствен риск (Поверителност) | VPNoverview.com

Много хора работят от вкъщи заради кризата в короната, затова наскоро публикувахме обширно ръководство за това как да работим безопасно от дома. При настоящата ситуация много компании организират своите срещи чрез видео разговори. Приложения като Google Hangouts, Skype и Zoom са много популярни услуги в момента. Въпреки това Zoom може да не е най-добрият вариант за вашата поверителност. Много хора също използват подобни приложения, за да организират групово обаждане с приятелите си. Важно е да се погледне страната на поверителност и сигурност на тези услуги. Не искате някой да се присъедини към вашия Houseparty, без да ги поканите.


Zoom, направен за работодатели

Zoom ясно е настроил приложението си в полза на работодателя. Поверителността на служителите изглежда не толкова важна в това отношение. В приложението Zoom работодателите могат да следят вниманието на другите участници във видеообаждане с така наречения „Attendee внимание Tracker“.

Това работи по следния начин: ако служител не е активен в Zoom за 30 секунди, работодателят ще бъде уведомен. Ако служител изпрати имейл или търси нещо в браузър, тогава според Zoom някой не обръща внимание на онлайн срещата.

Това приложение работи само ако някой е инсталирал версия 4.0 или по-нова. Но тъй като повечето хора едва наскоро преминаха на работа от вкъщи, има голям шанс мнозина едва наскоро да са инсталирали програмата.

Update: На 2 април Zoom обяви, че ще работи за подобряване на поверителността и сигурността на платформата.

Разговори, запазени от Zoom

Платените потребители също могат да избират да записват разговори в Zoom. По този начин всичко, което се обсъжда, се съхранява като аудио файл и като препис (написан текст). Съобщенията за чат, изпратени сред участниците, също се запазват.

Работодателите, които използват тази опция, могат да изтеглят чатове между служителите си, дори и да не са участвали в разговора.

Zoom Предаване на потребителски данни

Zoom заявява в своите условия и условия, че не препродава потребителски данни на трети страни. На компании като Google обаче е разрешено да преглеждат данните за маркетингови цели. Установено е и увеличение за споделяне на потребителски данни (като информация за устройството) с Facebook, дори на потребители на Zoom, които нямат акаунт във Facebook.

Чрез събиране и споделяне на информация Zoom може да рекламира на други платформи и уебсайтове. По техните думи това технически не е продажбата на данни, но би могло да се счита за продажба съгласно някакво регионално или национално законодателство.

Update: От 29 март 2020 г. Zoom заяви, че спира да споделя потребителски данни с Facebook.

Някои потребители на Twitter изразяват притесненията си (вижте целия туит тук):

twitter Zoom

Закачливи ли са мащабираните камери?

Освен това преди това е показано, че Zoom не е най-сигурното приложение за своите потребители и техните устройства. Миналото лято видяхме, че потребителите на Mac, които започнаха Zoom разговор чрез Safari 12, бяха уязвими и техните камери могат да бъдат хакнати. На всичкото отгоре Zoom е настроил услугата си по такъв начин, че от потребителите не се изисква да дават разрешение за използване на камерата.

След официални оплаквания за това, Zoom реши да коригира настройките през лятото на 2019 г. Сега потребителите трябва изрично да предоставят разрешение за използването на своите камери. Това за щастие направи по-трудно да проникнат в нечия камера, когато използват Zoom.

Частно ли е видеообаждането с Houseparty?

Друго приложение, което в момента се използва широко заради корона, е Houseparty. Хората го използват за осъществяване на видео разговори с приятели и семейство. Някои проблеми с поверителността обаче изплуват, както илюстрират по-долу туитите (вижте туитовете тук и тук).

Twitter Houseparty

Например, акаунтът е публичен по подразбиране. Това не само означава, че другите могат да ви намерят в приложението, но и че непознати могат просто да изскачат във вашите видео разговори, да виждат вашите видео изображения и да говорят с вас.

За да избегнете това, просто коригирайте настройките си. Натиснете и задръжте ключалката в долната част на екрана. Ако заключването е затворено, личният ви режим е включен и непознати вече не могат да участват в вашите разговори.

Разрешението не винаги е необходимо в Houseparty

Когато отваряте Houseparty, приложението иска разрешение за използване на вашата камера и микрофон. Това е от съществено значение за използването на приложението.

Houseparty също иска достъп до вашите контакти и местоположение. Не е нужно да давате разрешение на приложението, за да можете да го използвате. Така че, ако искате да защитите поверителността си, уверете се, че не предоставяте на Houseparty достъп до вашите контакти и местоположение.

Промъкнете се в Къщата

Искате ли да се обадите само на един човек, а не да казвате на другите, че сте онлайн в Houseparty? Тогава можете да влезете невидимо. За целта отворете приложението, като натиснете и задръжте иконата на приложението. След това ще видите меню, в което можете да изберете „Промъкнете се в къщата“.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map