VPN предоставят алтернативен източник на информация, докато китайските цензури за коронавирусните цензури | VPNoverview.com

Китайските граждани се обръщат към VPN за информация за коронавирус поради китайската цензура на фактите. Те също така използват VPN за разпространение на информация за коронавирус от Голямата защитна стена на Китай до останалия свят.


Китайската цензура на коронавирусната информация?

Коронавирусната епидемия е свързана с пазара на морски дарове и диви животни в Ухан, Китай. Именно в Ухан е докладван първият случай на коронавирус на 8 декември 2019 г. Тогава, на 30 декември, след като забелязва необичаен ръст на необясними случаи на пневмония, д-р Ли Уенлианг от Ухан изпраща съобщения до колегите си чрез WeChat, китайски платформа за социални медии Той предупреди колегите си да внимават, тъй като първоначално той смяташе, че е свидетел на поредното избухване на SARS.

Лекарите са цензурирани и порицани за предупреждение на хората

Д-р Ли Венлианг и неговите колеги споделиха своя опит в WeChat. Освен това предупредиха другите да стоят далеч от пазара на морски дарове в Хуанан, където пациентите казаха, че са отишли ​​преди да се разболеят. Всичко това дойде на вниманието на властите.

Следователно групата на лекарите WeChat беше забранена и те бяха изпратени за разпит от полицията на Ухан. Те бяха обвинени в „разпространение на слухове“ и нарушаване на обществения ред. Лекарите замлъкнаха, а болниците бяха предупредени да запазят огнището тихо. „Без разрешение никоя единица или физически лица не могат да разпространяват информация, свързана с лечението, отвън“, разкри преведен документ, представен в австралийската програма 4 Corners.

Властите признават епидемията, но намаляват тежестта

Благодарение на действията на лекарите властите бяха принудени да признаят наличието на необясними случаи на пневмония. Те също така признаха възможната връзка с пазара на морски дарове и информираха Световната здравна организация (СЗО). От съществено значение обаче те отрекоха, че коронавирусът може да се разпространи от човек на човек. В противоречив ход китайските власти въпреки това затвориха пазара на морски дарове.

„Те [местната власт] приеха политиката за прикриване на истината от обществото, но започнаха да контролират вътрешно епидемията“, казва д-р Ву Qiang, китайски политически коментатор по програмата „4 ъгъла“. „Това противоречие им попречи да се мобилизират правилно за справяне с разпространението на епидемията… Информацията, съхранявана от обществеността, предизвика избухването на бедствието и разпространението на болестта.“

Благодарение на китайската цензура и надзор на информацията, властите по същество загубиха две до три седмици от решаващо време. Време, когато вирусът все още се появява и по този начин все още може да се проследи и евентуално да се провери, спирайки епидемията.

Избухването се влоши от началото на китайската Нова година

След това огнището се влоши с идването на китайската Нова година. За новогодишните празници стотици милиони хора преминават през Китай и пътуват от чужбина. Въпреки доказателствата за обратното, местните служители в този решаващ момент заявиха, че болестта е под контрол. Следователно хората продължиха с планираните си китайски новогодишни пътувания.

Тогава на 9 януари 2020 г. 61-годишен мъж, посетил пазара, стана първият умрял от коронавируса. Смъртта затихна два дни от властите поради политически опасения. След това, на 22 януари, правителството най-накрая призна тежестта на ситуацията на пресконференция в Пекин.

На следващия ден цялата провинция Хубей, която има население, еквивалентно на това на Италия, беше поставена под насилствена карантина.

Китайските граждани гласуват гняв срещу цензурата?

На 7 февруари 2020 г. д-р Ли Венлианг умира от коронавируса, от самия вирус, който се опита да спре. Смъртта на лекаря и неправителствените действия на правителствата срещу епидемията предизвикват възмущение в Китай. Това води до рядко избухване на онлайн гняв с китайски граждани, които се насочват към социалните медии, за да издухват чувствата си.

Д-р Цианг заявява, че хората в Китай са по-недоволни, отколкото са били в продължение на 80 години. „Те [повече от 900 милиона китайци, оборудвани със смартфони] са изключително недоволни от неефективността на местната власт Ухан в епидемията и бедствията. Затруднението, че хората на Ухан са били поставени от затварянето на града, парализата на местните медицински заведения и огромният риск, с който трябва да се сблъскат, “всички играят роля за повишаване на гнева на хората, казва той.

Гласът на китайците се чува благодарение на VPN мрежи

Благодарение на VPN мрежите, позволяващи на китайските граждани да заобиколят Голямата защитна стена на Китай, видео кадри и публикации в социалните медии преминаха на Запад, подчертавайки ужасната ситуация в Китай.

В интернет се появиха видео кадри, показващи, че вратите на жилищната сграда са заварени затворени, което ефективно насилствено карантира хората в сградите им. Има и кадри, на които полицията влиза в домовете на хората и насилствено отстранява всеки с треска. Къде са взети, никой не знае, тъй като болниците вече преливат.

В Китай властите бързо свалят всякакви публикации в социалните медии, критикуващи правителството веднага щом се появят. Това предизвика още повече възмущение и видя безпрецедентен призив за свобода на словото.

Заобикаляща цензура

За да заобиколят цензурата и да оповестяват тежкото си положение, китайските граждани започнаха да копират и събират съобщения в социалните медии, преди властите да имат шанс да ги изтрият. След това те се публикуват на сайтове, блокирани от Китай, като YouTube и Twitter, чрез използване на VPN.

Освен това китайските граждани все повече се доверяват на държавните прикрития и някои се обръщат към VPN за достъп до алтернативни източници за новини за епидемията.

Въпреки това, “Файненшъл таймс” съобщава, че “най-популярните VPN услуги в Китай, които позволяват на чуждестранни фирми и местни жители да заобиколят интернет цензурата, са изправени пред натиск на правителствени атаки през последните седмици. В резултат на това някои потребители затрудняват достъпа до цензурирани уебсайтове, като Google, Twitter и повечето чуждестранни вестници. “

Китайски граждани в риск за използване на VPN

Въпреки че VPN могат да позволят на китайските граждани да имат достъп до отворения нецензуриран интернет, за да изразят своите мисли, тези хора са изложени на голям риск. Те използват VPN, за да информират останалия свят за епидемията и да информират света за екстремните мерки, които правителството използва срещу населението си.

Китайските служители обаче не се отнасят любезно към обществената критика. Поради това китайското правителство усили усилията да накаже местните за „разпространение на слухове“ и остро критикува правителството за коронавируса.

Според South China Morning Post са създадени нови насоки от съдебните агенции и органите на реда в Китай. Насоките посочиха десет нови категории наказателни обвинения, които могат да бъдат повдигнати срещу хората. Сега хората могат да бъдат повдигнати обвинения за застрашаване на контрола на заболяванията, подкопаване на социалната стабилност чрез разпространяване на страх от вируса и критикуване на правителственото отношение към епидемията..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map