Техническите компании използват данни, за да помогнат в борбата срещу коронавирус | VPNoverview.com

Няколко големи технологични компании като Google и Facebook обявиха, че искат да помогнат в борбата срещу коронавируса. Компаниите са събрали много информация за своите потребители и те се надяват да използват това добре. Те искат да помогнат на организациите да разберат как и с каква скорост се разпространява вирусът. Компаниите са подложени на голям контрол за събирането на всички тези данни за своите потребители. Може да си помислят, че това може да обърне хората.


Големи данни и поверителност

Трябва да сме наясно, че винаги, когато излизаме онлайн, се съхранява информация за нашето поведение. Много големи компании като Google и Facebook събират всякаква информация за своите потребители. Всички тези данни например се сканират, за да помогнат на рекламодателите да ви показват само неща, които са подходящи за вас.

През това време виждаме много нови приложения, които проследяват коронавируса. Тези приложения искат да знаят много лична информация за вас, а някои не вземат предвид безопасността на личните ви данни. През изминалата седмица компаниите за големи данни заявиха, че ще използват информацията, която са събрали, за да помогнат в борбата срещу вируса. Но трябва да останем наясно какво означава това за нашата поверителност и сигурност.

Използвайте базата данни на Google

В петък Google публикува данни, които показват движението на хора в райони, засегнати от коронавирус. Как получават тази информация? Всеки, който използва Google или някое от техните приложения, има възможност да сподели историята на местоположенията си с компанията. Много хора се отказват от това, тъй като не искат движенията им да се проследяват. Но за хората, които не знаят това, Google може да влезе, където отивате.

Компанията публикува доклади за 131 държави, наречени Covid-19 Mobility Reports. В тези доклади движението на хората по време на блокиране е сравнено с движения извън блокирането. Google реши не само да предостави тази информация на властите, но и на обществеността. Те твърдят, че искат да бъдат възможно най-прозрачни в споделяното, тъй като отдавна са част от дебата за неприкосновеността на личния живот. Този дебат отново оживи през последните няколко седмици, като се появиха няколко приложения за проследяване на корона, които не ценят поверителността на потребителите си толкова много.

Поверителност и сигурност

Google заяви, че са предприели мерки, за да гарантират, че хората не могат да бъдат идентифицирани чрез отчетите. Този тип събиране на данни може лесно да се чувства като наблюдение на хората, така че те трябва да бъдат много внимателни. Ив-Александър де Монджой, който е академик от лондонската група Imperial College за компютърна конфиденциалност, заяви, че Google е предприела добри стъпки за намаляване на рисковете за поверителност. Той също така поиска компанията да предостави повече подробности от техническата страна на нещата. Това може да помогне на външни изследователи да гарантират, че те наистина защитават личния живот на хората.

Всеки може да преглежда докладите, тъй като те са публично достояние. Можете да търсите повече регионални данни в повечето отчети. Google ще ви предостави PDF файл със събраните данни, след като сте избрали региона, от който искате информацията. По този начин не е нужно да оставате онлайн, за да получите достъп до него, и той може да бъде изведен на полето.

Facebook, следващ стъпките на Google

Facebook също е споделил данни за местоположението с изследователи в няколко страни. Но за разлика от Google не направиха това публично достояние. Данните са достъпни само чрез Data for Good. Тази програма стартира през 2017 г. и до нея могат да бъдат достъпни само университети и организации с нестопанска цел. Сега компанията реши да разшири програмата. Той ще предостави три нови карти за прогнозиране къде ще се разпространи вирусът и те също ще покажат дали хората остават у дома. Данните за тази информация ще бъдат събрани в приложението Facebook.

Приложението Facebook вече ще показва изскачащо меню за някои потребители в САЩ, което ги моли да попълнят анкета за симптомите на заболяването. Това проучване е създадено от епидемиологичния център на Делфи от университета Карнеги Мелън. Той е част от нов проект за картографиране на симптомите, който ще помогне да се предвиди къде вирусът ще попадне следващия и къде са необходими медицински ресурси. Изследователите казаха, че „няма да споделят индивидуални отговори на анкетата с Facebook, а Facebook няма да споделя информация за това кой сте с изследователите“.

Полезно ли е??

Всички големи компании се опитват да направят всичко възможно, за да помогнат през това време. Виждаме фабрики да преструктурират производствените си линии за производство на вентилатори и маски за лице. Но споделянето на данни за местоположение също помага на здравните организации. Те сега знаят къде хората остават вкъщи и къде не са. Това означава, че те могат да бъдат по-насочени в съобщенията си към хората. Да се ​​надяваме, че информацията също може наистина да помогне при очертаването на пътя на болестта, така че да се спасят повече животи.

Единственият риск, който е свързан с това, е, че това положително завъртане на събирането на лични данни може да отмени част от работата, която е свършена от защитниците на онлайн поверителността. Дебатът стана доста разгорещен и хората се притесниха какво се случва с тяхната информация. Сега, когато се показват предимствата на това събиране на данни, това може да доведе до по-малко реакции за компаниите.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me