Ново приложение за разпознаване на лице Clearview отговаря на лица с изображения в Интернет | VPNoverview.com

Малък стартъп, Clearview AI, е създал новаторско приложение за разпознаване на лица. Той съвпада с качени снимки на хора с изображения на този човек от интернет. В момента приложението се използва главно от органите на реда.


Хората зад приложението Clearview

Приложението за разпознаване на лица Clearview е разработено от 31-годишен австралийски разработчик и еднократен модел, наречен Hoan Ton-That. Тон-Това израства в Австралия със семейството си във Виетнам, преди да се премести в САЩ на 19-годишна възраст.

Там той се срещна с Ричард Шварц, сега на 61 години, съосновател на Clearview AI. Шварц беше помощник на Руди Джулиани, когато беше кмет на Ню Йорк и по този начин има много важни контакти. Двамата се запознаха през 2016 г. и скоро решиха да влязат заедно в бизнеса за разпознаване на лица. Ton-That разработи приложението и Schwartz използва контактите си, за да стимулира търговския интерес.

До Clearview, Ton-That беше най-известен с разработката на приложение, което позволява на хората да поставят характерната прическа и цвят на Доналд Тръмп върху собствените си снимки. Той разработи и програма за споделяне на снимки, която не излетя.

Clearview, от друга страна, стана много популярен сред правоохранителните агенции в САЩ. Те използват приложението за разпознаване на лица, за да идентифицират и открият заподозрени. Компанията също така е лицензирала приложението за разпознаване на лица на няколко компании за целите на сигурността. Clearview AI казва, обаче, че не се стреми да направи приложението достъпно за широката публика, защото „Винаги ще има общност от лоши хора, които ще злоупотребяват с нея“.

Как работи Clearview?

Clearview е лесно за използване и сравнително евтино приложение за разпознаване на лица. Основата му е база данни, съдържаща повече от три милиарда изображения и видеоклипове. Clearview AI казва, че е изстъргвал изображенията и видеоклиповете от сайтове в социалните медии като Facebook, Venmo и YouTube и сайтове за заетост.

Изстъргване на изображения

Изстъргването на изображения е процес на изтегляне на голям брой изображения от уебсайтове. Представители на компании, от които Clearview AI са изстъргали изображенията и видеото, заявиха, че техните политики забраняват такова бракуване.

Според Ton-That обаче Clearview AI използва само публично достъпни изображения. Ако потребителите ограничат настройките си за поверителност в своите акаунти в социалните медии, тези снимки няма да бъдат бракувани. Например, ако потребителите променят настройките си за поверителност във Facebook, така че търсачките да не могат да свързват своите профили, тогава тези снимки няма да бъдат включени в базата данни.

За съжаление, ако снимките вече са остъргани, значи вече е късно. Clearview AI запазва всички изображения, които е бракувал, дори ако те са премахнати по-късно от потребителския профил на потребителя. Въпреки това, Тон-Това заяви, че те търсят да предоставят средства за хората да поискат да бъдат премахнати снимките им от базата данни на Clearview.

Системата за разпознаване на лица на Clearview

Clearview AI усъвършенства алгоритъма на AI за разпознаване на лица, като разчита на информация, получена от академични документи.

Clearview AI преобразува изрязани изображения в математически формули или вектори, базирани на лицевата геометрия, например колко далеч са очите на човек. След това системата обединява всички снимки с подобни вектори в „квартали“.

Когато потребител качи снимка за съвпадение, Clearview търси базата данни и извлича обществени снимки на съответстващия човек, заедно с връзки, от които са получени снимките. Според New York Times, „системата… надхвърля всичко, създадено някога от правителството на САЩ или от гиганти от Силиконовата долина“.

Clearview подновява опасенията за поверителност на заобикалящия софтуер за разпознаване на лица

Винаги има опасения относно използването на технология, която идентифицира хората въз основа на лица поради загуба на поверителност и евентуална злоупотреба с технологията. Както заяви Ерик Голман, съдиректор на Института за високотехнологично право към университета в Санта Клара: „Възможностите за оръжие са безкрайни. Представете си измамен служител на реда, който иска да дебне потенциални романтични партньори или чуждестранно правителство, използващо това, за да копае тайни за хората, за да ги изнудва или хвърля в затвора. “.

Освен това подобни системи предизвикват притеснения, тъй като не са 100% точни. Ton-That признава, че Clearview е точен само около 75%. Според Ton-That, приложението не винаги работи, защото снимките в базата данни се правят на нивото на очите. Материалите, които полицията качва, обаче са от камери за наблюдение, обикновено монтирани на тавана или високо по стените.

Независимо от това над 600 правоприлагащи агенции са започнали да използват приложението Clearview Face Recognition през последната година. Това стана преди обществеността да разбере за съществуването на приложението и да започне да възразява от съображения за поверителност.

Американските служители на реда, използващи приложението, признаха, че имат само ограничени познания за това как работи Clearview. Независимо от това, те успешно са използвали приложението за решаване на кражби, кражба на самоличност, измами с кредитни карти, убийства и сексуална експлоатация на деца.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me