Международна репресия на шпионски софтуер за IM RAT | VPNoverview.com

Човек от Обединеното кралство беше вкаран в затвора като част от международна операция за борба с троянците с отдалечен достъп (RAT). Spyware RAT поема пълен контрол върху компютрите на жертвите, за да открадне лични данни, идентификационни данни за вход и видео кадри.


Операция за изключване на шпионски софтуер за IM RAT

През юни 2019 г. беше стартирана международна координирана операция за изключване на неизбежния монитор RAT (IM). Операцията завърши миналата седмица с набези в Австралия, Колумбия, Чехия, Холандия, Полша, Испания, Швеция и Великобритания. Той беше насочен както към продавачите, така и към потребителите на IM RAT.

Операцията е ръководена от австралийската федерална полиция и е координирана в международен план от Европол. Според Европол около 13 от „най-плодотворните потребители“ на RAT са арестувани и са иззети 430 устройства.

Смята се, че шпионският софтуер RAT се използва в 124 страни и се продава на повече от 14 500 купувачи. Той беше изключително популярен, защото беше лесен за използване, като купувачите не се нуждаеха от технически познания, за да го използват. Освен това той имаше сравнително ниска продажна цена от едва 25 щатски долара.

Смята се, че броят на жертвите е десетки хиляди. Разследващите вече са открили доказателства за откраднати лични данни, пароли, лични снимки и видео кадри.

Координираната операция вече прекрати наличието на IM RAT. Освен това, шпионският софтуер за IM RAT вече не може да се използва от тези, които вече са го купили.

Извършителят е арестуван във Великобритания

Във Великобритания са издадени 21 заповеди за издирване, които доведоха до ареста на девет лица и до възстановяване на 100 вещи.

Като част от операцията в Обединеното кралство, мъжът от Мърсисайд Скот Коули, беше арестуван и осъден вчера на две години затвор. Той зарази компютрите на невинни жертви с IM RAT, за да поеме контрола над своите уеб камери и да ги гледа.

Арестуващите служители намериха няколко папки на компютъра на Коули, съдържащи записи на жертвите му. Папките очевидно съдържаха изображения и видеоклипове на жените, събличащи се и по време на интимни моменти, включително секс.

Полицията нямаше проблеми с проследяването на Cowley, тъй като според съобщенията той закупи шпионския софтуер RAT, използвайки акаунт в PayPal, свързан с истинското му име и имейл адрес. Стюарт Милс, защитавайки Каули, каза: „… изненадващо е, че е толкова свободно достъпно за продажба и покупка, защото тук нямаше усъвършенстване – той беше закупен с акаунта в PayPal на този ответник и той беше лесно идентифициран.“ Той добави: „Самият този подсъдим не е особено сложно лице.“

Какво е RAT?

Trojan на отдалечен достъп (RAT) е зловреден софтуер, който позволява на хакерите да наблюдават и контролират компютъра или мрежата на жертвата. Той работи като легитимни програми за отдалечен достъп, често използвани от техническа поддръжка, за да помогнат на клиентите с компютърни проблеми.

Въпреки че законните програми за отдалечен достъп се използват за техническа поддръжка и споделяне на файлове, RAT се използват за шпиониране, отвличане на компютри и кражба на поверителна информация.

RATs обикновено се изтеглят с програма, поискана от жертвата или изпратена като прикачен файл към имейл. Те са трудни за откриване, тъй като не забавят заразения компютър. Те също не се показват в списъци с програми или задачи, работещи на компютъра. Освен ако хакер не се отдаде чрез изтриване на файлове или преместване на курсора по екрана, жертвите могат да бъдат заразени от RAT години наред, без да забележат.

Каква е целта на RATs?

RAT дават на хакерите административен достъп до заразени компютри. По този начин хакерите могат да изтрият компютъра на жертвата или да извършват незаконни действия онлайн в името на жертвата. Те биха могли да откраднат информация като идентификационни данни за вход и онлайн банкова сметка или данни за социално осигуряване. Хакер може също така да използва RAT, за да поеме контрола над компютъра на жертвата и да го направи част от ботнет.

Освен това RAT, използвани за шпиониране, стават все по-популярни. Те поемат контрола върху уеб камери на жертвите и използват получените видеоклипове или изображения за изнудване или други неправилни цели. Някои RATs дори не активират индикаторната лампа на уеб камерата, така че жертвите не знаят, че са наблюдавани.

Избягване на RAT шпионски софтуер

Обществеността и предприятията могат да следват прости стъпки, за да се предпазят от шпионски софтуер RAT. Такива стъпки включват:

 • Инсталиране и поддържане на актуализиран ефективен антивирусен софтуер
 • Избягвайте изтеглянията на програми или приложения, които не са от надежден източник
 • Внимавайте преди да кликнете върху връзки в имейлите – те може да са фишинг
 • Внимавайте преди да отворите прикачени файлове в имейлите, дори ако изглежда, че са от известни лица
 • Избягване на подозрителни уебсайтове
 • Покриване на уеб камери, когато не се използва, независимо дали става въпрос за вградено или прикрепящо устройство
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map