КОЙ не само се бори с новия коронавирус, но и с разпространението на дезинформация и онлайн измами | VPNoverview.com

Световната здравна организация (СЗО) се засилва, за да ускори сдържането на новия щам на коронавирус. За съжаление, той също трябва да се справи с разпространението на дезинформация и онлайн измами, привидно свързани с реномираната агенция на ООН.


Дезинформацията започва да се разпространява

Коронавирусът Ухан, условно наречен 2019-nCoV, за първи път е докладван в началото на декември 2019 г. Първата известна инфекция при хората се е случила в китайската провинция Ухан. Впоследствие вирусът се разпространи във всички провинции на Китай и в повече от две дузини други страни.

На 30 януари 2020 г. новият коронавирус е обявен за глобална спешна ситуация за здравето от СЗО. Днес има 40 195 потвърдени случаи на инфекция. Общият брой на смъртните случаи, приписвани на вируса, е нараснал до 906.

С настъпването на ситуацията дезинформация, измами и други форми на дигитални заплахи започнаха да се разнасят по целия свят. Измамници и киберпрестъпници дори използваха собственото име на СЗО, за да разпространяват паника и да примамват хората в онлайн измами. Това подтикна СЗО да увеличи усилията си за спиране на разпространението на дезинформация и повишаване на осведомеността относно цифровите нишки.

Пандемия, превръщаща се в инфодемия

Мениджърът на социалните медии на СЗО, Александра Кузманович и нейните колеги в момента контактуват с технологични гиганти като Google, Facebook, Pinterest, Twitter, както и с основния китайски сайт за социални медии WeChat, за да спрат това, което тя нарича „инфодемия“ , След усилията от миналата седмица потребителите на Google, Facebook и Pinterest, които търсят информация или изображения, свързани с коронавируса, сега виждат на първо място ресурсите на СЗО и страницата на мито на СЗО. Емисии с новини с точна информация също бяха преведени на китайски.

Тази седмица мениджърът на СЗО за цифрови решения, Андрю Патисън, пътува до централата на Facebook. На среща с група от около 20 технологични компании, включително Uber и Airbnb, той иска да обсъди начините тези компании да помогнат на СЗО в борбата с разпространението на дезинформация. “Бих искал да видя Airbnb да дава съвети на хората, пътуващи за коронавирус”, каза Патисън пред New York Times.

Не е лоша идея, като се има предвид масивът от диво неверни твърдения за коронавируса. Някои съобщения посочват, че това може да бъде предотвратено чрез консумация на чесън, гаргара вода за уста или поставяне на сусамово масло например. Други казват, че домашни любимци и дори пакети от Китай могат да разпространяват вируса или че са засегнати само стари хора.

Коронавирус фишинг измами на възхода

За съжаление, глобална спешна ситуация в областта на здравеопазването като тази дава на киберпрестъпниците вярна причина да се свързват с хора и да примамват жертви във фишинг измами. Например, при една измама потребителите получават имейл с връзка към маска за уста, за да се защитят от коронавируса. След това те попадат на уебсайт за фишинг, който ги моли да въведат данни за кредитната си карта.

Освен това СЗО предупреждава потребителите да бъдат бдителни за фалшиви имейли, носещи логото на Световната здравна организация [или Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на друга реномирана организация по този въпрос]. Един пример за измама, използваща тяхното лого, е имейл с темата „Safty Corona Virus Awareness WHO“, съдържащ бутон за щракване върху важни „Мерки за безопасност“.

Хората, които владеят английски език, може бързо да забележат правописната грешка в темата. Друго раздаване е препращането към HTTP сайт, вместо към HTTPS сайт. Това е необичайно в наши дни. Трето, има изскачащо изображение на началната страница на СЗО, изискващо от потребителите да „Проверят” електронната си поща, като въведете своя имейл адрес и парола. След като потребителят кликне да потвърди, престъпниците просто пренасочват потребителя към реалния сайт на СЗО, като са получили достъп до имейл акаунта си в процеса.

Друг метод, който могат да използват киберпрестъпниците, е да прикачите злонамерен .pdf. .mp4 или .docx файл към привидно надежден имейл. В действителност тези файлове съдържат троянски коне и червеи, които могат да пречат на компютърното оборудване или мрежата на жертвата.

Какво да правя?

Като цяло, най-доброто нещо, което потребителите могат да направят, е да обърнат внимание на съмнителните имейли. Не се заблуждавайте от името на подателя и внимавайте за правописни и граматически грешки. Освен това е най-добре да избягвате да кликвате върху непоискани, подозрителни връзки или да отваряте неочаквани файлове. Никога не въвеждайте данни, за които уебсайт не трябва да иска.

Освен това е препоръчително да използвате защитени пароли, да включите двуфакторна автентификация и да поддържате актуализиран софтуера си. Имайте предвид, че реномирани организации не искат дарения под формата на биткойни или други форми на цифрови валути.

За да сте в течение на коронавируса, посещавайте само достоверни източници на информация директно (като въведете сами адреса), като уебсайта и официалните акаунти в социалните медии на СЗО и CDC.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map