Изследователите от университета Carnegie Mellon стартират приложението за поверителност на IoT | VPNoverview.com

Тази седмица изследователите от CyLab, Института за изследване на сигурността и поверителността на университета Carnegie Mellon, стартираха приложението The Internet of Things (IoT) Assistant. Това ново приложение информира потребителите за това какви IoT технологии са около тях и какви данни събират.


Бързо растящ пазар на IoT

От началото на 2010 г. броят на IoT устройствата се е увеличил с 31% през годината до 8,4 милиарда през 2017 г. Прогнозите варират, но се очаква да има 25 до 30 милиарда устройства в употреба до края на тази година. Прогнозира се, че глобалната пазарна стойност на IoT ще достигне трилиони.

В това отношение потребителите са по-свързани от всякога. Потребителската електроника представлява и най-големия сегмент от всички устройства на IoT. Тези устройства често се разделят на потребителски, търговски, промишлени и инфраструктурни пространства.

Освен това в момента се провеждат редица технологични разработки, които благоприятстват приемането на IoT. През следващите години „Начало“ ще бъде най-бързо развиващият се сегмент. Това ще бъде обусловено от по-нататъшен бърз растеж на умни домашни устройства, както и носене.

Потребителите често не знаят за проследяването на данните

За съжаление, с увеличаването на броя на устройствата, свързани с IoT и Bluetooth, нараства и количеството данни, които се проследяват. Това може да се случи с познанието на потребителите или без.

„Хората, които се движат през цифровия пейзаж на интернет днес, са бомбардирани със съобщения за проследяването на техните данни. Но във физическия свят, където IoT устройствата следят всички видове данни, има малко – ако има такива – предоставени известия “, заяви Даниел Ткацик, представител на университета Карнеги Мелън..

Професор Норман Саде, член на факултета CyLab в Института за софтуерни изследвания на Карнеги Мелън и главен изследовател по този проект, добави: „Поради новите закони като Общия регламент за защита на данните (GDPR) и Калифорнийския закон за поверителност на потребителите (CCPA), хората се нуждаят да бъдат информирани какви данни се събират за тях. На тях също трябва да им се даде избор за тези процеси. “

Приложението Assistant за Интернет на нещата (IoT)

За да помогнат на хората да поемат контрола върху поверителността си, екип от изследователи от Карнеги Мелън създаде приложение, заедно с цялата поддържаща инфраструктура, за да се справи с проблема. Приложението Internet of Things (IoT) Assistant стартира тази седмица. Приложението информира потребителите за това какви IoT технологии са около тях и какви данни събират. Приложението е достъпно както за iOS, така и за Android телефони.

„Обмислете обществени камери с възможности за разпознаване на лица и възможности за разпознаване на сцената. Bluetooth маяци тайно проследяват местонахождението ви в търговския център. Или интелигентния звънец на съседа или умен високоговорител. Приложението IoT Assistant ще ви позволи да откриете IoT устройствата около себе си. Той ще ви информира и за данните, които събират. Ако устройството предлага избор на поверителност като включване или отказване на събиране на данни, приложението ще ви помогне да получите достъп до тези решения “, обясни един от изследователите.

В момента някои обществени пространства под наблюдение може да имат табели. Те могат например да кажат „Тази зона е под наблюдение“. По този начин хората в близост до устройството са наясно, че може да бъде видеозаписът им. Но професор Норман Саде казва, че това не е достатъчно. “Тези знаци не ви казват нищо за това, което се прави с вашите кадри.” Колко дълго ще се запазят кадрите? Използва ли разпознаване на лицето? С кого ще се споделя информацията?

Онлайн портал за собственици на устройства

Крайните потребители могат да използват приложението, за да видят информация за IoT устройства около тях. Собствениците на IoT устройства, от друга страна, също могат да използват облачен онлайн портал, за да публикуват наличието на собствени ресурси на IoT устройства. За целта те могат свободно да използват регистри, предоставени чрез инфраструктурата за поверителност, разработена в CMU. Предварително направените шаблони улесняват добавянето на множество различни IoT устройства в системния регистър, включително устройства извън рафта.

Организации като оператори на молове, собственици на магазини, университети или лица могат да поискат създаването на регистри, където те могат да контролират публикуването на IoT технологии в различни области. Инфраструктурата се хоства в облака и е проектирана да бъде лесна за използване.

„Ние свършихме работата за вас“, каза проф. Норман Саде. „Всичко, което трябва да направите, е да започнете да добавяте вашите IoT ресурси, за да можете да спазвате днешните закони за поверителност.“

Изграждане на инфраструктура за конфиденциалност на IoT

Приложението Internet of Things (IoT) Assistant е част от проекта за персонализиран помощник за поверителност. Състои се от два основни компонента. Първо, мобилното приложение IoT Assistant. Хората могат да изтеглят това приложение на своя смартфон, за да открият IoT технологии около тях и техните практики за данни. Второ, нарастваща колекция от регистри на IoT ресурси. Тук хората могат да популяризират присъствието на IoT ресурси и техните практики за данни в различни области.

„Ние предвиждаме персонализирани асистенти за поверителност като интелигентни агенти, способни да научат предпочитанията за поверителност на своите потребители във времето, полуавтоматично да конфигурират много настройки и да вземат много решения за поверителност от тяхно име. Чрез целенасочени взаимодействия асистенти за поверителност ще помогнат на потребителите си да оценят по-добре последствията, свързани с обработката на техните данни, и ще им дадат възможност да контролират подобна обработка по интуитивен и ефективен начин “, обяснява уебсайтът на проекта. Например, изследователите също изследват идеята за добавяне на „натискания“ към приложението или известия, които ще информират потребителите за данните, които споделят.

Като бележка под линия: знаете ли, че концепцията за мрежа от интелигентни устройства се обсъжда още през 1982 г., като модифицираният автомат Coca-Cola в университета Carnegie Mellon стана първият свързан с интернет уред. Той беше в състояние да отчете инвентара си и дали новозаредени напитки са студени или не.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map