Corona Apps: Ето как страните се справят с поверителността (в Times of Covid-19) | VPNoverview.com

Правителствата по света търсят начин да получат контрол над огнището на Covid-19. Много страни са решили, че искат да използват технологии и приложения в борбата с този вирус. Някои вече разработват такива приложения или дори вече са ги внедрили. Тази статия ще обсъди какво са направили тези страни в битката си срещу коронавируса. Как работят някои от приложенията и какви притеснения имаме за тях? Той също така ще разгледа възможностите, налични при разработването на приложение за проследяване. Разговаряхме и с няколко експерти по сигурността и поверителността относно свързаните рискове.


Международен опит  

Правителствата по целия свят разчитат на приложения за борба с коронавируса. В този раздел ще обсъдим какви приложения използват, как работят и как са изпитани. Най-важните констатации са обобщени в таблицата по-долу. По-подробен анализ за всички страни може да бъде намерен под тях.

Страна
Техника за проследяване
детайли
ГерманияSmartband или smartwatch, комбиниран с приложениеSmartband регистрира данни като сърдечна честота, телесна температура, кръвно налягане и сън, за да може да разпознае симптомите на корона. Тази информация се препраща на института Робърт Кох от приложението, което е подобен институт на CDC в САЩ. Разчита на доброволно участие. Засега цялостното участие в страната е ниско.
БелгияBluetooth приложениеПриложение, което регистрира движението на хора, ще стартира скоро. Той ще регистрира къде отивате, кога отивате там и с кого сте контактували. Правителството иска да използва приложението за картографиране на инфекции и да уведомява хората, които са били в контакт с някой, заразен от вируса.
ШвейцарияАнализ на доставчика на мобилни телефонни данниШвейцарското правителство получи достъп до данни за анализ, записани от един от основните доставчици на телефони в страната. Правителството иска да картографира движението на хората, за да определи как да забави разпространението на вируса.
Обединеното кралствоBluetooth приложениеПравителството на Обединеното кралство планира да пусне приложение за проследяване на контакти в рамките на следващите няколко седмици. Той ще уведомява хората, които са били в контакт с някой, заразен с вируса. Британските медии твърдят, че приложението ще използва Bluetooth и вероятно и GPS.
ИрландияBluetooth приложениеИрландското правителство ще стартира приложение скоро. Той ще уведомява хората, които са били в контакт с някой, заразен с вируса. Участието ще бъде доброволно.
ИсландияПриложение на базата на GPSУчастниците ще изтеглят доброволно приложение. Той ще регистрира местоположението им чрез GPS и тези данни ще се съхраняват локално на телефона на потребителя. Когато участник се зарази, той ще регистрира тази информация в приложението. След това правителственият екип за проследяване на контакти ще анализира движенията на този човек и ще картографира възможните инфекции.
ДанияБез приложения, само блокиранеДания не инвестира в разработването или използването на приложение, но реши да въведе строго блокиране. Разпространението на вируса изглежда е под контрол в страната, така че мерките за блокиране ще бъдат облекчени в средата на април. Например училищата ще се отворят отново.
ИталияНе приложение за проследяване на контакти, а приложение, което да поддържа контакт с медицински специалистиХората могат доброволно да регистрират симптомите си в приложение и могат да се свържат с медицински специалисти. Разпространението на вируса може да бъде картографирано въз основа на информацията, която хората подават в приложението. По този начин властите могат да се намесят при необходимост. Хората могат да се обадят и на спешните служби в приложението.
ИспанияРазлични приложения, плюс проследяване на 40 милиона испански телефонаИспания е разработила или разработва няколко приложения, чрез които се събират данни за здравето на хората. Хората регистрират симптомите си и те са свързани с данните за тяхното местоположение. Правителството заяви, че те не следят испанския народ, за да видят дали се придържат към предприетите мерки, а да картографират разпространението на вируса. Правителството също проследява над 40 милиона смартфона за проучване на Covid-19. Движенията на хората се регистрират чрез GPS, така че междурегионалните мерки да могат да бъдат прецизирани. Правителството заяви, че всички данни са анонимни.
ФранцияBluetooth приложение за локализиране и aps, за да поддържате връзка с медицински специалистиФранция иска да се бори с пандемията с приложение, което все още се развива. Точни подробности за това какво ще прави приложението все още не са налични. Властите заявиха, че приложението им ще използва Bluetooth. Но има опасения за недостатъци в приложението. Следователно секретарят по въпросите на цифровите въпроси каза, че може да решат да не стартират приложението в края на краищата. Поверителността ще бъде основният проблем при разработването на приложението и френските власти ще следят внимателно това. Освен това правителството насърчава хората да изтеглят приложения, които предлагат основни медицински съвети.
АвстрияBluetooth приложениеТова приложение се свързва с други телефони чрез Bluetooth. Това ще се случи, когато двама потребители прекарат над 15 минути един с друг на разстояние по-малко от 6 фута. Когато човек се зарази с вируса, той може да уведоми всеки, с когото е бил в контакт през последните 54 часа. Приложението ще уведомява всички, които са направили връзка с телефона чрез Bluetooth. Приложението се нуждае от достъп до микрофона на телефона ви, за да изпраща ултразвукови звуци, за да определи разстоянието между устройствата.
ПолшаПриложение за самокарантина на базата на селфитаТова приложение не използва Bluetooth или GPS, но селифира. Концепцията е, че хората трябва да докажат, че остават вкъщи, като изпращат селфи в отдела по дигитални въпроси. Приложението използва софтуер за разпознаване на лице, за да определи дали човекът наистина е това, за което твърди, че е. Приложението също намира къде е направена снимката. Участниците трябва да изпращат селфи няколко пъти на ден. Приложението ще изпраща заявки за селфи произволно и когато снимка не бъде направена в рамките на 20 минути, ще бъде уведомена полицията.
РусияПриложение, което служи като дигитален локатор, а също и QR системаКремъл пусна приложение за проследяване на хора, на които е казано да стоят у дома. Така приложението функционира като локатор, за да проследи дали човекът следва дадените инструкции. Ако не, властите могат да се намесят. Руското правителство също работи върху система, използваща QR-кодове. Всички жители на Москва, които са се регистрирали онлайн, получават QR код. Това може да се използва за идентификация, когато излизате на улицата. След това властите могат да проверят дали това лице може да бъде напуснато.
ТурцияПроследяване на мобилни телефониПрезидентът Ердоган иска да проследи всяко движение на хората в страната чрез проследяване на мобилни телефони. Отделът за комуникация заяви, че искат да изпращат съобщения или да се обаждат на хора, които напускат дома си. Турците, които не спазват ограниченията за самокарантина, ще бъдат посещавани от полицията и ще получат глоба. Конкретни планове за разработването на такова приложение все още не са публикувани.
Съединените щатиНе приложения, а събиране на данни чрез мобилни телефониCDC събира данни за местоположението чрез мобилни телефони. След това тази информация се използва за проследяване на движенията на хората. Google, Apple и Facebook работят по начините за картографиране на разпространението на вируса и в САЩ (и извън страната)..
КитайСвържете се с приложения за проследяване, GPS хакване, разпознаване на лица и другиКитай следи движенията на хората по различни начини. Китайците могат да накарат да изтеглят определени приложения. Функциите са включени в съществуващи приложения (като Alipay и WeChat), за да проследявате и хората. Правата и свободите им могат да бъдат отнети въз основа на карантинния им статус.
СингапурBluetooth приложениеСингапур използва приложение, което регистрира контакт чрез Bluetooth. Тези данни се криптират и запазват локално за 21 дни. Всички, които имат приложението и са били в контакт с човек, който се зарази, ще бъдат уведомени.
Южна КореаGPS проследяване, охранителни камери, информация за кредитни карти, контролни пунктове в обществени пространстваЮжна Корея откри десетки места за тестване, където хората могат да се тестват безплатно. Когато някой тества положителни, GPS данни, данни за кредитна карта и кадри за сигурност се използват за проследяване на стъпките на някого и за уведомяване на хората, с които са били в контакт. Личните данни за заразения човек се споделят в този процес.
ИндияПриложение за самокарантина с помощта на селфитаТова приложение изисква от хората да изпращат селфи вкъщи няколко пъти на ден. Използва се за проверка дали човек действително остава вкъщи. Ако не, тогава властите ще се свържат с лицето.
ТайванGPS проследяване и смартфонВластите се уведомяват, когато някой, който трябва да е в карантина, напусне дома си. За това правителството използва данни за проследяване на мобилни телефони. Когато телефонът на някой умре или е изключен, той също може да разчита на посещение от полицията.
Хонг КонгЛенти за китки и приложениеВ Хонконг хората получават ленти за китки, които са свързани с приложение. Тези ленти за китки се използват, за да се гарантира, че хората остават у дома и не нарушават карантината.
АвстралияРазлични приложения, използващи GPS и мобилни данниМестните власти пуснаха различни приложения в Австралия. Едно от тези приложения е Whispir във Виктория. Това приложение позволява на правителството да проследява местоположението на пациенти на Covid-19. Властите също могат да използват приложението за комуникация с човек чрез текстово съобщение. Приложението помага да се гарантира, че хората са само под карантина. Хора, които не рискуват глоба от 25 000 долара. Глоба за компания може да стигне до 100 000 долара.
Нова ЗеландияВсе още няма приложение, но разработва приложение за проследяване на контактиВ процес на разработка е приложение, което ще може да картографира контакти. Не е сигурно дали правителството действително ще използва това приложение. Правителството също заяви, че се интересува от приложението, използвано в Сингапур.
ИзраелАнализ на местоположението и смартфон за заразени лицаХората ще бъдат уведомени, когато са били в контакт със заразено лице през последните 14 дни. Те ще получат данни за времето и местоположението за този контакт, но няма да им се казват никакви лични данни. След това ще бъдат уведомени, че трябва да извършват само карантина. Правителството обеща да не споделя никакви данни със здравното ведомство. Израелската тайна служба може да анализира телефона ви, когато се заразите, така че да могат да разберат с кого сте контактували. След това тези хора също могат да бъдат поставени под карантина.
ИранПриложение, което локализира чрез GPSНа 3 март 2020 г. на всички ирански граждани беше изпратено съобщение, в което да им кажат, че трябва да изтеглят приложение, преди да отидат в болница или здравен център. Името на това приложение е AC19. Той следи местоположението, за да определи къде е потребител. Освен това използва Android библиотека за проследяване на движението, което обикновено се използва от фитнес приложения. Туитър на секретаря по информационните и комуникационни технологии MJ Azari Jahromi заяви, че повече от 3,5 милиона души вече са споделили данни за лични данни и местоположение с правителството.
ПакистанПроследяване на мобилни телефониНа 24 март няколко граждани на Пакистан получиха съобщение, че те потенциално са били в контакт с пациент на Covid-19. Тази мярка най-вероятно беше реализирана чрез информация за местоположението на клетъчния сайт (CSLI) и методи за събиране на данни за запис на данни (CDR). Подробности за местата, посетени от потвърден пациент и номера на мобилни телефони на хора, които са били там едновременно, могат да бъдат определени чрез CDS анализ чрез телефонните записи на пациента.
АржентинаАнализ на данните за местоположението, събрани от трети страниКомпанията за големи данни Grandata създаде топлинна карта, за да покаже кои райони в Аржентина съответстват най-добре на карантинните мерки. Grandata използва анонимизиран набор от данни, който се събира от приложения, които предоставят данни за геолокация на трети страни. Картата показва дали човек е на повече от двор от мястото, на което прекарва по-голямата част от времето си. Това не взема предвид социално-икономическия контекст. Някои хора може да се наложи да изминат километри, за да стигнат до най-близкото място, за да купят храна или да намерят основни услуги. Това също е перфектен пример за това, което прави индустрията за използване на данни. Потребителите може да не знаят къде са споделили лична информация и как тя се споделя с трети страни.
ЕквадорСателитно проследяване / GPS проследяванеПравителството планира да използва сателитно проследяване, за да се увери, че хората се придържат към карантинните мерки. Privacy International казва, че с тази мярка те могат да гарантират, че хората действително остават у дома.
БразилияПроследяване на смартфонНякои местни власти вече следят смартфоните, за да проверят дали бразилците се придържат към блокирането. В цяла Бразилия правителствата планират да въведат система, която използва проследяване на геолокация, за да се гарантира, че блокирането се приема сериозно. Системата е разработена от InLoco, бразилски стартъп. Той географски проследява хората чрез карта, която не използва GPS или маяци. InLoco твърди, че геотрекирането е 30 пъти по-точно от проследяването чрез GPS.
МарокоПриложения за обмен на информацияМароканското правителство използва две приложения за битка с Covid-19. Първата е разработена от стартъп на име Dakibot. Компанията създаде чатбот, който отговаря на често задавани въпроси относно коронавируса. Другото приложение стартира от Министерството на здравеопазването. Тя е насочена към медицинските специалисти и може да се използва за бърз и прост обмен на информация. Правителството се надява, че това помага на хората да бъдат по-ефективни в борбата с коронавируса.
Южна АфрикаАнализ на телекомуникационните данниЮжноафриканският секретар за комуникация Стела Ндабени-Абрахамс каза на репортери на 24 март, че е важно да разгледаме хората, засегнати от вируса, за да можем да помогнем на здравните специалисти. Това е единственият начин да разберете колко хора са били заразени в определена област. Телекомуникационната индустрия се съгласи да анализира потребителските данни, за да помогне на правителството да постигне това. Не е ясно по какъв начин ще се случи точно това.

Приложения в Европа

карта на света Европа и Русия

Германия

Германия е една от страните, в които коронавирусът удари силно. Има над 115 000 инфекции и над 2600 смъртни случаи. Ето защо германското правителство прави всичко, за да спре разпространението на вируса. Институтът „Робърт Кох“ (RKI), германският CDC, е разработил приложение, наречено Corona-Datenspende, за да помогне за постигането на тази цел.

За да използвате приложението ви е необходим смартфон и smartband или smartwatch, който може да се свърже с Google Fit или Apple Health. Устройствата Garmin, Fitbit, Polar или Withings също работят с приложението. Имате нужда от носене, за да откриете симптомите на ранен етап. Няма смисъл да инсталирате приложението, ако нямате smartband или smartwatch. След като инсталирате приложението, той ще ви информира за това, какви данни се събират и за какво се използват данните. Ако решите да приемете тези условия, ще трябва да регистрирате вашия пощенски код. Накрая ще свържете приложението към вашия носим.

Всички събрани данни се препращат в RKI. И знаят доста за теб. Те знаят местоположението ви откакто сте въвели пощенския си код, но това не е всичко, което знаят. Разработчиците на приложения имат достъп до информацията, която сте въвели в своя проследяващ активност. Това е информация като пол, възраст, ръст и тегло. Данните, събрани от вашите носими, ще бъдат препратени и към RKI. Това е информация като сърдечна честота, ниво на стрес, телесна температура, кръвно налягане, активност, почивка и сън. Сензорите във вашия smartband или smartwatch регистрират промени в тези променливи. Ето как тези устройства са в състояние да разпознаят симптоми, свързани с коронавируса.

Какво ще кажете за поверителност? Разработчиците направо ви казват, че информацията, която събират, не е анонимна. Приложението не регистрира имена и адреси, но е свързано с конкретен потребителски идентификатор или псевдоним. Разработчиците казват, че това е единственият начин за правилен анализ на данните, които са били събрани за по-дълъг период от време. RKI заявява, че правят всичко възможно, за да защитят събраните данни и че взимат под внимание мерките за сигурност, които са в сила.

Потребителите плащат висока цена, когато става въпрос за поверителност. Това може да е причината приложението да е изтеглено само 50 000 пъти в момента на писането.

Белгия

Правителството на Белгия се опитва да направи всичко възможно за борба с коронавируса. Страната беше решила да влезе в строго заключване доста рано. Кметовете в пограничните градове твърдят, че съседната им страна Холандия приема твърде ситуацията. По този начин, като предпазна мярка, Белгия затвори границите си до холандците.

Белгия скоро ще стартира приложение, което следи движението. Той ще регистрира къде отивате, кога отивате там и с кого сте контактували. Правителството иска да използва приложението за картографиране на инфекции и да уведомява хората, които са били в контакт с някой, заразен от вируса. Вирологът Марк ван Ранст потвърди в края на март, че такова приложение ще бъде достъпно през следващите седмици. Белгия е част от група, наречена Паневропейското проследяване на близостта (PEPP-PT), заедно с Австрия, Дания, Франция, Германия, Италия, Испания и Швейцария. Тази група от изследователи разработва приложение за проследяване на контакти с приятелски данни, използващо Bluetooth.

Не всички обаче са сигурни, че това е чудесна идея. Кати Верстрепен, председател на Лигата за правата на човека, отбелязва, че подобно приложение наистина може да бъде ценен източник на информация за лекари и изследователи. Но те трябва да бъдат много внимателни с тези данни. Тя казва, че ключът към успеха в това изследване е зачитането на личния живот на хората. Тя изисква прозрачност за това кой има достъп до информацията и кой ги запазва. Тя също иска да види създаден консултативен съвет, който може да следи използването на приложението. И данните трябва да бъдат изтрити, след като се окаже, че вече не са от значение.

Тя каза пред белгийските медии, че правото на неприкосновеност на личния живот не е абсолютно право и в спешни случаи може да има нужда от ограничаване на тези права. Но винаги, когато се предприеме мярка, правителството трябва да прецени дали наистина е необходимо да се постигне тяхната цел и дали тази мярка е пропорционална на разглеждания въпрос.

Швейцария

Швейцарското правителство поиска от държавата управляващ Swisscom да предаде данни от мобилни телефони, сочи доклад на Reuters. Правителството иска да използва тези данни, за да определи дали ограниченията за движението на хората за забавяне на разпространението на вируса действително са работили.

Даниел Кох, който е ръководител на инфекциозните заболявания във Федералния департамент по здравеопазване, каза, че „няма нищо общо с наблюдението“. Те анализират само данни от предишния ден. Това изявление предизвика известна дискусия сред защитниците на поверителността.

Обединеното кралство

В момента около 62 000 души са заразени с вируса във Великобритания, а около 7 100 души са загинали. Принц Чарлз беше диагностициран с вируса в края на март. Той веднага се самоизолира в дома си в Шотландия. Симптомите му бяха леки, така че той се върна на работа за нула време. Британският премиер Борис Джонсън беше хоспитализиран в продължение на седмица, след като му беше поставен диагнозата вирус. Уволнен е на 12 април. Той е предал работата си на секретаря на външните работи Доминик Рааб за времето, необходимо за възстановяване.

Обединеното кралство е в заключване. Джонсън обяви, че ще предприемат тази мярка по прост и пряк начин. „Тази вечер трябва да дам на британския народ много проста инструкция: трябва да останете у дома“. Но това не е единствената стъпка, която премиерът предприема, за да спре вируса. Британското правителство планира да пусне приложение за проследяване на контакти през следващите няколко седмици. Това приложение ще уведомява хората, когато са били в контакт с някой, който е заразен. Британските медии твърдят, че това приложение ще използва Bluetooth, а може би и GPS.

Разбира се, че поверителността няма приоритет. Източници, които искат да останат анонимни, казаха на Sky News, че по време на срещи не се споменаваше дума за „възможни последици от технологията, която те искат да използват“. Защитниците на поверителността съветват правителството в отворено писмо да се изморява. Те поискаха да не стартират приложение, което се използва само за социален мониторинг.

Ирландия

Ирландското правителство скоро ще пусне приложение, което ще помогне за борбата с вируса. Изпълнителният директор на здравната служба (HSE), ирландският отдел по здравеопазване, обяви в края на март, че приложението ще бъде достъпно до десет дни. Предполага се, че приложението уведомява хората, когато са били в контакт с някой, който е бил заразен.

Много малко се знае за начина, по който приложението функционира. Знаем, че използва Bluetooth и че ирландското правителство работи в тясно сътрудничество с организациите за поверителност. Правителството иска да предотврати нарушаването на всички правила, определени от GDPR. Никой няма да бъде накаран да инсталира приложението, всичко ще се основава на доброволно участие.

Исландия

Исландия също поставя своята вяра в приложение за битка с Covid-19. Хората могат доброволно да изтеглят приложението RakningC-19 на своя смартфон. Когато отворите приложението за първи път, ще бъдете помолени да регистрирате своя телефонен номер. След това участниците ще получат текстово съобщение с шест цифров код. Това ще потвърди тяхното участие и техният телефонен номер ще бъде запазен на сървърите на IT-компанията Sensa.

Следващата стъпка, което е много важно, е въпроса дали е разрешено на приложението да проследява нечие местоположение. За да направите това, приложението не използва Bluetooth, но използва GPS чипа. Ако участниците са съгласни, това означава, че приложението непрекъснато ще наблюдава тяхното местоположение. Приложението ще записва данните за местоположението няколко пъти на час. Тези данни се записват локално на телефона за 14 дни. Информацията ще бъде изтрита автоматично след две седмици.

Когато участник разбере, че е бил заразен с вируса, той ще регистрира тази информация в приложението. След това екип за проследяване на контакти (CTT) в отдела за правна защита и спешни служби ще ги помоли да споделят идентификационния си номер в паспорта си. Този номер ще бъде запазен в базата данни на Екипа за 14 дни. Това означава, че данните за местоположението на пациента са достъпни за наблюдение и CTT ще може да картографира други възможни инфекции.

Компанията Sidekick също е разработила приложение. Той функционира много по-различно от RakningC-19. Той не събира данни за местоположението, но вместо това предлага начин за комуникация между лекарите и другите здравни специалисти. Това им позволява да наблюдават здравето на някого на безопасно разстояние и да предприемат действия, когато е необходимо. Ако някой се самоизолира, той ще бъде помолен чрез текст да инсталира приложението. Това ще ги направи част от програмата Sidekick Covid-19. От тях се изисква да попълват списък с въпроси два пъти на ден. След това алгоритъм ще определи тежестта на симптомите, използвайки информацията от списъците. Най-накрая лекар ще реши дали има нужда да се намесят. Лекарите също могат да използват приложението, за да задават въпроси на пациента. Човек се наблюдава от медицински специалист, стига да не се чувства добре. След като се почувстват по-добре, те ще бъдат освободени и те могат да изтрият приложението от телефона си.

Приложение Covid-19 Исландия

Дания

Дания беше една от първите европейски държави, които въведеха силни мерки срещу коронавируса. Страната реши да затвори своите граници, училища, ресторанти и кафенета и забрани срещи за повече от десет души. Сега датският премиер заяви, че мерките ще бъдат бавно приведени в норма. Училищата и детските градини могат да се отворят отново от средата на април, като все пак се съобразявате със зададените ограничения (разстояние шест фута, измийте ръцете си, допълнително чисти класни стаи, без играчки, донесени от дома, правене на повече почивки навън).

Мерките, предприети в Дания, изглежда работят. Има регистрирани 6700 инфекции и почти 300 смъртни случая. Датското правителство не е направило стъпката да въведе приложение в борбата си срещу вируса.

Италия

Италия е една от страните с най-голям брой заразени хора. Италианското правителство води битката си срещу вируса доста далеч. Доставчиците на далекосъобщения им предават данни, които могат да се използват за наблюдение на хората по време на заключването и да се види дали хората остават вкъщи. Това звучи като нарушение на GDPR. Данните се анонимизират, така че да не изглежда като нарушение на поверителността. Събраните данни не могат да бъдат проследени до едно конкретно лице.

Италианското правителство също положи надеждите си в приложение, за да спре разпространението на вируса. Приложението Lazio Doctor Covid може да бъде изтеглено в региона на Лацио, където живеят почти шест милиона италианци. Приложението не е приложение за проследяване на контакти, но приложението може да се използва за връзка с медицински специалисти, когато мислите, че може да сте заразени с вируса.

Трябва да регистрирате своя имейл адрес и телефонен номер в приложението. Можете също така да регистрирате информация за телесната температура, теглото, сърдечната честота и кръвното налягане. Ще бъдат зададени въпроси дали наскоро сте били в чужбина или сте контактували с някой, който е бил заразен от вируса. Приложението има интегриран дневник, който следи развитието на симптомите. Използвайки цялата тази информация, лекар ще прецени дали всъщност сте били заразени с вируса Covid-19 и какви стъпки трябва да предприеме пациентът по-нататък. Приложението включва и бутон, с който можете да се свържете с спешните служби.

Хората могат да участват доброволно и приложението е изтеглено над 50 000 пъти в Google Play Store.

Испания

Испания е страната с втория най-голям брой инфекции и смъртни случаи, точно зад САЩ. Има над 175 000 регистрирани инфекции и почти 20 000 смъртни жертви. Ето защо през март испанското правителство въведе строго блокиране в страната. Всички хотели и туристически места за настаняване бяха принудени да бъдат затворени, училищата бяха затворени (всички училища, от начални до университети), хората бяха помолени да работят от дома, когато можеха, общественият транспорт беше спрян, големите събития бяха отменени и хората бяха помолени да не напускат дома си, освен за хранителни стоки, и да пътуват до работа или до болница. Това блокиране ще бъде в сила най-малко до края на април.

В Испания са разработени приложения за борба с разпространението на вируса. Жителите на столицата Мадрид могат да изтеглят CoronaMadrid, инструмент, който помага на хората да определят дали могат да бъдат заразени с вируса. Приложението ще им зададе редица въпроси „да“ или „не“, след като участниците са регистрирали някаква лична информация (име, дата на раждане, телефонен номер). Ако отговорите на въпросите сочат възможна инфекция, на потребителя ще бъде даден съвет какви стъпки да предприеме по-нататък. Разработчиците на приложението заявиха, че софтуерът също събира данни за здравето и местоположението. След това тези данни се съхраняват централно на сървъри, собственост на регионалните власти. Те твърдят, че тези данни се използват само за епидемиологични изследвания, а не за наблюдение на хора.

Националното правителство също разработва приложение, което ще събира данни за разпространението на вируса. Испанският вестник El País пише, че Министерството на търговията осветява развитието на приложение, което ще помогне в борбата срещу коронавируса. Потребителите на приложението могат да регистрират възможни симптоми в приложението, за да проверят дали може да са били заразени с вируса.

Предполага се, че приложението също така събира данни за разпространението на вируса. Не е предназначено да се използва за наблюдение на испанските хора, за да се види дали действително остават вкъщи, тъй като прилагането на блокирането е в ръцете на местните и регионалните власти. Но в същото време правителствената поръчка оставя място за контакт с хората чрез WhatsApp, когато напускат родните си региони. Правителството отрича, че всъщност ще използват тази опция.

Министерството на здравеопазването разкри на 1 април, че над 40 милиона смартфони в Испания се проследяват. Това е част от изследване, наречено DataCovid и е страничен проект за споменатото по-горе приложение. Правителството иска да използва GPS местоположението на смартфони, за да проследява движението на хората между регионите, така че междурегионалните мерки да могат да бъдат прецизирани. Правителството заяви, че всички данни са анонимни.

Франция

Франция беше силно засегната от вируса. Има почти 120 000 регистрирани инфекции и над 12 000 смъртни случая. Франция въведе строго блокиране. Хората могат да напускат дома си по един час всеки ден и трябва да стоят в радиус от една миля от дома си. И разбира се, това е позволено само когато е абсолютно необходимо, така че само за хранителни стоки или за пътуване до работа. Франция следва Великобритания при разработването на приложение за спиране на разпространението на вируса. Очаква се, че ще отнеме поне три до шест седмици за разработването на това приложение.

Точни подробности за това какво ще прави приложението все още не са налични. Секретарите на здравеопазването и цифровите въпроси казаха на Le Monde, че приложението ще използва Bluetooth. Седрик О, секретарят по въпросите на цифровите въпроси, призна, че има някои недостатъци в работата на приложението, така че правителството може да реши да не стартира приложението в края на краищата.

O също обясни, че поверителността е основният проблем при разработването на приложението. Френският надзирател за поверителност CNIL може да даде препоръки и те ще бъдат приети много сериозно от правителството. Мерките за поверителност, определени от PEPP-PT, също ще бъдат взети под внимание. Освен това правителството насърчава хората да изтеглят приложения, които предлагат основни медицински съвети. Приложението Covidom се използва за това в района на Париж.

Австрия

Австрия премина в заключване на 16 март. От тогава нататък ви беше позволено да излизате само за хранителни стоки, малко чист въздух (веднъж на ден) или да работите. Полицията следи внимателно и проверява дали хората се придържат към мерките. Заключването изглежда е успешен, тъй като от вируса са загинали по-малко от 300 души.

Австрийският Червен кръст стартира приложението Stopp Corona скоро след обявяването на блокирането. Това приложение ще бъде основното оръжие в борбата срещу вируса сега, когато правителството бавно привежда нещата в норма. Малките магазини могат да се отворят отново след Великден, а по-големите магазини и фризьорски салони скоро ще последват. Ако това бъде успешно, хотели и ресторанти ще могат да отворят вратите си отново до средата на май.

Stopp Corona използва Bluetooth за комуникация с други телефони. Той комуникира не за свързване с други телефони, а за криптиране и локално запазване на анонимни идентификационни номера. Австрийският Червен кръст нарича това цифрово ръкостискане. Това не се случва само с всеки минувач. Ще бъдат регистрирани само хора, прекарали повече от 15 минути един с друг на разстояние по-малко от 6 фута. Когато човек се зарази с вируса, той трябва да го регистрира в приложението. След това приложението може да уведомява всеки, с когото е бил в контакт през последните 54 часа.

Стоп Корона цени ли вашата поверителност? Приложението не запазва данни като местоположение или списък с контакти. Но когато се заразите, ще бъдете помолени да споделите телефонния си номер. След това този номер се запазва централно, най-вероятно на сървърите, собственост на австрийския Червен кръст. Червеният кръст има вашият уникален идентификационен номер на потребител (UUID) само ако не покажете никакви симптоми. Разработчиците казаха, че този идентификационен номер по никакъв начин не е свързан с други данни. Данните не са анонимни, но са псевдонимизирани.

Bluetooth е най-важната функция за това приложение, но също така се нуждае от достъп до микрофона на вашето устройство. И за първи път чуваме за това. Защо им е необходимо това? Микрофонът се използва за изпращане на ултразвукови тонове, които не могат да бъдат чути от човешкото ухо. Приложението ще може да определи разстоянието между устройствата, когато и други телефони изпращат тези тонове.

Почти 300 000 души са изтеглили Stopp Corona. Това е само малък процент от населението, тъй като в Австрия има 9 милиона души. Независимо от това австрийското правителство има вяра, че приложението може да помогне за предотвратяване на второ огнище в страната. Други страни проявиха интерес към това приложение. Тези държави включват Холандия и Австралия.

Полша

Въпреки че броят на инфекциите е доста нисък в Полша, правителството все още предприема мерки, за да гарантира, че вирусът не се разпространява. Подобно на други европейски страни, Полша пусна приложение за постигане на тази цел. Приложението носи името Kwarantanna domowa, което грубо се превежда на приложение за самокарантина. Приложението не използва Bluetooth или GPS за проследяване на хора, но използва селфи. Концепцията е, че хората, които са в карантина, трябва да докажат, че всъщност са вкъщи, като изпращат селфита в отдела по цифрови въпроси.

Как работи това? Разбира се, просто изпращането на селфи не означава нищо. Тук идва правителственото приложение. Тя използва софтуер за разпознаване на лица, за да определи дали човекът наистина е това, за което твърди, че е. Приложението също намира къде е направена снимката. Участниците трябва да изпращат селфи няколко пъти на ден. Приложението ще изпраща заявки за селфи произволно и когато снимка не бъде направена в рамките на 20 минути, ще бъде уведомена полицията. Излизането на дълга разходка е безспорно заради това.

Полицията ще бъде изпратена до дома ви, когато приложението регистрира, че всъщност не сте вкъщи. Те ще проверят дали сте там или не. Рискувате глоба от 120 долара, – когато ви хванат, а глобите могат да стигнат до 1200 долара,-.

Полското правителство е много ясно относно използването на приложението. Задължително е да го инсталирате. Говорител на отдела по цифровите въпроси каза на агент на Франс прес, AFP, че имате две възможности, когато трябва да влезете в карантина: инсталирате приложението или полицията се изпраща в дома ви.

Британският журналист Якуб Крупа заяви, че смята, че правителството автоматично създава акаунт за всеки, който е заподозрян пациент с корона. Полските работници, които сега пътуват у дома, определено се считат за такива.

Русия

Президентът Путин стартира приложение за борба с вируса в началото на април. Концепцията на приложението е много различна от тази, която сме виждали в цяла Европа досега. Повечето приложения се използват за предупреждение на хората, когато са били в контакт с някой, който е бил заразен с вируса. Вместо това Кремъл реши, че искат да наблюдават хората, които са били под карантина. Можете да го видите като вид GPS монитор за глезени, носен от осъдени. Големият брат сега те наблюдава, за истински.

Руското правителство също работи върху система, използваща QR-кодове. На всички жители на Москва, които са се регистрирали онлайн, се изпраща QR код. Този код може да се използва за идентификация, когато излизате на улицата. След това властите могат да проверят дали това лице може да бъде напуснато. Ако са, те могат да продължат по пътя си без никакви излишни. Критиците наричат ​​приложението и системата с QR кодове „цифров концентрационен лагер“.

Турция

Турция не приема леко пандемията, което има смисъл при над 60 000 регистрирани инфекции. Училищата са затворени, националните и международните полети са отменени, а срещите в повечето случаи са забранени. Президентът Ердоган каза на турския народ да държи разстояние най-малко на “три стъпки”. Хората, които решат да излязат, са задължени да носят маска за лице. 48-часово задължително блокиране в 31 града предизвика доста паника. Съобщението е направено само два часа преди блокирането да влезе в сила, така че хората се втурнаха да правят хранителни стоки. Това доведе до дълги линии извън магазините, където хората бяха твърде близо един до друг. Секретарят, отговорен за това, искаше да се оттегли заради него, но Ердоган нямаше да приеме оставката му.

Ердоган предприема борбата срещу вируса с крачка по-далеч от по-голямата част от Европа. Президентът обяви в началото на април, че ще следи мобилните телефони. Отделът за комуникация каза на Ройтерс, че Ердоган иска да проследи всяко движение на хора и да изпраща съобщения или да се обажда на хора, които напускат дома си. Турците, които не спазват ограниченията за самокарантина, ще бъдат посещавани от полицията и ще получат глоба. Конкретни планове за разработването на такова приложение все още не са публикувани.

Турският закон не спира президентът да прави всичко това. Разрешено е да предприема специални мерки при извънредни обстоятелства, като пандемия. Не е необходимо да иска разрешение от парламента, когато иска да наблюдава или подслушва големи групи хора, иска да постави градовете на блокиране или да спре целия социален живот. Демокрацията се отменя, когато Ердоган се опитва да постигне цел.

Приложения в САЩ

Карта на света САЩ

Вирусът избухна на сцената в САЩ. Страната се превръща в огнище на вируса, като към момента на писането има над 760 000 регистрирани инфекции. Никоя друга държава в света няма повече заразени хора. Президентът Тръмп обяви в началото на април, че между 100 000 и 240 000 души най-вероятно ще умрат от вируса. Големи градове като L.A. бяха силно засегнати и лекарите го посочиха като „ад на земята“, когато ги попитаха за ситуацията в болниците там. Тръмп реши да инвестира в икономиката; той е направил над 2 милиарда долара на разположение за повече от 300 милиона души. В момента над 17 милиона души в САЩ са безработни.

В САЩ няма реални планове за разработване на приложение за проследяване на контакти, но експертите казаха, че човек може да бъде разработен в рамките на няколко седмици. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) следи данните за местоположението от мобилни телефони. Тези данни се комбинират с информация, предоставена от рекламната индустрия и се използват за картографиране на движението на хората. Изследователите правят това, за да установят с каква скорост и къде се разпространява вирусът. Движенията за граждански права се изказаха срещу това нарушение на личния живот. Те се чудят дали е законно правителството да има достъп до този тип информация.

Google и Apple също се опитват да намерят. Заедно те ще разработят начин за Android-телефони и iPhone да общуват помежду си. След това „анонимни маяци“, които са сравними с анонимни идентификационни номера, могат да бъдат обменяни чрез Bluetooth. За целта ви трябва интерфейс за програмиране на приложения или API. И двете компании заявиха, че това ще стартира през май. След това Google и Apple ще използват месеците след старта за разработване на по-обща платформа за проследяване на контакти, която ще използва и Bluetooth. Компаниите казват, че тази платформа ще бъде по-полезна от API, тъй като повече хора ще могат да участват. Разработването на приложение също позволява на правителствата и здравните агенции да го адаптират към собствените си нужди. Google и Apple заявиха в блог, че „[p] конфиденциалността, прозрачността и съгласието са от изключително значение при тези усилия и ние очакваме да изградим тази функционалност след консултация със заинтересованите страни. Ние публично ще публикуваме информация за нашата работа, за да я анализират другите. “.

метод на covid-19 google и apple

Facebook се присъединява и към партито. Платформата на Марк Зукърбърг помага на изследователите, като им предоставя достъп до данните на Facebook чрез програмата „Данни за добро“. Изследователите могат да използват тази информация, за да картографират разпространението на вируса в САЩ, така че да знаят къде ще са необходими медицински ресурси. Подобно на други големи компании за данни, Facebook събира много информация. Всяка минута има 317 000 актуализации на състоянието, 147 000 публикувани снимки и 54 000 връзки, споделени в платформата.

Приложения в Азия и Близкия Изток

карта на света Азия

Китай

Всичко започна в Китай. В разгара на епидемията имаше над 82 000 инфекции в страната. Но последните няколко новинарски съобщения за ситуацията там ни казват, че почти няма регистрирани нови случаи. Ухан беше в затвора около 75 дни, но хората вече излизат на улицата. Магазините могат да отворят вратите си отново, но правителството все още внимателно следи ситуацията. Те искат да се уверят, че няма да има втора вълна от инфекции.

Китай разгърна своите широки възможности за наблюдение на населението, за да ограничи разпространението на вируса. Приложения, проследяване на телефона, разпознаване на лица и дори дронове се използват, за да се установи къде са били хората, кога и с кого. Комунистическият режим предприел всяка стъпка, необходима, за да спре разпространението на вируса. Някои от предприетите мерки дори биха могли да се считат за дракони. Дрон, който лети над главата ви и вика, че ще се върнете у дома, е доста плашещ. А полицай на всеки ъгъл, който проверява температурата ви, когато минавате, е малко повече в сравнение с повечето стандарти. Наблюдаването на всеки ваш ход от правителството чрез приложение е още една крайна мярка, която беше предприета. И Китай прави задължително всички граждани да инсталират приложения като тези.

Друг начин, по който китайското правителство пое контрол над ситуацията, е, че съществуващите приложения (като Alipay и WeChat) трябваше да включат цветна система. Приложението предоставя на всеки потребител цветен код в зависимост от статуса им на карантина. След това приложението ще уведоми потребителите дали състоянието на тяхната карантина е такова, че им е позволено да напуснат дома си или не. Той също така им казва дали им е разрешено да използват обществен транспорт. Потребителите трябва да покажат своя цветен код на органите при поискване. Хората с “зелен” код могат да се движат из града свободно. Хората с „Жълто“ са по-ограничени, а хората с „Червено“ са в пълно блокиране. Приложението споделя и своите данни с полицията.

Сингапур

Въпреки че Сингапур е наблюдавал сравнително малък брой заразени хора, те правят всичко възможно, за да спрат разпространението на вируса. Ето защо в края на март правителството стартира приложението TraceTogether.

Когато потребителите инсталират приложението, те ще трябва да активират Bluetooth. Приложението ще измерва колко дълго сте били в контакт с някого и колко далеч сте били по време на срещата. Това може да стане чрез индикация на относителната сила на сигнала (RSSI). Ако прекарате прекалено много време с някого и сте твърде близки заедно, вашите устройства ще обменят анонимни идентификационни номера. Тази информация ще бъде криптирана и запазена локално на вашия телефон за 21 дни. Приложението няма да събира никакви данни, които могат да бъдат проследени до физически лица. Когато се заразите, ще го регистрирате в приложението. След това приложението ще известява всички, с които наскоро сте били в контакт.

Данните, събрани от TraceTogether, няма да бъдат изпращани на правителството, освен ако някой изрично не е дал разрешение за това. Всеки човек, който иска да се отпише от приложението, може да изпрати имейл до Министерството на здравеопазването, включително техния телефонен номер и след това ще изтрие всичките ви данни от сървърите си. Правителството не иска да накара някой да инсталира приложението, но те казаха, че най-добре е колкото се може повече хора да използват приложението.

Приложението ще функционира по план само когато участват достатъчно хора. За да бъде ефективна, около 75% от хората трябва да изтеглят приложението, но това не се е случило. Вирусът все още се разпространява в страната и в момента много мигранти се заразяват.

Южна Кореа

Южна Корея откри десетки места за тестване, където хората могат да се тестват безплатно. Когато някой тества положителни, GPS данни, данни за кредитна карта и кадри за сигурност се използват за проследяване на стъпките на някого и за уведомяване на хората, с които са били в контакт. Личните данни за заразения човек се споделят в този процес.

Индия

Това приложение изисква от хората да изпращат селфи вкъщи няколко пъти на ден. Използва се за проверка дали човек действително остава вкъщи. Ако не, тогава властите ще се свържат с лицето.

Тайван

Властите се уведомяват, когато някой, който трябва да е в карантина, напусне дома си. За това правителството използва данни за проследяване на мобилни телефони. Когато телефонът на някой умре или е изключен, той също може да разчита на посещение от полицията.

Хонг Конг

В Хонконг хората получават ленти за китки, които са свързани с приложение. Тези ленти за китки се използват, за да се гарантира, че хората остават у дома и не нарушават карантината.

Израел

Хората ще бъдат уведомени, когато са били в контакт със заразено лице през последните 14 дни. Те ще получат данни за времето и местоположението за този контакт, но няма да им се казват никакви лични данни. След това ще бъдат уведомени, че трябва да извършват само карантина. Правителството обеща да не споделя никакви данни със здравното ведомство. Израелската тайна служба може да анализира телефона ви, когато се заразите, така че да могат да разберат с кого сте контактували. След това тези хора също могат да бъдат поставени под карантина.

Иран

На 3 март 2020 г. на всички ирански граждани беше изпратено съобщение, в което да им кажат, че трябва да изтеглят приложение, преди да отидат в болница или здравен център. Името на това приложение е AC19. Той следи местоположението, за да определи къде е потребител. Освен това използва Android библиотека за проследяване на движението, което обикновено се използва от фитнес приложения. Туитър на секретаря по информационните и комуникационни технологии MJ Azari Jahromi заяви, че повече от 3,5 милиона души вече са споделили данни за лични данни и местоположение с правителството.

Пакистан

На 24 март няколко граждани на Пакистан получиха съобщение, че те потенциално са били в контакт с пациент на Covid-19. Тази мярка най-вероятно беше реализирана чрез информация за местоположението на клетъчния сайт (CSLI) и методи за събиране на данни за запис на данни (CDR). Подробности за местата, посетени от потвърден пациент и номера на мобилни телефони на хора, които са били там едновременно, могат да бъдат определени чрез CDS анализ чрез телефонните записи на пациента.

Приложения в Океания

карта на света австралия нова зеландия

Австралия

Местните власти пуснаха различни приложения в Австралия. Едно от тези приложения е Whispir във Виктория. Това приложение позволява на правителството да проследява местоположението на пациенти на Covid-19. Властите също могат да използват приложението за комуникация с човек чрез текстово съобщение. Приложението помага да се гарантира, че хората са само под карантина. Хора, които не рискуват глоба от 25 000 долара. Глоба за компания може да стигне до 100 000 долара.

Нова Зеландия

В процес на разработка е приложение, което ще може да картографира контакти. Не е сигурно дали правителството действително ще използва това приложение. Правителството също заяви, че се интересува от приложението, използвано в Сингапур.

Приложения в Латинска Америка

карта на света Латинска Америка

Аржентина

Компанията за големи данни Grandata създаде топлинна карта, за да покаже кои райони в Аржентина съответстват най-добре на карантинните мерки. Grandata използва анонимизиран набор от данни, който се събира от приложения, които предоставят данни за геолокация на трети страни. Картата показва дали човек е на повече от двор от мястото, на което прекарва по-голямата част от времето си. Това не взема предвид социално-икономическия контекст. Някои хора може да се наложи да изминат километри, за да стигнат до най-близкото място, за да купят храна или да намерят основни услуги. Това също е перфектен пример за това, което прави индустрията за използване на данни. Потребителите може да не знаят къде са споделили лична информация и как тя се споделя с трети страни.

Еквадор

Правителството планира да използва сателитно проследяване, за да се увери, че хората се придържат към карантинните мерки. Privacy International казва, че с тази мярка те могат да гарантират, че хората действително остават у дома.

Бразилия

Някои местни власти вече следят смартфоните, за да проверят дали бразилците се придържат към блокирането. В цяла Бразилия правителствата планират да въведат система, която използва проследяване на геолокация, за да се гарантира, че блокирането се приема сериозно. Системата е разработена от InLoco, бразилски стартъп. Той географски проследява хората чрез карта, която не използва GPS или маяци. InLoco твърди, че геотрекирането е 30 пъти по-точно от проследяването чрез GPS.

Приложения в Африка

карта на света Африка

Мароко

Мароканското правителство използва две приложения за битка с Covid-19. Първата е разработена от стартъп на име Dakibot. Компанията създаде чатбот, който отговаря на често задавани въпроси относно коронавируса. Другото приложение стартира от Министерството на здравеопазването. Тя е насочена към медицинските специалисти и може да се използва за бърз и прост обмен на информация. Правителството се надява, че това помага на хората да бъдат по-ефективни в борбата с коронавируса.

Южна Африка

Южноафриканският секретар за комуникация Стела Ндабени-Абрахамс каза на репортери на 24 март, че е важно да разгледаме хората, засегнати от вируса, за да можем да помогнем на здравните специалисти. Това е единственият начин да разберете колко хора са били заразени в определена област. Телекомуникационната индустрия се съгласи да анализира потребителските данни, за да помогне на правителството да постигне това. Не е ясно по какъв начин ще се случи точно това.

Идеята зад приложенията

Много страни са решили, че искат да използват технологии, за да помогнат в борбата с коронавируса. Европейските учени представиха софтуер за приложение за проследяване на короната в началото на април. Това може да се използва от широката общественост, за да следи с кого са контактували. Приложението ще ви уведоми, когато сте били в контакт с някой, който е бил заразен с вируса. Появиха се и други приложения, като инструменти за връзка с лекаря, задаване на въпроси и обсъждане на възможни симптоми на корона. Приложения като тези могат да забавят разпространението на вируса, но също така могат да помогнат за намаляване на натиска върху доставчиците на здравни услуги. Анкетирането показа, че много хора са за прилагането на този вид приложения.

В началото тези идеи може да изглеждат като пътят в битката срещу Ковид-19. Но след като отделите момент, за да помислите, може да излезете с някои въпроси и резерви. Как наистина работи приложение, което ви уведомява, когато сте били в контакт с пациент с корона? Как и къде се съхранява информацията, която се събира от тези приложения? Кой има достъп до тези данни? Ще ни бъде поверителност да бъдат защитени? Тези въпроси държат много изследователи на краката, тъй като всички те са валидни и важни въпроси.

Техническата страна на нещата: Как работят тези приложения?

Така че има два типа приложения: контакти за проследяване на контакти и приложения за комуникация. Повечето медии се фокусират върху първата, тъй като много хора искат да знаят как всъщност функционира. Има два възможни начина да проследявате хората, когато говорите за приложение за проследяване на корона. Двете опции са Bluetooth или GPS.

Инсталиране на приложение

Очевидно първото нещо, което ще трябва да направите, е да направите инсталирайте приложението на вашия смартфон. Това е по-лесно за потребителите на Android, отколкото за Apple. Потребителите на Android не са ограничени до Google Play Store за изтегляне и инсталиране на приложения. Разработчиците също могат да предлагат своите приложения по други начини, например на собствения си уебсайт или чрез друга платформа.

Можете да изтеглите от App Store само когато имате iPhone, оставяйки за момент затворени устройства извън снимката. Това означава, че разработчиците трябва да предлагат приложението си на Apple. Apple ще провери дали приложението отговаря на всички условия, определени за разработчиците. Ако не означава, че се връща към таблицата за рисуване. И дори когато всичко се счита за добре, може да минат седмици, преди Apple да запали зелено приложение. Ценното време ще се загуби в процеса. Правителствата потенциално могат да помолят Apple да ускори процеса, тъй като има пандемия, но това няма да гарантира нищо. За да заобиколите всичко това, можете да използвате приложение, което вече е одобрено от Apple.

На всичкото отгоре има проблемът, че в iOS приложения като тези не работят много добре на заден план. Приложението ще функционира в най-добрия случай, когато е отворено и не се използват други приложения. Ако забравите да отворите приложението или правите нещо друго на телефона си, приложението също няма да работи. Според Statcounter почти една трета от европейците използват iPhone. В САЩ това са до 60% от хората, така че това може да бъде основен проблем. Това би означавало, че това приложение няма да работи правилно за много от тях.

Намиране чрез GPS

Инсталирането на приложението е само първата стъпка. От хората зависи да активират приложението и активно да го използват, след като е инсталирано на техните смартфони. Как? Това все още не е ясно. Най-вероятно е да информирате приложението, че сте болен и показвате симптоми, свързани с коронавируса. Това означава, че имате настинка, треска, имате проблеми с дишането или страдате от загуба на миризма. Приложението няма да може да ви каже дали всъщност имате вируса, но вероятно ще приеме, че го правите. Така че когато кажете, че проявявате симптоми, ще бъдете маркирани като пациент с корона. Въпреки че медицинската наука е показала, че симптомите на вируса варират много от пациента до пациента.

Когато приложението знае, че е възможно да сте заразени с вируса, то ще информира всички, с които сте контактували, и ги предупреждава. Това ще включва хора от вашето непосредствено обкръжение (семейство и приятели), но и хора, които сте минали на улицата, на работа или правите хранителни стоки.

В този ден и възраст почти всеки смартфон е оборудван с GPS чип. Този чип знае почти точно къде се намирате на тази планета. Не само когато стоите неподвижно, но и когато се движите наоколо. Проверете Карти, приложението за навигация на Google. Може да ви каже точно къде сте къде на определена дата, по кое време сте пристигнали, какъв маршрут сте поели, за да стигнете до там и кои снимки сте направили по време на посещението си. Цялата тази информация е добре подредена за вас. Приложения за запознанства като Grindr, Tinder и Happn също използват GPS.

Намиране чрез Bluetooth

Bluetooth е друга възможност за използване за тези приложения. Можете да свържете безжично с други устройства чрез Bluetooth. Може да притежавате Bluetooth слушалки за слушане на музика. Или използвате Bluetooth, за да се свържете със смарт часовник или с вашия автомобил. Можете да го използвате и за изпращане на документи от един телефон на друг. Bluetooth прави всичко възможно.

Bluetooth може да се използва и за идентифициране на друг човек. Всяко устройство има свой MAC адрес, който е идентификационен номер за чипа в устройството. Този чип има във всяко устройство, което има достъп до интернет или до вашата домашна мрежа. Всяко Bluetooth устройство също има свой уникален номер (BD_ADDR). Смартфоните обикновено имат и двата номера. След това тези номера могат да бъдат използвани от приложението за проследяване за идентифициране на хора.

Как става това? Инсталирате приложението и активирате Bluetooth. Вашият телефон ще изпрати уникален идентификационен номер, когато тръгнете по улицата. Когато се натъкнете на хора, които са направили същото, вашите телефони ще се свързват помежду си и ще сменят идентификационни номера. По този начин за нула време ще съберете списък с идентификационни номера. Необходимо е да има действителен контакт. Ако преминете покрай някой, той няма да има възможност да се свърже.

Представете си, че всъщност се заразявате с вируса. След това ще кажете на приложението, което имате, и приложението ще уведоми всички, с които сте били в контакт. След това те могат да вземат мерки, за да останат здрави, да карантират себе си, да говорят с лекаря си или да посетят болница.

Проблеми: Болен или не?

Тези приложения звучат като идеалното решение за спиране на разпространението на вируса. Но нали? Експертите не скачат нагоре и надолу и не ги виждат като такива. Един от проблемите е, че приложението може да ви дава фалшиви известия. Представете си, че сте вътре да миете прозорците си и някой, който е заразен, минава покрай него. След това ще получите известие. Без причина, тъй като между вас и пациента имаше прозорец. Приложението очевидно не взема предвид това.

Приложението също не знае дали всъщност сте били заразени с вируса. Това е приложение, а не лекар. От вас зависи да предприемете действия, когато смятате, че бихте могли да се заразите. Някой лесно би могъл да свари други и да разбърква всичко, като се преструва, че е заразен. Приложението няма да знае, че не е истина. Правителствата трябва да помислят как да се справят с тези проблеми. Трябва ли хората да имат лекарска бележка, преди да могат да регистрират положителен резултат в приложението?

Практически проблем е, че за да бъде приложението наистина ефективно, хората трябва да притежават смартфони и да ги имат на тях през цялото време. Ако оставите телефона си у дома или в колата, или батерията ви е умряла, няма смисъл. И ако все още притежавате стар телефон без Bluetooth или приложения, това също не ви помага.

поверителност

Организациите за поверителност се притесняват, че нашата поверителност ще бъде нападната. Приложенията за проследяване на контакти могат да се използват само ако е гарантирана нашата анонимност. Тези приложения се справят с чувствителна медицинска информация, така че е важно тези данни да се обработват правилно. Европейският надзорен орган по защита на данните (EDPS) поиска своите членове да разработят едно европейско приложение. Списък на насоките беше представен на правителствата, които разработват приложения за проследяване. По този начин те могат да гарантират сигурност за всички потребители и могат да избегнат фрагментирането на вътрешния пазар.

Повечето държави правят всичко, за да гарантират тази сигурност. В същото време е ясно, че приложения като тези ще работят само когато повечето от хората ги инсталират. Така правителствата могат да принудят хората да ги инсталират?

Как да запазите данните

Друг въпрос, който възниква, е как трябва да бъдат запазени данните. Може да се запише локално или централно. Когато записвате данни локално, това означава, че те се запазват на вашето устройство, където са криптирани. Никой не може да получи достъп до информацията. Когато решите да запазите данните централно, в център за данни, това означава, че някой може да получи достъп до тези данни, а именно организацията, която събира данните и ги записва за вас. Това може да се окаже много практично, тъй като това означава, че организацията може да се движи бързо, когато е необходимо. Недостатъкът му е, че носи големи рискове за сигурността и неприкосновеността на личния живот. И за това ни предупреждават повечето противници. Всеки път, когато хакер може да получи достъп до данните, нашата чувствителна информация е на улицата.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me